+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Frida Kahlo megjelenik a mindennapjainkban

Aki nem tudja ki Frida Kahlo, az is  ha meglátja az összenőtt szemöldökű mexikói nőt, hajában nagy virágokból, egyből eszébe jut, hogy ja őt láttam már!

Frida Kahlo egy mexikói festőnő. Nem annak készült, de egy baleset miatt az lett belőle. 

Honnan most ez az  őrületem? 6 óra sztk-ban való várakozás alatt Frida Kahlo életéről olvastam, és mily érdekes, máris szembejöttek az interneten Frida Kahlo-s kiegészítők, alkotások, fotók. 

Forrás: Pinterest

Olvastam már róla, ismerem az alkotásait, de karácsonyra két könyvet is kaptam, ami róla szól. Hát ha már a hajam nem fontam be a váróban, de már befejeztem a szurikáta horgolását, elővettem a könyvemet. Hát jó sokat olvastam hat óra alatt. Tehát most te is kapsz belőle, a hat órás sztk-ban ülésem örömére:).

Forrás: Pinterest

Frida Kahlo orvosnak készült, de egy fura buszbaleset miatt, ágyba kényszerült hosszú – hosszú időre. A busz kapaszkodó rúdja szinte felnyársalta, mégis életben maradt, súlyos maradandó sérülésekkel. Miközben ágyában feküdt gipsz fűzőjében, unalmában elkezdte mint minden gyerek, kidekorálni a gipszét. Innen indult az ő festészete. De nem szeretném az egész könyvet leírni, ha érdekel ennek az érdekes nőnek az élete, érdemes elolvasni. 

Forrás:Pinterest

Frida Kahlo jellegzetessége, a sűrű, összenőtt szemöldöke, az éjfekete hajába tűzött hatalmas virágok, szalagok. 

Forrás:Pinterest

Frida édesapja festett, innen jön a színek imádata.  Mindene voltak a színek, formák, virágok, lepkék, ezekből merített ihletet, és ezek határozták meg ruhatárát is.

Forrás:Pinterest

Frida imádott a  hajába szalagokat fonni, rótta sérült lába ellenére is a piacokat, és mindenféle színes kelméket szerzett be, amikből hosszú szoknyákat varratott, amelyek elrejtették sérült lábát, mely gyermekbénulás következménye miatt satnyább volt és bicegett is rá. 

Forrás: Pinterest

Imádta a különleges kelmékből neki varrt blúzokat, tunikákat, amelyeket sokszor ő maga díszített hímzésekkel. Mert tudott kézimunkázni, mindig törekedett arra, hogy még egy kosár ételt, amit vitt szerelmének, azt is feldíszítsen, virágokkal, hímzett zsebkendőkkel, szalagokkal. 

Forrás: Pinterst

A nagy virágos kendői, nagy szoknyái, különleges fülbevalói rendkívül figyelemfelhívóak voltak, igazi mexikói volt ízig vérig.

Forrás: Pinterest

Frida Kahlo erős nő volt. Annyi szerencsétlenség érte, és ő mégis felállt és művészetté alakított a belső fájdalmából eredő erejét. 

Forrás: Pinterest

Frida Kahlo nem csak festett, saját ruháit ő tervezte meg. Stílusa kirívó volt, 1930-as években az emberek inkább visszafogottabbak voltak, de ő nem. Színek, formák, hatalmas tarkaság vette körül. 

Forrás:Pinterest

Frida Kahlo imádta a népviseleti elemeket, büszkén vállalta kis bajuszkáját, összenőtt szemöldökét, ezzel szembe menve az akkori női ideálokkal. 

Forrás:Pinterst

Frida Kahlo nem csak a divatérzéke, festészete miatt volt még kora kiemelkedő női alakja. Szimpatizált az elnyomottakkal, hitt az emberekben, hogy meg tudják érteni egymást, kiállt a nők jogaiért. 

Forrás: Pinterest

Frida Kahlo volt az első latin-amerikai nő, akinek a képeit kiállították a Louvre-ban. 

Forrás:Pinterest

Annyi balszerencse után jobb lábát amputálni kellett. Ekkor is minden erejét összeszedte és képes volt maga megtervezni a műlábára a piros hímzéses csizmát. 

Forrás:Pinterest

Forrás: Pinterest

Sajnos korán meghalt 47 évesen, de mégis annyi mindent hátrahagyott örökségül, hogy nincs ember, aki nem látta volna az ikonikus arcképet és ne ugrana be neki valami róla. 

Forrás: Pinterest

Frida Kahlo festményein, ruhatárán keresztül fejezte ki magát. Nem állt be a sorba, ő úgy gondolta, mindenkinek joga van eldönteni, hogyan lesz nőies, mindenki maga dönti el, hogy milyen stílust szeret.

Forrás: Pinterest

Frida Kahlo tehát most is itt van a mindennapjainkban. Megtalálhatjuk kabátokon, szatyrokon, fülbevalókon. 

Forrás:Pinterest

Frida Kahlo mind a mai napig foglalkoztatja a divattervezőket, lakberendezőket. Nincs év, hogy ne tűnjön fel egy párnán, kulcstartón.

Forrás: Pinterest

Ez a nő olyan lenyomatot  hagyott a világban, hogy sok -sok évvel a halála után is itt van közöttünk, itt van a szemöldök, a nagy virágok, és imádjuk őket. 

Forrás:Pinterest

A műveiben a saját forradalmát vívta. Annyi megpróbáltatás, balszerencse után is, képes volt alkotni, próbált élni, úgy élni, hogy közben fájdalmát félretéve kiállt a gyengékért, értékelte a kézműves alkotásokat, büszke volt az őseire, tisztelte a hagyományaikat,  kereste a jót és a szépet a világban, a természetben. 

Forrás:Pinterest

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz, hogy egy saját Frida Kahlo-s darabbal meglepd magad, vagy a barátaidat, a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

Jó alkotást kívánok neked és talán még kedvet is csináltam  az olvasásához. Jönnek a szép napos délelőttök, ki lehet ülni a kertbe, erkélyre és olvasni egy jó kis Frida Kahlo-ról szóló könyvet. 

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.