+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

A növényeim felkészítése a télre: Praktikus tippek és személyes tapasztalatok

Ahogy az ősz egyre hűvösebb napokat hoz, eljött az ideje, hogy gondoskodjunk a virágainkról, felkészítve őket a télre. Én is éppen most készítem fel a kinti és benti növényeimet, és szeretnék megosztani néhány bevált tippet, amit az évek során tanultam. Emellett, ahogy a virágok színes pompája kezd hiányozni a kertből, úgy döntöttem, hogy horgolt és varrott virágokkal pótolom ezt az űrt a tél során, és szívesen megmutatom nektek ezeket is.

Forrás: Pinterest

Fagyérzékeny növények védelme

Az első lépés mindig az, hogy figyelembe vegyük, mely növények érzékenyek a hidegre. A dézsás növényeim közül a leander például külön figyelmet igényel, mivel nem szereti a fagyot. Ilyenkor beteszem őket a garázsba vagy a pincébe, ahol védve vannak a hidegtől, de még mindig kapnak fényt.

Tipp: Érdemes mulccsal vagy száraz levelekkel betakarni a cserepek földjét, hogy extra védelmet nyújtsunk a gyökereknek.

Forrás:https://creazionidisam.blogspot.com/2015/04/how-to-crochet-oleander.html

Az idén nyáron nagyon elkapott a hév a virágok terén, próbáltam egy csomó érdekes, különleges növényt begyűjteni. Ami miatt most bajban vagyok, mert egy exel táblát kellett csinálnom, hogy tudjam melyik növénynek mi a jó, mire kell figyelni, mert minél különlegesebb annál másabb igényei vannak télen és nyáron. 

Forrás: Pinterest

Téli takarás és szigetelés

A kerti növények esetében, mint a rózsák és levendulák, a gyökérzóna takarása kulcsfontosságú. Én legszívesebben természetes anyagokkal, például fenyőkéreggel vagy szalmával dolgozom. Ez segít megvédeni a növényt a fagyos éjszakákon.

Tipp: A nagyobb cserjéket is be szoktam takarni geotextíliával, ami jó légáteresztő, de megtartja a meleget. Lehet már kész zsákokat venni különböző méretekben.

Szobanövények gondozása télen

A szobanövényeimnél ilyenkor mindig kevesebb vizet használok, hiszen télen a növények lassabban növekednek, és nincs szükségük annyi nedvességre. Az orchideáimat például ilyenkor csak hetente egyszer öntözöm, és egy kicsit hűvösebb, de világos helyre teszem őket.

Tipp: Ne helyezzük a növényeket közvetlenül a fűtőtest mellé, mert az kiszáríthatja őket.

Forrás: Pinterest

Horgolt és varrott virágok, hogy a tél se legyen szürke

Bár a kert alvó üzemmódba kapcsol, én szeretek kreatív lenni. Idén úgy döntöttem, hogy a saját készítésű virágaimmal dobom fel a belső tereket. A horgolt és varrott virágok nemcsak színt visznek az otthonomba, de az alkotás folyamata is megnyugtató ebben a hűvösebb időszakban. Néhány kedvenc darabomat be is mutatom itt, remélve, hogy titeket is inspirál.

Forrás: pinterest

Ha nincs kerti virágunk – Készítsünk saját virágokat!

Nem mindenkinek van lehetősége kerti virágokat gondozni, de ez nem jelenti azt, hogy a tél során le kell mondanunk a színekről és a természet inspirálta dekorációkról. Szerencsére mi magunk is készíthetünk gyönyörű, tartós virágokat kézzel készített technikákkal. Én például imádom a horgolt és varrott virágokat, mert ezekkel nemcsak fel lehet dobni az otthont, hanem egy kis melegséget és kreativitást is csempészhetünk a hideg hónapokba.

