+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Keresztszemes hímzés, hogyan kezdjek hozzá?

Kitaláltam, hogy készítek egy kulcstartót keresztszemes hímzéssel. Miután a boltban egy kisgyerek széthúzott két db dmc mouline fonalat ,gondoltam kidobni pocsékolás lenne, eladni meg nem igazán lehet, ezért akkor inkább felhasználom. Lesz ami lesz alapon.

Mi mindent is készíthetné belőle. Készíthetnék gobelint. Viszont ahhoz többféle fonal kell. Tehát kitaláltam csinálok keresztszemes hímzéssel valamit.

Arra gondoltam, hogy ez könnyen fog menni, hiszen már gyerekként is csináltam, sok facebook csoportnak a tagja vagyok, csak belekezdek és menni fog.

Bevallom őszintén nem így volt.

Forrás: Pinterest

A keresztszemes öltések elsajátítására mint írtam már gyerekek is képesek lehetnek, csak jól el kell sajátítani a tudást. A keresztszemes hímzés, jó időtöltés lehet, kellemes kikapcsolódás, ha viszont úgy ugrasz bele, mint én, akkor sok bontás, bosszankodás.

Igazából elég gyorsan meg lehet tanulni, viszont ha nincs meg a kellő információ, akkor sajnos az összkép nem olyan lesz, mint amilyet szeretnénk, amilyet megálmodtunk.

Ezért ma megnézzük, milyen alapokat jó elsajátítani, később pedig egy-egy kis figurát hímzünk majd a már megszerzett tudás segítségével.

Keresztszemes hímzéssel nagyon sok szép dolgot lehet készíteni. Hímezhetünk terítőt, képet, könyvjelzőt, kispárnát, stb. Készítheted ajándékba, vagy a lakásod díszítésére is használhatod. 

Mielőtt neki fognánk az első keresztszemes alkotásunknak, itt egy kis segítség lépésről lépésre, hogy nehogy úgy járj, mint én.

Anyag kiválasztása

Manapság nagyon sokféle anyag áll rendelkezésünkre. Általában két legismertebb anyag amire hímezhetünk a kongré (aida) és a hímzővászon kongré.

A legismertebb a kongré, aminek a szövése úgy van kialakítva, hogy kisebb közönként egyenletesen lyuk van az anyagba szőve. “Kockalyukas” anyag, ez a kongré. Használhatunk kisebb és nagyobb felbontású anyagot, attól függően, hogy milyen tűvel, milyen fonallal, vagy hány szállal fogunk hímezni.

Létezik egészen apró egységekből álló és egész nagy lyukú is. Általában 140 vagy 150 cm szélesek, fehér, törtfehér vagy ekrü színben kaphatóak. Egyre többször lehet már találkozni színes alapokkal is.

Vannak szalagok is, amelyeknek a széle be van szegve. Ebben is létezik többféle szélesség és vannak különböző szálakkal díszített is.

Forrás: Pinterest

A másik leggyakoribb a hímzővászon, és a lenvászon. Ebben az esetben az anyag szövése egyenletes, nincsenek a kongrénál megszokott lyukak a tűnek. Viszont sokkal szebb a hímzés ezen az anyagon, és a köntúröltéssel is sokkal könnyebben lehet dolgozni. A lenvászonnál tudni kell, hogy a szövés során itt-ott vastagabb szálak kerülnek az anyagba, így az anyag kevésbé szabályos.

 Forrás: Pinterest

A keresztszemes készítésekor a kongrénál egy lyuktávolság felel meg egy keresztszem szélességének és hosszának, a vásznaknál két lyuk távolsága határozza meg a keresztszem méretét.

Természetesen lehet hímezni papírra, műanyag alapokra, kanavára, ami merevebb, mint a vásznak és lyukak általában nagyobbak, így a fonalszálak számát is növelni kell.

Forrás: Pinterest

A lyuk mérete határozza meg, hogy milyen tűvel és hány szállal fogunk hímezni. Az aidát úgy különböztetjük meg, hogy egy kockán belül függőlegesen és vízszintesen van 4 db anyagszál. A Panamánál, ami sűrűbb, csak 2-2 anyagszál fut egy kockán belül. Erre az anyagra sokkal aprólékosabb hímzés készíthető.  A hímzővászonnál nincs lyuk.

Amire fontos odafigyelni, az az, hogy nagyobb lyukak esetében nem elég egy szállal hímezni, hanem sokszor dupla szálra van szükség vagy egy vastagabb szálú fonallal.

 Forrás: Pinterest

Ezzel jártam meg én is, mert egyszerűen nem találtam meg a megfelelő fonalszámot. Egy szál nagyon kevésnek tűnt. A feliratnál még nem volt vészes, de a háttérnél nem sikerült jól befedni a szemnek az anyagot, mindenhol kilátszott az anyag. Amikor meg több szállal készítettem, olyan vastag volt, hogy alig bírtam áthúzni a szálat és egy kemény, vastag csíkot sikerült hímeznem.

Ezért most egy kis segítség a szálak számának kiválasztásához.

A hímzéshez használt alapanyag szemsűrűsége határozza meg a hímzéshez használt fonal számainak számát.

Ezzel tudjuk az egyenletességet biztosítani és nagyobb lyukú kongré se fog kilátszódni a hímzés alól.

Az osztott hímzőfonal 6 szálból áll, melynek egyszerre csak egy részét használjuk.

A mellékelt táblázat segítséget nyújt a fonalszámok megválasztásához. Természetesen ez csak javaslat, ízlésed szerint változtathatod.

Az alapanyag
szemsűrűsége
Fonalak szálainak száma (keresztszem és félkeresztszem esetén) Fonalak szálainak száma (kontúröltés esetén)
6 HPI kongré 6 vagy 8 2
8 HPI kongré 6 2
11 HPI kongré 3 1
14 HPI kongré 3 vagy 2 1
16 HPI kongré 2 1
18 HPI kongré 2 1
28 HPI hímzővászon 3 vagy 2 1
32 HPI hímzővászon 2 1

HPI= Hole Per Inch =  Inchenként (2,54 cm) ennyi luk van a vászonba szőve

Forrása: Pinterest

Fonalfajták

Többféle fonal közül választhatunk. A DMC márkájú mouline fonal egy francia fonal. Van az Anchor és a Puppets (Coats termékek, magyarországi gyárban készíti az angol anyavállalat). A DMC a legjobb minőségű, és nagyobb a színválaszték, ezt követik az Anchor. Ez a két fonalcsalád jól tartja a színét, könnyen kezelhetőek. Puppets hazánkban jobban elterjedt, szinte minden rövidáru boltban kapható, az alacsony ára a kedvező. Vannak még kevésbé ismert fonalak pl. Madeira, azokkal egy gond lehet, az utánpótlás, ha elfogy, mert kevés helyen kaphatóak.

Mindegyik fonal 6 szálból áll, melyek szétválaszthatóak. Ezért hívják őket osztott hímzőnek. Általában 1 vagy 2 szálra van szükségünk. A szálak könnyedén szétválaszthatóak. Egy motring 8m hosszú. Ezek fonalak anyaga pamut. De lehetnek lenes és fémszálas fonalak is. Ha kanavára hímzünk érdemes vastagabb nem osztott hímzővel dolgozni. Ezek általában gyapjú fonalak.

Forrás: Pinterest

Tű és olló

Keresztszemes hímzéshez nagy lyukú tompa tűt érdemes használni. A hegyessel szemben azért jó a tompa tű, mert a tompa tű elsiklik az elkészült hímzés felett, nem akad bele a fonalba, nem roncsolja a szálakat, az anyag lyukába viszont még könnyedén bele lehet találni.

Természetesen ha kontúrvonalazni szeretnénk, akkor érdemes hegyes tűt használni. Francia csomónál is a hegyes tűt részesítjük előnyben. A lényeg minden esetben nagy lyukú tűt használjunk.

A keresztszemes kézimunkához és szerintem minden kézimunkánál jó ha van egy éles olló. Ami fontos, hogy kicsi is legyen, ne szabászollóval próbálkozzunk. Természetesen a hímzőalap elvágásához nem ezt az ollót használjuk, a kis olló a szálak elvágásához, esetleges bontásokhoz szükséges.

 

Forrás: Pinterest

Kezdés

Az egyik elmélet szerint a kezdés miután meggyőződtünk róla, hogy a mintánk ráfér az anyagunkra a következő módon történik. Megkeressük az anyag közepét és ott kezdünk. Viszont, ha bonyolult mintáról van szó, akkor biztonságosabb egy sarokból kezdeni.

A fonalat többféleképpen rögzíthetjük az anyagon az első öltés előtt. Hátul az anyagszálak közé húzhatjuk a fonalat, a kockák közepénél. Ne hagyjuk hosszúra, mert az nem szép. Nem beszélve arról, hogy összeakadhatnak a szálak. Elől pedig kimondottan tilos kilógni a szál végének. Mikor haladunk a hímzéssel, akkor a kilógó véget a munka hátulján az öltések alatt elvezetjük, ezáltal eltüntetjük majd.

A keresztszemes hímzés, mint a nevéből is adódik, a fonal x alakban történő öltése. Ha még sosem keresztszemeztünk, akkor érdemes az öltés gyakorlásával kezdeni. Kétféleképpen készíthetjük el. Az első amikor először az x-ek egyik szárát készítjük el az adott sorban. Majd mikor a sor végére értünk, visszafordulunk és elkészítjük az x másik felét. Ez a módszer akkor praktikus, ha nagyobb felületet hímzünk azonos színnel. Illetve nagy előnye, hogy nem lehet összekeverni az alsó és a felső dőlési szöge.

Akkor szép az öltés, ha az alsó szálak mindig egy irányba dőlnek, nem pedig összevissza.

A másik megoldást akkor előnyös alkalmazni, mikor elszórtan vannak a színek, akkor érdemes egy-egy keresztszemet egyszerre befejezni, azaz az alsó és a felső szálat egymás után hímezni, és csak utáni lépni a következő szemre. Ez nagyobb felületű munkánál több fonalat igényel.

Bármelyik megoldást választjuk, mint már mondtam, nagyon fontos, hogy az alsó és felső szár mindig egy irányba mutassanak.

 

Amikor az öltéseket meghúzzuk, ügyeljünk arra, hogy azok se túl szorosak, se túl lazák ne legyenek, szépen simuljanak az anyagra.

Nagyon fontos, hogy egy öltés mindig egy négyzetet foglaljon magába, egészen pontosan két átlós öltésből álljon, melyek mindig keresztezik egymást. Ezeket kezdő és záró öltésnek is hívják.

Amikor végeztünk, akkor legalább három keresztöltés alatt elvezetjük a szálat, majd a fonalat tűből kihúzzuk és elvágjuk. Érdemes a fonák oldalon elvégezni.

Ha függőlegesen kell hímeznünk a minta alapján, akkor ilyenkor mindig fentről lefelé haladunk.

Mutatok egy videót is, remélhetőleg így könnyebb lesz elsajátítani az öltést.

Most már tudjuk a hímzés alapjait, elkezdhetünk gyakorolni. Néhány apró tanácsot még adnék.

– Mindig hagyjunk elegendő anyagot a munka beszegésére. Körbe legalább 2-3 cm-t.

– A fonalakat ha nem gombolyagban vannak, érdemes feltekerni kis plasztik vagy karton lapokra. Könnyebb tárolni, kezelni, de a fonal színkódját tüntessük fel rajta.

– Hímzés közben gubancolódik a fonal, ezért a tűn sodorjunk egyet, így na fonal nem csavarodik.

-Vasaláskor mindig a munka fonákját vasljuk.

– Ha hímzőrámát használsz, akkor vigyázz , hogy a kész részeket ne húzogasd a ráma alatt, mert nyomott fog hagyni az anyagon .

keresztszemes hímzés

Forrás: Pinterest

Keresztszemes hímzés

Forrás: Pinterest

Remélem sikerült felkelteni az érdeklődésedet és kipróbálod a keresztszemes hímzést! Különleges dolgokat készíthetsz, akár még fára is.

keresztszemes fára

Forrás: Pinterest

keresztszemes hímzés fára

Forrás: Pinterest

keresztszemes

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű anyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

Forrás: Pinterest

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.