+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Horgolt béka készítése

Gyerekkoromat a Tisza partján töltöttem. Az esti békakuruttyolás, amely minden napos zenei aláfestése volt az estéinknek, örökre belevéste magát az emlékeimbe. Ezek az apró, zöld teremtmények mindig is különleges helyet foglaltak el a szívemben. Talán éppen ezért kezdtem el horgolni békákat, azaz amigurumikat, hogy újra és újra átélhessem a gyermekkori emlékeket.

Forrás:https://www.lovecrafts.com/en-us/p/tiny-frog-crochet-pattern-by-poppet-moon-crochet?utm_source=pinterest&utm_medium=post&utm_campaign=30102023_pattern_tinyfrog

A békákról számos hiedelem kering a világ különböző tájain, és hazánkban is találkozhatunk érdekes történetekkel. Gyerekkoromban például hallottam azt a hiedelmet, hogy ha egy béka szembe pisil, akkor megvakulsz. Mikor mentünk a zeneiskolába, mindig aki leguggolt egy békához, annak egyből kiabáltuk: Vigyázz megvakulsz! Bár ez a történet inkább csak ijesztgetésre szolgált, mintsem valós veszélyt jelentene, érdemes tudni, hogy bizonyos békafajok bőrváladéka valóban irritálhatja a szemet, de nem okoz vakságot.

Forrás:https://www.alwaysfreeamigurumi.com/amigurumi-frog-free-pattern/

Egyes kultúrákban a békák a termékenység és a megújulás szimbólumai. A japán kultúrában a békák szerencsét hoznak, míg az ókori egyiptomiak számára a békák az újjászületés és az élet jelképét jelentették.

Európában a középkorban azt hitték, hogy a békák boszorkányok familiárisai, ezért gyakran kapcsolták őket a mágiához. Másrészt, az indián kultúrákban a békák az eső és a víz szellemei, akik a termékenységet és az életet hozzák el.

A békák rendkívül fontosak

A békák valóságban is rendkívül fontosak az ökoszisztémákban. Ők a vízi és szárazföldi élőhelyek közötti összekötők, és kulcsszerepet játszanak a rovarpopulációk szabályozásában. Sajnos, a békák populációja világszerte csökken a szennyezés, élőhely-vesztés és betegségek miatt, ezért különösen fontos, hogy figyeljünk rájuk és védjük őket.

Forrás: https://amigurumi.badoomobile.net/amigurumi-cute-frog-free-pattern-2/ Magyarország gazdag vízivilága ideális élőhelyet biztosít a különböző békafajok számára. A békák fontos szerepet játszanak a magyar ökoszisztémában, mivel segítenek a rovarpopulációk szabályozásában és az élőhelyek biológiai egyensúlyának fenntartásában. Emellett a magyar népi kultúrában is megjelennek, mint például a népmesékben és hiedelmekben.

Forrás:https://m.vk.com/product-37379066_7770726

Békák és kultúra

A békák és a magyar kultúra egyik érdekes találkozási pontja a Miskolci Kocsonya Fesztivál. Ez az esemény a magyar gasztronómia különleges, hagyományos ételét, a kocsonyát ünnepli, amelyben gyakran egy béka is megjelenik. A kocsonya készítése során régen előfordult, hogy a fazékba véletlenül belekerült egy béka is, ami később a fesztivál jelképévé vált.

A Miskolci Kocsonya Fesztivál nemcsak a gasztronómiáról szól, hanem kulturális programokkal, zenei előadásokkal és kézműves vásárokkal is várja a látogatókat. Ez az esemény remek alkalom arra, hogy megismerjük a magyar hagyományokat és a békák iránti szeretetünket.

Forrás: Pinterest

A békák párválasztása rendkívül érdekes folyamat. A hím békák kuruttyolása nem csak a Tisza-parti esték hangulatát adja meg, hanem fontos szerepet játszik a párkeresésben is. A kuruttyolás a hím békák hívóhangja, amelyet azért bocsátanak ki, hogy magukhoz vonzzák a nőstényeket. Minden békafajnak sajátos hangja van, amely segít a nőstényeknek azonosítani a fajtájukhoz tartozó hímeket.

