+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Töltőanyag és bélelő anyagok

Az ember mikor bekerül egy körbe, mondjuk egy varrós klubba, óhatatlanul hall számára új fogalmakat. Ilyenkor két helyzet áll elő, hogy kapásból tudjuk, miről beszélnek a többiek, vagy a másik az amikor gőzünk sincs miről van szó. Na, ilyenkor vagy bárgyú mosollyal úgy teszünk, mintha tudnánk miről is van szó, vagy merünk kérdezni és nem szégyelljük, hogy nem tudjuk, miről szól a fáma.

Hogy ne kerülj ilyen helyzetbe, összegyűjtöttem neked pár kifejezést, amit hallhatsz, vagy amire szükséged lehet a varrás során, de eddig nem tudtad mit is jelent. Lesznek közte olyan termékek, amelyeket nem csak a varrósok, hanem a horgolósok, kötősök is tudnak használni. Tehát ha nem varrsz, de kötsz, akkor is érdemes átfutnod a soraimat.

Vetex (ragasztós közbélés)

A vetex a hajdan közbélésnek használt szabóvásznak modern utódja. Ismérve, hogy rávasalható az anyagra. Elvileg.

Hogy ne legyen túl egyszerű az élet, viszont az alkotóknak széles legyen a választék, vetexből is van több féle.

A vetex alapvetően mérettartóvá teszi az anyagot és ad neki egy kis tartást. A ruhákkal szemben alapvető követelmény, hogy bizonyos helyeken merevebbeknek kell lenniük, fontos, hogy legyen tartásuk. Ilyen részei a ruhának pl. a gallérok, elejék, derék, stb.  A vetex használatával nagymértékben javul a textil szerkezete, az elkészült ruhának tartást ad, ezzel is emeli a minőségét, a hordási viselkedését a ruhának, de nem elhanyagolható a megjelenés sem. Mert nem jó, ha lóg rajtunk, mint tehénen a gatya.

A felmerült igényeknek megfelelően többféle vastagságban és színben is gyártanak már közbélést. A ragasztós közbélés könnyű szerkezete biztosítja a kész ruha jó lég-és nedvességcseréjét. A vetexnek nem árt a mosás és a vegytisztítás sem.

A vetex kiválasztásánál nem árt tudnunk, hogy mihez fogjuk használni, milyen alapanyaghoz, milyen célból.

A puha, vékony, simulékony anyagokhoz olyan közbélést kell választani, ami vékonyabb. Vastagabb anyaghoz mehet a vastagabb közbélés. Általában fehér és fekete színben lehet, kapni, egyértelműen a világos anyagokhoz a fehéret, a sötétebbekhez a feketét érdemes használni.

Az elasztikus (rugalmas) anyagokhoz a keresztbe elasztikus lánchurkolt, vagy szövött ragasztós közbélést válasszunk.

 

Hőre olvadó ragasztós közbélés

A hőre olvadó, ragasztós hordozó alapján megkülönböztetünk textil alapút és papír alapút. Mindkettőből lehet kapni vastagabbat és vékonyabbat is.

A hőre ragadó vetexek alkalmazhatók táskáknál, vállpántoknál, övbélésekben, kabátokban, stb.

Megkülönböztetünk még egy oldalon vagy két oldalon ragadó közbélést.

 

Fátyolka, vagyis vetexcsík

A két oldalon ragadóak kaphatóak tekercsekben is, különböző szélességekben. Kiválóan alkalmasak pl. szoknyák, nadrágok, zakók felhajtására,amikor nincs kedvünk vagy nem tudunk holózni. Következő blogban megtudhatod, mit is jelent a holózás.

1,5-3 cm széles vetex csíkot a két anyag közé illesztjük és forró vasaló segítségével rögzítjük. Nagyon szeretik, mert időt spórolunk meg. Viszont előbb vagy utóbb el fog engedni, de utána újból felvasaljuk.

Létezik 100 cm széles változata is, ezt inkább dekorációs és kreatív célokra szokták használni.

A kétoldalú vetexet sok mindenre lehet használni. A foltvarrók előszeretettel használják a rátétek ragasztásánál.

 

A pafix és elasztikus pafix öltönyök és kosztümök készítésénél használatos közbélés. Általában a gallérok hajtókák merevítésére alkalmas. Fekete, fehér színben, sima és elasztikus változatban is kaphatóak . A vetex, illetve erősített vetex a pafixhoz hasonló felhasználási körű közbélés, de ez a papírhoz hasonló fátyolos anyag.