Horgolt virágok – Ez egy egyszerű és nagyszerű módja annak, hogy színes virágokat hozzunk létre. Egy kis maradék fonal, egy horgolótű, és néhány alapminta segítségével elkészíthetjük saját virágcsokrunkat. Tipp: Ha még kezdő vagy, válassz könnyen követhető mintákat, mint a napraforgó vagy a margaréta, ezek egyszerűbb formák és gyors sikerélményt adnak!

Forrás: pinterest

Varrott textilvirágok – Ha van néhány megmaradt textilanyagod, könnyedén készíthetsz belőlük virágokat. Én szeretek élénk, vidám színeket használni, mint a sárga, rózsaszín vagy piros, hogy egy kis nyári hangulatot hozzak a télbe. A textilvirágok előnye, hogy rengetegféle formát és méretet kipróbálhatsz. Tipp: Használhatsz akár gombokat is a virág közepéhez, ezzel egyedi stílust adhatsz nekik.

Forrás: Pinterest

Papírvirágok – A papírvirágok nemcsak könnyen elkészíthetők, de bármilyen papírból megalkothatók, legyen az színes karton vagy akár újrahasznosított anyag. Egy kis ragasztó, olló, és néhány sablon segítségével csodás asztaldíszeket készíthetsz. Tipp: A papírvirágok elkészítéséhez keress online mintákat vagy inspirációkat, de bátran kísérletezz saját formákkal is!

Forrás: https://www.bloglovin.com/blogs/il-blog-di-sam-14541707/spiegazione-della-tradescantia-pallida-alluncinetto-8341297233

Filcvirágok – A filc egy nagyon könnyen kezelhető anyag, és tökéletes virágok készítéséhez. Puha tapintású, és gyönyörűen megőrzi a formáját. Vágj ki virágszirmokat filcből, majd ragaszd őket össze, vagy akár varrd meg, és kész is van a saját virágdíszed!

Forrás: Pinterest

Ötletek az elkészült virágok felhasználásához:

  • Csokrok: Gyűjts össze több különböző típusú virágot, és helyezd őket egy vázába vagy csinos kis edénybe. Így egész télen élvezheted a színeket és formákat.
  • Kézműves dekoráció: Készíts egy koszorút vagy falidíszt ezekből a virágokból, és díszítsd vele az otthonodat. Tipp: A textil- és filcvirágok nagyon jól mutatnak ajtódísz formájában is!
  • Ajándékok: Ezek a kézzel készített virágok tökéletes ajándékok is lehetnek. Egy horgolt vagy varrott virágcsokor sokkal személyesebb, mint egy bolti csokor, és örök emléket nyújt.

Forrás: Pinterest

Praktikus tanácsok:

  • Kezdőknek: Ha még nem vagy jártas a horgolásban vagy varrásban, kezdj egyszerű mintákkal és anyagokkal, amelyekkel könnyű dolgozni. Ne aggódj, ha nem tökéletes az első próbálkozás, a lényeg, hogy élvezd az alkotást.
  • Maradék anyagok felhasználása: Ez a projekttípus tökéletes módja annak, hogy újrahasznosítsd a megmaradt fonalakat és textilanyagokat. Akár maradék színes papírokat is használhatsz, ha papírvirágokat készítesz.
  • Többféle technika kipróbálása: Kombinálhatod is a különböző technikákat! Például varrj össze textilvirágokat horgolt levelekkel, hogy még egyedibb dekorációt hozz létre.

Forrás:https://craftevangelist.ca/blog/2021/07/25/patterns-to-make-your-own-plants-and-hangers/

A virágok horgolásához többféle fonalat is választhatsz, attól függően, hogy milyen hatást szeretnél elérni. Íme néhány tipp különböző fonalfajtákhoz:

  1. Pamutfonal:

    • Előnyök: Nagyon népszerű a horgoláshoz, mivel jól tartja a formáját, sima textúrája van, és könnyű vele dolgozni. Pamutfonallal készült virágok részletgazdagok és tiszta vonalúak lesznek. Ráadásul természetes, légáteresztő anyag.
    • Javasolt használat: Finomabb virágokhoz, részletes szirmokhoz, mivel jól kiemeli a mintákat.
    • Tipp: Válassz közepes vastagságú (DK vagy sport súlyú) pamutfonalat, hogy a virágok szép tartást kapjanak.

