+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Farsangi ötletek

Tudom, nemrég múlt karácsony, de a boltban már rengetegen készülődnek a farsangra. Már most elkezdődtek az ötletelések, vásárlások, hogy időben elkészüljenek a különleges maszkok, jelmezek. Vannak iskolák, óvodák, ahol már januárban farsang lesz. Ezért most összeszedtem párat a farsangi ötletek közül.

Sajnos a farsang manapság már nem arról szól, mint rég. Én emlékszem, mikor a nagynéném megvarrta nekem a süsü jelmezt. Olyan profi süsü fejem volt, hogy mindenki csak nézett. Aztán a következő évben a zöld test maradt (szerencsére nem nőttem sokat) és a farok ugrott és egy új béka fejjel én voltam a muppet show brekije. Ezek mind olyan élmények amelyek örökre megmaradnak. De nem kell mindig nagyban gondolkozni, ugyanúgy nagy sikert aratott az osztályunk, mikor a Z’zi labor és a Veresegyházi asszonykórus voltunk. Természetesen a fiúk voltak az asszony kórus. Hatalmas sikerünk volt. Régi szép idők…

Sajnos most minden arról szól, hogy ki tudj a legdrágábbat megvenni a boltban, legszebbet, legjobbat, legújabb mesehős jelmezt. Elveszik az, amikor a család együtt barkácsol, fúr, farag, varr, apa morog a szigetelőszalag miatt, ami szakad és sehogy sem tudja letekerni, vagy a nagyi régi ruháit túrjuk át jó kis jelmezért. Ez a farsang, nem a bevásárlóközpontban leakasztott ruha élménye. Sokszor ilyenkor sírás is a vége, mert az ovisoknál előfordul, hogy a másik gyereké sokkal szebb – a gyerek szemével nézve, nem a mienkkel.

Ezért arra gondoltam, hátha kedvet adok ahhoz, hogy otthon készítsünk jelmezt a gyereknek. De mielőtt ellépnél innen mert esetleg nincs farsangolós gyerek a családban, olvass tovább. Manapság egyre több felnőtt farsangi buli is van, tehát ha nagyobb méretben készíted a jelmezt, akár még neked is jó lesz. Remélem itt maradsz velem és együtt csodálkozunk rá, a farsangi ötletek sokaságára.

Maszkok

Vannak helyek, ahol elég ha csak egy maszkot készítünk. A jól bevált papír maszkok még mindig nagyon nyerőek. Ovisok előszeretettel díszítik mindenféle csillogós flitterrel, színes papírokkal, rajzolnak rá, stb.

Nagyon ötletes, ha valamilyen állatfigurás maszkot nyomtatunk ki és azt vágjuk ki közösen, kalapgumival megkötjük és már csak egy színben passzoló ruha kell. Ha az alábbi linkre kattintasz, akkor le tudsz tölteni állati maszkokat.

De ha ragaszkodsz a hagyományos maszkhoz, akkor ahhoz is adok sablont.

 

Ha viszont valami modernet szeretnél, valami frisset, akkor jöhet a jó öreg filc anyag. Hasonlóan, mint a papírmaszk, kivágunk formákat, amelyeket más – más színű filcekkel kiegészítve, pofás kis állatpofikat tudunk készíteni. Csak hogy értsd mire gondolok, mutatok pár ötletet.

Forrás:pinterest

Ugye milyen ötletesek? Aki nem tud varrni, az ragaszthat is. Bármilyen állat figurát ki tudunk találni. A pinterest teli van jobbnál jobb ötleteknél.

 

Fülek

Ha szeretnénk jó kis füleket, akkor egy hajráfra van szükségünk, tömőanyagra és filcre vagy olyan anyag darabra, aminek van tartása.

Forrás: pinterest

Hajráfra rá tudjuk ragasztópisztollyal ragasztani a füleket, amelyeket előtte kiszabtunk. Meg lehet varrni és kitömni, majd felragasztani a hajráfra. Ha nem szeretnénk tömögetni, akkor elég kivágni és úgy felvarrni vagy felragasztani.

 

Ha nincs ragasztópisztolyunk, akkor sem kell megijedni. Úgy szabjuk ki a füleket, mint egy piskóta, kettéhajtva varrjuk össze, egy pici rést hagyva, amelyen át tudjuk bujtatni a hajráfot. Kedvünkre díszíthetjük, élethűbb fülecskévé alakíthatjuk.

 

Ötletek állatokhoz:

Forrás.pinterest

Remélhetőleg mindenki talál kedvére való fülecskét.

 

Farkincák

Mindig kardinális kérdés, hogy hogyan fogjuk rögzíteni a farkakat. Legegyszerűbb egy gumipántot készíteni, amire rávarrjuk.

Lehet kitömött farkinca, lehet tüllből, amit nem is kell varrni. 10-15 cm-es csíkokat vágunk a tüllből és rácsomózzuk a gumira. Ezzel a módszerrel tudunk szoknyát is készíteni.

 

 

Ha például mókus farkincát készítünk és azt szeretnénk, hogy szépen felfelé kanyarodjon, akkor érdemes a kitömött farkat a pólóhoz hozzávarrni pár öltéssel, hogy legyen tartása.