Papíros vetex felvasalva merevíti az alapanyagot. Hátoldala sima, így könnyen tudunk rá rajzolni pl. applikáció vagy papírravarrásos technika készítésénél. A ruhaiparban használatos ragasztós vetexnél merevebb.

A nem ragadós papírvetexből alapvetően kétféle van. Az egyik fajta predesztináltan nem ragad, azaz gyárilag nem került rá ragasztó. Vékonyabb fajtája kiváló papírrávarráshoz, de általában nehezen beszerezhető. A vastagabb változatát az úgynevezett téphető vetexet hímzésnél használják, mint alátét, és ha kész a hímzés, a felesleget letépik.

 

 Ragasztó nélküli vetex:

Ugyanazok a tulajdonságai, mint az előzőnek, de nincs rajta ragasztóréteg.
Papírra varráshoz, hímzés alátétnek ajánlott.

 

Vízben oldódó közbélés

Kisebb darabokból, szálakból álló munka ideiglenes összerögzítésére, összetűzésére használható. Tűzés után munka kimosható, a közbélés a víz hatására eltűnik.

 

Táskamerevítő közbélés

Használati tárgyak (táskák, neszesszerek, tálak, faliképek) merevítésére szolgál.
Nem használható önállóan, mivel magában nem vasalható.
Ajánlott a fedlap és a táskamerevítő közé egy vékony flízt tenni.

Textil lamináló fólia

A kész textilmunkára vasalható, ekkor víztaszító réteget képez rajta.
Laminálás előtt és után is tűzhető a munka.

Öntapadós vetex

Öntapadós papírvetex, sablonok készítéséhez használható.
Segédpapírral ellátva, amely négyzetrácsos beosztású, segítve így a mértani alakzatok, formák pontos kivágását.
A kivágott sablont a textilre ragasztva körbevágjuk, majd lehúzás után átragaszthatjuk a következő darab kiszabásához.

Kétoldalas ragasztó – Vliesofix

A hőre lágyuló ragasztófólia egy papírra van rádolgozva. A papírra rajzolhatjuk fel a mintázatot. Applikációhoz, különleges ragasztásos technikákhoz ajánlott. Vasalással rögzítjük az alapanyaghoz.

Papír nélküli kétoldalas ragasztó

Ugyanaz, mint az előző, de nincs papír hordozóréteg mellette.
A két ragasztandó felület közé helyezve vasalóval rögzítjük.
Különleges technikákhoz (pl. kreppelés) ajánlott.
Nagy előnye a papírossal szemben, hogy a papíros ragasztó csak tekercsben szállítható, tárolható, mert nagyon sérülékeny (nem hajtogatható), míg a papír nélküli összehajtható anélkül, hogy összeragadna vagy sérülne.

Vasalható merevítő Decovil I light

Ez egy speciális merevítő, ami nem szőtt termék. Egy oldalon ragasztós-vasalható, bőrhatású (fogásra olyan, mintha bőr lenne) bélés, merevítő.

Kiválóan alkalmas kalapokhoz, övekhez, táskákhoz, dobozokhoz, lakásdekorációkhoz. Nagy előnye, hogy nem törik és kiváló tartást ad.

Nyugodtan használhatjuk dekor textilekhez, pamuthoz, szintetikus anyagokhoz is.

Mérettartó anyag,  és rugalmas. Erős és szakadásálló. Kopásállósága is nagyon jó. Ellenáll a gyűrődésnek, ezért is nagyon jó övekhez használni. Bőr hatása ellenére könnyen varrható.

Mivel ez egy kevésbé ismert anyag, a használatáról ejtek pár szót.

Érdemes először azt az anyagot, amihez szeretnénk használni, először beavatni, hogy elkerüljük a későbbi zsugorodást. Vasaljuk ki az anyagot, gőzzel. Ha  megszáradt teljesen az anyagunk, szabjuk ki a Decovil I-t. A bevont, ragasztós oldalával felfelé tegyük le és erre helyeztük rá az anyagunkat, a hátoldalával lefelé. Tehát a ragasztós rész találkozik az anyagunk fonákjával. Ezután takarjuk le az egészet egy enyhén nedves anyaggal, és ezen keresztül óvatosan nyomjuk rá a vasalót, kb. 6 másodpercig. Lépésről lépésre haladjunk, ne húzogassuk a vasalót. Érdemes a gyapjú (wool) fokozatra állítani a vasalót.

Ha ezzel kész vagyunk hagyjuk kb. 30 percig pihenni, kötni a ragasztót.

Mielőtt a drága anyagoknak neki esnénk, érdemes egy kis darabon próbálkozni, hogy ne élesben érjen minket meglepetés.

A késztermékünk mosható 30 °C-ig, alacsony fordulaton és vegytisztítható.

Néhány tanács és tudnivaló:

A vetexek ragadós felülete általában fénylik.

A vasalásnál ne tologassuk a vasalót. A jó tapadáshoz néha fél perc vasalás is szükséges.

A teljes kihűlésig ne emeljük fel a munkát.

Azt szoktam javasolni, hogy vetexet mindig úgy vasaljunk, hogy tegyünk a munkára sütőpapírt vagy zsírpapírt. A kilógó részek arra fognak ragadni, és a sütőpapír lehúzható. Valamint egyszer mindenkivel biztos elő fog fordulni, hogy rosszul teszi rá a vetexet az anyagra és a ragasztós rész felül. Ilyenkor ha az ráragad a vasalóra, akkor az már onnan nagyon nehezen vagy egyáltalán nem fog lejönni.

Ha valamiért újra át kell vasalni, megint tegyük rá a sütőpapírt. Egy darab sokszor is felhasználható, nem fog ragadni. Figyelem: használat előtt teszteljük a sütőpapírt egy rosszabb vasalóval, mert van amelyik kicsit megolvad és elkoszolja a vasaló talpát.

Vatelin, vlies (flíz): műszálas közbélés

A vliest gyakran flízként is olvashatjuk. A vlies a leggyakrabban használt bélés. Manapság már szinte nincs olyan terület, ahol ne találkoznánk a vliessel. Elég sokrétű anyag, igen széles skálán lehet felhasználni.

A vatelin (töltőflíz vagy vlies) egy műszálas bélésanyag, mely kiválóan alkalmas kabátok, dzsekik bélelésére, kárpitosmunkák kelléke lehet, ezen felül felhasználható takarók, falvédők közbéléseként. Jól szigetel és tartja a hőt, laza szerkezetű, könnyű és mégis meleg, gyorsan szárad, jó tartást ad a vele összedolgozott anyagnak.150 -180 cm széles tekercsekben méterre vásárolható, anyagvastagságát súlyától függően(70g, 80g, 100g, 150g, 200g, 300g) különböztetjük meg.

 150 grammos vastag műszálas flíz

Mindenféle patchwork munkához, takarókhoz, falvédőkhöz ajánlott. Nem célszerű extra nagy méretű takarók varrásához, mert gépi tűzéskor, varráskor nehezen lehet a gép alatt mozgatni, forgatni. Mindkét oldalát hártyaszerű réteg alkotja, amely megakadályozza, hogy tűzés közben és használat során a flíz szálai a munka felszínére kerüljenek.

80 grammos vékony műszálas flíz

Mindenféle patchwork munkához ajánlott, takarókhoz, felvédőkhöz, apró használati tárgyakhoz, táskákhoz.
Mindkét oldalát hártyaszerű réteg alkotja, amely megakadályozza, hogy tűzés közben és használat során a flíz szálai a munka felszínére kerüljenek.

Szövött vékony ragasztós, műszálas flíz

(Hasonló az ún. kesztyűbéléshez)
Faliképekhez, terítőkhöz, kisebb használati tárgyakhoz, párnákhoz ajánlott. Minden olyan munkánál ajánlatos, ahol azt szeretnénk elérni, hogy a tűzés látszódjon a felszínen, de ne túlságosan kiemelkedve.
Tömörségét ún. szövési technológiával érik el, sűrűbb, tömörebb, mint a 80 grammos flíz.
Ragasztós, ezért az alapanyaghoz hozzávasalva rögzíthető.

Szövött vékony műszálas flíz

(Anyagában az előzőhöz hasonló, de ragasztó nélküli).  Extra vékony szövött flíz, tömör, jó tartású. Kiváló gépi és kézi tűzéshez, mert könnyű vele bánni, gép alatt könnyen forgatható, mozgatható.

100% pamut flíz

Meleg takarókhoz, bébitakarókhoz, illetve olyan használati eszközök készítéséhez ajánlott, ahol a textil magas hővel érintkezik (edényfogó). Jobb a hőtartása, mint a műszálas flíznek.
Mivel nem tartalmaz műszálat, ezt ajánljuk babatakarók, babapárnák béleléséhez.
Sokkal jobban tűzhető, mint a műszálas flíz, mert nem mozdul el rajta az anyag. Ennek oka a felületi kiképzése, amelyet egy különleges szövési technikával érnek el.