 

Forrás: Pinterest

Akrilfonal:

  • Előnyök: Könnyen elérhető, olcsóbb és sokféle színben kapható. Az akrilfonalak nagyon strapabíróak, és nem fakulnak, így ideálisak, ha hosszú távon szeretnéd használni a horgolt virágaidat.
  • Javasolt használat: Nagyobb, dekoratív virágokhoz vagy ha élénk, vidám színekre van szükséged.
  • Tipp: Ha nem szeretnéd, hogy a virágok nagyon bolyhosak legyenek, válassz simább textúrájú akrilfonalat.

Forrás:Pinterest

Gyapjúfonal:

  • Előnyök: Meleg és puha tapintású, jól tartja a hőt, de a virágoknál elsősorban az esztétikai hatása miatt használják. Kellemes, természetes érzést nyújt.
  • Javasolt használat: Ha rusztikusabb, természetközelibb hatású virágokat szeretnél, a gyapjú kiváló választás.
  • Tipp: Válassz vékonyabb gyapjúfonalat a részletgazdagabb munkákhoz, vagy vastagabbat, ha nagyobb, texturált virágokat szeretnél.

Selyem- vagy bambuszfonal:

  • Előnyök: Luxus anyagok, amelyek fényes felületűek és nagyon kellemes tapintásúak. Ezekkel különlegesen szép, fényes virágokat hozhatsz létre.
  • Javasolt használat: Különleges díszekhez, ajándékként készített virágokhoz. Ezek a fonalak finomabb hatást keltenek, és szép, csillogó felületet biztosítanak.
  • Tipp: Mivel ezek drágább fonalak, kisebb projektekhez érdemes használni őket, például egy-egy dekoratív virághoz.

Forrás: https://www.etsy.com/listing/847515104/cactus-plant-artificial-succulents?click_key=e00f411f15284a65babc1c054b333d67f2206847%3A847515104&click_sum=331e168e&ref=shop_home_active_7&frs=1&sts=1&epik=dj0yJnU9SzNKOE1JMWFOMmo2VWFqMDRtZHdhOWJSZ25TSjBseGUmcD0wJm49cGZ3ZDhvVnZDczRFYW9BblM3bXNtUSZ0PUFBQUFBR2NNSUdn

Kevert fonalak (pamut-akril, pamut-viszkóz):

  • Előnyök: Ezek a fonalak ötvözik a természetes és mesterséges anyagok előnyeit, így könnyebben kezelhetők, tartósabbak, és szép színeket kínálnak.
  • Javasolt használat: Ideális mindennapi dekorációs virágokhoz, amelyeknél fontos a tartósság és az esztétikai hatás is.
  • Tipp: Kombinálhatod a különböző típusú fonalakat is egy-egy virágon belül, hogy érdekes textúrákat és színátmeneteket hozz létre.

 

Forrás:https://www.instagram.com/p/Cifre5OMYcK/?igshid=MDJmNzVkMjY%3D&epik=dj0yJnU9SmN5cGQ2YWFybGNLdzZqTVhTV1BqOXg0WlVRV2xyS1cmcD0wJm49NTlPamxGR08yVUV6NGtHMW16eGdiZyZ0PUFBQUFBR2NNSjJJ

Hogyan kezd?

Ha kezdő vagy, érdemes pamut- vagy akrilfonallal kezdeni, mert ezek könnyen kezelhetők, és szépen formázhatók. Ha már tapasztaltabb vagy, próbáld ki a selyem- vagy bambuszfonalakat különleges hatás eléréséhez! Ne feledd, a színek és textúrák kombinálásával egyedi, személyre szabott virágokat hozhatsz létre.