 

Ötletek

Most pedig néhány ötlet. Emlékszem a barátnőm fia egyszer hímzett kispárna volt. Nagyon jó lett, egy nagy párnát varrt a barátnőm, kihímezte az egyik oldalon és felül a fejének, oldalt a karrjainak, alul a lábainak hagyott nyílást. A belsejét kitömte vattával és fehér harisnyát és fehér pólót vett alá. Nagyon szép és ötletes volt, nem beszélve a hímzésről.

Egyszerű ötlet még a tükörtojás. Egy fehér nagy pulóverre felvarrjuk sárga anyagból a tojás sárgáját és már kész is vagyunk.

Ha már a konyhánál tartunk a teafilter is egy jó ötlet.

Forrás:pinterest

Most nagy divat a fekete macska és a katicabogár mese, ezért minden kislány katicalány akar lenni, a fiúk meg macskák. Akik nem tudják miről van szó, egy képet mutatok a meséről.

Sokan túl gondolják a jelmezt, de ennél a mesénél egyszerűen is meg lehet oldani. A lányoknak piros cicanadrág, piros pulcsi, amire fekete pöttyöket varrunk vagy ragasztunk. Arcra pedig egy maszk piros filcből, amire szintén pöttyöket ragasztunk vagy varrunk.

A fekete macskát én fekete cicanadrágból, fekete pulcsiból megoldanám. Gumira rávarrnék egy kitömött fekete cicafarkat, hajráfra pedig ráragasztanék két fekete cicafület. Nem kell ennél több, szerintem.

 

A lányoknál nagy divat még a póni is. Unikornisnál szoktak az anyukák elbizonytalanodni. Erre is mutatok megoldást.

Szarv elkészítése:

Ezt ráragasztjuk vagy pár öltéssel felvarrjuk a hajráfra. Szalaggal körbetekerjük, mellé ragasztjuk a füleket. Ha szeretnénk színes tüll csíkokból pár csíkot felkötünk a hajráfra és kész is.

 

Ebben az esetben lehet venni rugalmas lyukacsos fejpántot. Ezekbe a lyukakba lehet belekötni a fent már mutatott módszerrel a tüllt. De ha ilyet nem találunk egy szélesebb gumira is rá lehet kötözni a szoknyarészt.

 

Farkincánál én kipróbáltam tavaly egy módszert. Ez a technika a fonásból áll és annak kifésüléséből.

Ezt a farok készítési módszert ezen a linken tudod megnézni. Ez egy kissé hosszadalmas munka és ha nem vagyunk óvatosak, kijönnek a szálak, de érdemes kipróbálni.

 

A fiúkra is gondoltam, még mindig nagy divat a szuperhősös jelmez. A legegyszerűbb egy maszk és egy köpönyeg készítése.

Maszkokhoz egy kis segítség:

 

De még a teknősök is nagyon menők.

 

A maszkokhoz filcet lehet használni. A palástokhoz elhasználhatjuk a színben passzoló régi pólónkat.

 

 

De ki is szabhatjuk és rávarrhatjuk egy gumira.

 

A nyaknál készíthetünk egy kis visszahajtást, amibe szalagot fűzhetünk, ami a megkötő lesz.

 

Szuperhősöknek szuper karperec, két db wc gurigából. Kettévágjuk egy helyen, hogy könnyen felmenjen a kezükre. Befestjük, díszítjük őket és kész is a szett.

 

 

Nagyon fontos, hogy olyan jelmezt készítsünk, amiben tud mozogni a gyerek. Idén nagy kedvenc a páva. Nem feltétlenül kell hatalmas pávatollakat alkalmazni, mert nem tud mozogni a gyerek, tánc közben összeakad a társaival. Tüllből, filcből nagyon jól meg lehet valósítani.

 

 

A méhecske pedig mindig örök, kicsiknek és nagyoknak. Egy sárga pólón apa fekete szigetelőszalagja is tökéletes, de rávarrhatunk fekete szalagot is a ruhánkra.

Még néhány ötlet, amelytől beindulhat a fantáziád.

 

 

 

Egy törülköző, egy rossz lámpa búra és néhány pompon és kész is a süti.

 

 

Star Wars őrülteknek. Ha nem akarunk varrni, textilfesték a barátunk.

 

 

A jó öreg legó. Ha a pudingos dobozokat, vagy kupakokat ráragasztottuk a dobozra, vagy bevonjuk textillel vagy csak egyszerűen befestjük a kedvenc színünkre.

 

Melegítőfelsőből is készíthetünk jelmezt.

És végül a jó öreg bárány.

Hát ma ennyi minden fért bele, remélem tudtam segíteni, ha már csak elindítottalak a keresgélés útján, már annak is örülök. Hidd el, nagyon jó kis jelmezt tudsz készíteni te is, és nem kell a legdrágább jelmezt megvenni, ha ti magatok is meg tudjátok csinálni. Nem beszélve arról, hogy nem lesz mindenki ugyanabban a ruhában. Légy egyedi és alkoss valami újat a farsangi ötletek közül!

Szép napot és jó alkotást!

Üdv:Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Webáruházunkat pedig természetesen otthonról is eléred.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu