+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Hogyan kezdjük a horgolást ha fa, műanyag vagy bőr alapra szeretnénk dolgozni?

Tudom ez már régi dolog, de vannak akik most szeretnék kipróbálni milyen lehet kosárkát fa vagy műanyag alapra horgolni, vagy éppen táskát szeretne bőr alapra. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogyan is kezdem el. 

Ebben a blogban összegyűjtöttem pár videót és képet, ami segít neked ebben a kérdésben és ezáltal könnyen el tudod kezdeni a munkát. 

Forrás :Pinterest

Többféle formájú, méretű, anyagú alapot találhatunk. Mikor ez berobbant nálunk, akkor még csak egy fajtát lehetett kapni a natúr fából készült kör fomrákat, többféle méretben. Az idő és az igények előrehaladtával egyre többféle forma, méret és fa anyag került a boltokba. 

Forrás: Pinterest

Emlékszem mikor az első olyan karácsonyra készültünk, amikor megjelenetek a karácsonyfa formájú alapok. Később jöttek a nyuszi formák, majd a különböző színű, festett, nyomtatott alapok. 

Forrás: Pinterest

Később megjelenetek a bőr, műbőr alapok amelyek táskákhoz voltak jók. Majd jöttek az átlátszó plexi lapok, kisebb formák, így már táskák, poháralátétek, kosarak, mindenféle dolog horgolhatóvá vált. 

Forrás: Pinterest

Mivel a pólófonalak is nagy változáson mentek át, így többféle vastagságban és minőségben lehet őket kapni. Ezért a különböző vastagságúakat másképp érdemes majd elkezdeni. 

Videó beágyazása

Előfordulhat, hogy a különböző alapoknak más-más a lyukmérete. Mindenképpen kisebbek, mint amilyen tűvel horgolni szoktuk a pólófonalat vagy zsinórfonalat. Ezért az első kört, amit az alapon keresztül horgolunk meg,  kisebb tűvel kell kezdenünk, mert a tű fejének át kell férni a lyukakon. 

Forrás: Pinterest

Figyelnünk kell arra, hogy az ergonómikus horgolótűk nagyon jók, de semmiképpen nem érdemes azzal vagy bármilyen műanyag tűvel kezdeni a horgolást az alapnál. Nagyon könnyen eltörik a műanyag tű, mikor próbáljuk áthúzni a fonalat az alapon. Ezért mindeképpen érdemes fém tűvel kezdeni, utána majd válthatunk, de a felszedésnél semmiképpen nem ajánlott.

Forrás: Pinterest

Mivel különböző vastagságú fonalakkal dolgozunk, meg kell néznünk, hogy ha nagyon vékony a fonal, akkor nem biztos, hogy elég ha csak minden furatba egy szemet horgolunk, mert túl nagy lesz a távolság, nem lesz szép a horgolás. Ilyenkor érdemes minden második vagy harmadik furatba két szemet horgolni. Ezáltal szebb lesz a munkánk.

Forrás: Pinterest

Ha négyzetes alappal dolgozunk, akkor felmerül a kérdés, hogy mi lesz a sarkokkal? Mutatom mit találtam, remélem segít a munkában.

Forrás: Pinterest

Akár bőrrel, akár fával, akár műanyaggal dolgozunk az elv ugyanaz. Arra mindenképpen figyelni kell, hogy nem erőből húzzuk át a fonalat a lyukakaon, mert könnyen kárt tudunk tenni az alapban. Mindenképpen ügyeljünk rá, hogy az ujjainkkal ne nyomjuk nagyon meg az alapot, nehogy eltörjön. Sosem lehet tudni, sajnos az olcsóbb alapok gyengébb minőségű anyagból készülnek, így könnyebban törnek, repednek.

Forrás: https://bautawitch.se/2017/06/28/diy-den-snyggaste-vaskan-virkar-du-sjalvklart-sjalv/

A táskáknál azért vékonyabb fonallal szoktunk dolgozni, mert a vastag fonal olyan súlyt ad a táskának, hogy üresen akkora lesz a súlya, mint máskor megpakolva. Ilyenkor sem kell megijedni, mert ebben az esetben is minden szembe két vagy három szemet horgolunk. Így szépen kiadja a formáját és nyugodtan tudunk vékonyabb fonallal dolgozni.

Zsinórfonallal is ugyanazt a módszert követjük, mint pólófonallal. 

Ezzel a tudással most már nyugodtan belevághatunk a különböző alapok horgolásába. 

.

Forrás: Pinterest

Az első sor után már csak azt kell eldönteni milyen irányban építkezünk, felfelé vagy vízszintesen, hogy mi lesz belőle. Kosár, alátét, dobozka, táska. Majd pedig, hogy milyen mintával horgoljuk tovább.

Forrás: Pinterest

A következő sorban, ha tűt váltunk, fontos, hogy ne legyen sokkal nagyobb a tű, mert akkor a kosárka, táska formája nem lesz szép, kiöblösödik majd a munkánk. 

Forrás: Pinterest

Érdemes mindenféle alappal, fonallal próbálkozni, mert mindegyik nagyon tetszetős és haladós. Arra azért ügyeljünk, hogy mert haladós a dolog, mert vastag a fonal, vastag a tű, sokkal erősebben kell horgolnunk, a kezünket, az izületeinket nagyon megterheljük. Ezért néha muszáj beiktatni kisebb szünetet, főleg a nagyobb munkáknál, mert másnap nem fogunt tudni fogni az ujjainkkal. Tudom nagyon könnyen elvisz minket a hév, még egy sor, meg még egy, mindjárt kész… tényleg, de holnap mi lesz?

Forrás: Pinterest

Remélem tudtam segíteni az elindulásban és most már nem tekintesz a különböző alapokra mumusként. 

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.