Forrás: Pinterest

A kuruttyolás intenzitása és hossza szintén befolyásolhatja a nőstények választását. A hímek gyakran versengenek egymással a legjobb hangzásért és a legnagyobb hangerőért, mivel ezek a jellemzők az erőt és az egészséget jelzik a nőstények számára. Így a legjobban kuruttyoló hímeknek nagyobb esélyük van arra, hogy párt találjanak.

Békák és amigurumi

Az amigurumik, különösen a béka formájúak, azért olyan népszerűek, mert aranyosak és kedvesek. A horgolt békák egyfajta bájt és nosztalgiát hordoznak magukban, amely visszarepít minket a gyerekkorunkba. Emellett ezek a kis figurák könnyen megszemélyesíthetők, ami lehetőséget ad arra, hogy egyedivé tegyük őket különböző kiegészítőkkel és színekkel.

Forrás: Pinterest

A horgolás folyamata önmagában is egyfajta meditáció, amely lehetővé teszi, hogy elmerüljünk a kreativitásban és kifejezzük a szeretetünket a békák iránt. Az elkészült amigurumik pedig nemcsak dekoratívak, hanem ajándékként is tökéletesek lehetnek, örömet okozva másoknak is.

Forrás:https://amigurumicrochet.picpin.pro/2019/06/10/all-best-amigurumi-animal-crochet-patterns/

A horgolás folyamata önmagában is egyfajta meditáció, amely lehetővé teszi, hogy elmerüljünk a kreativitásban és kifejezzük a szeretetünket a békák iránt. Az elkészült amigurumik pedig nemcsak dekoratívak, hanem ajándékként is tökéletesek lehetnek, örömet okozva másoknak is.

A horgolt békák

A horgolt békák nemcsak szép emlékeket idéznek fel bennem, hanem kiváló oktatási eszközök is lehetnek. Az iskolákban, óvodákban vagy akár otthon is használhatók arra, hogy a gyerekek megtanulják a békák életciklusát, viselkedését és szerepét a természetben. Az amigurumik játékos módon segíthetnek a gyerekeknek megszeretni és megérteni a természet világát.

Forrás: Pinterest

A horgolt békák készítése lehetőséget ad arra is, hogy a környezettudatosságot támogassuk. Ha természetes, lebomló anyagokat használunk, mint például pamutfonal, hozzájárulhatunk a környezet védelméhez. Emellett a horgolás mint hobbi is lassú, fenntartható tevékenység, amely ellensúlyozza a gyorsan változó, fogyasztói társadalom hatásait.

Forrás: Pinterest

Különböző színben készíthetjük el a békánkat. A békák színe számos funkciót betölthet az életük során, és fontos szerepe van a túlélésükben. A színek különböző jelentésekkel és funkciókkal bírnak a békák világában.

Forrás:Pinterest

Erre egy kettéhajtott pamutvászon fog szolgálni. Érdemes körbeszegni. Ha meg van a méret, akkor szépen varrjuk fel a törölközőre.

Forrás:

https://www.instagram.com/p/Cht2OmJtT45/?igshid=MDJmNzVkMjY%3D&epik=dj0yJnU9R1VDbjVnNlhZcVJrdXB0SUxGNjQxT1F3MlRLU25lSG0mcD0wJm49RzZ3blYyaU05UDRObGw3eGFDUDQ2ZyZ0PUFBQUFBR1plLWNN

Álcázás:

Sok béka színe megegyezik az élőhelyük színeivel, így segítve őket, hogy beleolvadjanak a környezetükbe. Ez a természetes álcázás megvédi őket a ragadozóktól. Például az erdei békák gyakran zöldek vagy barnák, hogy beleolvadjanak a levelek és a föld színeibe.

