+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Kézművesség, ami a lélek gyógyítója

Szomorú napok vannak mögöttünk. Akik ismernek, azok talán tudják három gyermek, négy macska, egy kutya népesíti a családunkat. Eddig.

Minden macskánk befogadott, kidobott cicaként került hozzánk, három kicsi és egy akit valaki az újonnan beköltözött lakásunk előtt hagyott, öregen, betegen. Ez volt múlt hét csütörtökig. A kiscicákból minden gyereknek volt egy, és érdekes módon mindegyik cica olyan volt természetre, mint a választott gyerek. De sajnos egyel kevesebb a létszám. A középső gyermek cicáját elütötték, és már nincs közöttünk.

Miért is írok erről? Mert hátha másnak is segít. Nekem meg lehet, hogy az segít, hogy kiírom magamból.

A cica halálakor a lányom, akié a cica volt, nagyon összeomlott, mellette a többiek is. Sose fogom elfelejteni a fájdalmát. Nagyon aggódtam, hogyan fogja ezt feldolgozni, hogyan tudunk ezen túl lépni. Most sem tudok könnyek nélkül írni róla. 

Akinek nincs állata nem biztos, hogy pontosan átérzi most ezt, azoktól elnézést kérek, nem akarom őket szomorú dolgokkal terhelni. 

A gyásszal megbirkózni embert próbáló feladat.  Bár a halál az élet természetes velejárója, mégis olyan nagy erejű érzelmek járják át a folyamatot, amelyek átvehetik az irányítást az életünk felett. Bekúszik a mindennapokba, különböző szakaszokban találjuk magunkat. 

Mindannyian másképp dolgozzuk fel az elvesztést. Van saját módszerünk, amiről azt gondoljuk, azzal a módszerrel tudunk megbírkózni a fájdalommal. Van akinek az segít, ha folytan elmeséli mi történt, mit éltek át. Mások abban hisznek, hogy jobb visszahúzodni, elzárkózni a világtól, és az érzéseikkel elvonulnak. Van akinek az kell, hogy a kedvenc helyeket felkeresse, kékepet nézeget. És vannak akik a munkába temetkeznek. Még több munkába. 

Még a cica halála előtt pár nappal egy nagyon kedves vevőmmel beszélgettem, akinek van egy kutyája, aki sajnos nagyon beteg. (Remélem nem haragszol kedves Gazdi, hogy írok rólad.) Az utóbbi hetekben jött többször is és csak válogatta a fonalakat és arról beszéltünk, mennyire nehéz ez, hogy hamarosan műtik a kutyust és nem tudni mi lesz a végkimenetele. Ezért hogy lekösse a gondolatait és túl élje a fájdalmat, amit ez az egész aggódás kiváltott, csak horgolt és horgolt. Jött az újabb fonalakért és minden nap azon aggódtunk, mi lesz a műtét után. 

Forrás: pinterest

A műtét sikerült, a kutyus túlélte, de sajnos nagyon beteg. De most velünk van, és az aggódás közepette a sok horgolás, az alkotás úgy véljük megtette a hatását. A Gazdi is jobban van lelkileg, és minden percet kihasználnak együtt. Azt mondja, mintha egy terhet tett volna le, kihorgolta magából a feszültséget. Látom rajta, tudom, hogy ott lebeg annak a gondolata, hogy nem tudni mennyi van  hátra, de a szemében látom, hogy ez már egy másik út. Most mennek előre, együt a leghűségesebb társával. 

Forrás: Pinterest

A pszichológia már régóta tanulmányozza a kézműves tevékenységek jótékony, lelkiegészség-megőrző hatását. Egy kutatás szerint például a kötésnek számos pozitív hozománya van: megnyugtat, csökkenti a stresszt, sikerélményt ad, összeköt a hagyományokkal, növeli az önbizalmat, a koncentrációt és a problémamegoldó képességet. Azok az emberek, akik gyakrabban kötnek, boldogabbnak és nyugodtabbnak vallották magukat, emellett a kognitív funkcióik (mint például a memória vagy a figyelem) is jobban működtek. Az utóbbi eredményt más kutatások is megerősítették, azt állítva, hogy a kötés lelassítja a kognitív öregedést. Klinikai környezetbe ültetve a kötést, a kézműves tevékenység anorexiás betegeknek segített az evéssel kapcsolatos szorongásuk csökkentésében. A közös kötés pedig pozitívan hat a társas kapcsolatokra is.

Forrás: Pinterest

A stresszoldásban nagy szerepe van a flow-élménynek is, amit ilyenkor átélhetünk. Az alkotás folyamatos tanulást is jelent, kihívásokkal és gyakori sikerélményekkel – ez, a képesség és kihívás tökéletes egyensúlya a flow receptje. Egy kutatás szerint a foltvarrás idősebb korban növeli a jóllétet: a patchwork ugyanis kognitív kihívást jelent, folyamatos fejlődésre késztet, és az is számít, hogy sok színt használnak közben, ami pozitív hatással van a hangulatra, különösen a téli hónapokban. Férfiaknál inkább a barkácsolásban figyeltek meg hasonlót: a fa megmunkálása növeli a produktív gondolkodást, a problémamegoldást, emellett pedig a foltvarráshoz vagy kötéshez hasonló előnyökkel is bír.

Forrás: Pinterest

Az alkotás öröme, nem csak a művészek kiváltsága. Miközben alkotunk átélhetjük az alkotás örömét, ki tudunk lépni a mindennapok mókuskerekéből, nyugalommal töltehet el, kiegyensúlyozottabbá válunk. Mindemellett kiváló  szabadidőeltöltés is az alkotás. 

