Ruhajavítási ötletek 2

Ruhajavítási ötletek sorozatunk második részében további tippeket küldünk, a házi praktikák sorába.

 

4.Lyukas farmert megvarrni

Sokszor tapasztaljuk, hogy a lábunk között, az ülep résznél egyszer csak kiszakad a farmerunk. Ezt is meg lehet varrni. Ha van kedvünk próbálkozhatunk vele mi magunk is, kézzel és géppel, de szép eredményt a gépi varrás eredményez. Egy ügyes varrónő, szépen el tudja tüntetni a tátongó lyukat.

 

 

5.Kilyukadt melegítők, leggingsek, kordnadrágok.

Biztosan sok anyuka járt már úgy, hogy úgy jön haza a gyerek a játszótérről, hogy lyukas a nadrágja a térdén, vagy éppen a csikizős címkék kivágása úgy sikerül, hogy közben kivágjuk az anyagot is. Nem kell megijedni és kapásból kidobni a nadrágot. Több megoldás is létezik. Először próbáljuk meg befoltozni.

Ilyenkor érdemes egy vetex darabot bevasalni a lyukra és az alábbi módon megvarrni a nadrágot. Ezt nagyobb lyukaknál érdemes kipróbálni.

Kisebb lyukaknál sűrű öltéssel varrjunk és próbáljuk nem összehúzni az anyagot. Vagy cikk-cakk öltéssel, varrógéppel megvarrjuk a lyuknál.

Ha ezek után zavar minket, hogy látszik a varrás helye, jöhet a következő lépés. Ma már rengeteg rávasalható, varrható foltot lehet kapni, vannak gyerekmintásak is. A trendi kis foltunkat rávasaljuk a lyukra, de nagyon fontos, hogy a foltra tegyünk egy nedves rongyot és azon keresztül vasaljuk rá a nadrágra. Ha biztosra akarunk menni, akkor érdemes rá is varrni a foltot a ruhánkra, mert idővel azért elkezdhet felválni a folt.

Ha nem felvasalható a folt, csak varrható, akkor sem szabad megijedni. Ilyenkor szintén megvarrjuk a lyukat és utána rágombostűzzük a foltunkat. Ezután felvarrjuk, de nagyon fontos, hogy a cérnát ne vágjuk el közvetlen a varrásnál. Hagyjunk egy hosszabb alsó és felső cérnát. A felső szálat (szín oldalon lévőt) áthúzzuk óvatosan a fonák (belső) oldalra és belül a két szálat összecsomózzuk. Ezután már rövidre lehet vágni a cérnákat.

Ugyanezt a módszert használhatjuk pólónál, pulóvereknél is.

De még egy kedvenc megoldás, a nagymamámnak köszönhetően mély nyomott hagyott bennem. A lyukat be lehet színes, mintás anyaggal foltozni. Esetleg körbe hímezni, szörnyecske fejet készíteni a lyukból. Igaz nagymamám az unokabátyám és az én térdnél kiszakított farmerunkat az akkor aktuális Ricse kendőnkkel (piros-fehér kendő-Beatrice kendő) foltozta be. Azt hiszem, ezt az emléket sosem felejtem el. Azért mi ne vágjuk szét a gyerek kedvenc kendőjét, egy kis anyagdarab is megteszi. Illetve azt sem árt tisztázni, hogy direkt lyukas-e a nadrág.

6.Kihúzódott egy szál a kötött pulóveren?

Hányszor járunk úgy, hogy beakad a pulóverünk egy szögbe, éles tárgyba és kihúzódik a szál. Ilyenkor bosszankodunk, de ezt is meg lehet oldani. Ha van otthon bordás végű tűnk, akkor van a legkönnyebb dolgunk. De ha nincs, akkor egy vastagabb varrótű is megteszi. A kihúzott szálat szépen visszatoljuk a fonák oldalra a tű segítségével. Nagyon fontos, hogy pont azon a ponton toljuk vissza, ahol kijött a szál. Kifordítjuk a pulóvert, szépen áthúzzuk a szálat és a tű segítségével eligazítjuk. Kicsit meglazítjuk az összehúzott szemeket és szépen kisimítjuk a fonalat.

7.Felhajtás

Előfordul, hogy megtaláljuk álmaink nadrágját, de sajnos vagy túl hosszú a szára. Ha szerencsénk van, találunk ugyanabból a színből és fazonból rövidebbet. Ha ne, akkor sem kell elkeseredni. Egy varrógéppel vagy egy jó varrónővel orvosolni lehet a bajt.

Ha van varrógépünk, akkor először felpróbáljuk a nadrágot, lehetőleg az azzal a cipővel, amivel hordani fogjuk. Gombostűvel megjelöljük, hogy meddig szeretnénk, hogy érjen. Miután levettük érdemes a nadrágot összehajtani, a két szárát egymásra fektetni, majd összegombostűzni, hogy biztosan egyforma legyen a két nadrág szára. Ezt követően a kívánt hosszhoz hozzáadunk 3 cm-t és ezt is megjelöljük a nadrágszárakon. Levágjuk a felesleget és kivesszük a gombostűket.

Ezután duplán felhajtjuk a nadrág szárát. 1,5 cm-t először és 1,5 cm-t másodszor. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, akkor gombostűzzük le a hajtást, hogy szép egyforma legyen. Most pedig jöhet a varrás. Mindig a nadrág szárának a belső részétől indulunk, hogy ne a külső száron látszódjon a varráskezdés. Ez a módszer farmerokhoz, vastagabb nadrágokhoz kiváló.

Amennyiben elegáns nadrágunk van, vagy nem sima felhajtott a nadrágszélünk, vagy nincs varrógépünk akkor keressünk fel egy varrónőt, aki szépen fel tudja nekünk varrni.

Remélem hasznosak voltak számodra a ruhajavítási ötletek!

Maradj velünk, és rendszeresen tájékoztatunk a dunakeszi Gombocska méteráru és rövidáru bolt újdonságairól, ötleteinkről és akcióinkról.

Az alapanyagokat, melyek a javításhoz, alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt: Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

gombocska

Szép napot: Kati

Gombocska méteráru és rövidáru

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

mail: info@gombocska.hu

tel: +36-30-415-5005

Gombocska webáruház

Gombocska

Gombocska facebook

Gombocska bolt

Cím: 2120 Dunakeszi,
Kiserdő u. 12.
Tel: +36-30-415-50-05
Mail: info@gombocska.hu