+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Hogyan legyen a függöny feltéve?

Itt a tavasz, jön a lakás csinosítgatása, épülnek az új otthonok, kezdődnek a lakásfelújítások. Sokan állnak függönyfelrakás előtt.

A függönyfelrakás módját meghatározza a karninsunk.

Lehet rúd karnisunk, műanyag sinünk, vitrázsrudunk, vagy egyéni kratív felfüggesztésünk.

Forrás: pinterest

Az egyik legnépszerűbb és legmutatósabb karnisfajta a rúdkarnis. Vátozatos színekben és méretben kapható, a fából, fémből, műanyagból készül. De fém sodrony is szokott lenni, ami ugyanúgy funkcionál, mint a rúdkarnis.
Egysoros és kétsoros változatban is gyártják. Az első, albakhoz közelebb eső karnisra szokás tenni a fényáteresztő függönyt, a másodikra pedig a behúzható sötétítőt.
Ha esetleg haramadik sort is alkalmazunk, arra akkor lehet szükség, ha rögzített felső vagy oldalsó dekorsálat, bordűrt is szeretnénk ablakunkra.
A rúdkarnisok két végén úgynevetett végzárók vannak, melyek díszítésre is szolgálnak.

Forrás:Pinterest

Rúdkarnis

Rúdkarnis esetén több lehetőségünk van a függöny felhelyezésére.

Használhatunk behúzószalagot (függönybehúzót), ráncolót. Ez a legnépszerűbb forma. A kiterített függönyre varrjuk fel. Fontos, hogy NEM annyi méter kell, ahány méterre behúzzuk a függönyt, hanem ahány méter a behúzás előtt a függöny. 

A behúzószalagot is lehet többféleképpen felvarrni. Van aki azt szereti, ha közvetlen a függöny tetejére varrjuk. Van aki úgy szereti, hogy a behúzó fölött van még 1-2 cm anyag, az kis fodrocska lesz a függöny tetején.

Forrás: https://www.k3sewingstudioblog.com/alaptechnikak/fuggonybehuzo-felvarrasa/

A függönyráncoló segítségével a függönyt a kívánt méretre tudjuk összeráncolni. A függönyráncoló is lehet többféle, a behúzásban és a szélességben különböznek. 

A behúzószalagokon gyárilag vannak kialakítva kis fülek, amelyekbe be tudjuk akasztani a függönyakasztókat. Fontos, hogy amikor már összehúztuk a függönyt a kívánt hosszra, a behúzóban lévő zsinórt párhuzamosan húzzuk és rögzítsük. Általában szoktak a varrónők egy kis rést hagyni a függöny és a behúzó között, egy zsebet, amibe feltekerve be lehet dugni a megkötözözz zsinórt. 

Forrás: Pinterest

A fenti képen látszik, milyen ha felül hagyunk egy kis anyagot és alá varrjuk a ráncolót.

Rúdra húzható pántok

Hasonlóan a bújtatós felfüggesztéshez, itt is a függöny saját anyagából képezünk bújtatót, viszont ebben az esetben 20 cm-enként egy kb. 8-10 cm magas pántot vagy fület varrunk az anyag felső szegélyébe. A függöny magassága a pánt magasságával együtt értendő. Bármely sötétítő vagy fényátersztő függönynél használható megoldás.

A pántos függönyöknél szintén lehet felvarrni ráncolót, de anélkül is jól néz ki.

Forrás: Pinterest

A füleket varrhatjuk a függöny anyagából, de más pántokból is. A könnyebb le és felrakás végett a fülek lehetnek pl. tépőzáras megoldással nyithatóak. Gyorsabban, a karnis szétszedése nélkül le tudjuk venni a függönyt kimosni. 

Forrás: Pinterest

Akár gombokkal, különböző színű fülekkel is fel tudjuk dobni az egyszerűnek mondható függönyünket. 

Forrás: Pinterest

Rúdkarnisra nem csak saját fülekkel tudunk függönyt felhelyezni. 

Forrás:Pinterest

Bújtatós függyönök

A bújtatós függöny, vitrázs rúdas megoldást, kis méretű, ablaktáblára rögzített függönyök felfüggesztésére használjuk.
Létezik fúrással vagy ragasztással rögzíthető változata is. A függöny alját és tetejét is rögzíthetjük vele ajtóra vagy ablaktáblára. Változatos színekben kapható.

Sok esetben viszont már lehet kapni bújtatós függönyráncolót, így abba kell bebújtatni a rudat, mint a vitrázs rúd, úgy működik, csak nagyobb függönyöket is lehet így felfüggeszteni.

Forrás: Pnterest

Vitrázs rudaknál vagy fém rúdkarnisoknál alkalmazhtó bújtatós függönynél elég csak körbeszegni a függönyt, majd a tetejét, esetenként az alját is visszahajtjuk, úgynevezett alagutat készítünk és levarrjuk. Nagyon fontos megnézni milyen a karnisunk átmérője, nehogy ne férjen bele a rúd. 

Forrás: Pinterest

Ringlis megoldás

 

 Forrás: Pinterest

A ringli egy fém karika, ami patentszerűen rögzíthető a függöny felső szegélyére. Fa és fémkarnisoknál is egyöntetűen lehet használni. A ringil átmérője a karnis átmérőjéhez kell, hogy igazodjon. A nagy eltérés nem igazán tetszetős. 

