+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Amigurumi szemek

Nagyon felkapott az amigurumi készítés. Akik már gyakorlott horgolók, azok is félve állnak neki. Aztán bátraké a szerencse és belevágnak. Minden jól megy, de felmerül a kérdés, hogy jesszusom hogyan lesz szeme, szája? Miből készülnek az amigurumi szemek? Milyenek legyenek az amigurumi szemek? Hímezni kell, horgolni? Mi az a biztonsági szem? Milyen az a füles gomb? Mire jó? Miért van füle?

Napokat dolgoztunk a figuránkkal és akkor amikor azt hinnénk minden jó, rájövünk fura a pofija, csálé az arca, érdekes a szeme. Most ebben a témában próbálok egy kis útmutatást adni, hátha valakinek hasznos lesz. Igyekeztem minél szélesebb körben körüljárni a témát, hátha a rutinos rókáknak is tudok valami újat mutatni.

A szemek kialakításához használhatunk biztonsági szemet, gyöngyöt, gombot vagy magunk is  hímezhetünk. Három éves kor alatti gyereknek érdemes  hímzett szemet készíteni.

A gyöngy, a gomb, biztonsági szem veszélyes lehet, mert apró alkatrészeket tartalmaz és könnyen ki tudják piszkálni a kis ujjukkal a gyerekek  és lenyelik. Nézzük tehát, hogyan készülhetnek az amigurumi szemek.

 

Biztonsági szem

Biztonsági szem két részből áll. Magából a szemből, ami egy csavarra emlékeztet minket és egy kis kupak részből, amit ráhúzunk a menetes részre. Ezt ha ráhúztuk elvileg nem lehet leszedni, ezért biztonsági szem. Ezt még kitömés előtt vagy összevarrás előtt szoktuk betűzni a fejbe és belülről ráhúzni a kupakot.

Többféle lehet. Méretben, formában eltérőek. 3-4 mm-es átmérőtől egészen nagy 15-18 mm is lehet egy- egy szem, de ennél nagyobbak is kaphatóak a piacon. Van amelyik tiszta fekete, de van aminek a karimája színes.

Lehet már kapni kimondottan cica szemeket is.

 

 

De vannak vicces figura szemek is, amiket állatokhoz, emberkékhez is fel tudunk használni.

 

 

A biztonsági orrok szintén ezen az elven működnek, csak orrocska alakúak.

 

Manapság már a piacon egyre több helyen feltűnnek a színes orrocskák is, mert egyre nagyobb irántuk a kereslet.

 

 

Füles gombok

A füles gombokat is előszeretettel használják szemeknek. Ezek azért füles gombok, mert egy kis fülecske van az alján, amin keresztül tudjuk felvarrni. Ebből is lehet domborúbb, laposabb, színes, egyszínű, stb. Általában a fekete füles gombokat használjuk figuráknál, babáknál. Van aki a laposra esküszik, mert kisebb a fül és jobban belesimul az arcba.

 

 

Van aki olyat szeret felvarrni, ami jobban hasonlít kinézetre a biztonsági szemre, de mégis jobban hisz a varrós verzióban.

Természetesen ebből a fajtából is lehet több szín közül választani.

 

Gyöngyök

Természetesen különböző gyöngyöket is fel tudunk használni szemnek. Itt méretben és színben is igen nagy a választék.

Forrás: Pinterest

 

Hímzett szemek, orrok

Ha egyik verzió sem nyerte el a tetszésünket, akkor marad a jól bevált, jó öreg hímzés. Hímzőfonallal szépen felhímezzük az orrot, szemeket. Később erre még visszatérünk.

 

Hova kerüljön a szem?

 

A lenti képet nagyon sok helyen megtaláljuk az interneten. Nem hiába, az egyik legjobb szemléltető példa arra, hogy valami nem stimmel a szemekkel. Ezért is fontos ez a kérdés, mert ilyen apró dolgon sok minden elbukhat. Horgolhatunk mi szépen, ha valami mégsem stimmel.

 

Forrás: Pinterest

A szemmagasság meghatározása  nagyon fontos lépés. Hasznos a lenti képet megnézni, memorizálni, mert megmutatja a szem magasságának helyét, hogy hova kell kijelölni.

 

szem2.jpg

Forrás: Pinterest

Az élőlényeknél megfigyelhető, hogy a szemeik szinte középen helyezkednek el. A képen látható, hogy az alsó és felső kék vonalak a cica fejének magasságát mutatják, a cica állától egészen a feje tetejéig. A középső vonal jelöli  a fej közepét, amely az alsó és a felső vonaltól egyenlő távolságra helyezkedik el. A cicus szemei a képen láthatjuk, hogy szinte a középső  vonalon vannak. Ez jellemző az élőlényekre és ezt tudjuk alkalmazni az amigurumi készítésnél is.

Az amigurumi állatfiguráknál a szemek magassága a fejet felező vonalon legyen. Ettől a magasságtól egy picivel eltérhetünk felfelé.

 

Milyen távol legyenek a szemek?

Vannak állatok amelyeknek oldalra néző szemeik vannak és vannak olyanok, amelyeknek előrenéző szemeik. Az oldalra néző állatoknál a szem helyének meghatározásakor az oldalirány nem kritikus pont, ott egy a fontosa, hogy egy vonalban legyenek a szemek, vízszintesen és függőlegesen is.

szem3.jpg

 

Az előre néző állatoknál már több gondunk is lehet a rosszul meghatározott szemekkel. Sokan abba a hibába esnek, hogy túl közel teszik a szemeket egymáshoz. Ez azért nem jó, mert kancsal benyomást kelt bennünk. Ha túl távolra tesszük őket, akkor olyan, mintha szétesne a figuránk arca.

