+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Kokárda készítése

A héten voltam a nagylányom iskolájában nyitott órán. Egy történelem órára ültem be. Hát szeretnék most a lányom osztálytársa lenni. Annyira jó óra volt, innen is üdvözlöm Marci bácsit!

Mennyire jó lett volna, ha anno nekem is ilyen tanárom van. Izgalmas volt az óra, a gyerekek már a kérdés feltevése közben kiestek a padból annyira tudták a választ, nem volt megtervezett, mindenki ott volt és élt az anyaggal. Izgalmas információk hangzottak el, ami még színesebbé, érdekesebbé tették az órát. Nem a száraz tankönyv ízű tananyag, hanem teli ötlettel, izgalommal, információval. Legszívesebben minden töri órára bejárnék vele, annyi új információt kaptam még én is, pedig szeretem a történelmet, már felnőtt fejjel, mert gyerekként belefulladtam az évszámok tengerébe. Most már imádom a történelmi, életrajzi könyveket, szeretem megtudni mi történt, hogyan. Gyerekként ez nem volt rám jellemző, ugyan imádtam olvasni, de a történelem nem volt a kedvencem. Most az lenne, ha most járnék ötödikbe.

De hogyan jön a történelem egy kézimunkázós blogba? Úgy hogy jön a március 15-e. Legújabb kori történelmünk során mindig kiemelkedő jelentőséggel bírt 1848. március 15. megünneplése. Fontos volt, mert a magyar szívekben mindig magában hordozott egy sajátos szimbolikus jelentéstartalmat, a szabadság, a fejlődés, a modernizáció és a nemzeti tudat érzését. Az ezen dátum által jelképezett korszaknak köszönhetjük gyönyörű himnuszunk keletkezését, zászlónk piros-fehér-zöld színeinek hivatalossá válását, illetve azt, hogy országunk fővárosa Pozsony helyett Budapest, hivatalos nyelve pedig a latin helyett a magyar lett. Büszkének kell lennünk tehát erre a napra. Úgy gondolom ma, amikor nemzetünk újra a fejlődés útját keresi, egy válságokkal, viszontagságokkal teli korban, ennek a napnak az emléke nagyon fontos tanulságokkal töltheti fel ünneplésünket. Ezek a tanulságok pedig az összefogás, a kitartás és a tenni akarás hegyeket megmozgató erejének és egymásnak a megbecsülése.

Kokárda készítése saját kezűleg

Ilyenkor mindenkinek illik a kabátjára, pulóverére, az iskolai ünnepségre egy kokárdát kitűzni. Ezért arra gondoltam, hogy összegyűjtök pár kreatív és hagyományos kokárda ötletet, hátha van még valakinek kedve ezeket megvalósítani. Meglátod, kokárda készítése saját kezűleg is lehetséges. Ha esetleg nem érzel hozzá affinitást, akkor viszont várlak szeretettel a boltban és ott is tudsz kedvedre bogarászni a kokárdák és a szalagok között.

 

Kokárda filcből

 

A legegyszerűbb kokárdák a filcből készültek. Nem kell hozzá más, mint filc, ragasztó esetleg tű, cérna és vagy biztosító tű vagy kitűzőalap.

Filcből bármilyen ránk, magyarokra jellemző motívumot kivághatunk és azt összevarrva, ragasztva rávarrjuk egy biztosító tűre. Gyorsan meg van és csak a fantáziánk szab határt.

Itt van néhány ötlet. Remélem találsz kedvedre valót.

 

Forrás: Pinterest

 

Forrás: Pinterest

 

Ha szeretnénk akkor gyöngyökkel, gombokkal is tudjuk díszíteni.

 

Forrás: Pinterest

 

Forrás: Pinterest

 

Forrás: Pinterest

 

Forrás: Pinterest

 

Forrás:Pinterest

 

Forrás: Pinterest

 

Ha nem szereted a kitűzőt, akkor készíts egyedi nyakláncot.

Forrás: Pinterest

 

Horgolt kokárdák

Horgolt tulipánt is tudjuk kitűzőként használni. Ha elkészültünk a horgolással, akkor a hátoldalra kiszabunk egy filc darabot, amire rávarrjuk a kitűzőalapot és ezt így felragasztjuk textil ragasztóval a horgolt tulipánunk hátuljára.

 

Ugyanezzel a módszerrel készíthetünk egy egyszerű kört is.

 

Hátulját szintén filccel készítjük el.

 

Ha nem szeretnénk ilyen egyszerű formát, akkor kísérletezhetünk mindenféle formával, amely köthető hozzánk magyarokhoz, de nyugodtan elengedhetjük a fantáziánkat, a lényeg a színekben rejlik.

Akik szeretnek horgolni és szeretnének egyedi kokárdát, nekik is gyűjtöttem pár mintát. Lehet elővenni a horgolótűt és elkezdeni a nagyüzemi gyártást.

 

Forrás: Pinterest

 

 

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

 

Egy kis leírást is mutatok az alábbi linken megtaláljátok.

Horgolt kokárda virág itt megnézhető a leírás.

Forrás: www.bergmott.blogspot.hu

 

Aki a kalocsai mintát szereti, arra is találtam megoldást. Igaz itt nem a kokárda színei vannak használva, de a leírást lentebb megtalálod, annyi, hogy a színeket kicseréljük. Ebből a mintából akár fülbevalót is készíthetünk.

Forrás: http://horgolmany.blogspot.hu

Sárga
1.sor.: 5 lsz-ből gyűrűt kapcsolunk.
2.sor.: 12 félpálca kerül a körbe.

Fekete
3.sor.: 2-2 1rhp kerül mindenhová (24)

Piros
4.sor.: a kezdőszemtől számítva a harmadik szembe kapcsoljuk be a piros fonalat, majd ugyanabba szembe horgolunk 2 rp-t, a következőbe szintén 2 rp-t. Az utána lévő szembe jön 2 félpálca, utána négy szemen keresztül horgolunk 2-2 1rhp-t. Ezután négy szemen keresztül jön 1-1 rp, majd a következő négy szembe jön 2-2 1rhp, azután 2 félpálca kerül ugyanoda, végül két szemen keresztül 2-2 rp.  Elkötjük a fonalat.
5.sor.: most a piros fonalat az előző piros réteg kezdőszemétől számítva a 8- szembe kötjük be. Ugyanoda horgolunk 2 1rhp-t, majd a következő 5 szembe is 2-2 1rhp-t. A következő szembe jön 2 félpálca, az utána lévő négy szembe kerül 1-1 rp, majd ezután ismét 2 félpálca kerül ugyanoda és végül hat szemen keresztül jön 2-2 1rhp. Elkötjük a fonalat.
6.sor.:ismét a 8 szembe kapcsolunk be az előző réteg kezdőszemétől számítva, majd ugyanoda jön 2 1rhp. Ezután még öt szemen keresztül horgolunk 2-2 1rhp-t. A következő szembe kerül 2 félpálca. Oda ahová korábban a sima rp-kat horgoltuk, most 3rhp-kat fogunk készíteni. Tehát ahogy a következő szembe kúszószemmel bekapcsolunk, csinálunk 8 lsz magasítást, 1 3rhp-t, majd 2-2 3rhp-t a következő három szembe. Ezeket EGYSZERRE fejezzük be! Ezután a következő szembe horgolunk 2 félpálcát, majd a következő hat szembe jön 2-2 1rhp.

Készíthetünk hagyományos horgolt kokárdát hozzá illő karkötővel is.

Forrás: http://ruraleve.blogspot.hu

 

A nemzeti színű virágot zöld színű fonallal kezdjük. 8 láncszemet kis körré összekapcsolunk, majd mindegyik szemben 2 db egyráhajtásos pálcát szúrunk. Így 16 szem lett a zöld szín külső szélén.
Aztán a fehér fonallal mindegyik zöld láncszembe 3 db egyráhajtásos pálcát szúrunk le, így mire körbeérünk, 48 láncszem lesz a fehér szín külső szélén. Végül jön a piros szín, amiből minden fehér láncszembe 2 db egyráhajtásos pálca kerül. Így összesen 96 szemmel zárjuk a virágformát és ettől a folyamatosan szaporított szemektől a végére szépen befodrozódott a kis virágunk. Ettől persze el is lehet térni, fodrosabbá is lehet tenni, ha úgy tetszik, akkor több pálcát kell leszúrni a láncszemekbe. Kinek hogy tetszik jobban.
A kokárda szárát egyszerű egyráhajtásos pálcákból készült szalag adja.
A karkötőnél a csukló méretéhez igazítva készítünk egy pántot és arra ráöltjük az előzőleg elkészült virágot.
Készíthetünk pillangót is.
Forrás: Pinterest
Itt mutatok pár pillangó leírást:
Forrás: Pinterest
Forrás: Pinterest
Készíthetünk horgolt nyakláncot is.
Forrás: Pinterest

Egyéb kreatív kokárda megoldások

Kokárdát készíthetünk gombból, organzából, gyöngyből.

 

Forrás: Pinterest

 

Ennek az elkészítéséhez ajánlok egy videót:

 

 

Készíthetünk gombokból, zsinórokból is.

 

Forrás: Pinterest

 

Forrás: pinterest

 

Forrás: Pinterest

 

Forrás: Pinterest

 

Forrás: Pinterest

 

 

Forrás: Pinterest

 

 

 

Akik pedig a hímzés szerelmesei, ők is tudnak kitalálni egyedi kokárdákat.

 

Forrás: Pinterest

 

 

Készíthetünk kislányoknak cuki gyűrűket is.

Forrás: Pintetest

 

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődésedet és találtál olyan kokárdát, amelyet szívesen kitűzöl a kabátodra. Láthatod hát, hogy a kokárda készítése különböző kézimunka technikákkal is lehetséges.

Szép napot és jó alkotást kívánok!

Üdv:Kai

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Webáruházunkat pedig természetesen otthonról is eléred.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu