+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Variációk húsvéti tojásra

A húsvéti tojás díszítés remek hagyomány. Bár még van egy kis idő Húsvétig, de néhányan már most elkezdenek készülődni, ötleteket gyűjteni, hogy hogyan lehetne húsvéti hangulatot teremteni az otthonukban és milyen szépséges tojásokkal várják majd a locsolókat. Nem beszélve arról, hogy a gyerekek is imádnak ilyenkor kézműveskedni, varrni, festeni, ragasztani. Esős borongós időben kimondottan jó családi program lehet a húsvéti készülődés, a húsvéti tojás díszítés. Ehhez adok néhány egyszerű tippet, amelyek könnyen kivitelezhetőek. A húsvéti tojás díszítésre, dekorálására és a tojásfestésre rengeteg ötletet lehet találni ma már az interneten. Ebben a kis válogatásomban igyekeztem olyanokat megmutatni, amiknek az elkészítése nem túlságosan bonyolult és még gyerekek is elkészíthetik, egy kis szülői segítséggel. A mai rohanó világban, próbáljuk félretenni a tökéletességre való törekvést, ne az legyen a legfontosabb, hogy a mi tojásaink legyenek a legszebbek, legkülönlegesebbek. Nem baj, ha nem sikerült szépen, ha kicsit ragasztós, maszatos, nem olyan tökéletesre sikerült az a fránya pötty. Gondoljunk arra, hogy valamit mi magunk csináltunk, élvezzük az alkotás örömét húsvéti tojás díszítés közben is, legyünk büszkék a gyerekeink húsvéti tojásaira, ami biztos, hogy egyedi lesz és tükrözni fogja saját kis énjüket. Élvezzük a készítés örömeit, szabadítsunk fel pozitív energiákat, és várjuk a napsütéses tavaszt! A húsvéti tojásokat mint tudjuk lehet ma már nagyon szép és különleges festékekkel festeni, különböző pasztákkal érdekessé tenni. Ezeket a tojásokat is meg lehet még bolondítani egy szalaggal, gombbal, cérnával. Amire szükségünk lehet, kifújt tojás vagy hungarocell tojás, de műanyag tojás vagy papír préselt tojás is megteszi. Ezen felül ragasztó, hímzőfonal, fonal, szalag, gomb, akril festék, maradék anyagok, minden régi kincs, amit nem dobtunk ki, hátha jó lesz valamire. Nagyon praktikus dolog a műanyag tojás akasztó, ami könnyen felakaszthatóvá teszi az elkészült tojásainkat.

Csíkok a nagyi régi hímzőfonalából, fonal maradékokból

Érdekes húsvéti tojás díszítés technika. A csíkok, a vidám színek egyértelműen a tavasz vidámságát, szépségét idézik. A színes vidám csíkos tojások egy kis kosárban amibe egy kis mohát vagy zöld műfüvet teszünk, tökéles fénypontjai lesznek a lakásunknak. A tojás egyik végét beragasztózzuk, innen indulunk el. Mindig akkora felületet ragasztózzunk be, amelyet még gyorsan be tudunk tekerni a fonallal. A fonalat szépen csigavonalban elkezdjük rátekerni a tojásra, körkörösen haladunk felfelé. Közben figyelünk arra, hogy a fonalszálak szépen egymás mellé kerüljenek, ne összevissza tekeredjenek fel a tojásra. Ha állandóan leeseik a szál a tojás aljáról, egy gombostűvel meg lehet tűzni (csak hungarocell és préselt tojásnál :)) alul. Ha elkészültünk, akkor a végén kihúzhatjuk a tűt, de ha szép gyöngyfejű gombostűt használtunk, akár még maradhat is a tojásban. Én a ragasztást először ragasztópisztollyal próbáltam. A ragasztópisztoly és a hungarocell tojás nem a legjobb párosítás. Megolvad a tojás, a forró ragasztó belemaródik, ha nem vagyunk gyorsak, nem lesz jó. A legjobb megoldást a folyékony vagy stift ragasztó jelentette. Ezzel szépen lehet dolgozni. Nagyon fontos, hogy ne kenjük be az egész tojást előre ragasztóval. Nagyon szép hatást érhetünk el a színátmenetes hímzőfonalakkal, de ha nem tudunk ilyet beszerezni a legközelebbi rövidáru boltban és nagyinak sincs otthon, akkor az egyszínű fonalak is megteszik. Ebben az esetben lehet váltogatni a színeket és így még érdekesebb tojásokat készíthetünk. Az első tojások, lehet, hogy még nem a legjobbak, de a második és harmadik már könnyen megy. Egy a fontos, ne adjuk fel, mert tényleg a fonallal, cérnával díszített tojás egyedi és különleges. Ha elkészültünk és úgy döntünk, hogy tojásfát szeretnénk készíteni, akkor egy nagyon jópofa dologgal tudjuk megoldani a tojások felakasztását. A préselt papírtojások és a hungarocell tojásoknál nagyon praktikus dolog a kis műanyag akasztó, amit csak bele kell nyomni a tojásba és utána már csak szalagot kell átbujtatni rajta és felakasztható a tojásunk. Próbáld ki ezt a remek húsvéti tojás díszítés technikát.

