+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Levendula párna készítése

Levendula, levendula, Te csodás…

Virágzik a levendula, itt az ideje nekilátni a levendula párna, levendula zsákok, párnácskák készítésének. Ebben szeretnék most egy pár ötletet, segítséget adni neked.

Ezekben az illatpárnákba nem csak levendulát lehet tenni, de mi most a levendula párna készítésével foglalkozunk, hiszen ennek van szezonja.

A levendula egy olyan növény, amelyet széles körben használnak finom illata vagy gyógy- , fűszer- és dísznövény mivolta miatt. A néphit szerint a levendula távol tartja tőlünk az ártó szellemeket, rontó erőket. Ezt azért gondolták, mert a levendulának erős az illata. De ha az ártó szellemeket nem is, a molyokat biztosan távol tartja a szekrényünktől.

Ha a levendula levelét, virágját megdörzsöljük, kezünkön sokáig érezhetjük a fűszeres, kellemes illatot.

A levenduláról azt is mondják, hogy harmóniát teremt az emberben, látványa, illata frissít és nyugtat egyszerre. Ezért használják az illatpárnákat, a levendula párnát nem csak molyűzőként, hanem gyógyító párnákként is.

Tarts velem, és készítsük el a saját illatpárnánkat, nézd meg, hogyan készül a levendula párna. Többféle verziót is bemutatok, hogy aki varrni szeretne az is, és aki hímezni, aki horgolni szeretne az is megtalálja, a számára legkedvesebb párnát, zsákocskát.

Varrással készült illatzsákok

Hozzávalók:

– Az anyagválasztásnál egy dolgot vegyünk figyelembe, hogy az anyag legyen vékony. Ez azért fontos, mert a vékony anyagon tud az illat jól átsugározni. Ideális választás a pamut, a szatén, a vászon, a selyem, a muszlin, az organza, a tüll, stb.

– Töltelék: lehetnek illatosított száraz virágok, gyógynövények, fűszernövények, szárított gyümölcsök. Ha nincs háznál, illóolajjal illatosított vatta vagy vatelin is megteszi. Hasznosítsunk házilag termesztett fűszernövényeket vagy gyógynövényeket!

-Szalag: lehet selyem-, organza- vagy szaténszalag, esetleg spárga, széna, papír – a lényeg, hogy passzoljon az alap textilhez (vagy pedig totálisan ütközzön vele!).

-Díszítés: gombok, szalagok- és csipkedarabok, ünnepi motívumok, hímzések, gyöngyök, stb.

-Cérna a varráshoz. Természetesen a cérna színe legyen azonos textillel! De ma már lehet kapni szivárvány színeiben pompázó átmenetes cérnát, akár ezzel is meg tudunk bolondítani egy nyers színű vásznat.

 

Illatzsákok készítése

  1. Kiszabunk egy téglalapot.A rövidebb oldal lesz a szája a zsáknak, a hosszabbik lesz a magassága, de duplán vesszük, mert majd félbe lesz vágva.

 

2. Beszegjük a  két rövidebb oldalt (ez lesz majd a zsák szája). Ezután a színére felvarrhatjuk a díszítéseket. Szalagot, csipkét, gombot, stb.

Amennyiben most szeretnénk felvarrni a megkötözésre alkalmas szalagot, azt megtehetjük. A félbehajtott tasakon kijelöljük a szalag helyét és a szalag közepét pár öltéssel rögzítjük az anyaghoz.

3. Az anyagot keresztben, színoldalával befelé félbehajtjuk.  Ha túl csúszós az anyag, gombostűvel rögzítjük.

A keletkezett téglalap 3 nyitott oldalán visszaszámolunk 7-7mm-t és ceruzával egy vonalat húzunk,ha szükségesnek tartjuk az egyenes varrás miatt.

4. Ha nem szegtük be a tetejét, akkor (hajtásvonallal szembeni oldalt) cikk-cakk ollóval levágjuk (ez lesz a zsák szája), a másik két oldalt a vonal mentén elvarrjuk (kézzel vagy géppel). Ha eddig még nem varrtuk be a szalagot de szeretnénk a kötözőt bevarrni, azt most is megtehetjük. Az egyik oldal varráshoz betesszük a félbe hajtott szalagot, madzagot és az oldalvarrással együtt bevarrjuk.

5.A megvarrt tasak csücskeit levágjuk. Tesszük mindezt azért, hogy a kifordított tasak csücskeiben ne torlódjon az anyag, kifordítás után szépek legyenek a csücskök.