Nemrég a karácsonyi üzleti dekoráció elemeinek beszerzésekor vettem pár kreatív csomagot. Gondoltam megcsinálom és majd kiteszem őket dekorációnak. Mégis valahogy nem volt meg az ihlet, a hangulat, hogy nekiálljak a karácsonyi készülődésnek. Nem is volt baj. Mert a cica halála utáni napokban, kezembe akadtak a csomagok és akkor jött az ötlet, hogy majd a lányommal közösen alkotunk, hogy próbáljuk túlélni a napokat. 

Nem is gondoltam, hogy mennyit ad ez a lányomnak. Kicsit kizökkentette. Az elsőt még közösen készítettük, de aztán láttam, hogy egyszerűen él a gyerek, alkot, gondolkozik, hova mit tegyen, hogyan néz ki szebben. Ott boldog volt, és akkor hagytam. Hagytam, hogy alkosson egyedül. Csinálja a saját szája íze szerint, töltődjön fel ezzal a pozitív energiával, amit az ad, hogy alkot, alkot valami szépet, ami ő maga, olyan amilyen. És gyönyörűek lettek. 

Órákra letette a fájdalmát, tudott boldog alkotó gyerek lenni. Néztem az arcát, és tudtam most jól van. Most igen, hamarosan mikor felmegy a szobájába és megtalálja a pulcsiján a kicsi fehér szőrszálakat, újból eltörik a mécses. De talán merített az alkotásból annyi erőt, hogy a lélek fájdalma enyhűljön kicsit. 

Ahogy egy másik vevőm mondta, a lélek gyógyírja a sírás. Minden más betegségre ott a gyógyszer. Tehát fogunk még sírni, de az alkotás, a kreatív tevékenység sok erőt adott. Én még sokat sírok, és fogok is. Abban a fázisomban vagyok, ahol még nem tudok belekezdeni az alkotásba, de látva a lányom feltöltődését, örömét, erőt kell gyűjtenem és meg kell lépnem a gyász következő lépcsőfokát. Az enyémet. 

Forrás: Pinterest

Ebben erőt adnak a vevőim is. Ma két esetben is azt éreztem, érdemes lenni, működni. Egy éve covid alatt kezdett egy kedves férj járni a boltba, listával, újsággal a kezében. A felesége akkor kezdett el horgolni. Közösen válagoattuk a fonalakat az adott mintához, hogy otthon a lelekes felesége elkezdhesse élete első amigurumiját. Azóta felváltva járnak hozzám és ma a férj betért egy félig kész tökéletesen szép horgolt babafejjel. Elfogyott a fonal. Tartottam a kezemben és annyira boldog voltam, hogy egy ilyen szépséget tartok a kezemben, és kicsit én is részese lehettem ennek a csodának. 

Forrás: https://mindy.hu/hu/kreativ-otlet/2266/aranyos-kislany-amigurumi-baba-ingyenes-horgolasminta

A fenti baba csak illusztráció, de hasonló szép hajú baba lesz belőle. 

Órákkal később egy másik hölgy tért be hozzám, szintén horgoló fonalért. Covid alatt kezdett el horgolni. Előtte sokat rajzolt, most a horgolás háttérbe szorította a rajzolást. Annyira belejött és annyi boldogságot ad neki és a tíz unokájának, hogy foylamatosan gyártja nekik és persze magának is – mert megérdemeljük- a figurákat. Ilyenkor mikor megmutatják a vevőim miket alkotnak, nagyon sokat adnak nekem. Nem is tudják, azt hiszik untatnak, mert mindig azt monjdák nem akarnak ezzel feltartani, untatni. De imádom, mikor előkereülnek a telefonok és életre kelnek a fonalak, látom, az emberek arcán a mosolyt, a büszkeséget, azt, hogy nekik mit adott az alkotás. Nem is tudják, hogy ezzel, nekem mennyi boldogságot adnak. Pláne most, mikor mindennél jobban szükségem van az örömforrásra, a boldog pillanatokra. 

Forrás: Pinterest

Sajnálom, hogy most ilyen szomorúra sikerült ez a blog, de azt gondolom néha talán lehetek én is ember, szomorú, meggyötört, és sírós. Ilyenkor is szeretnék adni nektek, ha nem is sokat, mert most nem jön annyi ötlet, de legalább elvet, elgondolást át tudok adni. Nem tudhatom, hogy éppen most valaki a képernyő másik oldalán nem küzd hasonló gondokkal, nem tudja hogyan tovább, mit kezdjen magával, hogyan tud felállni. Talán most te vagy ő, vagy én… bárki, akinek erő kell, próbáljon meg valami kreatívat tenni.

Imádok olvasni, midnig hangoztatom, de most az sem megy igazán, pedig jó könyvet olvasok. Értelmes, okos gondolatokkal. De a szívem összetört, a lelekem még nincs meggyógyulva, de veletek és az alkotással próbálok túllendülni és megtalálni az élet apró csodáit,k a minek újból tud örülni a lelkem.

A gyerekeim lelkének gyógyulása erőt ad, a lányom mosolygós arca, az alkotás közben, és akkor mikor a nagyszülőknek átküldött képek után kapott dícséretetek bezsebelte. Mind az én lelekemet erősíti, gyógyítja.

Most pedig felmegyek az ölelésükért, és megsimogatom az összes állatunkat, mert nekik még szükségük van rám.

Forrás: Pinterest

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű anyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

Forrás: Pinterest

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.