+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Tegyük különlegessé a régit vagy a túl egyszerűt

Egyre többen jönnek a boltba, foltokat, felvasalható, felvarrható matricákat venni, hogy feldobják az egyszínű ruhájukat, pólójukat. 

Most ebben a sorozatban mutatok pár ötletet, amikor nem matricával dobjuk fel a megúnt, vagy túl egyszerűnek vélt ruhatárunkat. 

Próbálok minél többféle ötletet összegyűjteni és bemutatni. Lesznek részletesebbek, mert ott fontos, hogy hogyan végezzük a munkát. Lesznek amelyeket csak megemlítek, megmutatok pár képben, hiszen a képek önmagukért beszélnek majd. 

Nézzük is, mit tehetünk, ha túl egyhangúnak gondoljuk a ruhánkat!

 

Forrás: Pinterest

Ehhez a technikához csíkokra vágott anyagot haszálunk. A ruha anyagához hasonló vagy ugyanabból az anyagból készítsük a csíkot, vagy teljesen eltérőből. Mindenképpen nézzük össze a színeket, mielőtt neki esünk. Akár kész pólófonalat is használhatunk. 

Forrás: pinterest

Ha mi magunk készítjük a csíkot érdemes 45 fokos szögben szabni, mint a ferdepántokat. Sokkal könnyebben hajtogatható az anyag, ha így szabjuk. 

Ehhez használhatunk vonalzót. A kivágott csíkokat össze kell illesszük egy nagy hosszú csíkká. 

Forrás: https://fabricnfiction.com/

A fenti kép szerint összeillesztjük a végeket és kis öltésekkel összevarrjuk. Varrjuk össze az összes darabot. Jó szorosan öltsük össze, de minél laposabb legyen az anyag, amikor össze van varrva. 

Forrás:https://fabricnfiction.com/

Kezdjük behajtani a csíkunk két oldalát. Igazából olyan mint egy ferdepánt, amit összevarrunk csővé. Ezt a hajtást fogjuk összevarrni. 

Az hogy előre meghajtjuk az anyagot csak segítség nekünk. A behajtott rész felső részénél kezdjük a varrást. 

Igazából láthatatlan öltést készítünk. Ezzel a varrással fogjuk összehúzni a csík két oldalát, és így csövet készítünk. Tehát az alsó hajtásba öltünk majd a felsőbe. Néhány öltés után meghúzzuk a szálat, ez fogja összehúzni a két szélt.

A varrás elejét érdemes pár öltés után nehezék alá tenni, hogy feszes legyen a varrás, és ne fájjon majd a kezünk.

Ezt a varrást készítjük el végig az anyagunk mentén. Elkészítjük a csíkunkat. Ezután az a legjobb ha felrajzoljuk a ruhára a mintát, amit szeretnénk kialakítani. 

Nagyon szorosan tegyük a megrajzolt csíkhoz a csövünket. A lehető legszorosabban kell odaölteni, úgy hogy, a varrás ne látszódjon. A varrat nem látszódhat majd ki, ahol összevarrtuk a csíkunk két végét. Nagyon fontos, úgy varrjuk fel a csíkot, hogy egyszer fölötte, egyszer alatta rögzítjük. 

Nagyon fontos, hogy ha szűk kanyarokat varrunk kisebb öltéseket használjunk. Ha éles sarkot varrunk, fontos, hogy az utolsó öltés az anyagban legyen, pontosan a sarok pontjára essen az öltés.

Húzzúk át a cérnát az anyagon. A csíkot mozgassuk a szál fölé, hogy amikor befordul a sarkon, akkor körbetekerje a fonalat. 

Forgassuk el a munkát úgy, hogy az öltésünk a sarok tetején legyen. Ezután húzzúk át a cérnát a csíkon, hogy a cérna fent legyen. Igazítsuk a csíkot abba a pózba, amiben szeretnénk, hogy maradjon. Érdemes összecsípni, ha sarkosnak akarjuk a csíkot. 

Ezután a csíkba szúrúnk úgy, hogy a sarokránc belsejéből kifelé szúrunk.

Ha kész a sarok, folytassuk az öltést tovább. Előfordul, hogy párhuzamosan egymás mellett futnak a vonalak, akkor érdemes lenyomni a csíkokat az ujjunkkal, hogy le tudjuk ölteni. Ilyenkor a csíkon keresztül öltünk az anyagba. A felső csík fogja tartani az alsót. Ezután a megszokott módon folytassuk a varrást.

Most hogy már tudjuk milyen a technika, érdemes gyakorolni és kitalálni mindenféle mintát és ezzel lehet is neki állni feldobni a régi ruhánkat. 

Forrás: Pinteres

Nagyon sokféle módon megtehetjük. Nem kell mindig nagy dologban gondolkozni, lehet csak egy csík a blúzon, a szoknya alján. De aki belejön, az akár egy egész kabátot, szoknyát feldíszíthet így. 

Forrás: Pinterest

Fel lehet dobni gyöngyökkel is, arany vagy ezüst szálakkal is. Ilyenkor a kész csíkokra varrhatjuk rá az ezüst vagy arany szálakat. De nem muszáj csillogónak lenni, egy elütő cérna is fel tudja dobni. 

Forrás: Pinterest

 

Forrás: Pinterest

Ezzel a technikával nagyon egyedi és különleges darabokat tudunk készíteni. Érdemes kipróbálni. 

Forrás: Pinterest

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű anyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.