 

6. A tasakot színére fordítjuk, és félig megtöltjük szárított virágokkal, fűszerekkel, vagy illóolajjal illatosított vattával (esetleg vatelinnel).

A zsák száját elkötjük a kiválasztott szalaggal (ha túl apró fűszereket alkalmazunk, akkor ajánlatos egy befőttes gumival először elzárni, majd a szalaggal átkötni, hogy ne szóródjon ki).

Ha varrógéppel dolgozunk, a zsák szája szélét  is elvarrhatjuk, miután színoldalára fordítottuk a zsákot. Duplán visszahajtunk 5-5 mm anyagot, vasalóval levasaljuk, majd körbevarrjuk. Érdemes nagyon vékony, foszlós anyagokat is így elvarrni, vagy visszahajtani az anyagot, és úgy elkötni (ebben az esetben hosszabbra vágjuk az anyagot).

Illatpárnák készítése

Hasonlóan készül, mint a zsák, csak itt a száját is be kell varrjuk. Mielőtt teljesen bevarrnánk, azért hagyjunk egy kis nyílást. Egy 2-3 cm-es részt ne varrjunk be, lehetőleg középen. Ezen a nyíláson keresztül fogjuk megtölteni a párnánkat. Mielőtt kifordítanánk a zsákunkat, a négy sarkot vágjuk le, a csücsköket, de úgy, hogy a varrásba ne vágjunk bele. Azért van rá szükség, hogy kifordítás után a sarkok szépek legyenek.

Kifordítjuk a tasakunkat a színére és a nyílásnál az anyagot eligazgatjuk, hogy a varrásszél a zsák belsejébe essen, ha szükséges vasaljuk le.  Ezután egy kis tölcsér, vagy egy megtekert vagy tölcsérformára hajtott papíron keresztül megtöltjük a párnánkat. Óvatosan töltsd meg, ne nyomd teljesen tele, mert még a nyílást be kell varrni és nem fogsz tudni hozzáférni. Ha ezzel elkészültünk akkor a nyílást láthatatlan öltéssel bevarrjuk.

Láthatatlan öltés:

A láthatatlan öltést arra használjuk, hogy a nyílást eltüntessük ahol megtöltöttük a párnánkat.

A nyílás széleit körömmel lehajtom. Kapok két élt, mindkét oldalon egyet-egyet. Összefogom a két anyagot. Elkezdem a varrást. Hol az egyik „élbe”, hol a másikba öltök. Összefogva varrok. A végén meghúzom kicsit a cérnát és csomót kötök rá.

Belinkelek egy youtube videót, ha netán megakadnál közben.

 

Amennyiben nem tetszik nekünk a láthatatlan öltés fogalma, akkor lezárhatjuk másképpen is. Ilyenkor zsák méretet varrunk, hosszabbra hagyjuk az anyagot. Szépen elszegjük (behajtjuk és levarrjuk a széleit). Majd nem kötjük el a zsák száját, hanem lehajtjuk a zsák egyik oldalára. Ha szeretnénk akkor itt egy gombbal, szalaggal tudjuk rögzíteni, díszíteni a párnánkat.

Ebben az esetben, ha már nem érezzük a párnánk illatát, vagy új illatot szeretnénk, akkor akár ki is tudjuk cserélni a tölteléket.

Mindkét elkészítési módnál díszíthetünk szalaggal, gombbal, csipkével, gyöngyökkel, stb.

Ezek a párnák akár ajándékként is ideálisak, vagy ünnepi alkalmakra is kiválóak, ha az ünnepnek megfelelő motívumokkal díszítjük, vagy olyan illattal töltjük meg, ami az alkalomhoz illik.

Hímzés

Hasonló metodika szerint készítjük, csak itt az alapanyag más. A hímzett anyagból készítjük majd el a fenti módon a párnát vagy a zsákot. De először meg kell hímeznünk az anyagot.

Kongré

Általában a két legismertebb anyag, amit használunk keresztszemes hímzésnél az a kongré (aida), és a hímzővászon.

A kettő közül ismertebb a kongré, amire az jellemző, hogy a szövése úgy van kialakítva, hogy bizonyos közönként egy nagyobb lyuk van szőve az anyagba.

Az hogy mekkora a lyuk, azt HPI szám jelöli (Hole per inch:lyuk/inch). Ez határozza meg a szövet sűrűségét. Vannak nagyobb lyukúak és egészen apró lyukakból álló kongrék is. Ezt az anyagot általában méterben lehet megvásárolni, de vannak már szalag változatok is, ezeknek a széle szépen el van dolgozva, így nagyon szép kis könyvjelzőket, illatpárnákat is tudunk készíteni belőle.

A keresztszemes hímzés készítésekor ügyelni kell arra, hogy a kongréban egy lyuktávolság adja meg egy keresztszem szélességét és hosszát.

Érdekesség, hogy nem csak fehér és ekrü színben lehet kapni, már nagyon sok féle színben a rendelkezésünkre áll. Érdemes kísérletezni.

Hímzővászon, lenvászon.

Ezekre az anyagokra az jellemző, hogy a szövés egyenletes, nincsenek lyukak a tűnek, mint a kongrénál. Nehezebbnek tűnik, de sokkal szebb a hímzés egy vásznon.

A hímzővászon és a lenvászon között a különbség az anyag szövésében van. A hímzővászon egy egyenletes szövésű anyag, a lenvászonnál előfordulhat itt-ott vékonyabb, vastagabb szál, ezért kevésbé szabályos a vászon.

színes vásznak

Ezek a vásznak is méterben kaphatóak vagy szalagban. A hímzővásznat szintén sok színben lehet kapni, míg a lenvásznat általában természetes anyagokkal színezik, így ott kisebb a színválaszték, de azért így is lehet a fehéren és az ekrün kívül más színnel is találkozni.

vászon hímzéshez

A hímzővásznaknál és a lenvászonnál figyelni kell arra, hogy a keresztszemes hímzés során a vásznakon két lyuk távolsága határozza meg a keresztszem méreteit.

Manapság már nem csak ezekre az anyagokra tudsz hímezni. Már lehet műanyag lapra, fára, papírra. Amire figyelni kell, hogy a műanyag tartós, de merevebb is. Viszont tökéletes pl. kulcstartó, telefontok készítésére. A papírnál arra kell figyelni, hogy ha nagyon szorosan húzzuk a szálakat, akkor elszakadhat. A készen kilyukazott fa tárgyak is nagyon jópofán néznek ki keresztszemes öltésekkel, manapság már ilyen kis csomagokat is lehet kapni.

Lehet még  hímezni kanavára is, ami egy merevebb anyag, mint a vászon, és a lyukak is nagyobbak. Ebben az esetben vagy vastagabb fonalakat használsz, vagy a fonalak számát növeled. De már létezik műanyag kanava, ami előre kilyuggatott műanyag forma, pl. szív, kör stb. amit ha kihímezünk ötletes ajándékok is lehetnek.

Keresztszem

A keresztszemes hímzésnél a fonalat x alakban öltjük. A keresztöltést kétféleképpen tudjuk elkészíteni, az egyik az, hogy először az x egyik szárát készítjük el egy adott sorban, amilyen hosszú lesz a mintánk. Amikor a sor végére értünk, akkor visszafelé haladva elkészítjük a másik szárát az x-nek.

Ez a módszer akkor a legjobb, ha hosszú, nagy mintáink vannak. Amennyiben elszórtan vannak a minták, akkor érdemes egyesével befejezni a szemeket és úgy haladni.

Ha már meg van az anyagunk és a technika is megy, akkor már csak egy jó kis levendulás mintát kell keresnünk és azt szépen meghímezni.

Segítségként adok egy levendula mintát, hogy el tudd kezdeni a munkát. Az interneten, szakkönyvekben és a szaklapokban rengeteg mintát tudsz találni.

Forrás: pinterest

Ha elkészültünk a hímzéssel, akkor a hímzett anyagunkból szintén egy kis zsákot készítünk, megvarrjuk, megtöltjük és egy szép szatén szalaggal megkötjük.

 

Horgolás

Horgolt mintát jelen esetben főleg dekorációnak tudjuk használni. A kiszabott zsákra vagy párnára még összevarrás előtt felvarrjuk az elkészült horgolt mintát. Ezután varrjuk össze a zsákot az fent leírtak alapján.

Igazából a horgolt minta már egy kis finomságot ad a levendula párnánknak. Egyedi és különleges lesz a munkánk.

Érdemes színben harmonizáló horgoló cérnával dolgozni, pl. egy szép szürke alapra levendula lila színnel horgolt kör minta tökéletes harmóniát kölcsönöz. Ne csak hímzőknek kedvezzek, mellékelek pár mintát, hátha valamelyik megtetszik.

Forrás: pinterest

 

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődésedet és belevágsz valamelyik levendula párna vagy zsák elkészítésébe.

Jó munkát és szép napot kívánok!

Kövess továbbra is, mert a következő blogban megtudhatod, hogyan készül a levendula buzogány.

Üdv:Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.