+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Könyvjelző karácsonyra

Hamarosan karácsony, de még van időnk elkészíteni pár darab egyedi karácsonyi ajándékot. Nagyon hasznos és kedves tud lenni egy saját kézzel készített könyvjelző egy olyan embernek, aki szeret olvasni.

Nagy könyvmoly vagyok, mindig olvasok valamit. Nagynénémnek köszönhetem  (remélem látod odafent Nagykereszt, mennyit olvasok)  a könyvimádatomat. Nagyon korán kezembe adott könyveket. Valahogy érezte, hogy melyik passszol éppen hozzám. 

Imádtam náluk a polcokon sorakozó könyveket. Imádtam átjárni hozzájuk és válogatni. Sosem éredekelt milyen vastag, nem éreztem azt, hogy anyám sosem fogom kiolvasni. Eddigi életem során két könyv fogott ki rajtam, minden mást végigolvastam. 

Forrás: Pinterest

Mindenevő vagyok, vannak nagy kedvenceim.  Valahogy minden korosztálynak meg vannak a könyvei. Fiatalon olvstam Wilbur Smith-et, Stephen King-et, Robin Cook-ot, mindamelett imádtam az Elfújta a szelet, nagy kedvencem volt Victor Hugo Nyomorultakja.

Szakközépiskolában jöttek a költők életrajzaik. Kovács Krisztina magyar tanárnőnk, akkor került a pályára, és a fiatalsága, az irodalom iránti szeretete egy újabb világba röpített. Látta, hogy érdekel és akkor szerettem bele az életrajzi könyvekbe. Ady Endre, József Attila… és még sorolhatnám.

Forrás: Pinterest

Jött Baudelaire költészete és élete, Paul Verlaine. Kollélgistaként jártunk színházba, és ott látott színdarabok szintén új világba vittek.  Ott láttam a  Miskolci Nemzeti Színházban Szervét Tibor főszereplésével Cyranot és akkor ott  egy újabb szerelem bontakozott ki. Másnap már a könyvesboltban kerstem a művet, hogy újból átéljem a csodát. 

 Forrás: Pinterest

Főiskolán jött Kundera, Boris Vian, Gyuri barátom adta kezembe Temesi Ferenc:Por I-II könyvét. A főbérlőm mutatta meg Stefan Zweig Stuart Mária könyvét, majd jött Napoleon életrajza, akit egy német tanfolyamon lévő csoporttársam nyomott a kezembe. Tehát folyamatosan tágult a világom könyvek terén. Mostanság az alábbiakat olvasom, Náray Tamás, Jeffrey Archer, Szaszkó Gabriella, Fejős  Éva, Coco Chanel élete és még sorolhatnám. Mindent olvasok, a gyerekek kötelezőjét is, tehát Rumini és Harry Potter is átment a vizsgán. 

Annyi mindenki hatott rám és annyi könyv repített el egy másik világba, hogy le se tudnám írni. Most hogy újra olvasom, amit írtam jutnak eszembe a nevek, címek: Merle, Ken Follet, Radnóti Miklós… mennyi csoda, mennyi fantázia, mennyi érdekesség. 

Innen is köszönöm mindenkinek, aki könyvet nyomott a kezembe, hogy elindított ezen az úton és folyamatosan felhívták a figyelmemet újabb és újabb könyvekre. 

Ma is két dolog hoz lázba, a könyvesbolt és a barkácsbolt. Talán egyszer még a barkácsboltra is visszatérünk:). 

De most már dolgozzunk!

Bocsánat a sok kitérőért, jöjjenek a könyvek nélkülözhetetelen segédeszközei, a könyvjelzők.

Most tehát nézzük meg,  mivel tudunk akár karácsonyra, névnapra, vagy csak úgy meglepni egy könyvmolyt.  Összegyűjtöttem pár mintát és néhány ötletet, hogyan lehet tartós könyvjelzőt készíteni keresztszemes hímzéssel.

Forrás: Pinterest

Keresztszemes könyvjelzőt készíthetünk akár méterben kapható aida vászonravagy kongréra, de akár szilikon alapra is.

Lehet már kész kongré szalagokat is kapni. Ezek többféle szélességben kaphatóak. Vannak olyanok, amelyeknek el van szépen szegve a széle, van amelyik kicsit csipkés szélű és van olyan is, aminek a szélein fut egy-egy díszítő szál.

Mielőtt azért már megvesszük az anyagot érdemes a minták között nézelődni. Ez azért fontos, mert különböző szélességű minták vannak, ezért könnyen belefuthatunk abba, hogy a mintánk szélesebb, mint  a szalagunk.

Forrás: Pinterest

Amennyiben nem szalagot veszünk, hanem anyagot, akkor végülis mindegy a minta szélessége, hossza.  Nagy többségben fehér, ekrü esetleg rusztikus anyagokat kapunk. Előfordulnak színesek is, de sajnos mivel kicsi a kereslet rá, az ára elég magas, így nem szívesen szerzik be az üzletek. Egyrészt nehezen lehet hozzájutni, másrészt az ára miatt akár évekig is nézegethetik a polcon.

Forrás: Pinterest

A minta kiválasztása után neki is állhatunk a hímzésnek. A kész hímzést többféleképpen fejezhetjük be, mint könyvjelző. A hímzést magát egyféleképpen, de a könyvjelző készítés műveletét többféleképpen.

Forrás: Pinterest

A kész hímzést ráragaszthatjuk filcre, vagy magát az anyag maradékot hajtjuk rá a hátoldalra és odavarrjuk. Ha kézzel dolgozunk varrhatjuk pelenkaöltéssel. 

Forrás: Pinterest

Mikor az anyag szélt behajtjuk és pont olyan a minta , hogy teliben van a háttér hímezve, akkor a hajtásnál egy fehér csík fog látszódni. Akit ez zavar, az alábbi módon tudja ezt eltünteni. 

Forrás: Pinterest

Aki szeretné, hogy kicsit keményebb is legyen a könyvjelző, ne legyen puha, ami nyeklik nyaklik, az vasalható közbélést, táskamerevítőt vagy kétoldalas ragasztós közbélést, fátyolkát vasalhat az anyagra, anyagok közé. 

Forrás: Pinterest

Ha szeretnénk szalagot, kis akasztót rá, akkor azt most a két anyag közé lehet betenni vasalás, ragasztás előtt.

Forrás: Pinterest

Ha gondoljuk papír közé is ragaszthatjuk, de le is laminálhatjuk. Kirojtozhatjuk a széleit, kis fityegőt, bojtot tehetünk rá.

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Ha több színnel dolgozunk, érdemes a fonal színkódját felírni, vagy úgy eltenni, hogy a papírra rákötünk egy kis fonaldarabot. Így mikor elfogy egy szín, nem okoz gondot újat beszerezni.

Forrás: Pinterest

Figyeljünk arra, hogy a hátoldalon lévő cérna végeket ne hagyjuk túl hosszúra, mert akkor göcsörtös lesz a könyvjelző. Aki pedig szereti a könyveket, nem szereti, ha a könyv gerince megtörik, begyűrődnek a lapok.

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Remélem tudtam egy kicsit segíteni. Adtam ötletet, vagy segítettem egy picit újból az alkotás felé terelni téged. Még van időnk, akár gyerekekkel is el tudjuk kezdni, és tudunk a nagyinak , óvó néninek, tesónak ajándékot készíteni. 

Forrás: Pinterest

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű hímző anyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

Forrás: Pinterest

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.