+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Ruha méretek – Méretvétel helyesen

A legtöbb esetben mikor veszünk egy új nadrágot, szembesülünk azzal, hogy a dereka jó, a csípő is, jobb esetben, de a hossza? Lehet velem van a baj, és én vagyok kicsi, gömbölyű, ami tény, de hogy minden második embernek túl hosszú a nadrágja, az biztos.

Természetesen biztos erre is meg van a gyártók magyarázata, a praktikum, de a tény az tény, szinte minden nadrág hosszú.

Persze tudom vannak azért olyan helyek, ahol lehet kapni különböző hosszúságúakat, de nincs nagyon sok belőlük.

Nem beszélve arról, hogy még csak a nadrágról beszéltünk, mert ugye ott vannak a szoknyák, amik nem csak széltében bővülnek, hanem hosszában is, néha azt hiszik a gyártók, hogy 2 méteres 100 kg-os emberek vannak, vagy 45 kg-osok. Se két méteres nem vagyok, és sajna 45 kg-os se, mondjuk annyi nem is szeretnék lenni. Azért pár kilóval jó lenne kevesebbnek lenni, de azt meg nem oldom meg azzal, ha pár számmal kisebb nadrágot veszek. Sajna.

A ruha méretek helye megállapítása tehát nem mindig egyértelmű és nem mindig könnyű.

A szomorú valóság az, hogy sokan előszeretettel vesznek nem csak hosszban nagyobb vagy kisebb nadrágot, szoknyát, hanem széltében is. Persze, tudom, van első látásra szerelem ruha darab, vagy nem lehet már abban a méretben rám valót kapni, de azért érdemes meggondolni, hogy megéri-e két számmal kisebbet venni, vagy nagyobbat. Egyrészt találni kell egy jó varrónőt, ami manapság nagyon nehéz, sajnos. Ha találunk, akkor valljuk be bármennyit kér, már sokalni fogjuk, hiszen majdnem annyi lesz a szűkítés, aljazás mint a nadrág, vagy a fele nadrág. Szoktam azt is hallani, hogy most turkáltam pár 100 Ft-ért és nem ér annyit amennyit mondjuk elkérnénk egy aljazásért, szűkítésért. Pedig még nem is vagyunk drágák.

Ilyenkor sajnálni tudom az embert, mert igazából vett egy számára kedves darabot, de ha nem csináltatja meg, akkor felesleges  pénz kidobás volt. Ha megcsináltatja, akkor meg lehet rossz szájíz marad, hogy nem ért ennyit a nadrág. Egyik sem jó. Ezért érdemes kicsit átgondolni, hogy megéri-e egyből mindent megvennünk, mert megtetszik.

Most meglincselnek a varrónők, hogy most akkor kevesebb lesz a munkájuk, de az igazság az, hogy bár sokan azt mondják, jaj csak egyenes fel kell varrni, azért itt néha többről van szó. Persze van mikor „csak” egyenesen fel kell varrni, de lehet hogy kézzel, lehet hogy fedőzőgéppel, lehet, hogy két tű is eltörik a gépben mire megvarrja, mert farmer, bőr, bársony, stb.

Arról nem is beszélve, hogy ha szűkíteni kell, meg kiengedni, akkor nehéz minden esetben ugyanazt a fazont, esést megtartani. Persze sok esetben észre sem lehet venni, mert mondjuk eleve úgy van varrva a nadrág, hogy van benne 1-2 cm és azt fazonvesztés nélkül ki lehet engedni. De mi van ha nem elég a 2 cm? Vagy csak 1 cm van benne, akkor toldjunk. Bármivel jó lesz, csak tudjam hordani. Amikor a bármi elkészül, akkor bizony még sem jó a bármi, pedig mennyit gondolkozott szegény varrónő a bármin.

Természetesen vannak esetek, amikor óhatatlan elkerülni azt hogy nagy a nadrág. Egy fogyás, hízás, betegség, és sajnos az is szóba jön, hogy nincs rá keret, hogy új dolgot vegyünk és akkor marad a régi átdolgozása. Nincs is ezzel semmi gond. Még mielőtt bárki azt hinné, meg szeretném bántani azokat, akiknek szűkíteni, kiengedni, aljazni kell, nem így van.

