+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Mochila technika és alkalmazása – kárpit horgolás

A Mochila horgolás az idei szezon várható trendje! Aki meglátja ezket a bonyolult szövésű táskákat, egyből beleszeret. A mochila technika annyira lenyűgöző és addiktív, hogy nem szabad nem kipróbálni

Az egyszerű színváltozás lehetővé teszi a legszebb minták és minták elkészítését.

Ezzel a technikával készíthetünk táskát, tárolót.

Egy ilyen technikával készült táska tökéletesen alkalmas bármilyen alkalomra: akár élelmiszert vásárolunk, akár kézitáskaként használjuk.

Forrás:Pinterest

Mochila vagy kárpit horgolás, van ahol gobelin horgolásnak nevezik. Ez a horgolás szép lassan népszerűvé vált szerte a világon, és ha ezt az egzotikus törzsi horgolás technikát be akarjuk vinni otthonunkba és divat kiegészítőnkbe, akkor nem szabad kihagyni, ki kell próbálni.

Rendkívül szórakoztató minden egyes öltést pixelként használni, és megtervezni ezeket a mintákat, különböző színű fonalakat horgolni együtt, és folyamatosan váltogatni a színeket.

A Wayuu a Guajira-félsziget etnikai csoportja Észak-Kolumbiában és Venezuela északnyugati részén. A Wayuu nép matriarchális társadalom, és a nők szövik a Mochila táskákat.

Eleinte szövő székeken szőtték, szövési technika volt.

A Wayyu története szerint a Wide Keru Isten, akit a Pók szimbolizál, asszonyait eredetileg megtanította a táskák szövésére és a bonyolult minták létrehozására.

Forrás:Pinterest

Bár az egész arhuacói közösség részt vesz a gyártásban, csak a wati (arhuacói nők) szokás szerint szőhetik össze a táskákat. Hagyományosan a nők már kiskoruktól megtanulják a szövést, figyelve anyjukra. Amikor egy lány először eléri a pubertást, körülbelül 6 hónapig elszigetelten tartják. Ekkor tanítják meg szőni, főzni, gyermekeket nevelni és minden házimunkát, amelyet egy nőnek ismernie kell.

 

Forrás:Pinterest

Később, amikor a spanyolok meghódították Dél-Amerikát, az apácák horgoltak a Wayuu nép előtt, akik leleményesen beépítették csodálatos Kanas-örökségüket (mintákat) e gyönyörű táskák létrehozásába. Így született meg a Mochila Horgolás.

Forrás:Pinterest

A mochiláknak sokféle stílusa van. A susu egy hátizsák, általában 20–30 cm széles és 35 cm magas, személyes és munkahelyi tárgyak tárolására. A szövetekre jellemzőek a természet által ihletett díszítő minták és a kultúra által körülvett látvány.

Forrás: Pinterest

A színek, amelyekkel a mochilákat szövik, horgolják, földszínek, a barnától és a bézstól a fekete és a szürkeig terjednek. A táska elkészítése általában 20 naptól 30 napig tart.

A Mochilához használt fonal

Eredetileg az Arahuaco-vidékről származó természetes szálakból, például agávéból és pamutból szőtték őket. A spanyolok bemutatták a juh gyapját, és jelenleg a mochilák pamutfonalból és ipari szálakból készülnek.

 

Forrás:Pinterest

Készítheti a Mochila-t pamutfonallal is, feltéve, hogy dupla szilárdságú. Ez azt jelenti, hogy 2 szál egyben működik. A normál méret eléréséhez valószínűleg meg kell duplázni a sorok számát is.

Forrás:Pinterest

Ezt a technikát nagyon nehéz úgy leírni, hogy érthető legyen, ezért inkább különböző videókat mutatok, hogy megértsük a lényeget, majd pedig mintákat, ötleteket, hogy még jobban kedvet kapjál.

A videókból kiderül, hogy azért itt figyelni kell a fonalak összegabalyodására.

A nagy öregek azt vallják, ha már kettőnél több fonallal dolgozunk, érdemes fonaltartót használni, hogy simán tartsuk a horgolást, ne gubancolódjon a fonal.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, nem kell azonnal több ezer Ft-ért mindenféle csoda dobozt, táskát venni. Na jó, ha szeretnél, nem tartalak vissza, hiszen azok szépek, praktikusak, hosszú távon nagyon hasznosak. Viszont ahhoz, hogy kipróbáljuk hogyan működik ez a technika, elég pár műanyag doboz, pohár.

Mindegyik mochila színe, mintája és menetfeszültsége miatt más. Vannak azonban olyan minták, amelyek felismerik a neveket a közösségen belül. A Wayuu minták a kaanás (szövési rajz) nevű hagyományos mintákból származnak. A Kaanás általában geometriai kompozíciók, amelyek az egymással összekapcsolt minták készítése során megismétlődnek, és mindegyik megkapja a jelentését kifejező nevet.

 

Forrás:Pinterest

Mutatok néhány mintát, ezek alapján tudunk horgolni. Természetesen a színeket változtathatjuk ízlésünknek megfelelően.

Forrás: Pinterest

Tudom, sok gyakorlást, türelmet igényel, de szerintem csodás alkotások születnek ezzel a technikával.

Forrás:Pinterest

Mindenképpen nyomtassuk ki vagy egy kockás papírra színessel rajzoljuk le a mintát és úgy dolgozzunk. Ha már megy a horgolás, akkor bátran találjunk ki saját mintákat, színeket.

Forrás:Pinterest

Forrás: Pinterest

Ha nem merünk egyből táskát készíteni, készítsünk alátétet, kisebb tárolót. Aztán ha már bátrabbak vagyunk, jöhet a táska.

Forrás:Pinterest

Forrás: Pinterest

Nyudogtan rugaszkodjunk el kicsit, mert nem csak táska a megoldás, készíthetünk párnahuzatot is. Érdemes először csak az egyik oldalát ezzel a módszerrel készíteni, a hátulja lehet pamutvászon.

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődésedet a mochila iránt és megpróbálkozol vele. Hidd el, az eremény fantasztikus lesz.

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű fonal és anyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

Forrás: Pinterest

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.