Figyelmeztetés:

Néhány békafaj élénk színekkel rendelkezik, mint például a piros, sárga vagy kék. Ezek a színek figyelmeztetik a ragadozókat, hogy a béka mérgező vagy rossz ízű lehet. Az ilyen figyelmeztető színeket aposematizmusnak nevezik, és sokszor megtalálhatók a mérgező nyílméreg békák esetében.

Forrás:

https://www.livemaster.ru/item/48572164-materialy-dlya-tvorchestva-master-klass-po-vyazaniyu-lyagushk

Kommunikáció:

A békák színei a párválasztásban is fontos szerepet játszanak. A hímek gyakran élénkebb színűek, hogy vonzóbbak legyenek a nőstények számára. A színek intenzitása jelezheti a hím egészségi állapotát és genetikai minőségét, ami fontos tényező a nőstények számára a párválasztás során.

Forrás: https://www.etsy.com/listing/1693262782/crochet-frog-pattern-crochet-pattern?click_key=56c0d3c920a38eed121726b023c92d9521204f56%3A1693262782&click_sum=aa8309d5&ref=shop_home_active_1&pro=1&sts=1&epik=dj0yJnU9UnNyNzVKbzRLb3dLWFc2RGFfSG94dTAzOGgzZHhJUEomcD0wJm49YjJyZ1hHdDNxbkdQNUQ4cFRpMUNjdyZ0PUFBQUFBR1pkNXpz

Hőszabályozás:

Néhány béka képes megváltoztatni a színét a környezeti hőmérséklettől függően. A sötétebb színek jobban elnyelik a hőt, míg a világosabb színek visszaverik azt. Ezzel a képességgel a békák szabályozhatják testhőmérsékletüket, ami segíti őket a különböző éghajlati körülményekhez való alkalmazkodásban.

Forrás:

https://i0.wp.com/amigurumibook.com/wp-content/uploads/2022/01/amigurumibook104-scaled.jpg?ssl=1

Napvédelem:

Bizonyos békafajok színe segít védeni őket az UV sugárzástól. Azok a békák, amelyek nyílt területeken vagy magas UV sugárzásnak kitett helyeken élnek, gyakran rendelkeznek speciális pigmentekkel, amelyek megvédik őket a nap káros hatásaitól.

Forrás: Pinterest<pinterest< p=””></pinterest<>

A békák színeinek sokfélesége és funkciói lenyűgöző példái a természetes szelekció és az adaptáció erejének. A horgolt béka amigurumiknál is játszhatunk ezekkel a színekkel, hogy különböző történeteket és jelentéseket adhassunk a figuráknak. Egy zöld béka például az erdő békés világát idézheti fel, míg egy élénk színű, piros vagy kék béka egzotikusabb, figyelemfelkeltőbb hatást kelthet.

Forrás: Pinterest

Ettől függetlenül bármilyen színű békát horgolhatunk, amilyenhez éppen kedvünk szottyan, vagy amilyen fonalunk van otthon.

 

 

Forrás: https://www.alwaysfreeamigurumi.com/amigurumi-female-frog-free-pattern/

Készíthetünk mindenféle kiegészítőt is neki, amitől kedvesebb, viccesebb, szerethetőbb lesz a békánk.

Forrás: Pinterest

Fedezd fel a békák és a horgolás világát

A horgolt békák nemcsak szép emlékeket idéznek fel bennem, hanem egyúttal lehetőséget is adnak arra, hogy megosszam a békák iránti szeretetemet másokkal. Remélem, hogy a bejegyzésem inspirációt ad neked is, hogy felfedezd a horgolás örömét és a békák csodálatos világát.

Forrás:https://i0.wp.com/amigurumibook.com/wp-content/uploads/2022/01/amigurumibook104-scaled.jpg?ssl=1

Ha te is szívesen hallgatod a békakuruttyolást és szereted a horgolást, próbáld ki a béka formájú amigurumik elkészítését. Garantáltan mosolyt csalnak az arcodra!

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Gombocska

You have Successfully Subscribed!