+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Hogyan kössünk színeset? 

Az alapkötések már mennek, tudunk pár mintát is. Egyelőre nem akarunk még nagyon bonyolult mintákat kötni, de jó lenne valami egyéniséget vinni a kötésünkbe. Ilyenkor jön az ötlet, kössünk színeset, tarkát, csíkosat. Na de, hogy csináljuk?

 

Egyik talán legkönnyebb megoldás, hogy átmenetes fonalat választunk. Itt nem kell a színváltással foglalkozni, a fonal maga váltogatja a színt. 

A színátmenetes között kétféle fonal van, vannak a rövid átmenetesek, ami azt jelenti, hogy aránylag rövid mennyiség után változik a fonal színe. 

Ezeknél a fonalaknál is vannak több színt váltó fonalak és vannak mondjuk úgy közeli árnyalatokat használó fonalak. A kevesebb színt használó fonalak kötése finomabb, nem annyira tarka hatást kelt, de az attól is függ, hogy mennyire erős színt választunk. 

Számolni kell az átmenetes fonalaknál arra, hogy a kötéskép azért más lehet, mint ahogy a gombolyag feltekert állapotban. 

Forrás:Pinterest

Az erősebb, több színt tartalmazó fonalak kötésmintája karakteresebb. Ezeknél a fonalaknál nagy kötésmintákat nem érdemes alkalmazni, mert a fonal karaktere adja a kötésünk mintáját, szépségét. 

Vannak a hosszú átmenetes fonalak, ami azt jelenti, hogy több méteren keresztül egy szín fut, majd vált. Általában a színek megegyező hosszúságúak. Sokszor mikor több gombolyagot veszünk, szembesülünk azzal, hogy ugyanazok a színek, de nem mindem gombóc ugyanazzal a színnel kezdődik.

A hosszú átmenetes fonalaknál teljesen más képet kapunk ha egy sálat, egy kendőt vagy egy pulóvert kötünk. Fel kell arra készülni, hogy esetleg sor közepén lesz a színváltás. Vagy elfogadjuk ezt, vagy ha nem szeretnénk így, akkor ha látjuk, hogy közeleg a színváltás, akkor a sor végén elvágjuk a fonalat és letekerünk annyit, hogy a következő színhez érjünk és folytatjuk a munkát. 

És akkor el is értünk a színváltáshoz akkor, amikor nem egy gombócból kötünk, nem színváltósból, vagy abból, de elvágjuk a fonalat. Mi jön most, hogyan haladunk tovább. Mutatok videókat és képeket, hogy milyen módon tudunk színt váltani.

Színvátásnál tisztában kell lennünk, hogy a színén szépen alakulnak a színek, de a hátoldalon, fonákoldalon látszódik, hogy színt váltottunk.

Színváltás mindig sor elején történik, kivétel, ha a minta másképp kívánja. 

A sor elején a fonalváltáskor összecsomózott fonalvégeket könnyebb elrejteni, mint a munka közepén.

Sokszor ha nem csomózzuk össze a fonalvégeket, túl lazának tűnhetnek a szemek. Főleg széles csíkoknál, ahol kénytelenek vagyunk elvágni a fonalat. Mikor végeztünk a kötéssel, ezeket a szálakat eldolgozzuk.

Keskeny csíkoknál pl. amik két sorból állnak, akkor nem szükséges elvágni a fonalat, így nem lesz egy csomó fonalvég, amit el kell dolgozni. 

Szélesebb csíkoknál, általában a két sornál nagyobbat már annak vesszük, minden színváltásnál érdemes elvágni a fonalat. Érdemes egy 10 cm-es darabot hagyni. Ezzel, könnyebb lekötni az első szemeket, és összecsomózzuk a régi és az új fonalat. 

Amikor pl. hosszúátmenetes fonalnál próbálunk szálat vágni és színt váltani hamarabb, mint a fonal mintája adja , akkor ki lehet próbálni a mágikus csomót, így ha a munka közben történik váltás, sincs gond. 

Előfordul, hogy a minta azt követeli, hogy pl. a sor közepén váltsunk színt. Vagy vezetjük a fonák oldalon az A színt, amíg a B színnel dolgozunk, vagy két A gombócot használunk, pl. az alábbiak szerint.

Amikor elkészültünk, akkor jön a fontos lépés a szálak eltüntetése. Ez a művelete kötés befejezés igen fontos része. A kezdősornál, a leláncolásnál, fonalváltásnál, vagy új gombolyag bevezetésekor mindig maradnak fonalvégek, amelyeket el kell dolgoznunk. Nagyon fontos, hogy ezt mindig a munka visszáján fogjuk elvégezni. 

Merkelőtű segítségével dolgozunk majd. Mutatok videókat. 

Amennyiben körkörösen kötünk, akkor kicsit másképp történik a színváltás, erről is mutatok videót. Erről még nagyon nem beszéltünk, de mivel szívnáltásról van szó, azt gondolom legyen egy helyen minden. 

Forrás: https://marlybird.com/learn-tuck-fair-isle-floats-knit/#_a5y_p=6537089

Körkötésnél az alábbi módszerrel nem kell külön a színváltáskor keletkezett szálvégekkel foglalkozni, ha az alábbiak szerint váltunk színt.

Remélem tudtam megint egy kicsit segíteni, és haladhattál tovább a kötés útján. Karácsonyig még el tud készülni egy – két sál, stóla, poncsó. 

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

fonalak

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.