Nekem például állandóan nagy a nadrágom dereka. Sajnos vagy nem sajnos, olyan adottságaim vannak, hogy ami fenékben jó, derékban nem. Én öv gyilkos vagyok, rengeteg övet pusztítok el, mert anélkül leesik a gatyám, de lusta vagyok a varrónővel bevetetni, ezért gyilkolom az öveket. Pedig ha bevetetem, mert azért előfordul ilyen is, akkor tök jó, mert legalább nem nyom az öv egész nap.

Arról nem beszélve, hogy van pár darab a szekrényemben, arra várva, hátha belefogyok. Jól van olyan nincs, hogy hátha belenövök, mármint magasságban.

Tehát nem bántás volt semmilyen téren, nem a varrónők munkáját szeretném elvenni, csak egy kicsit óvatosabb duhajkodásra szeretném felhívni a figyelmed, mikor beszabadulsz a ruha üzletbe. Hiszen most úgy is szerencsére, egyre nagyobb figyelmet fordítunk a környezetünkre, így azzal is sokat segítünk, ha nem veszünk mindent, amibe első látásra beleszeretünk, még ha kicsi is, vagy nagy. Tudatos vásárlás kedveseim, meg öko :).

 

 

Forrás: Pinterest

Na a hosszú bevezetés után, lássunk munkához, miért is írtam ennyi mindent össze, ha nem látjuk a lényeget?

Méretet veszünk tehát akkor ha igazítani kell a ruhát, veszünk akkor ha valami újat szeretnénk készíttetni.

A méretvételnek vannak buktatói, ezért most azokat nézzük át.

Egy szabásmintát ha előveszünk, azért az írja, hogy mire is van szükségünk. Mellméret, csípőbőség, derékbőség, hosszúsági és szélességi méretek a fontosak. 

Forrás: Pinterest

A legtöbb szabásminta leírás úgy kezdődik, mérd le magad. Már itt rosszul indítunk. Sokkal egyszerűbb és jobb is, ha segítséget kérünk. Ha mégis csak magunkra számíthatunk, akkor próbáljunk meg az alábbiakra figyelni.

Álljunk tükör elég és próbáljunk meg nem mozogni, mondjuk hogy akkor hogy mérünk az azért vicces, de nem ficeregjünk sokat, mert normál esetben ha veszik le rólad a méreteket, akkor nem megengedett a mozgás, mert hamis adatokat kapunk. Persze a kényszer nagy úr.

Szoknya hosszát pl. úgy tudod legkönnyebben megmérni, ha kötünk egy zsinórt vagy szalagot a derekunkra és a onnan lógatjuk le a centit. Viszont vigyázz! Nem hajolhatsz le,úgy kell leolvasnod.

Ebből a hibából sok baj történt már. Nálunk is előfordul, hogy úgy jönnek a kedves ügyfelek, hogy ők otthon bejelölték. Ami tök jó, mert gyorsabban tudunk haladni, már nem kell öltözködni. De aztén kiderül, hogy otthon, ő egyedül mért. Ez nem is baj, de mikor levágjuk, elkészül, felveszi és kiderül rövid lett. Aztán rájövünk, hogy közben ő lehajolt mikor mérte a hosszt. Ilyenkor sajnos jön a varázslás, visszavarrni azt, amit nem kellett volna levágni.

Ruha varrás előtti méretvételnél a legjobb, ha fehérneműben mérjük magunkat, vagy méretjük magunkat.

Forrás: Pinterest

 

Alkalmi ruha varratásakor, mindig abban a melltartóban vetessünk méreteket magunkról, amit viselni fogunk a ruha alatt.

Egy cukik koktélruhát el tudunk rontani, ha normál melltartóban vettük fel a méretet, te pedig anélkül vagy push-up melltartóval fogod viselni. Ilyenkor vagy nagy lesz a kivágás vagy szűk lesz a ruha és nem fogod jól érezni magad.

 

Forrás: Pinterest

Ugyanez vonatkozik a nadrágoknál is pl. ha kis szövet nadrágot szeretnénk varratni.

Nem farmerban, melegítőben vesszük le a méretet.

