+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Varrás kézzel

Üdvözöllek, a varrás kézzel sorozatban a kézi varrásokról lesz szó. Mivel rengeteg féle varrás fajta, öltés van, ezért ez is egy nagyobb volumenű sorozat lesz. Remélem találsz közte hasznos információt.

Tudom, hogy ma már szinte mindenféle varrást lehet varrógéppel készíteni, és már sok háztartásban megtalálhatóak a varrógépek, de hidd csak el, vannak varrások, amikre még szükség van és azt kézzel kell elkészítenünk, ezért fontos áttekintenünk a kézzel varrás praktikáit.

Illetve még nem mindenkinek van varrógépe, ezért a kézi varrás minden szempontból fontos számunkra. Még most is sokan varrógép hiánya miatt, hiszen nem egy olcsó mulatság, kénytelenek kézzel dolgozni. Akinek jól megy a varrás kézzel, az bizony így is nagyon szép alkotásokat tud készíteni, az ember lánya meg se mondaná, hogy kézzel készült.

Biztos vagyok benne, hogy azért mindenkinél előfordult már otthon, hogy kilyukadt a zoknija, beakadt a pólója a kilincsbe, a gyerek az oviban térden kúszott és szép kis lyuk lett a nadrágja térdén vagy leszakadt a gombja.  Tehát kézi varrásra szükségünk van és akkor még nem is beszéltünk a kreatív hobbikról a különféle hímzésekről. Na ebben a sorozatban szó lesz ezekről is. Tarts velem.

A varrásokat általában két nagy csoportba osztjuk:

-átmenetileg hasznos öltések-ideiglenes öltések

-végleges öltések.

Ezen a két csoporton belül pedig rengeteg féle varrás fajta létezik. Igyekszem a legtöbbet összegyűjteni, amire szükségünk lehet a mindennapokban illetve egy-egy ruha, párna, stb. varrásánál mint befejező művelet, díszítő varrás.

Ideiglenes öltés más néven fércelés

-sima jelölő fércelés

-laza jelölő fércelés

-rögzítő fércelés

A fércelést a szabásvonalak átjelölésére használjuk, mint ideiglenes varrás. Különösen akkor használjuk, ha a kelmedarabokat nagyon pontosan kell összeilleszteni, vagy sokszor aki bizonytalan magában, annak nagy segítség a fércelés, pl. a szoknya oldalvonalát összeférceljük, a hosszát felférceljük, a zsebet, az övet ráférceljük, a kigépelt zsebet kifordítás után kiférceljük, a blúz ujját beférceljük stb. A zsebnyílásokat ferdeirányú férceléssel rögzítjük. Tehát nagyon hasznos dolog ez a fércelés. De hogyan működik?

 Sima jelölő fércöltés

A sima jelölő fércöltést egyrétegű textíliába, úgynevezett hajtott szélbe készítjük. A hajtott szélű textíliát lazán az ölünkbe fektetjük, úgy hogy a hajtott éle felül legyen. Csomó és erősítő visszaöltés nélkül jobbról balra haladva (balkezesek ellentétes irányba), egyenletes öltésekkel végezzük a varrást. A fércfonallal készített sima jelölő fércöltés hossza 7-10 mm.

A sima jelölő fércöltést a szimmetria vonalak jelölésére, a pontos munkavégzés érdekében alkalmazzuk. Ezzel tudjuk ellenőrizni a ruhadarab jobb és bal oldalának azonosságát. Ezen túl a ruhapróba után a szükséges igazítások jelölésére is alkalmazzuk a sima jelölő fércöltést.

Laza jelölő fércöltés

Két rétegű, színt színnel szembe fordított textíliába készítjük, csomó és erősítő visszaöltés nélkül kezdjük a varrást. A pontos munkavégzés érdekében a munkadarabot a munkaasztalra helyezzük. Ezzel tudjuk biztosítani, hogy a két anyagréteg ne csússzon el egymáson és a szabás, és varrásvonalakat pontosan jelöljük át. A munka elhelyezésénél ügyelnünk kell arra, hogy a kiszabott ruhadarab nagyobbik fele legyen felénk és az átjelölésre kerülő részt szépen, simítsuk ki.

A laza jelölő fércöltésnél is jobbról balra (balkezesek ellentétes irányba) haladva készítjük a varratot úgy, hogy minden második öltés után nem húzzuk ki teljesen a fércfonalat, hanem lazán hagyjuk, legalább 15 mm magasságú ívet képezünk az anyag felénk lévő oldalán.

A laza jelölő fércöltés elkészítése után a két anyagréteget széthúzzuk és a két anyag között felvágjuk a férccérnát. Ilyenkor nagyon fontos, hogy arra ügyeljünk, hogy véletlenül sem vágjunk bele az anyagba.

A laza jelölő fércöltés felvágása után a ruhadarab színoldalán láthatóak az átjelölt szabás és varrásvonalak, valamint az illesztési pontok.

A laza jelölő fércöltést a szabás és varrásvonalak, valamint illesztési pontok átjelölésére használjuk.

 

Rögzítő fércelések készítése

A rögzítő férceléseket-a ruhadarabok készítése során- két vagy többrétegű textília ideiglenes összeerősítésére használjuk.

Az anyagot lazán az ölünkbe fektetjük úgy, hogy a nagyobbik része felénk helyezkedjen el, és tőlünk távolabb legyen a varrni való rész. A rögzítő fércelésnél jobbról balra haladunk. Természetesen a balkezesek ellentétes irányba. Nagyon fontos, hogy minden második öltés után húzzuk ki a fércfonalat az anyagból.

