+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Ötletes karácsonyi ajándékok saját kezűleg 

Üdvözöllek, ma további ötleteket gyűjtöttem össze a közelgő óvodai, iskolai karácsonyi vásárokra. Olvasd el hogyan készíthetőek ötletes karácsonyi ajándékok saját kezűleg.

Dióbaba készítése

Hozzávalók:

-fél dióhéj

-10 cm csipke

-10 cm fonal

-10×10 cm-es mintás vászon

-egy kis tömőanyag, vagy vatta

-1 db fagyöngy (1 cm-es – ha van előre megrajzolt arcoskás fagyöngy)

-4 cm szatén szalag

-ragasztó

-olló

-filctoll arc rajzolásához (alkoholos filctoll)

Forrás:picibaba.hu

Az elkészítés menete:

A fél dióhéjat alaposan megtisztítjuk (esetleg le is lakkozhatjuk előre, de le is festhetjük akril festékkel). A fonalat félbe hajtjuk, és az összeillesztett végére csomót kötünk, majd ezt a csomót a dióhéj belsejébe ragasztjuk úgy, hogy a kész dióbabát erre föl lehessen majd függeszteni. Ez lesz az akasztó.

A csipkét az aljánál összeráncoljuk, egy félkört készítünk belőle. Ezt ha gondoljuk összeölthetjük, de így varrás nélkül is be tudjuk ragasztani a dióhéj felső, akasztós végére. Erre fogjuk a babát ráfektetni, mintha egy kispárnán aludna.

A vásznunk középére tesszük a tömőanyagot, és ráhajtjuk a négy sarkát. Ráragasztjuk, mintha egy kis csomagot készítenénk. Ez a kis csomag a baba teste. Ezt szintén beragasztjuk a dióhéjba, de a ragasztott rész legyen a dióhéj belsejében, hogy ne látszódjon. Érdemes úgy igazgatni a tömőanyagot, hogy a becsomagolt rész egy betakart baba testre emlékeztessen minket. Figyeljünk oda, hogy a vásznunk sarkai, szélei ne lógjanak ki a dióhéjból.

A gyöngy lesz a baba feje. Erre ragasszuk rá a szalagot, úgy hogy ha van lyuk a gyöngyünkön, akkor a szalag takarja azokat. Érdemes a szalagnak csak a széleit ragasztózni és nem a teljes felületet, mert átüthet a ragasztó és csúnya lesz. Ez a szalag lesz a baba fején a sapka vagy kendő.

Megrajzolhatjuk a baba szemét, orrát, száját. Ha ezzel is készen vagyunk, akkor ragasszuk a gyöngyöt is a helyére. A helye a csipkeszalagon lesz, a csipke ölelje körül, mintha az lenne a párnája.

 

Tippek:

-ha nincs csipkénk, akkor a vászonból is készíthetünk párnát a feje köré. Ilyenkor jól mutat egy cikk-cakk ollós vágás.

 

Dióból nem csak babát de állatkákat is készíthetünk.  A menet annyiban változik, hogy vagy termést teszünk a fejének, vagy pedig fülecskét ragasztunk neki.

Forrás: pinterest

 

Forrás: Pinterest

 

Ha nem szeretnénk a diót törni, mert nem megy,  vagy egyszerűen nincs kedvünk, akkor egész dióból is tudunk babát készíteni.

Forrás: pinterest

 

Ilyenkor az egész diót díszítjük fel. A fejet ugyanúgy elkészítjük, csak most a dió tetejére fogjuk ragasztani. A vászonból pedig kis kötényt, ruhát lehet készíteni, amit szintén ráragasztunk a dióra.

Megbolondíthatjuk farkasfoggal, szalaggal, csipkével.

Könyvjelző a lap sarkára

Könyvjelzőt már a legutóbb is mutattam, de most olyat készítünk, amit a lap sarkára lehet ráhúzni. Nincs sok anyag igénye, maradék filcekből el tudjuk készíteni.

A forma lehet négyzet, háromszög, szív. Kivágjuk a kiválasztott formát és feldíszítjük gombbal, vagy csak ráhímzünk valami motívumot. Pelenka öltéssel vagy simán egyenes öltéssel összevarrjuk. Arra kell figyelni, hogy nehogy teljesen körbevarrjuk, mert akkor nem tudjuk hova bedugni a lap szélét.

Egy kis szívecske sablon:

Forrás:pinterest

Ebben az esetben a szív két oldalát varrjuk össze a felső rész szabadon marad.

Forrás: pinterest

Tobozból készült figurák

 

Forrás:pinterest

 

Ősszel ha sikerült gyűjtenünk pár termést, tobozt, akkor most fel tudjuk használni. Filcből, tobozból, kis csengőből, némi vászon maradékból aranyos kis állatkák, babák készíthetők.

Forrás:pinterest

Ha szeretnénk többet bíbelődni vele, akkor készíthetünk hóembert, akár még sapkát is köthetünk neki. Természetesen az idő és a ráfordított költségektől függ, milyen figurát alkotunk.

Forrás: pinterest

 

De természetesen a karácsonyi angyalka sem maradhat ki. Ebben az esetben arany vagy ezüst szalagra van szükségünk, ez adja meg a fényét.

Forrás: pinterest

 

Ilyenkor le lehet fújni a készítés előtt a tobozt arany vagy ezüst spray-vel, vagy belemártjuk festékbe, majd fellógatjuk a tobozt és hagyjuk, hogy lecsöpögjön róla a festék. Száradás után készíthetjük az angyalkát.

Filc figurák

Forrás:pinterest

A filc a legjobb és leggyorsabb megoldás. Nem kell beszegni a szélét, könnyen lehet ragasztani, varrni. A legegyszerűbb megoldás pl. ez a szarvas. Kivágjuk a szarvas testét filcből, agancsát is fehérből, keresünk kötöző zsinórt, négy gyöngyöt a lábának, egyet a szemének.

A testből két darabot vágunk ki, ezt fogjuk összeragasztani, vagy összevarrni. A fejre ráragasztjuk az agancsot, rávarrjuk a szemet. A két test közé bevezetjük a zsinórt, amiből kialakítjuk a lábakat és az akasztót.

A lábak végére ráfűzzük a négy egyforma gyöngyöt. A két testet összeragasztjuk vagy összevarrjuk. Ha szeretnénk díszítjük egy sállal, vagy rávarrunk valamilyen díszt, formát.

Bármilyen más állatka formát is kereshetünk vagy rajzolhatunk.

Filc feltekerésével cukorka formákat is készíthetünk.

Forrás: pinterest

 

Készíthetünk kulcstartókat is. Minimális filcre van rá szükség. Ragasztó vagy cérna és pár gomb, valamint a kulcskarika. Innentől már csak a fantáziánk szab határt.

Forrás: Pinterest

Filc ceruzavégek

Sok gyerek szereti, ha van valami a ceruzája végén, vagy különleges a ceruzája. Én azon kaptam a lányaimat, hogy a körömlakkokat csenték el és festették be a ceruzák oldalait. Sőt már bérfestést is vállaltak.

Ennél talán jobb, ha filcből készítünk ceruzadíszeket.

Forrás: pinterest

Ezeknél a lényeg, hogy két darabból kell, hogy álljon. Egy elejéből és egy hátuljából. Továbbá fontos, hogy alul akkora nyílást hagyjunk, mikor összevarrjuk, hogy a ceruza beférjen. Érdemes kipróbálni, mert az sem jó, ha túl nagy a rés, mert akkor könnyen leesik a ceruza végéről, ha szűk, akkor meg a gyerek amíg cibálja a ceruzára, szét fog szakadni.

Itt is lehet ragasztani, varrni, kinek mihez van kedve, vagy felszerelése.

Már egy elütő fonallal, vagy egy mozgó szemmel is fel lehet dobni az egész filcet.

Forrás: pinterest

Parafadugókból díszek, figurák

Néha nem tudunk mit kezdeni a parafadugókkal. Gyűjtögetjük hátha jó lesz valamire. Hát most felhasználhatjuk őket.

Amire szükségünk lesz:

-parafadugók

-ragasztó

-szalagok

Forrás:pinterest

 

Kiválasztjuk a kívánt formát, ragasztóval összeragasztjuk. Ráragasztjuk az akasztót és már kész is. Festhetjük őket előre, de utólag is.

Forrás: pinterest

Készíthetünk játékot is, pl. amőba játékot.

Forrás:pinterest

Remélem ismét sikerült valami újat mutatni neked, de ha már abban segítettem, hogyan készíthetőek ötletes karácsonyi ajándékok saját kezűleg  és elindítottalak egy úton, nekem már az is boldogság.

Jó alkotást kívánok és szép napot!

Üdv:Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Webáruházunkat pedig természetesen otthonról is eléred.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu