+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Időtálló fortélyok

Mindenkivel előfordult már, hogy véletlenül egy színes zokni keveredett a fehér ruhák közé mosás közben, vagy bent maradt egy papír zsebkendő a nadrág zsebében. De sok baleset történhet varrás, vasalás közben is. Sajnos ezek előfordulhatnak.

Ezért összegyűjtöttem pár praktikát, fortélyt, nagyanyáink praktikáit, amelyeket helyzetekben használhatunk, vagy megelőzésként alkalmazhatunk.

Mosási problémák:

Összement a ruha

Nagyon fontos, hogy az érzékenyebb ruhák mosása előtt megnézzük a címkéjüket. Nagyon hasznos ilyenkor a mosási útmutató. Ha magasabb hőfokon mossuk, mint az előírt, sajnos összemehet a ruhánk. Ha elfelejtettük megnézni, vagy a nagy rohanásban bedobtuk a többi ruha közé és összement, akkor érdemes beszerezni egy hajkondicionálót. Ebből három evőkanálnyit tegyünk 2 liter langyos vízbe. Ebbe áztassuk be az összement ruhánkat kb. 10-15 percig. Áztatás közben finoman húzogatva nyújtsuk a ruhadarabot. Csak óvatosan, ne tegyünk nagyobb kárt. Ha kész vagyunk, feltétlen fektetve szárítsuk egy törülközőre téve.

Fehér foltok a színes ruhákon

Biztos találkoztál már olyannal, hogy fehér foltok jelennek meg a ruhán mosás után. Nem értjük miért. Hát kérem a mosópor a ludas. A mosóporral csínján kell bánni. Ha folyamatosan több mosóport adagolunk a mosógépbe, azzal nem csak a mosógépnek ártunk, de a tiszta ruhák is foltokkal lesznek tele. Ha ilyen foltokat találunk a ruhákon mosás után kivéve a mosógépből, akkor egy gyors mosási programmal átmosva megszüntethetjük a foltokat. Ezután érdemes a mosógépet is átmosni ecettel vagy trisóval.
Az üres gép dobjába öntsünk egy flakonnyi 20 százalékos háztartási ecetet – egy keveset a mosószer-adagolójába is tehetsz -, ha pedig trisót használsz, abból is egy flakonnyit, de csak a dobba. Indítsd el a gépet 90 °C-on. Mire lejár a program, a mosógép belseje tiszta lesz – mentes a vízkőtől és a megkövesedett mosószer-maradványoktól is. Ha ezután módjával használod a mosóport, nem lesznek foltosak a ruhák sem.

Zsebkendővel kimosott ruhák

Mennyire bosszantó tud lenni, mikor kiveszi az ember a ruhákat a mosógépből és szembesül vele, hogy valamelyik ruhadarabban bent maradt a papír zsebkendő. Ilyenkor bosszúsan keressük a hibás ruhadarabot, de igazából gőzünk sincs mit csináljunk. Első gondolatunk, hogy újból kimossuk a ruhákat, ami nem rossz ötlet, de előtte akkor tényleg meg kell találni a bűnös zsebkendőt. Sajnos nem elég azt megtalálni, mert egy ilyen mosásnál a mosógép belsejében biztosan vannak még darabok. Próbáljuk meg azokat is kiszedni.

De jobban tesszük, ha a szorosabb szövésű ruhákról szöszleszedővel próbáljuk leszedni a darabokat. Lazább szövésűeknél pedig a langyos vízben való átöblítés lehet a segítség. A művelet után érdemes a mosógépet is átmosni egy gyors programmal a következő mosás előtt.

Minden pasztell színű lett a mosógépben

Előfordulhat, hogy akár egyetlen élénk színű zokni pl. piros óriási galibát okoz a mosógépben. A mosás végén minden ruhánk pasztell színben, foltokban pompázik. Ha a fehérek közé keveredett a bűnös zokni, akkor a fehéreket mosás után egy azonnali szódabikarbónás áztatás még megmenthet. Meleg vízbe kell szódabikarbónát tenni, akár 2-3 csomagot is beletehetünk. Annyi vizet öntsünk a kádba, hogy ellepje a ruhákat. Fél óráig áztassuk benne a ruhákat. Ezzel el tudjuk halványítani a színeket. Ahhoz hogy ismét fehérek legyenek,végül ki kellene még egyszer mosni egy színfogó kendővel, de a mosóporhoz adni kell egy fél csomag szódabikarbónát.

 

Beszürkült a fehér

Számtalan esetben a fehér pólók egy idő után beszürkülnek. Ha szeretnéd, hogy ami fehér, az az is maradjon, ahhoz az alábbi módszereket érdemes kipróbálni:

Szódabikarbóna Áztassuk a ruhákat 2,5 dl szódabikarbóna és 4 liter víz keverékében.

Aszpirin Áztassuk a ruhákat forró vízben, melyben előzőleg feloldottunk 5 (egyenként 325 mg-os) aszpirintablettát.

Ecet Adjunk 2,5 dl étkezési ecetsavat a mosógép öblítőprogramjához.

 

Feketébb fekete, sötétebb sötét

Sajnos a sötét színű ruhák a mosás során elvesztik fényüket, kifakulnak. Lehet, hogy még divatosak, de a fakulás miatt már nem igazán merjük felvenni. Néhány ötlettel megelőzhető a ruhák fakulása:

Kávé vagy tea Fekete ruháknál az öblítéshez használjunk 2 csésze lefőzött kávét vagy teát.

Sötét színek, például tengerészkék vagy padlizsán lila esetén az öblítőprogramhoz tegyünk egy pohár sót a mosógépbe.

Ecet és só Nem fakul ki olyan gyorsan a farmer, ha az első mosás előtt beáztatjuk sós vízbe, vagy ecet és víz fele-fele arányú keverékébe. Mindig fordítsuk ki a farmernadrágokat, mielőtt betesszük a mosógépbe, és használjunk langyos vizes programot.

 

Izzadság- és egyéb foltok

Citrom

A citrom levét nagy sikerrel vethetjük be az izzadságfoltok ellen. Keverjünk össze egyenlő arányban friss citromlevet és vizet, majd ezzel dörzsöljük át a ruha hónaljrészét. Ha a folt makacs, akkor a citrommal közvetlenül is átdörzsölhetjük. Ha a ruhákra ragacsos gyümölcslé vagy cukros, szirupos üdítő ömlött, mosás előtt tegyünk a foltra citromlevet.

A só az egyik leghatékonyabb folttisztító, használhatjuk szagtalanításra, a vasaló talpának tisztítására is. A legmakacsabb izzadságfoltok ellen oldjunk fel négy evőkanál sót egy liter forró vízben, várjuk meg, amíg az oldat kissé kihűl, és ebben alaposan mossuk át a foltot. Ezután mosógépben mossuk ki, és a ruha olyan lesz, mint újkorában.  A vörösborfoltot például tökéletesen eltünteti, ha azt előbb felitatjuk, majd beszórjuk sóval, elég, ha egy percig hagyjuk hatni.

Aszpirin

Előfordul, hogy az izzadságfolt olyan makacs, hogy többszöri mosás után sem sikerül eltávolítani vagy vérfoltos lett a ruhánk, akkor használjunk aszpirint. Törjünk össze két aszpirintablettát, és a port keverjük össze fél pohár meleg vízzel. Áztassuk a ruhadarab foltos részét az oldatban két-három órán át. Ha a folt elhalványodott, akkor egyszerűen mossuk ki. Ezt a módszert elsősorban fehér ruhákhoz ajánljuk.

Tojás

Ha a kávéfoltot akarjuk eltüntetni, keverjünk össze tojássárgáját forró vízzel, majd vigyük fel a foltra. A tojáshéj pedig a beszürkült ruhák fehérítésében hatásos, ha nem szeretnénk kémiai fehérítőkkel roncsolni a ruhák anyagát, a következő mosás során tegyünk a mosódobba néhány vászonzsákba kötött tojáshéjat.

Tej, aludttej

Az aludttej kiváló ellenszere a fűfoltoknak. Egy éjszakán át áztassuk benne a ruhát, majd mosógépben mossuk ki. A fűfoltnak hűlt helye lesz. Ha tejbe áztatjuk az anyagot, a borfolttal és a tintafolttal is könnyedén leszámolhatunk.

Hintőpor

A zsírfolttól hintőporral szabadulhatunk meg könnyedén. Feddjük be az érintett területet a porral, és várjunk legalább hat órát, hogy a hintőpor magába szívhassa a zsírt. Ezután porszívózzuk ki a foltot, vagy tegyük a ruhát a mosógépbe. A hintőport a szódabikarbóna, a kukoricakorpa vagy a kukoricakeményítő is kiválóan helyettesíti.

Kréta

A zsírfoltok ellen hatékony szer a táblakréta is. Dörzsöljük át vele a ruhán vagy az asztalterítőn lévő zsírfoltot, hagyjuk, hogy a krétapor felszívja a szennyeződést, majd poroljuk le az anyagról. A galléron lévő koszcsíkoktól is megszabadulhatunk a kréta  segítségével: a mosást megelőzően erőteljesen dörzsöljük át vele a piszkos területet. A kréta magába szívja a szennyeződést tartalmazó zsírt.

Sör

Sokszor lehetetlen feladatnak látszik a kávé- vagy teafoltok eltávolítása, pedig egy kis sör segítségével szó szerint eltüntethetetjük a pecséteket. Finoman dörzsöljük a sört az anyagba, hagyjuk megszáradni, és még kétszer-háromszor ismételjük meg a műveletet.