Felvasalható műszálas flíz

Vastagságot ad táskáidnak, tárcáidnak.  Egyik oldalán ragasztóréteg található, mely vasalással ráolvad a textilre. Mindig használjunk egy réteg anyagot a közbélés és a vasaló között, egy vékony textilt,  azért, hogy megakadályozzuk azt, hogy a ragasztó rákerüljön a vasalóra.

A közbélés érdes felével kerül a textilünkre, méghozzá a fonákjára. Ezután ráhelyezünk egy nedves vasalóruhát. A vasalót közepes hőfokon használjuk. Ráhelyezzük a vasalót az anyagra és enyhén rányomjuk kb. 15 másodpercig. Ezután felemeljük és áthelyezzük egy másik helyre. A meleg és a gőz hatására a réteg beleolvad a textilünkbe, ezért sem szabad a vasalót húzgálni egyik helyről a másikra. Ha mégis megtesszük, akkor elcsúszhatnak a rétegek egymáson és nem lesz jó az anyagunk.

Kesztyűbélés

A kesztyű vatelint főleg téli kabátok bélelésére, patchwork munkák közbélésére javaslom. Szintén műszálas, de sokkal vékonyabb, mint a flíz, de  sokkal sűrűbb az anyaga. Nagyon könnyen lehet vele dolgozni, előszeretettel használják táskák merevítéséhez, de kiválóan alkalmas qulitekhez (patchwork-foltmunka a quilt része- elkészült foltmunka). Mivel vékony, könnyen használható, elfér a normál háztartási varrógép alatt is.

A töltő vlies vagy tépett vatelin a nevében is szereplő tépő eljárással készül,párnák, játékok, egyéb kreatív termékek töltésére szolgál.

Steppelt vlies

70 vagy 100 g/m2 töltővlies alapra steppelt általában 55 g/m2 poliészter selyem. Eleinte fekete és fehér színben lehetett kapni, manapság már színes verziók is vannak a piacon.

A steppelés méretében is vannak  különbségek a 4*4-es vagy a 2*2-es káróminta a jellemző.

Vannak olyan kivitelezésűek is, amelyeknél a másik oldalon van egy vékony fátyol szerű spinnvlies, amely megakadályozza a szálátbújást.

Ezek a bélések egyszerűbb, gyorsabb megoldást jelentenek pl. takarók bélelésénél.

Darált szivacs

A darált szivacs egy olyan 1-2 cm átmérőjű szivacsdarabokból álló töltő anyag, melyet főleg kárpitos termékek, párnák tömésére használhatunk. Általában 1kg-os és 30 dkg-os kiszerelésben vásárolható meg az üzletekben.

Általában a mosás után összetapadnak a darabok, ezért sokan nem annyira szeretik. Viszont az ára kedvező.

Szilikonos műszálgolyó

A szilikonos műszálgolyó egy speciális technológiával gyártott szilikonizált poliésztergolyó, melynek előnye, hogy a töltet rugalmas, antisztatikus, felrázható, fellazítható, így eredeti formáját rendszeres használat során is hosszan megőrzi. A darált szivaccsal szemben az az előnye, hogy puhább, és kevésbé érezhető át egy vékonyabb textilen keresztül a töltet. Valamint mosható, nem tapad össze mosás után. Szintén párnák és plüssállatok töltésére, kitömésére javasolt.

Polisztirol gyöngy, babzsák töltet

Babzsák töltet habosított polisztirol gyöngy. Általában 3-4 mm-es szemcsék egymáson elmozdulva teszik lehetővé, hogy a fotel felvegye a benne ülő testformáját így a legkényelmesebb legyen. A használat során a töltet valamelyest veszít térfogatából (a szemcsék nem morzsolódnak, hanem egy kicsit összemennek-tömörödik), az így keletkezett “hiány” pótolható utántöltéssel.
Töltésnél nagyon kell vigyázni, hogy ezek az apró polisztirol golyók könnyen szétszóródnak, és ellephetik a lakást. Rátapad a ruhánkra, hajunkra. Minden esetben körültekintően járj el a használatánál, különös gonddal végezd a töltést, ha kisgyermek vagy kis háziállat is van a lakásban.

Egy kis segítség:
Egy Puff utántöltésére általában 5-10 liter polisztirol gyöngy elegendő.
Viszont az XL méretű babzsákok utántöltéséhez, akár 100-150 liter töltelék is kellhet. (pl. az XL Párna új korában kb. 500 liter töltőanyagot tartalmaz.)

Jó alkotást kívánok

Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Webáruházunkat pedig természetesen otthonról is eléred.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu