+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Karácsonyi díszek filcből

Egyre többen szeretnek saját készítésű díszekkel készülni a karácsonyra. Leggyorsabb módja ennek a filcből készült díszek. Maradék filcből, a nagyi régi hímzőfonalából máris különleges díszeket készíthetünk. Ha szeretnénk tömőanyaggal ki is tömhetjük őket, ezáltal még dekoratívabbak lesznek. Ha nincs varrógépünk, akkor kézzel, egyszerűen összetudjuk varrni pl. pelenkaöltéssel. Amennyiben szeretnéd felfrissíteni a kézi varrás fortélyait, akkor érdemes átolvasnod a https://gombocska.hu/kezzel-varras/ című blogomat. 

Most szintén összegyűjtöttem néhány ötletet, hogy milyen karácsonyi díszeket lehet készíteni filcből. Sablonokat, mintákat találsz majd itt, amiket remélem tudsz majd használni, vagy csak inspirációt adnak további díszek megálmodásához. Nézzük tehát, hogyan készülhetnek karácsonyi díszek filcből.

Klasszikus karácsonyi díszek

A legtöbb ember ha a karácsonyra gondol, a piros, zöld és a fehér színek ugranak be neki. Ezért ebben a válogatásban ezek a színek és a klasszikus formák fognak dominálni. Amennyiben van lehetőségünk, akkor töltsünk le mintákat, amelyeket kartonra átmásolva sablonként tudunk használni. Ha nincs ilyen lehetőségünk, akkor egy régi trükkhöz folyamodunk. Kapjuk elő a fiókból a karácsonyi mézeskalács sütőformákat és azokat rajzoljuk körbe és máris van saját sablonunk.

A sablonokat körberajzoljuk szabókrétával, szappannal vagy illanó filccel, de akár fehér ceruzával a filcen.

Ne felejtsük el, hogy van eleje és háta is, ezért minden mintából kettőt kell szabnunk.  Ha szeretnénk díszíteni varrásokkal, vagy felragasztott strasszokkal, gombokkal, akkor azokat most kell megtennünk. Használhatunk textilragasztót, de a ragasztó kiválasztásánál nagyon fontos, hogy mielőtt megvesszük tájékozódjunk, hogy filc ragasztására alkalmas-e. Van pár ragasztó, ami sajnos filc ragasztására nem alkalmas.

 

Ha kidekoráltuk a díszünket, akkor kezdődhet a varrás. Viszont egy dolgot nem szabad elfelejteni, az akasztókat. Ha szeretnénk, hogy a fára fel tudjuk akasztani, akkor szalagból érdemes kis akasztót készíteni. Ezt az eleje és a háta összevarrásakor a két anyag közé kell illeszteni és szépen bevarrni. Innentől ha szeretnénk, hogy látványos legyen a varrás, akkor egy eltérő színű hímzőfonallal érdemes pelenkaöltéssel összeölteni a kivágott mintákat.

Mielőtt teljesen összevarrnánk, érdemes egy kis nyílást hagyni, amin keresztül ki tudjuk tömni a díszünket. Ha nem tudunk eligazodni a tömőanyagok világában, akkor ajánlom, hogy nézd meg egy régebbi írásomat, ahol bemutatom a lehetőségeket. https://gombocska.hu/vetex-flies-szilikongolyomi-van/

Amikor kellően megtömtük a mintát, a kis nyílást is összeöltjük. El is készültünk a díszünkkel.

Csatolok néhány ötletet, hátha találsz olyat ami megtetszik:

 

Forrás:pinterest

Nagyon szépen mutatnak az egyszerű két színű díszek. Piros szíven fehér hímzés és fordítva.

Forrás:pinterest

 

Ha nem tudunk kitalálni saját mintát, akkor egy kis segítség:

Forrás: pinterest

 

Természetesen eltérhetünk a klasszikus színektől, főleg ha már tudjuk, hogy milyen színvilága lesz a karácsonyfánknak.

Forrás: pinterest

 

Karácsonyi díszek modern köntösben

 

 

Manapság már nincsenek szabályok. Bármilyen színű lehet a díszünk és bármilyen formájú. Különböző országokban más-más kultúrában előfordulnak olyan szimbólumok, alakzatok, amelyek nálunk nem jellemzőek. De nem kell megijedni, ki kell próbálnunk. Meglepő dolgok születhetnek.

 

Forrás:Pinterest

 

Nyugodtan elővehetjük a mostanság még mindig divatos bagoly formát, vagy az erdei állatokat. Ha harmonizálnak a színek, fantasztikus díszeket tudunk alkotni.

Forrás:pinterest

Forrás: pinterest

Forrás: pinterest

Forrás:pinterest

Forrás: pinterest

Forrás: pinterest

 

Forrás:pinterest

Forrás: pinterest

Ha a díszeket már kimerítettük és még meg van a lelkesedés, akkor készíthetünk adventi naptárat is.

Adventi naptár filcből

Van egy nagyon kedves vevőm, aki nem oly rég betért hozzám egy kölcsön adventi naptárral, hogy ilyet szeretne ő is készíteni az unokáinak. Sajnos annyi eszem nem volt, hogy lefotózzam, mert az öltet nagyon jó volt. Egy filcből készült nagy hóember volt, fekete kalappal, zöld – fehér csíkos sállal, répa orral. A testén pedig sok kicsi filc zsákocska volt, piros, zöld színben, amire rá voltak hímezve a számok. Nagyon tetszett az ötlet. Esetünkben mivel a hímzés nem volt annyira nyerő, ezért kitaláltuk, hogy filc számokat ragasztunk rá és akkor gyorsabb. Már lehet kapni ilyen számokat készen, de mi magunk is kivághatjuk őket. Ez az ötlet megadta nekem a kezdő lökést, és máris összegyűjtöttem néhány ötletet, hogyan készíthetünk mi magunk egyedi adventi naptárat.

 

Forrás:pinterest

Ehhez az adventi naptárhoz felhasználhatjuk az összes maradék anyagunkat, amelyek a fiók mélyén lapulnak. Filcből kivágunk egy nagy háromszöget, barnából egy szárat neki és felvarrjuk a kis zsebeket. Akiknek nincs varrógépe, azok is el tudják készíteni, igaz kicsit hosszabb lesz a munka, de szerintem megéri.

Forrás:pinterest

Ebben az esetben is lehetünk kreatívak és eltérhetünk a szokásos formáktól, elvárásoktól. Nagyon ötletesnek találom az alábbi megoldást is. Kis süvegeket készíthetünk filcből, ami alá rejthetjük a kis meglepetéseket.

 

Forrás:pinterest

Könnyen kivitelezhető kis zsákocskák:

Forrás:pinterest

Ha mégis a klasszikus zsákformához ragaszkodunk:

Forrás:pinterest

 

Természetesen itt is eltérhetünk a formáktól, mintáktól.

Forrás: pinterest

Forrás: pinterest

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődésedet és már alig várod, hogy nekikezdhess az alkotásnak. Alkoss kedvedre és légy merész.

Szép napot!

Üdv:Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Webáruházunkat pedig természetesen otthonról is eléred.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu