+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Különleges technika horgolással

Nagylányom divattervezőnek tanul, minden éven vagy egy divatbemutatójuk, amire készülnek tervekkel és megvalósult ruhákkal. Most is ennek a lázában égünk, a terv elkészült, na a megvalósítás feladja a leckét. Hetek óta kísérletezünk, melyik technikával, mivel tudnánk jól megoldani. Barkácsboltok és mindenféle kreatív kellékekkel foglakozó üzletekben kutatunk és közben a neten is böngésszük mivel lehetne megvalósítani az álmot.

Ennek köszönhetően találtam az alábbi technikára, amihez horgolási tudásra van szükség, de nem bonyolult. Kezdők is kipróbálhatják.

Forrás: Pinterest

Az egész alapja egy láncszemekből horgolt rács. Erre fogunk a lyukakba horgolni láncszemeket. Igazából ki lehet próbálni már kész rácsos szerkezetű anyagon is, pl. suba alapon, stb, csak azok azért merevek lesznek, tehát ruhának nem alkalmasak. De mindenesetre kísérletezéshez jó.

Forrás: Pinterest

Ezzel a módszerrel ruhákat, mellényeket, stb is tudunk készíteni, ahol a rácszerkezettel kell elkészíteni a ruha alapját és utána egy másik fonallal belehorgolni a láncszemeket. Ez így most lehet zavaros, de mutatok videókat és akkor már könnyebben érthetővé válik, amit írtam.

Forrás:Pinterest

Miután kutakodtam a Pinterestem nagyon sok jó ötletet láttam. Lehet variálni az alap színével, hiszen ha nem túl vastag a fonal, amivel rá fogunk horgolni, akkor az is kilátszik a minta alól és ez még különlegesebbé teszi a készterméket. 

Forrás: Pinterest

Nem igazán találtam a nevét, mi lehet ez a technika, a török oldalak lánchorgolásként emlegetik, hiszen lánchorgolás történik valójában. 

Nagyon jól lehet ennél a módszernél a színátmentes fonalakat elhasználni, mert minden elemben tud akár váltakozni a szín és nem csak a forma a színváltakozás is feldobja a munkánkat.

Forrás: Pinterest

Érdemes többféle motívumot kipróbálni, néha az is ad egy különlegese hatást. Amennyiben jobban szeretjük a letisztult formákat, akkor egy mintával is végig mehetünk. 

Forrás: Pinterest

Kitölthetjük az egész teret a lánchorgolással, de akár csak díszítő elemeket is készíthetünk és a rácsos szerkezet nem csak alap lesz, hanem maga a termék, pulcsi, mellény, táska, sál, stb. 

Remélem a vidókból most már látszik hogyan kell dolgozunk. Akkor most nézzük meg, hogyan és hányféleképpen készíthetünk alapot. 

Forrás: Pinterest

Horgolhatunk körösen, de haladhatunk soronkélnt. Készíthetünk szellősebb alapot, vagy sűrűbbet, attól függ, hogy tervezzük a kitöltését.

Forrás: Pinterest

Az alap színe vagy eltérjen a ráhorgolt színtől vagy olvadjon bele, jól megmondtam ugye? De hát tényleg ez a két megoldás van, kérdés mit szeretnénk. Az alap egyfajta keret elgyen, vagy maga a mű.  És a rárhogolás csak díszítés.

Forrás: Pinterst

Az alap horgolásánál a fonalválasztás a felhasználástól is függ. Vastagabb fonalakat érdemes akkor amikor maga az alap már a ruha is egyben és a ráhorgolás dekoráció. Vékonyabb fonallal készült alapoknál arra kell ügyelni, hogy ha túl nagy a lyuk és a fonal nem tölti ki a réseket, akkor maga az egész mű lyukacsos képet fog adni. Tehát érdemes középvastag fonalat használni, vagy a kitöltéshez vastagabb fonalakat. 

Forrás: Pinterest

Ügyeljünk arra, hogy a nagyon vastag fonalak lehúzzák a rácsot, amorf formát vehet fel az akotásunk. Ruhadaraboknál a nagyon vastag fonalakat érdemes kerülni, maximum ha csak itt-ott jelenik meg díszítő elemként.

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Hálós anyagra vastag fonallal akár teljes kitöltéssel szőnyegeket is készítehünk. Figyeljünk oda, hogy olyan tűnk is legyen, ami átfér a rácson és a fonalat is fel tudjuk venni vele. 

Forrás: Pinterst

A merevebb anyagoknál ha vastag fonallal dolgozunk, fel kell kélszülni arra, hogy a kezünket ez a technika jobban meg fogja terhelni, hamarabb megfájdulnak az izületek, úgyhogy óvatosan.

Forrás: Pinterest

Amennyiben nincs ötletünk milyen mintát és hogyan készítsünk, érdemes egy kockás papírra színessel megtervezni, vagy mintákat keresni az interneten. Ezek nagy segítgséget adnak. 

Forrás: Pinterest

Érdmes a formákkal, színekkel játszani, el lehet használni az azonos vastagságú mardék fonalakat. 

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Ezzel a módszerrel nagyon szép dolgolkat tudunk alkotni, szerintem mindenképpen érdemes kipróbálni. 

Forrás: Pinterest

 

Forrás:Pinterest

Természetesen nagyobb tervezést igényel, mert át kell gondolni a mintát, ki kell férnie az elemeknek, de szerintem aki egyszer megszereti sosem engedi el.

Forrás: Pinterest

Gyöngyörű díszítő elemeiket készíthetünk, egy jól kiválaszott színnel új életet viszünk a ruhadarabba.

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Szerintem ezek az alkotások magukért beszélnek. A színek, a formák. Lehetnek régi vágásúak, modernek, véleményem szerint minden korosztálynak meg lehet találni a megfelelő formát amit szívesen viselne. 

Forrás:Pinterest

Remélem sikerült neked is valami újat mutatnom és kedvet kapsz kipróbálni ezt a technikát. Szerintem érdemes. Ha más nem egy kis darabot készíteni, hogy lássuk milyen csodás dolgokat lehet alkotni, milyen érdekesen lehet variálni a technikákat, fonalakat, mintákat. 

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Gombocska

You have Successfully Subscribed!