 

A következő kérdés, amit muszáj feltenni, testi defromitások. Sokan szégyellik, nem szeretnek róla beszélni. De számolnunk kell vele, miért ne lehetne az is csinos, akinek csípőprotézise van, vagy súlyosabb gerincferdülése. Nekik is jár, hogy szépek, csinosak legyenek. Úgy hogy nem kell szégyellni, nem kell megvárni a kérdést, merjünk szólni, hogy pl. az egyik lábunk rövidebb, vagy Scheuemann-unk van.

Ilyenkor nem elég egy sima nadrághossz mérés. A láb külső és belső hosszát is meg kell mérni, mindkét lábnál.

Gerincferdülésnél a váll méretek fontosak és még a mellméretnél is oda kell figyelni. Tehát szólunk és nem szégyenkezünk. Nincs miért!

Ha van pocakunk, akkor sem kell emiatt kellemetlenül érezni magunkat, amikor a varrónő igen is leveszi a has kerületét. Nem zavarba akar minket hozni, nem jelezni akarja, hogy fogynunk kell, hanem egy kényelmes ruhát szeretne nekünk készíteni.

Forrás: Pinterest

Nadrág méretek levételénél mérjük a csípőbőséget, a nadrágszár belső hosszát, nadrág teljes hosszát.

Felhajtás esetén mindig legyen nálunk cipő, amivel hordani fogjuk a nadrágot. Ilyenkor ha nincs rendellenesség, elég a nadrág egyik szárán bejelölni a megfelelő hosszt.

Ha nincs nálunk cipő farmernál nincs is gond, mert általában a talpig (talp élig) ér a nadrág. Alakalmi nadrágnál nehezebb, mert ott azért vannak magasabb sarkak és alap helyzetben a nadrág hoszzát úgy szoktuk meghatározni, hogy a talp élig érjen a nadrág. Odáig ahola cipő oldala és a talp találkozik.

Ha nincs nálunk cipő, akkor a talp élig mérjük.

Ha viszont magassarkúval hordjuk, akkor hosszabbra kell hagyni, mert az úgy szép, ha rálóg a nadrág a lábfejünkre.

Öltönynél aranyszabály, hogy a nadrág hossza akkor jó, ha az éle a cipőnk tetejénél ér véget.

Forrás: Burda

Akkor most kezdjünk neki a méretek levételének.

Mellméret

Forrás: Pinterest

Mellméretnél meg kell mérnünk a mellbőséget és a mell alatt mért körméretet. Ez azért is fontos, mert ebből a két adatból ki tudjuk számolni, milyen a kosár méretünk, ami melltartó vásárlásakor nagyon hasznos.

Egyes szabásmintáknál előfordulhat, hogy kérnek mell felett mért bőséget. Ezt mindig úgy mérjük, hogy a centit a hónalj alatt vezetjük.

Kellhet még a vállpánt hossza, távolsága, ezek fazontól függőek.

A mellbőség, az a mellcsúcson (mellbimbó magassága) mért legnagyobb bőség. Mikor ezt mérjük, ne push-up melltartó legyen rajtunk, mert akkor nem valós értéket kapunk. Az erősen párnázott melltartók sem jók ilyenkor. Érdemes olyan melltartót felvenni, ami a legjobban illeszkedik a mellre, nem mellvarrott.

A mellbőséget úgy mérjük, hogy a centit a hónalj alatt vezetjük, vízszintesen tartjuk a mellcsúcson, és elöl fogjuk össze. Ne legyen se túl laza, se szoros.

Fontos, hogy hátul is a mellcsúcs magasságában mérjünk.

 

Forrás:Pinterest

A mell alatti mellkaskerületet közvetlenül a mell alatt mérjük. Ebben az esetben is vízszintesen tartjuk a mérőszalagot, és kényelmesen vegyünk levegőt közben. A centi ne legyen sem laza, sem feszes.

Forrás: Pinterest

Most a mellbőség méretéből vonjuk ki a mellkas kerület méretét. Például, ha a mellbőséged 100, a mellkaskerület 76, akkor 100 – 76 = 24. Ez a szám fogja megmutatni nekünk, a melltarttónk kosárméretét.