Varrás során is többféle technika és anyag közül választhatsz, hogy a virágok szép formájúak, tartósak és egyediek legyenek. Íme néhány tipp, ami segíthet, ha varrott virágokat szeretnél készíteni:

 

Válassz megfelelő anyagot

  • Pamutvászon: Könnyen kezelhető, jól tartja a formáját, és szinte minden színben és mintában kapható. Pamutvászonból készült virágok különösen jól mutatnak a finom részletek és a rétegek esetén.
  • Filc: Filcből nagyon könnyű virágokat készíteni, mert nem foszlik, és vastagabb anyagként jól tartja a formáját. Tökéletes egyszerűbb virágformákhoz és levelekhez is.
  • Szatén vagy selyem: Ezek az anyagok fényesek és elegánsak, így különlegesebb dekorációkhoz kiváló választás. Viszont figyelj arra, hogy a szatén és a selyem csúszósabb, ezért kicsit több türelmet igényel a varrásuk.

Forrás:https://www.etsy.com/uk/listing/1000432682/tradescantia-nanouk-faux-houseplant?epik=dj0yJnU9eU1zZDdMbUhuZl90U2ZoMVJJSlhSWk4xUjZKd2ZSeW4mcD0wJm49ZzRVUFBmMUt2V0tjMWdXTURjUjVlQSZ0PUFBQUFBR2NNSnlN

Készíts sablonokat

Mielőtt elkezdenéd vágni az anyagot, készíts papírsablonokat a különböző virágszirmokhoz és levelekhez. Ez biztosítja, hogy minden szirom egyforma legyen, és megkönnyíti a pontos munkát. Tipp: Használj különböző méretű sablonokat, hogy rétegezve élethűbb hatású virágokat alkothass.

Többrétegű virágok készítése

A virágok szép rétegezésével még élethűbb hatást érhetsz el. Vágj ki különböző méretű szirmokat, és varrd őket egymásra. Az alsó rétegek legyenek nagyobbak, a felsők pedig kisebbek, hogy a virág szépen nyíló hatást keltsen. Tipp: Különböző anyagokból is kombinálhatod a rétegeket (például pamutvászon és szatén), hogy texturálisan érdekes legyen a virág.

Forrás: pinterest

Használj gombokat vagy gyöngyöket a virág közepéhez

Egy szép gomb vagy gyöngy csodásan feldobhatja a varrott virágok közepét. Válassz színben passzoló vagy éppen kontrasztos darabokat, hogy egyedi hatást keltsen. Tipp: A vintage stílusú gombok vagy hímzett gyöngyök igazán különlegessé tehetik a virágokat.

Forrás:https://sosuperawesome.com/post/175614348501/felt-plants-and-cacti-the-little-egg-shop-on-etsy

Rugalmas anyag használata

Ha egy picit játékosabb, rugalmas virágokat szeretnél készíteni, próbálj ki rugalmas anyagokat, mint a spandex vagy jersey. Ezek könnyedén formázhatók, és puha, bolyhos hatást adnak a virágoknak.

Virágszirmok formázása

  • Égő technika szintetikus anyagoknál: Ha szintetikus anyagokat, például poliésztert használsz, finoman megolvaszthatod a szirmok széleit gyertyaláng vagy öngyújtó segítségével. Ettől kissé hullámos lesz a szélük, ami élethűbb, romantikus hatást kelt. Tipp: Óvatosan tartsd a lángot az anyaghoz, hogy ne égjen túl, csak a széleit olvaszd meg egy kicsit.
  • Szirmok ráncolása: Húzz végig egy egyszerű öltést a szirom közepén, majd kissé húzd meg a cérnát, hogy ráncolódjanak a szirmok. Ez mélységet ad a virágnak, és érdekes textúrát hoz létre.

Forrás:https://foxpigeon.com/

Ragasztás használata varrás helyett

Ha nem szeretnél minden virágszirmot kézzel varrni, használhatsz textilragasztót is a gyorsabb eredményért. A ragasztott virágok gyorsan elkészülnek, de érdemes odafigyelni arra, hogy a ragasztó átlátszóra száradjon, és ne hagyjon foltot az anyagon. Tipp: A forró ragasztópisztoly gyors és hatékony megoldás lehet vastagabb anyagok esetén.

Forrás:https://abeautifulmess.com/felt-planter-beds-for-kids-room-with-hidden-toy-storage/

Drótozott szárak készítése

A varrott virágokhoz készíthetsz drótozott szárakat is. Csak tekerj körbe egy zöld színű drótot az alsó rétegnél, és varrd rá vagy ragaszd a virág közepére. Ettől a virág állóképes lesz, és könnyen formázható csokorba, koszorúba vagy bármilyen dekorációba.

Forrás:https://www.etsy.com/shop/FoxPigeonDecor?fbclid=PAAabbJkGkDu729pWtMXFXMAazVSQU-MgyJcK-vt663SpKNTnk6o9SguWLhYQ&load_webview=1&bid=YdwO1owDtlsO1UnEoINrTHZlK8ty&epik=dj0yJnU9Rlp0Yk95WE1hUEg2T0c5MmJpTm0zZXJDRXJ0MWxIUWEmcD0wJm49NWo4MUdpaEpITWx5eldab0NSWkRwQSZ0PUFBQUFBR2NNSm5j

Levelek hozzáadása

Ne felejtsd el a leveleket sem! Varrhatsz vagy ragaszthatsz hozzá egyszerű, hosszúkás levélformákat a virágok alá. A levelek színe harmonizáljon a virágokkal, de lehetnek kontrasztos árnyalatok is a játékosság kedvéért. Tipp: Filc leveleket is használhatsz, amelyek szépen tartják a formájukat.

Forrás: Pinterest

Alakíts ki 3D hatást

A virágok élettelibbé tételéhez törekedj arra, hogy a szirmok kissé kiemelkedjenek, ne laposak legyenek. Használhatsz egy kis vattát vagy tömőanyagot a virág közepébe, hogy kicsit domborúbb hatást érj el. Tipp: A szirmok külső széleit kissé bevarrhatod, hogy formálódjanak, és jobban hasonlítsanak egy igazi virágra.

Forrás:https://www.facebook.com/61553998314353/posts/122141337428133277/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v&epik=dj0yJnU9N1NabXF4dUdRV3E1TXRMMFQ5cXN6OV85NkJkdVp6MHEmcD0wJm49QXV0VXdMcmIxU1Q4MXd3SmJHOGZrQSZ0PUFBQUFBR2NNS3hB

Ezek a varrási tippek segítenek abban, hogy gyönyörű, egyedi virágokat készíts, akár dekorációként, akár ajándékként szeretnéd használni őket. Ha bármilyen kérdésed van a technikákkal kapcsolatban, szívesen segítek!

Forrás:https://www.craftdrawer.com/crochet-patterns-for-potted-plants-10-cool-designs-to-download/

Összefoglalás

A téliesítés nem csak a növényeink védelméről szól, hanem arról is, hogy otthonunkban megőrizzük a természet szépségeit a hideg hónapokra is. Akár a kert virágait készíted fel a télre, akár saját kézzel alkotsz gyönyörű horgolt vagy varrott virágokat, minden kreatív megoldás hozzáad valami különlegeset a télhez. Engedd szabadon a fantáziádat, és készíts olyan virágokat, amelyek nem csak a szívedet, hanem otthonodat is melegséggel töltik meg. Most van itt az ideje, hogy a természet inspiráljon, és alkotásaiddal díszítsd a téli napokat!

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Gombocska

You have Successfully Subscribed!