+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Hogyan árnyékoljuk erkélyünket, teraszunkat házilag?

Most hogy a következő napokra hőségriadót mondanak, muszáj egy kicsit az árnyékolásra is gondolni. Szinte perzsel a nap még délután öt órakor is. Próbálok pár árnyékolási ötletet összegyűjteni, ha esetleg még nincs megoldva a teraszodon, erkélyeden, akkor még meg tudod oldani, a hőség még itt lesz velünk egy darabig. Hiszen nyár van. 

 

Forrás: https://ezermester.hu/cikk-8048/Erkelyek__teraszok_arnyekolasa

A napsütést szeretjük, a tűző napon ücsörgést azért kevésbé, ezért is fontos az árnyékolás.  Lehet fix és mobil, árnyékolhatunk textillel, növénnyel, rolóval is, de a legjobb, ha könnyen kezelhető és ha nem kerül sokba.

Forrás:https://ezermester.hu/cikk-8048/Erkelyek__teraszok_arnyekolasa

Ahol nincsenek nagy fák, ott nekünk kell megoldani az árnyékot. Ha viszont mobilabb megoldást szeretnék, ami egy napernyőnél több, körülnézhetünk a a neten mindenféle saját kezűleg összerakható ötletért, ilyeneket próbálok most neked összegyűjteni. 

Forrás: https://ezermester.hu/cikk-8048/Erkelyek__teraszok_arnyekolasa

A náddal, bambusszal, gyékénnyel való árnyékolással nekem az a gondom, hogy azért ezt állandóan fel kell tekergetni, ezek a zsinórok -tisztelet a kivételnek – könnyen szakadnak, gubancolódnak. Ez az árnyékolás folyamatosan ki van téve az esőnek, szélnek, ami könnyen tönkreteheti. Általában egy-két nyarat bírnak. Ettől függetlenül nagyon jó és szép megoldás lehet. Hangulatot tud adni az erkélynek, terasznak. Barátságos, temrészetes hatást kelt.

Forrás:https://ezermester.hu/cikk-8048/Erkelyek__teraszok_arnyekolasa

Másik lehetőség a napvitorla, vagy az oldalsíkra, erkély korlátjára kifeszített árnyékolók. Ez praktikus megoldás, de itt is számolni kell a széllel.

Emlékszem, mikor bejöttek a divatba, hogy a játszóterek felé húztak napvitorlát, pár nap alatt eltüntek és hirtelen megjelentek egy-egy ház teraszán. Azért ne így szerezzünk napvitorlát, de tényleg hasznos és praktikus megoldás. Azzal számolnunk kell, hogy ha állandóan fent hagyjuk a nap hamar kiszívja a színüket, ezért lehet érdemes semlegesebb, nem erős színeket választani.

Arra is fegyelni kell, hogy ha esetleg körbe tesszük a teraszon, akkor nem csak árnyékolni fog, hanem megáll alatta a levegő, és megfővünk alatta. Mindenképpen úgy kell megoldnai, hogy szellős legyen.

A felrakásnál azért figyleni kell, hogy ne tépje ki a szél a falból a kampót, amire felakasztjuk, ne repülhessen le a kapmóról a vitorla sem. 

 

Forrás: Térkő

Ha anyagot választunk és belefér a költségvetésbe akkor jó ha UV álló és esetleg impregnált. Az UV-sugarak áthatolnak az anyagokon, ezért ha UV stabil azt anyag, akkor gondoskodunk a megfelelő napvédelemről. Az impregnált anyag pedig a nedvesség ellen véd minket kicsit.

 

Forrás:Pinterest

Vannak a napernyők. Mondjuk én ezt emeleten nem szívesen használnám. Mi egy társasházban laktunk és a felettünk lakónak ilyen volt a teraszon. Az egyik nagy viharkor természetesen kint hagyták, és egyszer csak azt láttuk, hogy a hatalmas erővel csapódik be a kertünkbe. Hát még jó hogy nem voltunk kint. Tehát csak megfelelő biztosítással merném én erkélyen, teraszon használni. Természetesen vannak erre megoldások, és ezeket érdemes betartani, mert nem az a szándék, hogy balesetet okozzunk, még ha nem is szándékosan tesszük. 