A mellbőség és a mellkas kerület különbsége

*  12-14 cm különbség: A kosár

*  14-16 cm különbség: B kosár

*  16-18 cm különbség: C kosár

*  18-20 cm különbség: D kosár

*  20-22 cm különbség: E kosár

*  22-24 cm különbség: F kosár

*  24-26 cm különbség: G kosár

* 26-28 cm különbség: H kosár

*  28-30 cm különbség: I kosár

*  30-32 cm különbség: J kosár

*  32-34 cm különbség: K kosár

*  34-36 cm különbség: L kosár

*  36-38 cm különbség: M kosár

Most hogy vannak számaink és betűink, azért még nem vagyunk kész. Sok félreértés van, mert sokan azt gondolják, hogy a melltartó betűjele az maga a kosár kidudorodását jelenti, pedig nem!

A melltartó betűjele a merevítőpálca ívnagyságát jelenti,tehát, hogy mekkora a a mellünk körvonala.

A melltartó számjelzése a melltartó teljes hosszát mutatja kapocstól kapocsig, tehát, hogy mekkora a mellkas kerületünk.

Tehát van két számunk:

1. A mellkaskerület mérete (ez a melltartódon a szám). Ezt szoktuk felkerekíteni öttel osztható számra, hogy megkapjuk a melltartó méretét. Például, ha 76-os mellkas kerületünk, akkor a melltartó méretünk 75-ös lesz. 78 cm esetén már 80-as kell.

2. A viszonyszámunk, amit a két mért szám kivonásából kaptunk.

Mutatok egy táblázatos formát is, ahol ki tudjuk választani a méretet könnyebben.

Forrás: Pinterest

Derékbőség

Ha esegleg bugyi varrásra szánnánk magunkat, akkor derékbőségre, csípőbőségre és az ülésmélységre lesz szükségünk. Ezeket bodyhoz is meg kell mérnünk.

A derékbőséget a természetes derékvonalon mérjük. Pontos méréshez érdemes a derekunkra kötni vagy gombostűzni egy szalagot. Addig igazgassuk amíg kitapintjuk a derekunk vonalát. Ez ott van ahol a legkisebb a körméretünk. Ha gumit kötsz a derekadra és egy kicsit mocorogsz, akkor láss csodát a derekadon fog kikötni a gumi és akkor tudod ott kell mérned.

Ha ezt megtaláltuk, akkor ezen a ponton mérjük meg a bőséget. Jó ha úgy állunk, ahogyan természetesen szoktunk. Has behúzással lehet csalni, de nem hiszem, hogy érdemes.

Nagyon fontos, hogy ezentúl minden hosszanti mérést innen fogunk indítani. Tehát érdemes magunkon hagyni a gumit, vagy szalagot.

Forrás: Pinterest

Csípőbőség

A csípőbőség meghatározása talán a legnehezebb. Sajnos néha kellemetlen számokat is látunk ott a centin, amit hangosan nem is szeretünk kimondani, csak gyorsan felfirkantunk a papírra.

A mérőszalagot illesszük a fenék legerősebben kiálló pontjára. Mindig a legnagyobb körméretnél mérünk.

A derékon lévő szalaggal párhuzamosan mérünk, ne mérjünk se túl lazán, se túl szorosan.

Forrás: Pinterest

Csípőmélység

A csípőmélység a derékvonal (ahol a gumiszalag fekszik) és a csípővonal (ahol a csípőbőséget mértük) közti függőleges távolság az oldaladon mérve.

Forrás:Pinterest

Ülésmélység

Az ülésmélységhez szükségünk van egy székre, vagy bármilyen vízszintes és szilárd, nem süppedős felületre. Üljünk le úgy, hogy a combunk vízszintes legyen, a törzsünk pedig függőleges. Az oldalunk mentén mérjük meg a derékvonalunk és a szék lapjának távolságát.

Forrás: Pinterest

 

Forrás:Pinterest

Eddig tehát lemértük a körméreteket.

Körméretek

1    Mellbőség

2    Derékbőség

3   Csípőbőség

Most mérjük le az eleje méreteket.

A számok az ábrán mutatják, hol találjuk ezeket a paramétereket.

Eleje méretek

4    Eleje hossza – a nyak közepétől a derékvonalig függőlegesen mérjük.

A nyakunk mindkét oldalán tapintsuk ki azt a pontot, ahol egy normál kivágású felsőrész esetében a váll vonala kezdődik. A centimétert ettől a ponttól a mell csúcsán átvezetve mérjük meg a derekunkra rögzített szalag alsó széléig terjedő távolságot.

5    Vállhossz elől – a válltól a derékvonalig , a mellcsúcson át függőlegesen mérjük.

6    Vállszélesség – a nyak vonalától a vállízületig mérjük.

Az eleje felső hosszához a nyak mellett kitapintott ponttól a kar mozgatásával érzékelhető vállízületig mérjük. Fontos, hogy nincs tökéletesen szimmetrikus emberi test, így előfordulhat, hogy a mellmélységhez hasonlóan két vállunk sem pontosan egyforma. Ahogyan a mellmélységnél, az első mérésnél érdemes tehát a jobb és a bal oldalon egyaránt ellenőrizni a vállszélességet is, és a 0,5 centinél nagyobb esetleges eltérést külön feljegyezni, majd minden szabás előtt korrekcióként átvezetni a szabásmintára.

7    Nyakbőség – a kulcscsont felett vízszintesen körben mérjük.

8    Mellmélység – a válltól a mellcsúcsig függőlegesen mérjük.

Ugyanúgy mérjük, mint az eleje felső hosszát, de csak a mell csúcsáig. Fontos, hogy nincs tökéletesen szimmetrikus emberi test, így előfordulhat, hogy a két mellcsúcs nem pontosan azonos magasságban található. Az első mérésnél érdemes tehát a jobb és a bal oldalon külön-külön lemérni a mellszélességet, és a 0,5 centinél nagyobb esetleges eltérést külön feljegyezni, majd minden szabás előtt korrekcióként átvezetni a szabásmintára.

 

Háta méretek

9     Háta hossza – a nyaktól a derékvonalig függőlegesen mérjük.

A nyakcsigolyától a hátunk közepén haladva a derekunkra rögzített szalag alsó széléig mérünk.

10    Vállhossz hátul – a válltól a derékvonalig függőlegesen mérjük.

11    Háta közép – a mellvonaltól a derékvonalig függőlegesen mérjük.

 

Karméretek 

12    Felkarbőség – a felkar legvastagabb része körül mérjük.

Két karunk sem teljesen egyforma, ezért az erősebb karon, a felkar (azaz a könyök fölötti rész) legerősebb pontján mérjük.

13    Ujja hossza – a vállcsúcstól könyökön át a csuklóig mérjük. A karunkat kissé hajlítsuk be a mérés közben.

Az enyhén behajlított kar külső vonalán, a vállcsúcstól (ami a szabásmintán az ujjakör legmagasabb pontjának felel meg), a centimétert a könyökön is átvezetve állapítjuk meg.

14    Csukló – a csukló vonalán körben mérjük.

15    Belsőkarhossz – a hónaljtól a csuklóig mérjük.

Férfiaknak méretek, ingek, öltönyök vásárlásakor fontos szabályok

A sok mérés után legyen a férfiaknak is karácsony, segítsünk nekik is a vásárlásban. A méreteket náluk is levesszük, illetve ingnél még kiegészül pár méréssel a repertoár.

Nézzük mire is figyeljünk, hogy ők is csinosak legyenek mellettünk:).

Sok ing és zakó lapulhat a szekrényben a férfiaknál is, mert egy bibi van ott is, az ujjhosszúság. Tízből nyolc esetben szinte biztos, hogy túl hosszú az ujja. A maradék kettő hosszú karú, vagy rövidujju:).

Ha hosszú, abból még le lehet vágni, de ha rövid, akkor abból maximum rövid ujjút lehet készíteni.

 

Hogyan állapítjuk meg a helyes ujjhosszúságot?

A félreértések elkerülése végett, ne az alábbi helyzetekben figyeljük meg a zakónk, ingünk ujjának hosszát.

– Amikor a buszon kapaszkodunk.
– Amikor az íróasztalnál gépelünk.
– Amikor kezet fogunk valakivel.
– Amikor egy távolodó rokonunk, ismerősünk, tárgyalópartnerünk után integetünk.

A blézer/zakó ujjhosszát álló helyzetben, test mellé engedett karokkal, kényelmi helyzetben határozzuk meg.

De hát, mi is történik, amikor kapaszkodunk, gépelünk, kezet fogunk, integetünk?Hát bizony feljebb csúszik az  ujja a csuklónkon.  Ettől még nem válik az ujjhosszúság röviddé!

A legideálisabb viszonyítási pont a kéztő: a zakó, vagy a blézer ujja ugyanis eddig érjen. Ha az ujj a csuklóizület fölött végződik, akkor túl rövid. Ha a kézfejünkre is ráborul, akkor hosszú.

 

Forrás: Pinterest

Öltönyvásárlásnál erre figyeljünk

Nagyon fontos egy öltöny vásárlásánál vagy szabásánál, hogy az öltönynek olyan hosszúnak kell lennie, hogy  leérjen a cipzárunk aljáig, tehát fedje a hátsónkat.

Az ingujjunk másfél centimétert lógjon ki az öltönyünkből. Tehát mikor hossszúnak találjuk a zakó ujját, akkor azért nézzük meg hozzá az inget is, amit viselni fogunk hozzá.

Amikor öltönyt választunk, nagyon fotnos, hogy megnézzük a vállméretet. Ha nem stimmel, az nagyon nem szép. Jó esetben egy ügyes varrónő tud rajta segíteni.

Forrás: Pinterest

 

Hogyan válasszunk inget?

Amennyiben nem ismerjük a megfelelő ing méretünket, akkor muszáj a mérést elvégezni mielőtt nekiállunk a vásárlásnak.

Az alábbi méretekkel találkozunk általában 38-46 cm nyak kerület, 170-200 cm test magasság.

Centivel mérjük le az alábbiakat, hogy megfelelő méretet tudjunk választani.

1. A nyak kerülete

Amennyiben nem ismerjük a nyakunk kerületének méretét, mérjük meg.  A nyaka kerületének méretét az ádámcsutka szintjén mérjük. Az így kapott méret az  ing méretének felelnek meg.

Ha azt szeretnénk, hogy az ing megfelelő legyen a nyak körül, akkor tegyük az egyik ujjunkat a nyak és a gallér közé. Ez akkor érvényes fontos, ha az inghez nyakkendőt is fogunk viselni. Ha nem visel ünknyakkendőt, akkor megengedhetjük magunknak egy kicsit lazább gallért.

2. A mellkas kerülete

A melleken át mérjük, a centi vízszintesen legyen a test körül vezetve. Megint hagyjunk egy ujj méretű távolságot a centi és a test között.

3. A derék-csípő kerülete

A legnagyobb has kerületen át mérjük. Álljunk nyugodtan, elengedve magunkat.

4. Ingujj hossz

Amennyiben nem hosszúak a kezeink, akkor  a standard hosszaságú ingujj méret a megfelelő. A belső részén mérjünk az ingujj csatolásától a vállhoz egészen a mandzsetta végéig.

Ha hosszabb karjaink vannak, akkor válasszuk a hosszított ingujjat. Amennyiben biztos akarunk lenni, hogy a megfelelő hosszaságú ingujjat válasszuk, akkor egyszerűen mérjük meg a karjaink hosszát. Mérjük meg a válltól a hüvelykujjtól körülbelül 1 cm-re a hüvelykujj és a mutatóujj közötti rész felett. Ha ez a mérték megközelíti a 68 cm, akkor válasszuk a hosszított változatú ingujjat.

Amennyiben nagyon magasak vagyunk, körülbelül 200 cm magasak, akkor lehetséges, hogy jobb a hosszított ingujjú inget választani. Annak a mérete 72 cm.

Remélem segítettem kicsit eligazodnia  méretvételezés világában. Nagyon fontos, hogy tudjuk, senkinek az alakja nem tökéletes. Még a két oldalunk sem egyforma. Egyéni adottságok szerint kis korrekcióra mindig szükség lehet. De néhány főbb méret alapján így be tudjuk azonosítani a méreteinket, hogy le tudjuk venni a megfelelő szabásmintákat akár egy újságból, vagy mikor saját magunk készítjük. Vagy csak egyszerűen jó méretű ruhát tudjunk venni.

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.