A rögzítő fércelés egy 5 mm és egy 10-15 mm hosszúságú öltéspárból áll. Ez ismétlődik.

A varratot kezdhetjük csomóval vagy visszaöltéssel. Ezt rád bízom. A varratot befejezésénél mindig visszaöltéssel kell elerősíteni.

A rögzítő fércöltés átmenő varrat, a munkadarab mindkét oldalán látszik. Ezért különösen fontos, hogy szépen, egyenletesen dolgozzunk. Főleg ha olyan anyagon dolgozunk, amin sajnos nyomot hagy minden egyes tű nyom. A varrat készítésénél ügyelnünk kell arra, hogy a fércfonal szépen feküdjön ki az anyagban,sem túlzottan meghúzni, sem túl lazára hagyni nem szabad.

Az össze-, fel-, rá-, ki-, be-, stb. férceléseknél az öltésképzés ugyanaz, de a rá-, ki- és a befércelést egyenletes, 5-10 mm hosszúságú öltésekkel készítjük. Attól függően, hogy mit készítünk eltérő lehet az anyagrétegek száma is.

Összefércelés

A méretes szabóságban különböző kiszabott alkatrészekből kell a ruhadarabot próbára összeállítani. Ilyenkor az oldalvonalakat, a szabásvonalakat, az eleje és a háta közepét az ideiglenes rögzítés érdekében összeférceljük. Varrógéppel ezt az műveletet úgy szoktuk „megúszni”, hogy nagy öltéssel (mert az könnyen bontható) összevarrjuk az anyagot, majd ha szükséges könnyen ki tudjuk bontani.

Az összefércelést kettő vagy többrétegű anyagon végezzük.

Akik még nem alkalmazták ezt a műveletet vagy nem elég biztos a kezük, azoknak érdemes összeférceléskor az anyagot nem az ölükben tartani,, hanem inkább a munkaasztalon dolgozzanak.

A munkadarabot úgy fektetjük a munkaasztalra, hogy az összefércelendő rész tőlünk távolabb legyen, és szépen ki legyen simítva. A gyakorlottabbaknak is a  munkaasztalon kell dolgozniuk, ha nehezen kezelhető, pl. nagyon csúszós alapanyagból dolgoznak, vagy túl hosszú az összefércelendő rész. Ezzel el lehet kerülni, hogy a két anyagréteg a fércelés során eltolódjon egymástól és a munka pontatlanná váljon.

Felfércelés

 

A felfércelést alkalmazzuk pl., nadrágok, blúzok stb. alja vonalának a végleges rögzítése előtt, ilyenkor az aljat fel kell fércelni.

A felfércelést fércfonallal, egy rövid és egy hosszú, jobbról balra (balkezesek ellentétes irányba) haladva két sorban készítjük el. A varratok a felhajtással párhuzamosan helyezkednek el, a hajtott széltől 5–6 mm, a nyitott széltől 10-12 mm távolságra.

A  ruhadarabot lazán fektessük az ölünkbe úgy, hogy a nagyobbik rész legyen felénk, az alja vonal tőlünk távolabb. Mivel az öltések a ruhadarab mindkét oldalán látszik, ezért ügyeljünk arra, hogy a varratkép egyenletes legyen, valamint a felhajtással párhuzamos varrásvonalat biztosítsunk.

Ráfércelés

Amikor ruhát készítünk előfordul, hogy különböző díszítések vannak a ruhán. A díszítésekkel találkozhatunk pl. zsebeken, pántokon, stb. Mielőtt az ún. kisalkatrészeket felvarrnánk a végleges helyére , előtte ráférceljük a ruhadarabra.

A ráfércelést jobbról balra (balkezesek ellentétes irányba) haladva, egyenletes öltésekkel készítjük. A pontos, szép munkavégzés érdekében fontos, hogy pl. a zsebnél a zseb szélével párhuzamos legyen a varrat.

Az anyagunkat a munkaasztalra fektetjük, gondosan kisimítjuk és az előzőleg gombostűvel rögzített zsebet a ruhadarabra férceljük.

Ferde irányú fércelés

 

A zsebnyílások stb. rögzítésére ferde irányú fércöltést használunk, aminek készítése eltér az eddig bemutatottaktól.

Az anyagot függőlegesen tartjuk, a varratot csomóval, vagy visszaöltéssel kezdjük. A zsebnyílás jobb oldalába, jobbról balra (balkezesek ellentétes irányba) szúrjuk be a tűt, majd a zseb vonalára merőlegesen toljuk előre, és a zsebnyílás másik oldalán húzzuk ki. A zsebnyílás két, egymással szemközti szélébe egyforma mélységben öltünk. Az öltés hossza és az öltések távolsága általában megegyező, 10 mm, de készítik a varratot úgy is, hogy az öltések távolsága nagyobb, mint az öltések hossza.

A következő öltést az előző öltés alá készítjük el, az öltésszélességgel megegyező távolságra.

Az egymás alá készített öltéssorral a fércfonal a színoldalon a varrótű kihúzásától a következő beszúrásig ferde irányban fekszik a textílián. A varratkészítés iránya fentről lefelé vagy lentről felfelé halad. A ferde irányú öltéseknek egymással párhuzamosnak kell lenniük.

Ha érdekesnek találtad a gyűjteményt és kíváncsi vagy a varrás kézzel sorozatom folytatásra, akkor maradj velem és nézzük milyen öltések várnak még ránk.

Üdv:Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Webáruházunkat pedig természetesen otthonról is eléred.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu