+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Nyári fejfedő készítése

Ebben a hatalmas hőségben nem csak a folyadék bevitelre kell vigyáznunk, hanem arra is, hogy nehogy napszúrást kapjunk. Régen főleg a gyerekeknél és az idősebbeknél figyeltünk oda, hogy vegyenek fel valami kendőt vagy kalapot, de most, hogy a hőmérő 38 °C-ot is mutat, jobban járunk, ha mindannyian a fejünkbe nyomunk egy kalapot.

Arra gondoltam most ebben a részben megnézhetnénk, hogyan is tudnánk mi magunk is készíteni egy kalapot, vagy kendőt családtagjaink számára vagy saját magunknak.

 

Varrjunk kalapot

A kisbabát fontos védeni az erős napsugárzástól, ezért az egyik megoldás ilyenkor a széles karimájú babakalap használata. Nemcsak a baba arcát, hanem a vállait is megvédi a napégéstől. Készítsünk a babánknak egy babakalapot.

Tudom, most azt mondod, hogy „de jó lenne megcsinálni, de biztos nehéz” vagy „nekem ehhez nincs kézügyességem” vagy „ezt én úgy sem tudom megcsinálni”. Akkor most el kell mondanom valami: MEG TUDOD CSINÁLNI! 

Ja és ne gyere azzal, hogy nincs varrógépem, mert kézpeld el, akár kézzel is meg tudod varrni.

Mutatok egy videót is, hogy lásd nem nagy ördöngősség.  Ami még fontos, nem csak babáknak lehet elkészíteni, akár magadat is meglepheted vele.

Akkor most hogy láttuk videót, kezdjünk is hozzá.

 Nézzük mire is lesz szükségünk:

– két vagy akár több színű anyag (a merevebb vászon anyagok a legpraktikusabbak, de sima pamutvászonból is készíthetjük, ha szeretnénk, hogy merevebb legyen pl. a karimája, akkor vasalható közbélést teszünk közé)
– szabásminta készítéséhez: papír, újságpapír, vonalzó, körző (vagy egy lapostányér)
– varráshoz: vastagabb cérna vagy fonal, gombostű
– díszítéshez: szalag, műanyag patent, virágok, stb.
Elkészítésének idő kézzel: kb. 2 óra, varrógéppel: kb. 1 óra

Az anyagokat érdemes varrás előtt kimosni, mert összemehetnek. Mivel a pamut elég gyűrődékeny, száradás után vasaljuk ki.

Mielőtt elkezdjük kiszabni a kalapot mérjük meg a gyermek vagy akinek készítjük, annak a fejméretét.

De akár mi magunk is ki tudod számolni, mekkora sapkát kell készítenünk, az alábbiak szerint.  Mérjük meg a fej körfogatát centiméterben, majd ezt a számot osszuk el 3,14-gyel. Így megkapjuk a kalap tetejét alkotó kör átmérőjét.  Ha van otthon körzőnk, akkor rajzoljunk egy kört az átmérő felével és vágjuk ki.

Ha nincs körzőnk, akkor keressünk egy kistányért, aminek a mérete megfelelő és azt rajzoljuk  körbe a papíron, majd vágjuk ki. Hajtsuk félbe az egyik, majd a másik irányból, így megkapjuk a kör középpontját.

Amennyiben nincs akkora tányérunk, akkor az alábbiak szerint járjunk el. Válasszunk egy közepes tányért. Rajzoljuk körbe, aztán jön a barkács munka. Ne ijedj meg!

A kört vágjuk ki és úgy mint az előbb hajtogatással keressük meg a középpontját. Most vonalzóval a középpontból mérjük le a szükséges sugár hosszát. Jelöljük meg. A hajtásvonalakon jelöljük be ezeket a pontokat, kössük össe és ki is alakul a körívünk. Vágjuk le a megfelelő méretre.

 

Vegyünk egy kinyithatós reklámújságot, csukjuk be a hajtás mentén. A hajtás aljához, a csúcsba illesszük a körzőnket és húzzunk egy félkörívet a sugár –előző kör (kalap tetejének) a sugarával – távolságában, majd készíts még egy, 7 cm-rel nagyobb kört is. Ha szétnyitod az újságot és kivágod az ívet, meg is kapod a babakalap karimájának szabásmintáját.

Körző nélkül: tegyük a kivágott kör középpontját az újság hajtásának aljához, a csúcsba, rajzoljuk körbe a körcikket, majd mérjük ki vonalzóval az ezen felüli, plusz 7 cm távolságot, jelöljünk be legalább 4 pontot ebben a távolságban és kössük össze egy körívnek. Utána vágjuk ki és meg is van a szabásminta.

Tegyük a babakalap tetejét az anyag fonákoldalára és tollal rajzoljuk körbe, majd 1 cm ráhagyással vágjuk ki a kört. A körberajzolást megkönnyíti, ha a szabásmintát odagombostűzzük az anyaghoz.

 

Most a karima szabásmintáját tegyük az arra szánt anyag fonákjára és rajzoljuk körbe, majd vágjuk ki 1 cm ráhagyással.

Ha van elég anyagunk, akkor érdemes ketté hajtani az anyagot és a illesszük a karima alját a hajtásvonalhoz, majd így rajzoljuk körbe. Ezt ismételjük meg még egyszer.

Egyszerűbb a dolgunk, ha a karima összesen egy alsó és egy felső anyagdarabból áll, de előfordulhat, hogy nincs annyi anyagunk egyben, akkor sincs baj. Ebben az esetben négy karimadarabot kell megrajzolnunk és kivágnunk. Tehát vagy két teljes körívű, vagy négy db félkörívekből áll karimára van szükségünk.

Most jön a kalap magasságának kialakítása.

Rajzoljunk egy téglalapot a következő paraméterekkel:
szélesség: a fej körfogatának hossza/2,
magasság: 7 cm.

Ezt a szabásminta darabot ráfektetjük az anyagunkra, rágombostűzzük és kiszabjuk. Nagyon fontos, hogy itt is hagyjunk +1 cm a varrásszélnek, tahát 1cm-es ráhagyással vágjuk ki a téglalapot. Ezzel most már kiszabtunk minden alkatrészt. Indulhat a varrás.

Most már akkor az alábbi alkatrészek vannak előttünk.

Ha négy darabból szabtuk ki a karimát, akkor a következő lépésben össze kell varrni őket és szétvasalni a varrásnál. Az anyagoknál mindig a színoldalt a színoldallal fordítjuk össze (színt színnel szemben) és úgy varrjuk össze.

Ezután a kalap tetejét és közepét fogjuk összevarrni. A kalap tetejét és az oldalát színt színnel szembe fordítjuk és összegombostűzzük. 

.

Most következik a karimák felvarrása. A két karimát összegombostűzzük színt színnel szembe. A külső peremet fogjuk összevarrni. Az 1 cm-es varrásszélnél összevarrjuk, majd kifordítjuk. Amikor kifordítottuk, levasaljuk.

Most fogjuk hozzá varrni a félkész kalaphoz. Érdemes még mindig összegombostűzni a karmia két anyagát, mert elmozdulhat a két anyag, akkor is, ha már a peremét összevarrtuk.

 

A karima belső ívét, ahol nincs összevarrva, hozzátűzzük a kalap aljához. Figyeljünk oda, hogy színt színnel szembe tűzzük, hogy a varrások a kalap belsejében maradjanak.

Nagyon fontos, hogy a karima pontosan illeszkedjen a kalap oldalára, mert ha beszűkül, nem fog felmenni a fejünkre.

Ha varrógéppel varrunk, szépen el lehet tisztázni a varrásokat. Ha kézzel varrunk, akkor pelenkaöltéssel varrjuk el az anyagszéleket.

Kész is vagyunk, most jöhet a díszítés. Masnit, virágot, bármit felvarrhatunk a kalapra, ez már csak rajtunk múlik.

Forrás: http://www.mammba.hu

 

Most hogy tudjuk hogyan kell kalapot varrni, mutatok pár szabásmintát, pár öteletet, videót további kendőkre, kalapokra.

Forrás: Pinterest

Sokszor gondot okoz a silt megvarrása. Vagy merevítőt teszünk a két anyag közé vagy szerzünk egy rossz sapkát és kibontjuk a siltjét és felhasználjuk.

A siltes kendőhöz nem csak pamutvászon használható, hanem a pamutjersey is jó megoldás. Nyúlik, szellőzik és puha is.

Mutatok pár szabásmintát és videót hozzá.

Silt nélkül is készülhetnek.

Forrás:Pinterest

Forrás:Pinterest

 

 

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű anyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

Forrás: Pinterest

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.