Textiltojások, maradék anyagokból

Gyerekekkel könnyen elvégezhető húsvéti tojás díszítés. Hozzávalók: hungarocell tojás, maradék anyagok és egy hurkapálcika kell hozzá. A tojás előkészítéshez sniccer, szike vagy éles kés szükséges. Díszítéshez, felakasztáshoz szalag. A tojások mintáját felrajzolhatjuk és sniccerrel, szikével vagy egy éles késsel bevagdossuk kb. fél cm mélyen a vonalak mentén. Én négy részre szoktam osztani a tojásokat, de lehet kettő-, három-, és akár hat részre is tervezni. Az előre felvagdosott anyagokat egy kis hurkapálcikával (érdemes hegyes végűvel dolgozni, mert azzal könnyebb) benyomkodjuk a résekbe. Figyeljünk, hogy szépen feszüljön ki az anyag, és fedje le mindenhol a tojást. Ne ijedjünk meg, hogy ahol az anyagok találkoznak, ott nem túl szép a tojásunk. Ide szalagot, csipkét lehet tenni, amivel befedjük az illesztéseket. A szalagokat lehet rögzíteni ragasztópisztollyal, de ha az alján és a tetején egy szép fejű gombostűvel rögzítjük, az is nagyon szép és tökéletesen megfelel a célnak. Izgalmassá tehetjük flitterrel, flitteres szalaggal, csipkével, mintás szalagokkal. Ez a módszer gyors és nagyon látványos tud lenni, hogy ha nagyon jól válogatjuk össze az anyagokat, árnyalatban, mintában. A szabásmintát itt találod.

Gyöngyös tojás

A vidám szövetek már önmagukban eléggé díszesek lennének, a felvarrt gyöngyök azonban még különlegesebbé teszik a textiltojásokat. Kisgyermekes családoknak kifejezetten ajánlott ez a húsvéti tojás díszítés technika, hiszen nem törékenyek, bármilyen balesetet túlélnek. Az előző textil tojások anyagaira felvarrhatunk gyöngyöket még mielőtt felhelyezzük őket a tojásra. Ezáltal egy újabb variációt találtuk ki a textil tojásra. Másik megoldás lehet a gyöngyös tojáshoz, hogy egy tálba helyezzük az általunk kiválasztott gyöngyöket. a tojásunk két végébe beleszúrunk egy-egy fogpiszkálót, vagy gombostűt és a tojásunkat óvatosan bekenjük ragasztóval. A két is pálcikát megfogjuk és a ragasztós tojásunkat belehempergetjük a gyöngybe. Mindezt tesszük addig, amíg mindenhová felragadnak a gyöngyök. Ezt a módszert magokkal is alkalmazhatjuk, a gyereknek nagyon jó móka felragasztani a magokat, terméseket a tojásra, nem beszélve arról, hogy fejleszti a finom motorikus készségeket. Ezt a tojást azért kisbabák kezébe ne adjuk, nehogy baj legyen, de dekorációnak tökéletes. Viszont ha azt szeretnénk, hogy a gyöngyök a tojáson maradjanak biztosan, akkor egy gyöngyfűző drótot szúrjunk át a tojásunkon. Alakítsunk ki egy kis akasztót rajta. A gyöngyökből fűzzünk egy hosszú füzért, mintha nyakláncot készítenénk. Ezt a füzért pedig az első csíkos cérnás tojáskészítési módszerrel rögzítjük a tojásunkra. Bekenjük a tojást ragasztóval és feltekerjük rá a gyöngyfüzért. Nem esnek le a gyöngyök és egy újabb lehetőséggel bővült a tojáskészítői tárházunk. Ügyesebbek, profi gyöngyfűzők különböző mintákat, kosárkákat tudnak fűzni és azt rögzítik rá a tojásra. Ez is egy nagyon mutatós húsvéti tojás díszítés.

