+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Szoknya varrása – körszoknya

Nagyon sokan vesznek, kapnak ajándékba varrógépet, ami nagyon jó hír. Örülök, hogy sokan próbálnak otthon megoldani minél több álmot, elképzelést. Lehet, hogy csak jó ha van otthon, hogy egy nadrágot, szoknyát gyorsan felhajtsunk, egy szakadást megvarrjunk. Viszont van aki több mindent szeretne vele megvalósítani, messzebbre szeretne jutni. Van aki csak kísérletezni szeretne először és meglátjuk mi lesz belőle alapon áll neki a varrásnak. 

Mindegy melyik típusba tartozol, mert általában a legtöbben azért szeretnének legalább egy szoknyát megvarrni, ha nem is maguknak a gyereknek, unokának, hiszen a videókban olyan könnyű elkészíteni. 

Forrás: Pinterest

Most próbálok összegyűjteni pár szoknya szabásmintát, ötletet, mutatok videókat, amiben a szabásmintától a varrásig minden lesz. Lesznek könnyen elkészíthető darabok és kicsit nehezebbek. Remélem sikerül segítenem vagy legalább ötletet adni, hogy milyen szoknyával is kezdj el dolgozni. 

Forrás: Pinterest

Körszoknyát rendkívül egyszerű varrni. A kezdőknek mindenképp jó első projektnek, könnyen, gyorsan elkészülünk vele és nagy a sikerélmény. Készülhet kicsiknek, nagyoknak. 

Forrás: Pinterest

Ahhoz, hogy a méreteket meg tudjuk határozni, egy kis matematikára lesz szükség. Először ki kell számolni a deraka sugarát (r). Ez azért fontos, hogy majd ki tudjuk vágni a szoknya közepét. 

Az alábbi képletre lesz szükségünk:

r = c / 2 π.

A „c”-t, azaz a kerületet meg tudjuk mérni magunkon. A π (pí) pedig adott, 3,14.

Mérjük meg a derekunkat/csípőnket, ahová szeretnénk, hogy a szoknya dereka essen. Ez a „c”. Behelyettesítve a képletbe a kapott érték kerekítjük egész cm-re. Egy ilyen sugarú kört kell majd kivágnunk a szoknya közepéből, hogy bele tudjunk bújni.

Ehhez az értékhez hozzá kell adnunk a szoknya hosszát, annyi cm-t, amilyen hosszút szeretnénk. Így kapjuk meg a teljes hosszt cm-ben. 

Ha egy anyagból akarjuk kiszabni a szoknyát (márpedig ezért körszoknya a neve), akkor a dupla hosszt kell megvennünk az anyagból. Átalában a legtöbb anyagot fel kall hajtanunk mert foszlana, így a hosszhoz még hozzá kell adnunk a felhajtást is, a varrásszélt. Vannak anyagok aminél nem feltétlen kell a felhajtás, elég a cikk-cakk ollóval körbevágni, de van amit simán egyenes ollóval elvágunk és már kész is. 

Amennyiben nincs kétszeres hossznyni anyagunk, akkor megvarrhatjuk két félörből is, viszont ekkor két oldalvarrás lesz a szoknyán. Akkor viszont egyszer kell a teljes hossz. 

Forrás: Pinterest

Ha kifér a szoknya hossza egy anyagszélességből, akkor az alábbiak szerint helyezzük fel a középen kettéhajtott és újból félbehajtott anyagra a szabásmintát. 

Forrás: beashandmade.com

Ha nem férünk fel a kétszer félbehajtott anyagra, akkor két lehetőségünk van: két félkör alakot szabunk ki, vagy négy negyed darabot. 

Forrás: beashandmade.com

A négy negyedes szabást hosszabb vagy nagyobb méretű szoknyáknál érdemes használni. 

Forrás: beashandmade.com

A körív megrajzolása sokszor gondot okoz. Errek többféle megoldás van. Derék résznél sokan keresnek egy tányért, fazekat, amelynek a mérete megfelel és azt rajzoják körbe. 

Forrás: https://otthonka.ezalenyeg.hu/

A szoknya körívéhez pedig vagy kimérjük a derékvonaltól a mennyiséget és pöttyöket teszünk az anyagra és össszekötjük, vagy az alábbi megoldást választjuk. Egy madzagot kötünk az anyag sarkára vagy az oda tűzött gombostűre. A madzag másik végére kötünk egy ceruzát. És mintha körző lenne, megrajzoljuk az ívet. 

Forrás:https://almameter.wordpress.com/

Ha kiszabtuk a körünket, vagy köröket, akkor öszevarrjuki őket, beszegjük az alját és rávarrhatjuk a gumit a derekára. Nagyon fontos, hogy a gumi hossz a derék kerülete, amit lemértük már korábban. Általában 2 cm-rel rövidebbet szoktunk bele varrni, hogy ne essen le. De rá kell hagynunk varrásszélt, ahol összevarrjuk a gumi széleket. Először összevarrjuk a gumit. 

A szoknya derekát és a gumkit is négy részre osztom. Ezeket a pontokat megjelölöm. 

Forrás: https://www.bubulakovo.hu/blog-hu

Ezután a gumin megjelölt négy pontot összeillesztem a szoknya derekán lévő négy ponttal és ott összegombostűzöm a gumit az anyaggal. 

pörgös szoknya varrás

Forrás: https://www.bubulakovo.hu/userfiles/filemanager/Porgos_soknya/

Varrjuk össze a gumit az anyaggal. Kétféleképpen is készíthetjük. A négy ponton függőlegesen levarrom. Nem húzzuk az anyagot, se a gumit. Ezután a negyedeket fogom összevarrni. Itt már látszik, hogy az anyag nagyobb, mint a gumi. A gumit húzom ki az anyag hosszára és rávarrom.

A másik megoldás, hogy nem varrom le a gumit függőlegesen, hanem a letűzött negyedeket sorban levarrjuk. ahogy haladunk,úgy vesszük ki a tűket.

Mindkét esetben a gumit húzzuk, nem az anyagot.

Ha ezzel kész vagyunk jöhet az alja felhajtás.

Forrás: https://www.bubulakovo.hu/userfiles/filemanager/Porgos_soknya

Mivel nem egyszerű a körszoknya felhajtása, szépen, ezért mindenképpen gombostűzzük meg. Vannak anyagok, amiket elég ha ellockolunk, vagy cikkcakk öltéssel elvarrunk. Vannak, amiket el sem kell varrni, ha nem akarunk, pl. tüll, pamut jersey.

Ha szeretnénk, akkor szegőpánttal is elszeghetjük a szoknya alját.

 

Forrás: https://otthonka.ezalenyeg.hu/divat/csodaszoknya-kozepkezdo-hobbivarronoknek-38155

Továbbá van kétoldalú ragasztós, úgynevezett fátyolka, amit a felhajtásba be tudunk ragasztani.

 

Mivel ez a szoknyás rész igen nagy téma, ezért most csak a körszoknyára jutott időnk. Ígérem további szoknyavarrásokat is bemutatok. Remélem tudtam kicsit segíteni.

Webáruházunkban pedig rengeteg anyag közül tudsz válogatni.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

Forrás: Pinterest

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.