Forrás: Pinterest

Régi függönyök, vásznak szintén jó szolgálatot tudnak tenni a teraszon. Csak a képzelet szab határt milyen módon használjuk őket, és nem csak praktikusak, hanem nagyon dekoratívak is tudnak lenni. Különböző módon tudjuk őket felkötni, felakasztani.

Forrás:Pinterest

Csomózhatjuk a gerendára, ilyenkor csíkokra vágott anyagot rácsomózzuk a rúdra. Ha ez a megoldás nem tetszik, akkor akár kis kötelekkel is tudjuk rögzíteni és akkor nem kell fúrni, faragni hozzá, csak a meglévő lyukakon keresztül felkötözni. Lyukakat mi magunk is tudunk késztíteni, ringlizni lehet már házilag is. 

Forrás: Pinterest

A lyukakat elkészíthetjük ringlivel, amit tudunk venni különböző méretben, vagy egy varrodában, táskásnál lehet be is ütik nekünk. Ezeken keresztül könnyen fel tudjuk akasztani az árnyékolót.

Ha ezt a ringlis megoldást választjuk, akkor ha nem szeretnénk, hogy a szél lengesse, akkor akár alul és felül is tudjuk rögzíteni.

Forrás: Pinterest

Ha nem szeretnénk ringliket, de fixen vannak a rudak, nem lehet kiemelni, akkor készíthetünk füleket, amelyek pl. tépőzárral rögzíthetők. Vagy lehet kötős. 

Forrás:Pinterest

Kis kötelekkel is tudjuk rögzíteni és akkor nem kell fúrni, faragni hozzá, csak a meglévő lyukakon keresztül felkötözni. Ez azért pratkikus, mert már lehet venni a boltokban készen függönyt, amin vannak ringlik. Akkor már csak egy dolgunk van felkötözni. Itt még az sem baj, ha hosszú, de ha zavar minket, akkor le lehet vágni. 

Forrás: Pinterest

Ha hosszabb az anyagunk és nem szeretnénk elvágni, akkor felfűzhetjük akár így is. Így spórolunk a varrással és dekoratív, egyedi lesz. 

 Forrás: Pinterest

Függönyből akár függönyfalat is kialakíthatunk. Úgy kell elképzelni, hogy van egy  sín a függöny csipeszeinek/karikáinak az eggyel feljebb lévő erkély alján. A korláton alul pedig fut egy sor karika, ami a függöny anyagába van belevarrva és így nem tudja elfújni a szél a függöny alját sem.

Amikor nagyon süt a nap egyszerűen kihúzzuk a függönyt, amikor meg viharosabbra fordult az idő, akkor meg oldalt elkötjük az egyébként alul-felül rögzített függöny anyagot, majd jó időben megint csak kihúzzuk megszáradni. Az egyetlen problémát a vastag, strapabíró anyagból készült függöny tisztítása okozhatja, de a mai modern anyagokkal már ez is orvosolható.

Forrás: Pinterest

Ha pergolát szeretnénk, akkor az árnyákolót többfélekélppen fel lehet tenni, fűzni.

Mi is a pergola? Hívhatjuk lugasnak is, így már talán többeknek ismerős. Egy nyitott kerti építmény, vázrendszer legtöbbször fa, de készülhet fémből, betonból, téglából, bármiből, akár vegyesen is, állhat magában vagy épülethez csatlakoztatva, maradhat csupasz, de futtatható rá növény is. Lényege az árnyékolás.

 A tetővázra gyakran szőlőt, örökzöld növényeket futtatnak fel, vagy szabályozható árnyékoló berendezéseket szerelnek. A mi esetünkben mi magunk is készíthetünk rá árnyékolót. 

Forrás: Pinterest

Különböző módon tudjuk felrögzíteni. Akár egy sodronyra felhúzva, ahol különleges formákat tudunk kialakítani, a lelógatott anyagtól függően.

Forrás: Pinterest

Barkácsolók maguk is el tudják készíteni, az alábbi ábra segítség lehet. 

Forrás: Pinterest

Aki nem szeretne ennyi energiát, pénzt ráfordítani, az maradhat a fűzésnél, szerintem ez nagyon jópofa és gyorsan elkészíthető. 

Forrás: Pinterest

Mutatom felülről milyen, talán így jobban látszik a kivitelezés. 

Forrás: Pinterest

Az anyagot akár ipari tűzőgéppel is tudjuk rögzíteni. Ma már minden barkácsboltban lehet kapni. Egy a fontos, óvatosan bánjunk vele és jól nézzük meg milyen méretű „töltelék” kell bele, mert nem is gondolnánk, hányféle méret van. 

Forrás:Pinterest

Nagyon jópofa megoldás, amikor a teraszajtó felé teszünk árnyékolót, esetleg két virágtartó állvány segítségével. Ha olyan a tartónk, hogy egy rudat be tudunk akasztani akkor már csak a rúd és az ajtó felé tett deszkára kell anyagot rögzíteni és kész is az árnyékoló.

Forrás:Pinterest

Mielőtt elbúcsúzom, egy nagyon fontos dolgot még megemlítek. A tűzvédelem, miért fontos ez, mikor árnyékolni szeretnénk, hát mondom miért:

az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 25. § (8) bekezdése szerint:

„A homlokzat előtt alkalmazott növényfuttató, árnyékoló, vagy akusztikai szerkezeteket olyan módon kell kialakítani, hogy azok ne befolyásolják kedvezőtlenül a homlokzati tűzterjedést.”

Tehát a jogszabály szerint árnyékoló csak akkor és olyan módon szerelhető fel, hogy az ne befolyásolja – értelemszerűen, nem gyorsítja – a tűz terjedését a homlokzaton.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat a homlokzati tűz függőleges terjedésével kapcsolatban megadja azokat a távolságokat, amelyeken belül tulajdonképpen éghető anyag – jelen esetben éghető anyagú árnyékoló – nem szerelhető fel.

Bármennyire is szeretnénk, az árnyékolók felszerelésével kapcsolatban nem lehet általános szabályt felállítani, az sokban függ az épület szintszámától, a beépített anyagoktól (pl. hőszigetelés), az erkély, loggia, homlokzat kialakításától, az árnyékoló anyagától, éghetőségétől, paramétereitől, így csak ezek pontos ismeretében lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az megfelel-e a tűzvédelmi előírásoknak.

Az erkélyeken, loggiákon napernyő, kerti bútor, szekrény a szabályok megszegése nélkül elhelyezhető.

Nagyon fontos kiemelni azonban, hogy a tüzek megelőzésének egyik legegyszerűbb eszköze, ha minél kevesebb éghető anyagot helyezünk el, tárolunk az erkélyen. Így a kialakult tüzek gyors továbbterjedése kevesebb éghető anyaggal hatékonyabban megakadályozható.

Mindezen túl egy tűz esetén előfordulhat, – ha a tűz, vagy a füst miatt a lépcsőházak nem használhatók – hogy az egyetlen menekülési út az erkély. Ezért is rendkívül fontos, hogy az erkélyeket ne raktárként használjuk.

Fontos tudni, hogy nem csak a tűz jelenthet veszélyt az erkélyen felszerelt és tárolt berendezésekre, eszközökre. A nyári viharok alkalmával tapasztalható erős szél szintén kárt tehet ezekben, illetve a leeső darabok komoly sérüléseket okozhatnak az arra közlekedőknek.

Arra kérlek, hogy ezeket az erkélyeknél vedd figyelembe, életet menthet. 

Remélem azért nem vettem el a kedved, de azt gondolom ezeket az információkat is meg kellett osztanom veled, mert nagyon fontosak. 

Forrás: Pinterest

Most, hogy már a megfelelő napellenző megvan, akkor már csak az erkély berendezési tárgyait kell gondosan megválasztani: egy-egy növény vagy bútor segítségével akár olyan erkélyt is varázsolhatsz, ahol még vendégeket is lehet fogadni. A következő alkalommal ezekkel fogunk foglalkozni. 

Használd a kreativitásodat, merj nagyot álmodni és szürcsöld bátran a kávét, vagy igyál egy jó kis limonádét az erkélyen. 

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.