Erre is vannak szabályok. A képen a zöld vonalak a fej szélességét jelölik, az úgy nevezett arcélt. A kék vonalak a szemek távolságát mutatják.

szem4.jpg

Amit ebből meg kell jegyeznünk, hogy a szemek egymástól való távolsága nem lehet kevesebb az arc szélességének (két zöld vonal közötti távolság) a felénél.

Mielőtt a biztonsági szemet végleg betűzzük, vagy felvarrjuk a gombot, gyöngyöt, vagy nekiállunk hímezni érdemes próbálkozni a szemek elhelyezésével.

Nagyon sok leírásban pontosan meghatározzák, hogy melyik sor melyik szemébe kerül a figura szeme. Van hogy nem írják meg és ránk bízzák a szemek elhelyezését. A biztonsági szemnél nehézség, hogy még kitömés előtt már rögzítjük a szemet így sokszor kitömés után teljesen rossz helyen vannak a szemek. Ezért ilyen esetek elkerülésére ajánlott kitömni a fejet, kijelöljük a szemek helyét, kiszedjük a tölteléket, behelyezzük a szemet és újból kitömjük. Macerásabb, de megéri.

Forrás: https://amigurumieshorgolas.blog.hu

Érdemes kísérletezni. Manapság a nagy szemű állatok nagyon divatosak, ha szeretnénk próbáljuk ki hogy nézne ki a figuránk extra nagy szemekkel. De az orral is tudunk játszani, feljebb, lejjebb téve teljesen más arcot kapunk. Merjünk kísérletezni.

 

Hogyan keltsük életre a figuránkat?

A szemnek nagyon nagy szerepe van abban, hogy életre keltsük az általunk készített kis figurát. A biztonsági szem csillogóbb, a hímzett szem biztonságosabb. Mindegyik mellett szólnak érvek, ellenérvek.

Ha bababiztos megoldásra törekszünk, akkor a hímzést válasszuk. A hímzés többféle lehet, lehet sima egyszerű vagy pedig egy kis plusszal élettel telibb szemet is tudunk készíteni.

Nézzük meg a két mézeskalács szemét. Egyik hagyományos egyszerű szem hímzés, a másik a jobb oldali egy kicsit élettel telibb. Egy kis fehér öltésnek köszönhetjük az egészet.

 

 

Forrás:http://amigurumieshorgolas.blog.hu
A szem kis fehér hímzése a szem jobb felső vagy a bal felső negyedébe kell hogy kerüljön. Fontos, hogy a szem középvonala fölé. Kisebb kerek formájú szemnél elegendő egy öltés hozzá, de nagyobb szemeknél ez lehet két-három öltés is.

Francia csomó készítése

Francia csomóval is készíthetünk szemet a figuránknak. A francia csomót magyarul göböltésnek is nevezzük. Jellegzetessége, hogy a hímzés felszínéből kiemelkedik és gyöngyszemre emlékeztet, ezért is használják szem, vagy gomb ábrázolására.

Forrás: Pinterest

  • Első lépés, öltsünk alulról felfelé az anyagba.
  • Ezután tekerjük a fonalat a tűre. A szálat tekerhetjük az óramutató járásával megegyezően vagy ellentétesen is, de legyünk végig következetesek, mert a munka akkor lesz szép, ha a tekerés iránya végig megegyezik.
  • Öltsünk le a kiinduló pontunk mellé egészen kicsivel. Úgy akadályozhatjuk meg a csomó átbukását, ha nem pontosan abba lyukba öltünk, ahol felhúztuk a szálat az anyag színére.
  • Amikor a fonalat már visszájára húzzuk, akkor a színén feszítsük meg, amíg el nem tűnik a másik oldalon. A másik kezünkkel segítsük a fonal útját, nehogy csomó keletkezzen.

Ha ezt a hímzést megtanulod, később nagyon sok szép dolgot tudsz ezzel a módszerrel elkészíteni.

 

Hímezzünk orrot, szemet

Aki mégis a hímzés mellett dönt, annak is összegyűjtöttem pár segítséget. Nagyon sok múlik azon, hogy milyen formájú az orrocska, milyen a szemecske. A lenti képen tökéletesen látszik, hogy ha az orr és a száj ugyanaz, csak a szem helyzetét változtatjuk, mennyire változik a készülendő figuránk arckifejezése, kedvesebb, szomorúbb, furább lesz. Érdemes tanulmányozni.

 

Forrás:Pinterest

 

Ha megtaláltuk a kedvező helyet a szemnek, akkor az orron kell elgondolkozni. Orr is lehet sokféle. Néhány verziót összegyűjtöttem.

 

Forrás: Pinterest

 

Nagyon sokféle formájú lehet az orr és a száj kialakítása.

Forrás: Pinterest

 

A hímzés módszeréhez is kerestem egy kis segítséget.

Forrás: Pinterest

 

 

Forrás: Pinterest

 

Hogy néz ez ki ez a valóságban az amigurumin?

 

Forrás: Pinterest

 

Forrás: Pinterest

Forrás:Pinterest

Forrás: Pinterest

Forrás:Pinterest

Forrás: Pinterest

Horgolhatunk szemet is. Ehhez is találtam egy kis segítséget.

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Remélem sikerült valami újat mutatnom ismét és sikerült tippeket adnom, hogyan készülhetnek amigurumi szemek. Gyakorolj és készíts valami szépet, valami egyedit, ami rólad árulkodik!

Jó munkát és szép napot kívánok!

Üdv:Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.