Festett tojások díszítése

Amennyiben mégis maradunk a hagyományos tojásfestésnél, akkor is fel tudjuk dobni a tojásainkat szalaggal, csipkével. A tojást akril festékkel, tojásfestékkel vagy természetes anyagokkal megfestjük. Lehet több színű vagy egyszínű a tojásunk. Ha megszáradt a festék, akkor középre körbe, vagy hosszába fel tudunk rá tenni csipkét, szalagot, amit egy kis ragasztóval rögzíteni tudunk. Ha van különleges, szép színes gombunk, akkor a ragasztásra, hogy ne látszódjon felragaszthatjuk. De kerülhet ide masni vagy gyöngy is. Nagyon különlegesek tudnak lenni a most divatos juta szalagok, amelyek közepén egy csipke fut. A különböző színű csipkék, szalagok nagyon sokféle megoldást biztosítanak számunkra.

Cérna tojás, lufis őrület

Pár éve hódit a lufis keményítős tojáskészítős őrület, amit szintén használhatunk húsvéti tojás díszítésre. Sokan kipróbálják, sokaknak sikerül és néhányan csalódottan dobják félre a keményítőt, tapétaragasztót, mert valahogy nekik nem sikerül elérni azt a szép tojást, amit az interneten a képeken láttak. Tapasztalatszerzésnek jó és tényleg különleges. Itt akár óriási tojások is készíthetők, minden a lufink méretétől és a türelmünktől függ. Hozzávalók: lufi, tapétaragasztó vagy keményítő és liszt vagy cukros víz, színes fonal. Nem csak hímzőfonal használható, hanem maradék fonalak, cérnák is. Fújjuk fel a lufikat a kívánt méretre. A fonalat áztassuk keményítőbe (vagy ragasztóba, vagy cukros vízbe). Tapétaragasztót a leírás szerint készítjük el. Amennyiben a keményítős verziót használjuk, az alábbiak szerint tudjuk elkészíteni a csodalöttyünket: 1 csésze víz, 2 csapott evőkanál keményítő, 1 csapott kávéskanál liszt. Ez a keveréket kicsit meglangyosítjuk és csomómentesre keverjük. Nem kell főzni, csak addig melegítjük, hogy jól el tudjuk keverni az összetevőket. Ha kész, beleáztatjuk a fonalat. Érdemes letekerni a fonalat és úgy szép lassan húzni és áztatni és nem az egész gombócot beledobni, mert akkor összecsomósodik. A keményítős fonalat elkezdjük rátekerni a lufira. Össze-vissza, ahogy jól esik. Érdemes tálca felett csinálni, mert azért csöpög és gyorsan úszni fog a konyha a keményítőben. Ahogy elkészültünk a feltekeréssel, egy tálcára tesszük száradni a lufitojásokat. Fontos, hogy ne érjenek össze, mert összeragadnak. Ha teljesen megszáradt  a fonal, akkor egy tűvel kipukkasztjuk a lufit, aminek a darabjait a réseken ki tudunk szedni és már kész is a szép dekorációnk. Ha nincs keményítőnk, akkor 2 dl vizet elkeverünk 3-4 kanál cukorral. A felmelegített vízbe áztatom be a fonalat és a továbbiakban mindent úgy csinálunk, mint azt fentebb leírtam.   Remélem valamelyik módszer felkeltette az érdeklődésedet és mindenképpen kipróbálod a húsvéti tojás díszítést. Jó mókázást és kellemes húsvéti ünnepeket kívánok neked és családodnak!

 

Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.