+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Levendula dekoráció készítése

Üdvözöllek, mint ígértem legutóbb, most a levendula buzogány készítését mutatom be neked, amely egy érdekes levendula dekoráció.

A levendula dekoráció egyik legnépszerűbb felhasználása az illatpárnák, lásd előző blog, a másik a levendula buzogány.

Ránézésre az ember azt gondolja, áá én ilyet nem tudok csinálni, nekem ez tuti nem menne, nincs kézügyességem, stb. Pedig nem olyan nagy ördöngösség, csak érdemes pár dologra odafigyelni, hogy a buzogánykészítés kellemes időtöltés legyen, ne csak a levendula aromájában ússzunk, hanem a boldogságban is, hogy ismét alkottunk valamit, mi magunk, és tök jó lett.

Hozzávalók:

  • ha lehet minél frissebben szedett hosszú szárú levendula
  • szatén szalag (1-1,5 méter bőven elég. 6mm széles szalag tökéletesen megfelel a célnak, de lehet kísérletezni szélesebb szalagokkal is, attól függően, hogy milyen hosszú a levendula szárunk)
  • olló
  • pár perc nyugalom

 

Mire figyelj?

A levendulát, ha mi szedjük, akkor érdemes a legnagyobb melegben szedni, nem azért, hogy hőgutát kapjál, hanem ha ilyenkor szedjük, azt mondják, tovább tart az illatanyaga. Természetesen nem a levendula mezőkre menjünk ki délben, de ha a kertünkben van pár levendula tő, akkor érdemes azt a pár percet megfelelő napvédelem mellett a levendula szürettel tölteni.

Ha megoldható, akkor minél hosszabb szárral vágd le a levendulát. Ha buzogányt akarunk készíteni, fontos, hogy szedés után a lehető legrövidebb idő alatt kezdjünk hozzá, mert minél szárazabb a levendula szára, annál jobban törik a művelet során és nehéz lesz vele dolgozni, letörnek a szárak, akkor meg nem lesz szép a végeredmény.

Egy buzogányhoz általában 20 szál levendula elég. Ettől lehet több és kevesebb is, de egy nagyon fontos dolgot nem szabad elfelejteni, hogy mindig páros számú legyen.

Ha szépen összeválogattuk a szálakat, akkor jó szorosan összefogjuk és átkötjük a szalaggal, a virágok tövénél, minél feljebb.

Ha összekötöztük, akkor érdemes leszedni a leveleket a szárakról, a szárak végénél lévő egy –két levendula virágot is csípjük le.

Ha ezzel készen vagyunk, akkor jön a folyamat.

Hogyan készül?

Fejjel lefelé tarjuk a csokrunkat. Elkezdjük egyesével vagy kettesével lehajtani a szárakat. Először egyet, ráhajtjuk a szalagot (átvezetjük felette a szalagot), lehajtjuk a következő egy vagy két szálat, attól függően, hogy szeretnénk dolgozni, kettesével vagy egyesével.

Folyamatosan hajtjuk a szálakat, a szalagot egyik szál felett, aztán a másik szál alatt vezetjük. Amikor végig érünk, akkor folytatjuk tovább, amire az előző sorban ráhajtottuk a szalagot, most alá tesszük, ahol az előbbi sorban alatta volt, ott most felette lesz. Mivel páros számú szálat használunk, így adni fogja magát, és a következő sorban mindig pont ellentétesen fog haladni a szalag.  Mindig úgy folytassuk a fűzögetést, hogy egyszer a szár alatt van a szalag, egyszer felette és így tovább.

Ha elfogy a szár, akkor vagy szépen a végére rátekerünk egy kicsit a szalagból és ragasztópisztollyal rögzítjük, vagy egy hurkot kötünk rá és akkor fel tudjuk akasztani a fogasra, bárhova. Azt is lehet, hogy mikor az elején a csomót megkötjük, hosszúra hagyjuk az egyik szárat, amit végig a fűzögetés közben a virág közepén vezetünk, és a végén kihúzzuk és a két szalag szárból kötünk egy akasztót.

Azt is lehet, hogy nem fűzzük végig a szárat, hanem addig fűzögetünk, amíg a virágos rész van, utána szépen elkötjük a szalagot és a buzogánynak a vége, a szépen egyenesre levágott levendula szár lesz.

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődésedet a levendula dekoráció iránt és mikor elkészülsz az elsővel, rá fogsz jönni, hogy nagyon egyszerű, látványos és jópofa, akár ajándék is lehet belőle.

További szép napot és jó alkotást kívánok neked!

Üdv:Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.