+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Matrjoska baba varrás

matrjoska (oroszul: матрёшка) jellegzetes orosz festett fajáték, amely egymásba rakott, egyre kisebb, kettészedhető babákból áll. Általában öt vagy több darabból áll. Szerintem az én korosztályomban sokak nagyszüleinél volt fellelhető ilyen baba, legalább egy sorozat. 

Imádtunk vele játszani. Ha többféle volt, akkor kevertük a különböző színű matrjoska babák tetejét és alját. Régi szép idők…

Most a neten böngészve találtam pár varrt matrjoska babát, és arra gondoltam megosztom veled, hátha neked is előjönnek a régi szép emlékek. Néha jó kicsit visszaemlékezni, megpihenni, elrepülni a nyugodt gyerekkorunkba. Mennyivel másabb  volt gyereknek lenni akkor, mint most. 

Ma már csak a ps, számítógép, mobil, mindenféle kütyük kötik le a figyelmünket. Ezért néha jó egy kis visszaemlékezés, hogy lassuljunk pár perc erejéig a mai rohanó világban.

Forrás: pinterest

A matrjoska az orosz népművészet részévé vált. A hagyományos alakok (női alak, orosz népviseletben) mellett a kezdetektől fogva készültek ismert személyeket ábrázoló matrjoskák. Eleinte cárok, udvari előkelőségek, művészek (például Rimszkij-Korszakov) arcképei díszítették a babákat, az 1980-as évektől kezdve pedig megjelentek az aktuális politikusok parodizált képmásai is. A szuvenírárusoknál olyan matrjoskák is kaphatóak, melyeken a női alak kötényére híres orosz épületek rajzait festették.

Forrás: nlc.hu

Most mi nem fából készült matrjoska babákat fogunk nézegetni, hanem varrt babákat. Akiknek nagyon jó kézügyességük van, vagy érzik magukban a vágyat, hogy egy ilyet elkészítsenek, azoknak bemutatom Irina Smol’kova hogyan is készíti el a matrjoska babát. 

Természetesen más babákat is mautatok, egyszerűbbeket, könnyebbeket, hogy mindenki megtalálja a számára kedvező babát. 

Vágjunk is bele.

Forrás: pinterest

Ugye milyen szép? Elegáns, mégis egyből ha ránézünk, tudjuk miről van szó. Finom színei, gyönyörű kidolgozottsága mindent elárul a hölgy különleges kézügyességéről.

Szükségünk van:
1. vásznak, maradékok, de fontos, hogy színben harmonizáljanak
2. töltőanyag.
3. Színes filc.
4. csipke.
5. különböző színű gyöngyök.
6. hímzőfonal
7. olló.
8. varrógép.
9. tű varráshoz és gyöngyfűzéshez.
És minden bizonnyal nagyon sok türelem.

Először a következő mintából kell elkészítenie az alapot. Ehhez vágjon ki négy éket, varrja össze, nyitva hagyva az alját, fordítsuk ki, tömjük meg és húzzuk meg az alját a cérnával.

Forrás: Pinterest

Mutatom a félkész állapotokat. 

Forrás: pinterest

Az alján nem baj, ha marad egy kis nyílás a végén fogunk rátenni egy alapot, ami el fogja rejteni ezt. Kellő keménységre tömjük ki a baba alapot. Ha nagyon puha nem tudunk majd vele dolgozni, hímezni rá, és nem lesz tartása sem. 

Forrás: Pinterest

Ha elkészültünk az alappal, kezdjük meg a munka leghosszabb ideig tartó és fáradságosabb részét.  – készítsük elő ezt az alapokat a díszítéshez. Válogassunk  színes filceket a virágokhoz, kötényhez. Nagyon fontos egyben nézni a színeket, a filceknél, gyöngyöknél, vásznaknál. Egy rossz színválasztás elronthajt az összhatást. 

Forrás: Pinterest

Most vágjuk ki a fejkendőt és  a kötényt. A filcet óvatosan és szépenb vágjuk el az oldalvarrások mentén az alsó vágás kialakításánál. A kendő  négy részből, a kötény egyből áll. 

A részeket gombostűzzük fel a babára. Az oldalvarrások mentén legyenek a kendő szélei, ott fogjuk majd össszevarrni. 

Forrás:pinterest

Most mind a négy részt hozzávarrjuk az alaphoz. Fontos, hogy szépen varrjunk, mert ez látszódni fog. 

Forrás: :Pinterest

Díszítő öltésekkel tudjuk elrejteni az esetleges öltéshibákat. Valamint elkezdhetjük a fejkendő díszítését mindenféle hímző öltéssel. 

Forrás: pinterest

Hasonló módon varrjuk fel a kötényt. Az anyag széleket el tudjuk rejteni csipkével. Ezt fel lehet varrni vagy ragasztani, de azt gondolom a varrás finomabb és szebb megoldás, de aki a ragasztásban hisz, azt is alkalmazhatja. 

Forrás: Pinterest

A munka első eredményei jól láthatóak, de még mindig messze van a vége. Ha eddig eljutottunk, már nem szabad feladni. A babánknak szüksége van egy arcra. Vágja testszínű szövetből ki egy arcot, és varrjuk fel rejtett varrással.

Forrás: Pinterest

Most pedig vágjunk ki rengeteg különféle méretű és színű filc virágot és levelet díszítésre. Hegyes ollóval érdmes vágni. Ha nem érzünk magunkban annyit, hogy improvizálni tudunk virág mintáka, akkor érdemes az intereneten keresgélni, és azokat a sablonokat használni. 

Forrás: Pinterest

Most hogy megvagyunk a virágok, levelek kivágásával, mielőtt ezket felvarrjuk, díszítsük még fel egy kicsit a kendőt. Ha szeretnénk néhány gyöngyöt, akkor most kell felvarrni őket. 

Forrás: Pinterest

Itt az ideje a virágok felhelyezésének! Rögzítseükőket szabad helyekre gombostűvel, hogy gyönyörű és harmonikus virágmintát hozzon létre. Most még tudunk variálni, a nem odaillő színeket ki lehet venni, vagy még jobban fel lehet dobni. 

Forrás: Pinterest

Megfelelő színő hímzőfonallal varrjuk fel a virágokat. Ide is tudunk gyöngyöket felvarrni, a hímzéssel is tudunk még dobni a babán. 

Forrás:pinterest

Most pedig a kötényt is díszítsük fel hasonlóan, mint a kendőt.

Ezután jön az arc. Fessük és hímezzük meg az arcot, a fej vonalát. Tehetünk egy kis melltűt a babára. Már majdnem kész vagyunk.

Forrás: pinterst

Most pedig az utolsó lépés jön, varrjuk fel az alját. Ez arra szolgál, hogy megálljon a baba. 

Forrás: Pinterest

Kész is vagyunk.

Forrás: Pinterest

Ha túl nehéznek találod, mutatok pár egyszerűbb megodlást is. 

Forrás: pinterest

Mutatok pár szabásmintát is, hátha segít.

Forrás:pinterest

Remélem sikerült valami újat mutatni és kedvet kapsz az alkotáshoz. Ha nincs kedved alkotni, akkor remélem legalább tudtam valami szépet mutatni neked. 

Forrás: Pinterest

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg varrást támogató eszköz, alapanyag közül válogathatsz..

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.