+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Szundikendő horgolása

Amikor születik egy kisbaba, akkor valami kis plüss állatka, simis figura kerül mellé az ágyba, amihez jó hozzá bújni, amihez lehet majd ragaszkodni és aggódni, ha elhagyjuk, elveszítjük, megsérül…

Nálunk a két lányomnak van, akik kimondottan egy szundikendőhöz ragasztkodtak. A nagylányom egy lilamacinak nevezett szundikendőt rejteget még most is magánál az ágyban, a kisebbik lányom, meg egy ikeás kockás brekit, akinek már a kendője volt csíkos, pöttyös, mert mindig elszakadt a sok simitől. De most ismét kockás. Érdekes a fiam nem ragaszkodott egy konkrét állatkához, neki csak legyen valami ami néha megsimogatható, megölelhető. 

Forrás: Pinterest

A szundikendő ma már sokféle lehet. Általában egy kendőcske, amin egy fejecske, esetleg karok vannak és ez van összedolgozva.

Manapság egyre több olyan szundikendőt látok, ami olyan, mint egy amigurumi figura csak nincs kitömve, lapos.

Mindegy milyen, csak egy a lényeg, bababarát fonalból készüljön.

Forrás: Pinterest

Lehet használni biztonsági szemet, orrot, de lehet célszerűbb inkább ezeket a részeket hímezni, biztos ami biztos alapon. 

Forrás: Pinterest

Most összegyűjtöttem pár kendő mintát, amire lehet majd horgolni az amigurumi fejet. Mutatok videókat, ötleteket, amiket el lehet majd készíteni. 

Forrás: Pinterest

A szundikendő leegyszerűsítve áll egy amigurumi fejből és egy kendőből. A kendőhöz bármiféle terítő, takaró minta felhasználható. A fej pedig egy amigurumi minta feje. 

Fontos, hogy a fejet szorosan kell horgolni, mert ha laza, akkor a tömőanyag ki tud bújni a rések között. Aki fél attól, hogy kijön a tömőanyag az harisnyába is teheti a tömőanyagoöt és úgy teszi bele a fejecskébe.

A fejet érdemes jól kitömni. Újszülöttnél inkább hímezzük az orrot, szemet. Sokaknak gondot okoz a fej rögzítése a kendőhöz, mert valahogy sehogyse áll. Vannak akik egy kis gallért horgolnak, erre varrják fel a fejet és a gallért rögzíteik a kendőhöz. Ez praktikus, mert elrejti a varrást és könnyebb is így rögzíteni a fejet. 

Forrás:Pinterest

Fonal szempontjából indenkélppen baba fonalat használjuk. A pamut fonalakat részesítik előnyben. Nem szöszölődik, nem lesz gond, ha a baba a szájába veszi. Sokan félnek, hogy kemény, nem puha, de mégis ez a legjobb választás kisbabák szempontjából. A pamut nem nyúlikk jól bírják a mosását, nem szöszölődik. Vannak anti pilling akril fonalak is, ezek ár kevésbé szöszölnek, de azért ezek a használat során ki tudnak göbösödni.

Arra még figyeljünk, hogy attól, hogy még egy fonalra az van írva baby, vagy baby a neve, nem igazán alkalmas amigurumi készítésére. Baba ruházathoz nagyon jó, de szundikendőnek nem, mert szöszölődik. 

Forrás:Pinterest

Ha szeretnénk, hogy a kendő puhább legyen azt szokták javasolni horgoljuk nagyobb tűvel. Viszont akkor figyelni kell, hogy a fej mérete és a kendő mérete más lesz az eredetihez képest.

Forrás:Pinterest

Arra is kell figyelni, hogy ha nagyobb tűt használunk, hogy lyukacsosabb lehet és a fejnél a tömőanyagnál gond lehet. Ezért szokták azt javasolni, hogy a fejet a normál tűvel, azaz a fonalhoz ajánlott tűvel készítsük, a kendő részt meg egy tűvel nagyobbal. Attól a kendő rész puhább lesz. 

Forrás: Pinterest

Forrás:Pinterest

Forrás:Pinterest

Tehát ha találunk egy jó kis amigurumi figurát, akkor ahhoz színeiben passzoló kendő minta és már kész is vagyunk. A fantáziánk szabhat csak határt. 

Forrás: Pinterest

Én például ennél a lajhárnál megvettem a mintát, amit igaz le lehet ingyenesen is tölteni, de nem volt olyan részletes a leírás, mint a megvett leírás. 

Mintákat pár száz forinttól sok ezer forintig lehet venni, de vannak akciók, mikor akár ingyen is juthatunk szuper mintákhoz. 

Ennél a szundikendőnél én catánia fonalat használtam. 2,5-es horgolótűt használtam. Tudni kell, hogy nagyon szorosan horgolok és én kicsit keménynek találom ezt a kendőt, mintát együtt. Nagyon aranyos, de álítólag szeretik a bogyós részt a gyerekek. 

Az is igaza kendő részt nem csináltam nagyobb tűvel, de most egyelőre először tudni akartam milyen a mintát elkészíteni, mennyire bonyolult, és mennyire küzdök vele.

Az eredeti mintát  itt találod.

Most az a terv, hogy megpróbálom puhább fonalból, pl. Nako elit babyből. Ezáltal nagyobb is lesz és talán puhább. Ettől függetlenül imádom. Annyi információ, hogy ehhez a mintához egy egész gombóc sárga catania ment el, pont elég volt. Ehhez még használtam egy kis drappot és egy barnásat, de ebből nagyon kevés kellett.

Mutatok még mintákat, hogy kedvet kapj. 

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Most nagy divat az úgynevezett lapos amigurumi szundikendő. Ez a kitömetlen amigurumi. Csúnyán mondva. 

Forrás: Pinterest

Nem csak lányoknak vannak jó kis minták a neten. Egy jó kis dínó, sárkány cuki alvóstárs lehet minden kisfiúnak. 

Forrás: Pinterest

Remélem sikerült pár öteltet adnom. Szerintem nagyon jó kikapcsolódás egy kis meglepetést készíteni a születendő apróságnak. 

Sok sikert és jó kis kalandozást kívánok a szundikendők világában. 

Forrás: https://just-kimberley-crochet.blogspot.com/2019/02/zon-zondag-snuggelbunny-en-hack.html

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű anyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

Forrás: Pinterest

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.