Szénsavas ásványvíz

A buborékos ásványvíz vagy az egyszerű szóda villámgyors segítséget jelenthet, ha a textíliákra olyan makacs folt kerül, mint például a kávé vagy a vörösbor. Ha szódát spriccelünk a foltra, a buborékok fellazítják a szövet szálai közé került szennyeződést,mi pedig egyszerűen felszáríthatjuk egy itatóspapírral.

Rúzs- és alapozópecsétek

Minden nő rémálma, hogy a sminkje elkenődik. A legrosszabb viszont az, amikor még foltot is hagy a ruhánkon. A legjobb módszer az alapozó- vagy rúzsfolt eltávolítására, ha egy kis hajlakkot fújunk a foltra, majd a megszokott módon kimossuk a ruhánkat.

 

További mosási, varrási, vasalási ötletek

 1. Vastag anyagot könnyebb varrni, ha a varrás vonalát szappannal meghúzzuk.
 2. A sérült hegyű varrógéptű roncsolja az anyagot. Megint éles és jól használható lesz, ha finom csiszolópapíron áthúzzuk néhányszor, mielőtt újra a gépbe tennénk.
 3. Csúszós anyagok varrásánál használjunk selyempapírt, amit később könnyen le tudunk tépni.
 4. Könnyen tudunk műbőrt varrni, ha varrógépolajjal vékonyan bekenjük a varrás vonalát. Ezt később puha ruhával szépen le tudjuk törölni
 5. Bársonyt csak gőzölni szabad, a vasalástól lelapul.
 6. Hímzett, gyöngyös-flitteres pólókat fonák oldalukra kifordítva mossunk, így nem sérül a díszítésük.
 7. Legszebben akkor tudjuk a lenvászon asztalneműt kivasalni, ha nem hagyjuk teljesen megszáradni, hanem félnedvesen vasaljuk.
 8. Hímzett terítőket, ruhákat mindig kifordítva vagy fonákán vasaljuk, így a hímzés szépen kidomborodik a színén. Vigyázva vasaljuk, nehogy beleakadjon a vasaló hegye a szálakba.
 9. Ha egy szál kihúzódik a pulcsinkból, nem szabad levágni. Lazítsuk meg egy tompa hímzőtűvel, és húzzuk vissza az eredeti helyére. Ha szükséges, néhány apró öltéssel rögzítsük a kötés visszáján.
 10. Néhány szál hajlamos a „pillingesedésre”, egyenletes szálbolyhosodásra, amely súrlódás miatt keletkezik. Ezeket a bolyhokat kézzel csípjük le, vagy erre a célra készült speciális borotvával, bolyleszedővel távolítsuk el.
 11. A moherből készült kötött darabok mutatósabbak, bolyhosabbak, ha időnként moherkefével átkeféljük őket.
 12. A foltokat azonnal távolítsuk el. A legtöbb folthoz elég a hideg víz: a foltos részt megnedvesítjük és ruhával való nyomkodással megszárítjuk, de ne dörzsöljük. Az olajos foltokat a kötés visszájáról kezeljük speciális szerekkel, és jól öblítsük ki.
 13. A kötött holmi bepiszkolódhat a portól, belemehet a moly. Ezért tartsuk mindig elzárva. A pulóvereket is, a kötött kabátokat is fektetve helyezzük el és ne akasszuk vállfára, mert attól kinyúlhatnak és deformálódhatnak.
 14. Ha a mosóvízbe egy teáskanálnyi olívaolajat keverünk, ismét megpuhulnak megkeményedett bőrkesztyűk.
 15. Ha a kinyúlt kötött holmikat rövid időre forró, majd hideg ecetes vízbe mártjuk, szűkebbek lesznek anélkül, hogy elveszítenék formájukat.
 16. Ha mosás előtt behúzzuk a húzózárat, akkor sokkal tovább tart.
 17. Ha egy tompa ollóval többször egymás után selyempapírt vágunk, megint éles lesz.
 18. A szintetikus anyagú függönyöket a legjobb nedvesen rögtön a karnisra akasztani, így nem gyűrődnek meg.
 19. Ha a nyakkendőbe vasalás előtt egy kartonból kivágott sablont csúsztatunk, nem nyomjuk át az éleket.
 20. A fűfoltok eltűnnek, ha alkohollal enyhén bedörzsöljük, majd a textíliát szappanos oldatban kimossuk.
 21. A fehérbor az egyik legjobb szer a vörösborfolt eltüntetésére. Öntsünk a foltra fehérbort, hagyjuk ázni, majd itassuk fel óvatosan.
 22. Az olaj-, kátrány- és benzinfoltok ellen érdemes bevetni a vajat: dörzsöljük be ezzel az anyagot, majd utána mossuk ki.

 

Remélem sikerült találni köztük olyan ötletet, amivel segíteni tudtam neked a hétköznapok apró baleseteinél.

Szép napot és jó mosást, vasalást, varrást kívánok neked!

Üdv:Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Webáruházunkat pedig természetesen otthonról is eléred.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu