+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Tambour hímzés-lánc hímzés

Szeretnék neked bemutatni egy technikát, ami itthon annyira nem elterjedt, de fantasztikus dolgokat lehet vele alkotni. Speciális tű van hozzá, de ahogy látom egy vékony horgolótűvel és kicsit lazább szövésű anyaggal mi magunk is ki tudjuk próbálni, és ha beleszeretünk van lehetőség megrendelni a speciális tűt is  hozzá. 

Forrás: Pinterest

A Tambour hímzés egy hagyományos technika, amely egy speciális eszközt, az úgynevezett tambour horgolótűt használja.  Ez az eszköz egy alapvető láncöltés gyors létrehozására szolgál. Nagyon sokoldalúan lehet használni, különböző díszítések, például gyöngyök, flietterek, tollak, stb. felviteléhez használható. A név a „dob”  francia szóból származik.

A Tambour technika lényege, hogy a mesterek az anyagot kifeszítik, a horgolótűhöz hasonló eszközzel pedig annak hátoldalán végzik a munkát. Egyik kezükben fogják a tűt, másik kezükkel pedig az anyag alá nyúlva segítik az öltést, helyezik fel a gyöngyöket, flittereket vagy más díszítőelemeket. Divatházak előszeretettel használták és használják még most is ezt a technikát. 

Forrás: Pinterest

Mondani sem kell, a munka roppant türelmet és precizitást igényel, amelynek mesterszintű elsajátítása hosszú évekbe telhet. Ehhez a hímzéshez nem osztott szálú fonalat használunk, hanem egy sodrott szálút. 

Forrás: Pinterest

A technikát a szövet feszességéről nevezték el, amikor a keretben megfeszítik, ami szükséges ahhoz, hogy a horog tisztán áthaladjon az anyagon anélkül, hogy összehúzná az anyagot. Az öltéshez kis nyomás szükséges, ezért az anyag feszességének ezt ki kell bírnia.

Nem teljesen ismert a Tambour hímzés eredete, de úgy vélik, hogy Indiában alakult ki, az aari hímzésként ismert a 17. században, majd a 18. században Franciaországban tűnt fel és Nagy-Britanniában, ahol ma is imertté vált, mint tambour.

Az Aari gyöngyfűzés a tambour technika keleti előfutára. Míg az aari tű hosszú és vékony, így gyöngyökkel megtölthető, a tambur rövidebb és vastagabb lett. A díszítéseket a jobb (felső) oldalról dolgozzák fel az anyagra, nem pedig a rossz(hát) oldalról. A Zardozi [aranyműves] fémszálakat ilyen módon alkalmazzák. Az üreges szegecshuzalokat méretre vágják és felszedik a hosszú, karcsú tűre, a cérnahurkot a tű megfogja, a drótot rácsúsztatják a cérnára és levarrják. Az Aari eszköz jól ismert a szári készítésben való használatáról, és a kézművesek hihetetlenül gyorsak és hatékonyak a művészetben

Forrás:Pinterest

A tambour technikában a tű felülről halad át az anyagon, elkapjuk a fonalat a rajta lévő gyöngyökkel, 180 fokkal elfordítjuk és visszahúzuk a rossz (felső) oldalra. Elsajátítása után ez a technika hihetetlenül gyors módszer a gyöngyök és flitterek kézi felhordására, és dekoratív lánc vagy szatén öltés készítésére is használható.

Forrás: Limerick lace, London Embroidery School. Image source https://www.londonembroideryschool.com/tag/limerick-tambour-lace/

A 18. században a tambour hímzés nagyon népszerűvé vált, mint egzotikus és társasági időtöltés, amelyet társasági élet közben is lehetett végezni, mivel nem igényel különösebb koncentrációt . A 18. században divatos volt a tambourcsipke. Láncöltéssel készült, hogy a mintákat finom hálóvá díszítse, finom csipkeszerű hatást keltve. Ezt a technikát az 1820-as években a „limerick” csipkegyártás új iparágában is alkalmazták. Bár a tambourhímzés ebben az időben rendkívül népszerű volt, használata veszélybe került az új, 19. századi gépek miatt, amelyek sokkal rövidebb idő alatt produkáltak hasonló hatást.

Forrás: Pinterest

A tambour hímzéshez gyakorlatilag bármilyen normál kézi hímzőcérna használható tambur munkához. Kipróbálhatjuk selyemmel, szorosan csavart pamutokkal is, de akár  nem szálkás, lazábban csavart pamutokkal is hímezhetünk. 

A Tambour hímzést ha szeretnénk gyakorolni először édemes organzán vagy tüllön gyakorolni. A tüllön a kis lyukak szamárvezetőként szolgálnak nekünk. Amikor már megy a hímzés, gyakorlatilag bármilyen anyagon ki lehet próbálni.

Forrás: Pinterest

Nem csak csipkéket, lehelet finom darabokat lehet készíteni ezzel a technikával. Bármilyen anyagra, bármilyen mintát, bármilyen színvilágot tudunk alkalmazni. Mind különböző lesz, pedig egy technika. Tájegységekre jellemző minták, színek egy módszerrel. Érdemes kipróbálni.

Forrás: Pinterest

Hímzés közben folyamatosan ellenőrizni kell az szövet feszességét, mert ha meglazul gyűrődés képződik és hímzésünk nem lesz szép.

 Forrás: Pinterest

Mexikóban tipikusan jellemző színvilággal készült alkotásokból terítőket, ruhákat, mellényeket, esküvői ruhákat készítenek a szorgos kezek. Ott nagyon jellegzetes az ezzel a technikával készült népviselet. 

Forrás: Pinterest

A technika sokoldalú, látványos hatásokat produkál és viszonylag gyors a többi gyöngyfűzési technikához képest. A menyasszonyi divatban és a kifutókon népszerű, tökéletes módja annak, hogy bármilyen dizájnt kiemeljen. 

Forrás: Pinterest

Nagyon szép finom hímzést is létre tudunk hozni. Lehelet vékony anyagnál azért ügyelni kell, ha túl sok gyöngyöt hímzünk fel, elszakadhat az anyag, mert nem bírja el a gyöngyök súlyát. 

Forrás: Pinterest

A kipróbláshoz a tűn kívül más nagyon nem is kell, mert biztosan van otthon maradék hímzőfonal, vékony pamut, karácsonyról ezüst vagy aranyszál. Ha már működik jöhetnek a kész minták, gyöngyök, flitterek. 

Forrás: https://www.needlenthread.com/2013/11/tambour-embroidered-flower-practice.html

Forrás: Pinterest

A tambour technika egy kifinomult hímzés, a módszer elsajátítása lehet kicsit nehezebben megy, meg kell szokni, hogy mindkét oldalon használjuk a kezünket, de ha sikerült megtanulni, nagyon fogjuk szeretni. 

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Forrás: http://rhondabuss.blogspot.com/2019/04/monday-morning-inspirationtambour.html

 

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

A tambour hímzés jelentése több is lehet, mint pusztán a díszítés, egyedi művészetet készíthetünk vele, és kifejezhetjük magunkat textúrán, színeken és dizájnon keresztül.

Forrás: Pinterest

Remélem tudtam ismét valami újat, valami érdekeset mutatni. 

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska fonalak

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.