Karácsonyfadísz készítése házilag
Meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún. Hamarosan itt a karácsony, a karácsonyi vásárok. Ha úgy érzed, hogy még valami hiányzik a lakás dekorációhoz, vagy kevésnek érzed a díszeket, de nem akarsz túl sokat költeni, akkor érdemes kipróbálni a szódabikarbónás díszeket. Hófehér, csillogó, egy kis ételfestékkel, szalaggal teljesen megbolondítható. Akár még foszforeszkálót is készíthetünk, csak foszforeszkáló pigmentport vagy pigment homokot kell a masszánkhoz keverni. Illóolajjal pedig illatos csodákat készíthetünk. Pecséttel, növényekkel, csipketerítővel érdekes felületeket tudunk kialakítani. Csak a konyhánk és a képzelőerőnk szab határt a díszek készítésének.
Forrás: cafeblog
Szükséges anyagok kb. 45 kisebb-közepes díszhez
2 decis poharat használtunk mérőedényként
1 pohár szódabikarbóna
1/2 pohár étkezési keményítő (búzakeményítő vagy kukoricakeményítő is megfelel a célnak)
3/4 pohár víz
edény és fakanál
Ha azt szeretnénk, hogy a sötétben világítson, akkor az alábbi recept szükséges:
Sötétben világító díszekhez
Unikrom Glow foszforeszkáló homok (15 g kiszerelés, neonzöld) a massza háromnegyed részéhez kb. 1-2 mokkáskanálnyi, vagy
Unikrom foszforeszkáló pigment (15 g kiszerelés, vízkék) a massza háromnegyed részéhez kb. 1-2 mokkáskanálnyi (kreatív hobby boltokban szerezhető be)
Illatos díszekhez
Ha illatos díszt szeretnénk, akkor pár csepp 100%-os tisztaságú illóolajat kell a masszához adagolni.
Mintázáshoz
Mintázáshoz használhatunk süti pecséteket, növényeket, csipkét, bordázott felületű tárgyakat, szaggató formákat, szalagot, stb.
Színeshez
Ételszínezék vagy száradás után akril festékkel kifesthetjük őket.
Elkészítés
A kimért hozzávalókat (szódabikarbóna, keményítő, víz) öntsük egy lábasba és alaposan keverjük össze. Tejszín sűrűségű folyadékot kell kapjunk. Folyamatos kevergetés mellett közepes lángos kezdjük el melegíteni.
Ahogy melegszik a keverékünk, pöfögő hangokat kezd adni, ekkor kezd sűrűsödni. Nagyon kell vigyázni, hogy nehogy leégjen. Addig kevergetjük a masszát, amíg gyurma keménységű, rugalmas anyagot nem kapunk. Ez néhány percet jelent, tehát ne hagyjuk magára a fazekat.
Ha kész vagyunk, a masszát kiborítjuk a munkaasztalra. Sokan ilyenkor azt javasolják, hogy tegyük folpackba, vagy egy zacskóba, hogy ne száradjon ki. Hamar ki tud száradni, ilyenkor érdemes több kisebb gombócot készíteni, és amivel éppen nem dolgozunk azt becsomagolni. Ha esetleg mégis kiszáradt, akkor sincs nagy baj, elég a felső száraz réteget levágni és lehet vele dolgozni tovább.
Ha kihűlt, akkor kezdjük el összegyúrni. Ilyenkor lehet belecsepegtetni az illóolajat, az ételfestéket, egyéb hozzávalókat. Nagyon fontos, hogy megvárjuk, hogy kihűljön. Sokan abba a hibába esnek, hogy jaj bírja a kezem. Igen ám, de a massza még nem jó, így állandóan szétesik, töredezik. Tehát várjunk amíg kihűl, utána mint egy süti tésztával tudunk dolgozni.
Forrás:cafeblog
Ha kész a gombóc, akkor vagy elkezdünk vele azonnal dolgozni, de lehet egy éjszakára hűtőbe tenni és másnap dolgozni vele.
Ha sikerült jól összedolgozni, akkor nyújtsuk ki 3-4 mm vékony lappá. Nem érdemes túl vékonyra nyújtani.
Ha nagy adagot készítettünk érdemes még nyújtás előtt több gombócot készíteni.
Ha nagyon ragadna nyújtás közben, akkor érdemes a nyújtófát letörölni, esetleg kukoricaliszttel kicsit megszórni a masszát.
Kinyújtás után a felülete mintázható sütipecsétekkel, csipkével, kukoricával (a száraz, még szemeket tartalmazó kukoricacsővel), lenvászon anyaggal, mintás nyújtó fával. Nincs más dolgunk, csak óvatosan belenyomni a felületet a masszába, aztán levenni róla.
Forrás: pinterest
Könnyű vele dolgozni, mint egy gyurmával. Használhatunk bármilyen karácsonyi sütikiszúró formát, az akasztó elkészítéséhet érdemes hústűvel lyukat készíteni. Ezen fogjuk tudni átfűzni a szalagot, amivel fel tudjuk majd akasztani. Ha nincs hústű, akkor szívószál vagy hurkapálcika is megfelel a célnak.
Tehetünk rá gyöngyöt, cukorkát is akár, írhatunk rá, rajzolhatunk, vagy akár formázhatunk mindenféle állatot, figurát belőle.
Forrás: Pinterest
Van aki arra esküszik, hogy sütőben kell kiszárítani, ha így döntesz 80-100 fokra kell melegíteni a sütőt. Ha így teszel, érdemes átforgatni, hogy mind a két oldalát érje a meleg levegő.
A massza sütés nélkül is megszárad, igaz így hosszabb idő kell neki. Elég a szobahőmérséklet és akár 24 óra is szükséges hozzá, de van hogy több nap is. Tehát így készülj, ha nekiállsz, ezeket vedd figyelembe.
Ha kész, szalaggal kialakítjuk az akasztót, vagy csak masnit kötünk rá és már kész is vagyunk. Nem csak karácsonyfa díszként tudjuk használni, lehet ajándék kísérő is, koszorú dísz, stb.
Amíg puhák, ne nyúljuk hozzájuk, mivel könnyen törhetnek, repedezhetnek. Száradás után ha gondoljuk, a széleket csiszoljuk le finom csiszolópapírral (körömreszelő is megfelelő hozzá).
Talán most felteszed a kérdést magadban, hogy megéri szöszmötölni ezzel az egésszel? A válaszom igen. 40-50 dísz kihozható pár száz forintból.
Remélem sikerült ismét olyan ötleteket adni, amelyek hasznosak számodra és tetszik ez a karácsonyfadísz készítése házilag bejegyzés.
Forrás: Pinterest
Szép napot és jó munkát kívánok!
Üdv:Kati