+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Hogyan készül a brazíl hímzés?

A brazil hímzés (brazil dimenziós hímzés)  egy  európai hímzésfajta, ami egyfajta dombornyomott hímzés, melyet speciálisan mesterséges selyemszálakból készítettek, amelyeket eredetileg csak Brazíliában gyártottak.

A brazil hímzés lényegében a volumetrikus hímzés egyik változata (más szóval a minta nem lapos, hanem inkább dombornyomott). A legtöbb ilyen különleges technikában gyapjú vagy pamut szálakat használunk, viszont a brazil hímzésnél teljesen más anyagot használunk.

Ez egy három dimenziós hímzés. A brazil hímzés nagyon természetes, fontos, hogy valós képet közvetítsen.

Itt mesterséges selyem szálakkal dolgozunk, és az ehhez felhasznált szálak az óramutató járásával ellentétes irányba sodródnak (ezt Z-alakú csavarásnak nevezik). Ezért az ilyen szálak, hogy  ne lazítsanak a munka során, a munka közben az ellenkező irányba, azaz az óramutató járásával megegyező irányba kell őket csavarnunk.

 

Forrás: Pinterest

A brazil hímzés fő témája a növények: virágok, szárak, levelek.

Különböző öltéseket használunk. A lényeg az, hogy térbeli hatása legyen.

Például a legszebb öltés, amely egy tűszövés jellegű: egy öltést készítünk, de nem feszítjük meg a szálat, ezután a szálat többször rátekerjük a tűre,  és ezután áthúzzuk a szálon a feltekert szálakat, és végül leöltjük a tűt. Annál jobb minél több hurkot kap, hogy a virágelem ne legyen laza, és a szövet nem ráncolódjon.

A körülvevő virágokat és a leveleket általában egy másik módszerrel hímezzük. Ez így olvasva lehet bonyolult, de mutatuok videókat amiben sokkal jobban látszik, hogyan képezzük a háromdimenziós hatást.

Mivel leírni bonyolultabb az öltéseket, mint megmutatni, így inkább képekkel és videókkal foglak bombázni, hogy könnyebben megértsd milyen is a brazil hímzés. 

 

Ha úgy döntesz, hogy kipróbálod, akkor nagyon fontos, hogy amit szeretnél elkészíteni átrajzold az anyagra. Nagyon sok minta már van fent a neten is és talán találsz olyat ami tetszik, és azt érdemes átmásolni az anyagodra. De saját kútfőből is készíthetsz mintákat, de mondom érdmes legalább vázlatszerűen megrajzolni az anyagra, hogy ne mássz el nagyon hímzés közben. 

A munka elvégzéséhez olyan nagylyukű tút kell használni, amelyek hossza legalább 5 cm. Ez azért fontos, mert fel kell terkerned a szálat és ha rövid a tűd, akkor nem lesznek szépek a kiemelkedő részek.

Hasznos megnézni, hogy ha lehet olyan tűt válasszunk, aminek a feje nem vastagadodik meg nagyon. Ez csak könnyebbség a hímzés közben, ha neked vastag fejű tűd van, az sem gond.

 

Eredetileg selyem szállal készültek ezek a hímzések, de mivel ezt elég nehéz beszerezni, nincs olyan választék, nyugodtan használhatsz hímzőfonalat, több féle gyártó is van érdmes szétnézni, általában színvilágban, fényességben térnek el egymástól, vastagságra ugyanazok.

Van aki az osztott hímzőfonalat részesíti előnyben, ezzel dolgozva tömörebb a hímzés. Vannak akik szalagokkal dolgoznak, úgyhogy nincs bevett szabály, a lényeg, hogy a hatás három dimenziós legyen.

Keverednek az öltésfajták, lapos öltés, francia csomó, brazil öltés, mindent be lehet vetni a szebb összkép miatt.

Forrás: Pinterest

A brazil hímzés, egy olyan technika ami  ötvözi a hímzést és a szövést, ezáltal különleges az összhatás.

Ezt a technikát bármire tudjuk használni, húsvéti tojásra, párnahuzatra, farmerunk díszítésére, táskára, kesztyűre, bármire ami csak eszünkbe jut. 

Forrás: Pinterest

Bármilyen anyagra készülhet a hímzés, nem csak hímzővászonra. Színes vásznakra, natur vásznakra, kész ruhadarabokra. Egy a lényeg, valamilyen módon rajzoljuk fel a mintát, hogy segítsünk magunkon a munka közben. 

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Van akinek ez a techika már túl giccses, tús sok. Igazából egy jól megválasztott színvilággal ez a túl sok érzés is el tud tünni. 

Forrás: Pinterest

Fontos, hogy hímzés közben az anyag jól ki legyen feszítve, hogy ne húzzuk össze az anyagot, miközben tekergetünk, csavargatunk.

Forrás: Pinterest

Szerintem mindenki meg tudja találni a hozzá illő formát, színvilágot. Amikor már ráérzünk a technikára, akkor már csak azt kell kitalálni mit díszítsünk vele.

Ha a videó kevésbé jött be neked, akkor mutatok pár képet a tekerésről. Remélem valamelyik megoldás segít neked a virágok kialakításában. 

Forrás: Pinterest

.

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Remélem valamelyik kép felkeltette az érdeklődésedet, és megpróbálod ezt a technikát is. 

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Most már, hogy tudjuk, hogyan kell készíteni a brazil hímzést, érdemes előkapni a hímződobozt, egy jó kis anyagot és amig van egy kis „én időnk” próbáljuk ki ezt a technikát. Nem fogsz benne csalódni. 

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű fonal közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

Forrás: Pinterest

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.