 

Forrás: dekoria.hu

Manapság nagyon divatosak, mégis sokan idegenkednek tőle és inkább levágatják a ringiliket. A ringlikbe kell behúzni a karnisrudat és ugyaúgy tetszés szerinti sűrűségűre ráncolhatjuk a függönyünket. 

Forrás: Pinterest

Sínprofil karnis (műanyag vagy alumínium)

A sínprofil karnisokra görgős kampókkal rögzíthető a függönyünk. Régebbi lakásokban, panelekben általában ez a megoldás található. Ma már nagyon sok féle megoldás létezik, már ívben is lehet őket rakni, tehát nem okoz problémát a lodzsa, sarok.

A rúdkarnisokkal ellentétben 3 sínes változatban is kaphatók. A műanyag és alumínium sínekhez egyaránt rögzíthető előlap, ami eltakarja a görgős kampókat.

Ha két sín van, akkor sincs gond, ha mi szeretnénk bordűrt rá, mert a műanyag profilra öntpadós tépőzárral tudjuk rögzíteni a díszítő elemet. Úgy hogy a sínre ragasztjuk az öntapadós tépőzár szúrós felét, a függönyre pedig felvarrható tépőzár puha felét varrjuk.

Forrás: Pinterest

Ebben az esetben is használhatjuk a függönybehúzót és azután akasztjuk fel a kampókkal a függönyt.

A behúzókról mint írtam többféle behúzással lehet találkozni. A ceruzás a legnépszerűbb, ez folyamatos, egyenletes ráncolást biztosít.

Emellett van csokros, darázs, rombusz, stb. Ezek a behúzás sűrűségében, formájában különböznek egymástól.

Egy csokros behúzószalaggal varrt függöny:

Forrás:https://piramisfuggony.hu/kategoria/rancolo-szalag

Kétcsokros behúzószalagos függöny:

Forrás:https://piramisfuggony.hu/kategoria/rancolo-szalag

Ypszilon behúzószalagos függöny:

Forrás:https://piramisfuggony.hu/kategoria/rancolo-szalag

Rombusz behúzószalagos függöny:

Forrás:https://piramisfuggony.hu/kategoria/rancolo-szalag

Darázs behúzószalagos függöny:

Forrás:https://piramisfuggony.hu/kategoria/rancolo-szalag

A sines megoldásnál is sokszor előfordul, hogy behúzó nélkül kérik a függönyt. Csak körbe kell szegni, és a tulajdonosa otthon csipeszekkel fogja beráncolni és rögzíteni a függönyt.

 

Forrás:Pinterest

Vékonyabb anyagoknál csak úgy érdemes használni ezt a módszert, hogy a függönyre egy köper szalagot varrunk fel, hogy a csipeszek ne húzzák ki a függöny szálát. Nagyon sok esetben ezt nem kérik, vagy nem szólnak a vevőnek, de figyeljünk oda, mert írtó nagy kárt tudunk okozni.

Előfordul olyan is, hogy a vevő kéri, hogy varrással pl. 10 cm-ként készítsünk egy hajtás, amit levarrunk a szegéskor. Ilyenkor neki már nem kell a csipesszel külön csípéseket csinálni, csak fel kell csiptetnie. 

Most pedig nézzünk meg pár kreatív ötletet, hogyan lehet még feltenni függönyt. 

Forrás: Pinterest

Bújtatós megoldás, mégis a függöny elrendezésével egy új dimenziót kölcsönöz a lakásnak.

Forrás: Pinterest

Egy jó kis fül megoldás sokat tud donbi a függönyön. 

Forrás:Pinterest

A kétsines karnist így is lehet használni akkor ha csak áteresztő függönyünk van, de nem akarjuk leszerelni a meglévő karnist. 

Forrás: Pinterest

Nem mindig kőbe vésett a függöny feltevési sorrend. Tehetjük belülre az áteresztőt, ezzel kicsit megbolondítva a szobát. Persze ez akkor mutat jól, ha nincs túl nagy kontraszt a sötétítő és az áteresztő függöny színe között. 

Forrűs:Pinterest

Egyszerű megoldásokkal különlegessé tudjuk tenni a sima ringlis függöny felfüggesztését is. Egy kis víkendházban nagyon jól mutat egy ilyen megoldás. 

Forrás:Pinterest

Köteleknél maradva, azoknak akik nem a szokványos megoldások hívei. Egy kis barkácsösztön és olyan egyedi függöny felfüggesztést rittyentünk, amilyen még senkinek nincs a baráti körben. 

Forrás:Pinterest

Merjünk eltérni a megszokottól, egy kis módosítással teljesen új függönyt kapunk. 

Forrás: Pinterest

Kis organza szalagok, csipkék romantikus hangulatot tudnak adni a lakás ékének a függönynek. 

Forrás:Pinterest

Bordűrt lehet átersztő függönyből is varrni, próbáljunk meg kicsit elrugaszkodni a földtől és merjünk merészek lenni, változtatni, újítani. 

Forrás: Pinterest

Természetesen vannak más megoldások is, rolók és egyéb módszerek. Utoljára ezért egy rolós megoldás modern, merész embereknek. Nem is gondolnánk, hogy ilyen függönyünk is lehetne. Pedig lehetne és milyen különleges. Megéri kísérletezni, szerintem…

Forrás:Pinterest

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz, igaz függönyök közül nem, de számolni és megvarrni szívesen segítünk.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

 

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.