+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Egyszerű karácsonyi díszek

Sok gyerekes családban karácsonyhoz közeledve beindul az iskolai, óvodai karácsonyi vásárokra való felkészülés. Ilyenkor a gyerekek szülei, nagyszülei lendülnek munkába, és próbálnak minél tetszetősebb dolgot előállítani, természetesen minél kisebb költségvetésből, hiszen azt is kell nézni, hogy azt meg is vegyék. Kis ötleteléssel azonban készíthetőek egyszerű karácsonyi díszek is.

Már most sokan jönnek be hozzám a boltba kész ötletekkel, vagy éppen tanácstalanul, kissé megriadva, hogy vajon mit is kellene idén készíteni. Jó lenne, ha gyorsan elkészülne, mert hát munka után áll neki az ember. Jó lenne, ha mutatós lenne, és értéke se legyen nagy, de tetszetős. Tehát fel van adva a lecke, milyenek is legyenek ezek az egyszerű karácsonyi díszek.

Természetesen ha van horgolni tudó ember a családban, akkor érdemes egy pár db angyalkát, csillagot horgolni. Ha szeretnél ehhez segítséget kapni, akkor nézd meg az alábbi blogot: https://gombocska.hu/horgolt-diszek-karacsonyra/

Készíthetünk filcből is díszeket: https://gombocska.hu/karacsonyi-diszek-filcbol/

Ha szeretnél még több ötletet, akkor az alábbiak közül is tudunk szemezgetni, hátha megtalálod a számodra tetsző terméket, amit a karácsonyi vásáron tudtok értékesíteni.

Karácsonyfa

Karácsonyfát készíthetünk többféle módon. Lehet két háromszög zöld filcet összevarrni, ki sem kell tömni. Díszítésként gombokat, szalagokat, farkasfogat, flittert  varrhatunk rá.

Forrás: Pinterest

Ha szeretnénk, hogy érdekesebb legyen, kitömhetjük vattával, tömőanyaggal. Készíthetünk fa rúdból vagy fa ágból, esetleg fahéj rúdból szárat neki.

Forrás:Pinterest

Készíthetünk lábat a fának, egy kis kör fadarabba akkora lyukat fúrunk, mint a szár és ragasztópisztollyal beleragasztjuk. De ha nem szeretnénk ennyit fúrni, faragni, akkor egy kőre, kavicsra is ráragaszthatjuk a fa szárát és az egészet becsomagolhatjuk maradék anyagba, hogy ne látszódjon és egy szalaggal átköthetjük.

Forrás: Pinterest

Ha akasztós díszként fog funkcionálni a díszünk, akkor  úgy kell elkészíteni, hogy mikor körbevarrjuk a karácsonyfát a szárnál hagyunk egy nyílást. Egyrészt ezen keresztül fogjuk kitömni a díszünket, másrészt ha kitömtük jó alaposan, akkor ide helyezzük be a szárat, egész fahéjrudat vagy faágat. Ha úgy érezzük, hogy nem stabil, akkor ragasztópisztollyal rásegíthetünk, vagy kézzel szűkebbre varrhatjuk a nyílást, ezzel beszorítva a szárat.

Sablon minta

Ha szeretnél egy sablont, akkor az alábbi képet ki tudod nyomatni és fel tudod használni.

Forrás: Pinterest

Ha van otthon üres kartondobozunk, akkor abból kivághatunk egy karácsonyfa formát.

A szárára ráragaszthatunk egy kis zsákvászon anyagot. Aztán bármilyen anyagból, régi pulóverből, darab anyagokból kivágunk a karácsonyfa beborítására alkalmas darabot és ráragasztjuk a kartonra.

Forrás:Pinterest

Ha a kartonos megoldás tetszik nekünk, de nincs maradék anyagunk, de van fonalunk, akkor a kartont ragasztózzuk be és tekerjük körbe fonallal.

Forrás: Pinterest

A kész fenyőt díszíthetjük gyöngyökkel, gombokkal.

Azt gondolom ezek alapján, már csak a képzeleted szab határt a karácsonyfák hadának.

Karácsonyi kártyák, üdvözlőlapok

Ezeket a képeslapokat, kártyákat aránylag gyorsan el tudjuk készíteni. Akinek van egy kis rajztehetsége, itt most előnyére tudja fordítani. De aki nem tud rajzolni, annak sem kell megijedni.

Forrás: Pinterest

Anyagszükséglet:

karton,ha van szép kreatív papír az is nagyon jól mutat

filctoll

gomb

ragasztópisztoly, vagy ragasztó

vonalzó

Forrás: pinterest

A kívánt méretre felvágjuk a kartonokat és felragasztjuk a gombokat. Ezután a legegyszerűbb vonalzó segítségével összekötjük a lap szélét a gombokkal.

A lap aljára írhatunk üzenetet, a tetejét lyukasztóval kilyukaszthatjuk és szalagot fűzhetünk bele, hogy ha szeretnénk.

Ha megy a rajzolás is, akkor különböző díszeket, karácsonyfákat rajzolhatunk a kartonra, vagy összehajtott képeslap alapú kartonra. Majd ezt díszíthetjük szintén gombokkal, strasszokkal, szalagokkal, flitterekkel.

Forrás: pinterest

Forrás:pinterest

Ha van egy kis maradék anyagunk, akkor a kartont díszíthetjük a most divatos szarvas és más karácsonyi mintával is.

Forrás: pinterest

Szaloncukor textilből

Az utóbbi időben már biztosan találkoztál textilből készült szaloncukorral. Ha esetleg nem tudod, hogy hogyan készülnek, akkor most bemutatom neked.

A leírás alapjait a  http://fantinesvilaga.cafeblog.hu-ról vettem. Természetesen saját tapasztalataimmal kiegészítve.

Hozzávalók:

pamutvászon

csipke vagy madeira

szalag

tömőanyag

Elkészítés:

5 db szaloncukor elkészítéséhez 50 cm hosszú és 9 cm magas anyagra lesz szükségünk.  A csipke vagy madeira szélből kétszer annyi kell, mint amennyi az anyagunk. 50 centihez 1 méter,hiszem alulra és felülre is fel kell majd varrnunk.

A csipke vagy madeirás szélessége tetszés szerint választható, vagy amilyet találunk. Tetszetős ha legalább 4 cm, mert ebből bőven be tudunk hajtani 1 cm-t, az alap anyagból is számolunk fél-fél cm-t a varrásra, és így kapunk egy 14 cm-es szaloncukrot, ami töltés, összekötés után 12 cm lesz. Ha keskenyebb a csipke, akkor az anyagunk legyen kicsit szélesebb. A számok azért lehetnek fontosak, hogy ha változtatsz a méreteken, akkor lásd az arányokat és talán segítség az anyagszükséglet kiszámításánál is.

A csipkét rávarrjuk az anyagcsík hosszanti részeire. A fonákoldalán a szaloncukor belseje felé vasaljuk a varrásráhagyást. Cikk-cakköltéssel le is lehet tisztázni, de ebben az esetben ez nem feltétlen szükséges.

A kész csíkunkat feldaraboljuk, jelen esetben 5 db-ra.

Ha ez kész, akkor összevarrjuk a szín oldalán, nagyon keskeny varrásszéllel.

Ha nem sikerül a keskeny varrásszél, akkor sincs nagy baj, vágjuk le a varrásszélt.

Ezt követően kifordítjuk az anyagot és a fonák oldal van kívül. Itt is végigvarrjuk az anyagszélt. Most már használhatunk nagyobb varrásszélt. Ezzel a varrással elrejtjük az előbbi varrást.

Ez a varrás az ún. francia varrat vagy kettőzött varrás. Nem muszáj ezt a varrást használni, ha gondoljuk elég csak a fonák oldalon összevarrni a széleket.

Ezt a francia varratot általában ágyneműk varrásánál alkalmazzuk, mert nincs eldolgozatlan varrásszél, nincs szöszösödés.

Ezután ismét kifordítjuk az anyagot. A színoldal van kívül.

Elég nehézkes lehet a kifordítás, ha nagyon keskeny a cukorkánk. Használhatunk tompa végű pálcát, fakanál nyelet, hosszú vékony csipeszt ehhez a művelethez.

Ha ezzel kész vagyunk, akkor jön a töltés. Az egyik szárát bekötöm, kialakítom a szaloncukor egyik végét. Ezt készíthetjük a varráshoz használt cérnával, így kevésbé látszik, de használhatunk szalagot, madzagot is.

Egy kis vatelinnel vagy vattával megtöltjük a szaloncukrot, majd a másik végét is összekötjük.

Ha nem szeretnénk, hogy felakasztható legyen, akkor kész is vagyunk, viszont ha felakasztós dísznek készítjük, akkor szalaggal, zsinórral vagy farkasfoggal kialakítunk akasztót.

Akasztót kialakíthatjuk úgy is, hogy a felső kötözéshez kötjük a szalagot, vagy a varrásszélre varrjuk fel kézzel.

Karácsonyi gömbök

Készíthetünk hungarocell gömbökből és maradék anyagokból, kötött anyagokból, szalagokból, gombokból karácsonyfadíszt. Kis költségből különleges egyedi díszek készíthetők így.

Forrás: Pinterest

A hungarocellt be tudjuk borítani a kívánt anyaggal. Az anyagunk lehet pamutvászon, selyem, de nagyon jól mutat a kötött darab is. Ezeket díszíthetjük filc szívecskékkel, gombokkal is. Nem kell félnünk, ha nem tudunk kötni, de van feláldozható kötött pulóverünk, vagy turkálóból veszünk olcsón és azt fel tudjuk használni. Jelen esetben még ragasztanunk sem kell, csak beborítjuk a gömböt. De előtte még egy akasztót teszünk rá. Ezt vagy ragasztópisztollyal ráragasztjuk, vagy egy lapos fejű gombostűvel beleszúrjuk, de lehet még kapni hungarocell húsvéti tojásokhoz, gömbökhöz beszúrható akasztót is. Ezt beleszúrjuk a hungarocellbe, majd szépen beburkoljuk az anyagunkkal és szalaggal átkötjük.

Másik lehetőség, amikor szalagot, zsinórt tekerünk a hungarocell gömbre. A fenti módon rögzítjük az akasztót, majd szépen lassan körbetekerjük a gömböt. Ragasztóval bekenhetjük a gömböt, hogy ne tekeredjen le. Érdemes fokozatosan felvinni a ragasztót, hogy ne száradjon meg, mire odaérünk a madzaggal, szalaggal.

Forrás: Pinterest

Ha szeretnénk díszíthetjük csipkével, további mintákkal, gyöngyökkel.

Ha van sok gombunk, akkor színes fejű gombostűkkel felszúrhatjuk őket a hungarocell gömbre. Lehet ezt vegyes színű gombokkal vagy egyszínűekkel is. Kinek melyik tetszik jobban.

Forrás: Pinterest

Ha kis darab maradék anyagaink vannak, akkor azokat is fel tudjuk használni. A hungarocell golyót felosztjuk 4-6 vagy 8 részre, amennyi darabból szeretnénk, hogy álljon a minta. Éles késsel vagy ollóval barázdákat alakítunk ki a hungarocellen. Ezekben a barázdákba foglyuk belenyomkodni az anyag széleket.

Forrás: pinterest

Forrás: pinterest

Az anyag szélek illesztéseit egy szép szalaggal el tudjuk takarni. Ezt nem kell ráragasztani, de azt is lehet. Az akasztót kialakíthatjuk úgy, hogy egy gombostűvel rögzítjük a golyóhoz.

Könyvjelzők

Hozzávalók:

gumi (kalapgumi vagy lapos gumi)

filc vagy anyagdarab

vékony anyag esetén vasalható közbélés

díszítésnek gombok

Ezek a könyvjelzők könnyen elkészíthetőek. Válasszuk ki, hogy mekkora könyvre tervezzük. Körülbelüli méret jó, hiszen a gumi nyúlik. Viszont ha túl kicsi, meggyűri a lapokat, és azt a könyvszerető emberek nem szeretik. Joggal.

Vágj ki filcből vagy bármilyen anyag maradékból egy általad, vagy akinek készítjük, annak tetsző formát. Ha van filcünk, akkor azzal egyszerűbb dolgozni. Mindenképpen egy eleje és egy hátulja szükséges.

Általában a formákat én 5-10 cm-nél nem készítem nagyobbra, mert az már zavaró lehet, de ez ízlés kérdése.

Mikor kiszabtuk a mintát és kedvünk szerint megdíszítettük, ráhímeztünk pl. bajszot, orrot, akkor levágjuk a könyv méretéhez a gumit. Ma már nagyon sokféle színű kalapgumit, vagy vékony lapos gumit lehet kapni. A gumi két végét felvarrjuk a mintánk egyik felére. Érdemes a hátoldalra felvarrni.

Forrás:Pinterest

Egyik végét a minta tetejéhez varrjuk, másik végét az aljához. Ha ezzel elkészültünk szépen összevarrjuk a forma elejét és a hátát. Ebben az esetben fix a gumi helye.

Aki szeretné, hogy mozoghasson a minta a gumin, akkor először összevarrjuk a gumit. Erre illesztjük rá a minta alsó és felső részét úgy, hogy közte van a gumi. Összevarrjuk, de nagyon fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy a guminál nem öltjük össze a mintánkat. Ott egy nagyobb öltéshossz elég, hogy mozogni tudjon a gumi.

Készíthetünk pl. régi hímzett terítőből is könyvjelzőt. Ilyenkor kivágjuk a mintát, rávasalhatunk vasalható közbélést. Ugyanolyan méretű filcet is kiszabunk, vagy egy másik anyagot. Erre is lehet közbélést tenni.

Ezután közrefogjuk a gumit és összevarrjuk a két anyagot. Nagyon szép könyvjelzők születhetnek így is.

Forrás:varazspor.blogspot.com

Ehhez a könyvjelzőhöz van egy sablon is, amit ha kinyomtatsz fel tudod használni.

Forrás: pinterest

Ha nem tudsz jól rajzolni, akkor már az interneten rengeteg sablont lehet találni. Ki lehet nyomtatni és már indulhat is az alkotás.

Remélem tudtam pár ötletet adni a karácsonyi vásárral való készülődésben és tetszettek ezek a viszonylag egyszerű karácsonyi díszek. Amennyiben további ötleteket szeretnél, olvasd el a következő blogomat is.

Jó alkotást kívánok és szép napot!

Üdv:Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Webáruházunkat pedig természetesen otthonról is eléred.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu