+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Zöldebb karácsony – avagy környezettudatos csomagolás

A környezetvédelem nagyon fontos. Sajnos sokan mit sem törődnek vele, mások viszont kicsit átesnek a ló túloldalára, ami nem baj, de azért azt gondolom mindent lehet, de ésszel.

Vannak dolgok, amiket ki tudunk váltani alternatív megoldásokkal, fontos, hogy környezettudatosan neveljük a jövő nemzedékét.

Egyre több dologgal kell szembesülnünk, viharok, szárazságok, állatfajok kihalása, szemét hegyek mindenhol, ahol nem is lenne helye, mértéktelen pazarlás, túlfogyasztás.

Sok ember vagy nincs tudatában mit tesz, tettei milyen következményekkel járnak, de sajnos vannak, akik nagyívben tesznek rá. Nem érdekli őket, hiszen mikor nem lesz majd ivóvíz, vagy szárazság tombol majd mindenhol, ő már nem fog élni, nem érdekli mi lesz 100-150 év múlva. Ez egy rossz hozzáállás, szerintem. Ezért is érdemes ott ahol lehet, figyelni, segíteni, megelőzni, kármenteni.

Most felkapott a Csernobil film, mindenhonnan ez szól. Ideje volt az embereknek látni mi történt. Döbbentem hallom és olvasom a véleményeket, kommenteket.

Én erről az egyetemen tanultam. Az a baj, hogy egyet ragadunk ki, sokan nem is tudják Csernobilon kívül mennyi környezetvédelmi katasztrófa volt, van és lesz a világon, amely borzasztó dolgokat von maga után. De örüljünk annak, hogy legalább egy dolog, egy történet kicsit elgondolkoztatja az embereket, hogy tetteik milyen következményekkel járnak. Remélem lesz pozitív hatása.

Na akkor most ehhez hogy jön a karácsony. Arra gondoltam összegyűjtök pár lehetőséget, amivel kiválthatnánk a karácsonyi csomagolóanyag pazarlást.

Mert valljuk be, a szépen becsomagolt ajándékok kibontása után, pillanatok alatt egy halom összegyűrt csomagolópapír marad hátra.

Nézzük hogyan csökkenthetnénk a karácsonyi hulladékunkat.

Hulladékmentesek nem tudunk lenni, de csökkenteni tudjuk a szemetünket.

Érdemes megnézni mi van otton, amit fel tudunk használni.

Régi újságpapírok, kották, papírok, amelyek csak foglalják a helyet, de már sosem fogjuk használni őket.

Ezekt úgymond újrahsznosítjuk. Használjuk fel csomagolóanyagként, akár régi kottákból még karácsonyfadíszt is készíthetünk. Egy kis szalaggal, madzaggal még fel is tudjuk dobni a csomagolást.

Egy picike odafigyeléssel sokkal kevesebb felesleges szemetet termelhetünk az év legszebb ünnepén.

Forrás: Pinterest

Ha papírt használunk, akkor fel lehet dobni a natúr papírokat apró  kis kiegészítőkkel. Maradék fonalakból készült pomponokkal, szalag darabokkal.

Forrás: Pinterest

Legyünk leleményesek, készítsünk egy régi papírra keresztrejtvényt. Elrejthetünk akár egy kedves üzenetet is benne.

Forrás: :Pinterest

Felhasználhatjuk a régi térképeket is. Egy apró kis dekorációval egyedivé tudjuk tenni.

Bár én sajnálnám a régi könyveimet felhasználni csomagolásra, de biztos vannak régi újságpapírok, számunkra kevésbé értékes könyvek, azok lapjait használhatjuk. Ugyanúgy csomagoljunk bele, mint a szoványos csomagolópapírba. Színben passzoló szalaggal, zsinórral tehetjük az egész csomagolást régiessé, antikká.

Forrás: Pinterest

Ha személyesebbé szeretnénk tenni, akkor a lapokon kivkeresett szavakból üzenetet lehet kialakítani, vagy egy kis színes kiegészítővel, pici gombocskával, régi anyaból kivágott motívummal is fel lehet dobni az egyszerűenek tűnő csomagolást. Néha a kevesebb több elv, ebben az esetben kiválóan alkalmazható.

Forrás: Pinterest

Csomagolhatunk maradék anyagokba, zsákvászonpa, pamutvászonba, tüllbe, függönyanyagba. Érdemes felhasználni a régi tartalékokat. Egy jól megválasztott kiegészítővel tökéleletes csomagolást tudunk elérni. Senki meg nem mondaná, hogy újrahasznosítunk.

Forrás: Pinterest

 

Nézzünk meg néhány csomagolási tippet. Mit hogyan érdemes becsomagolni, csomózni.

Forrás: Pinterest

Egy szép masni, egy kis fenyőág és máris gyönyörű csomagot kapunk. Kísérletezzünk bátran.

Forrás: Pinterest

Ha nem egyszínű anyagot választunk, akkor a kiegészítő kiválasztásánál érdemes a minták színeit alapul venni, velük harmonizáló virágokat, szalagokat, stb. alkalmazni.

Forrás: Pinterest

 

Van hogy kiegészítő sem kell, az anyag magában mindent visz.

Forrás: Pinterest

Forrás:Pinterest

 

Forrás:Pinterest

Forrás: Pinterest

 

Forrás: Pinterest

 A borokat, pezsgőket, italokat csomagolhatjuk régi kardigánok, pulóverek ujjaiba. Vagy ha van otthon maradék fonalunk, köthetünk, horgolhatunk csomagolóanyagokat.

Akik varrni tudnak varrhatnak borkötényeket, szütyőket, de felhasználhatjuk a régi ingek ujjait, nadrágok szárait is.

Nézzük hogyan.

Forrás:Pinterest

Vágjuk le a pulcsik ujját, a levágott rész lesz az alja, ezt varrjuk el, nehogy lebomoljon. Az ujja rész lesz a szája. Egy szép masnival megkötjük és kész is vagyunk.

Forrás: Pinterest

Ingek ujjánál mérjük meg mekkora az üvegünk, egy kicsit hagyjunk rá, hogy meg tudjuk varrni. Vágjuk le, a mandzsetta rész lesz a zsák szája, és az alját varrjuk össze. Itt még szalag sem szükséges, elég visszahajtani a mandzsettát.

 

Forrás: Pinterest

Csomagolhatjuk a bort textilbe is, ugyanúgy, mint a csomagolópapírba.

Mutatok egy csomagolási ötletet.

Forrás: Pinterest

 

Forrás: Pinterest

Készíthetünk kis zsákokat is, amiket máskor is fel tudunk majd használni.

Forrás: Pinterest

Édességeket, aszalt gyümölcsöket, csokikat akár üvegbe is csomagolhatunk. Egy-egy szalaggal, masnival tehetjük szebbé az üvegeket.

Forrás: Pinterest

Már most kezdhetünk gyűjtögetni a kertben dekorációnak való ágakat, virágokat, növényeket, faleveleket, amiket lepréselve fel tudunk használni majd a csomagolásnál.

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Ha minél vidámabb csomagolás szeretnénk, akkor válogassunk a szebbnél szebb szalagok, gombok között. Vidám pamutvásznak állnak rendelkezésünkre, karácsonyi motívumosak, amelyeket a későbbiek során is fel tudunk használni.

https://meterarurovidaru.hu/pamutvaszon

De akár egy kézzel készült terítőbe is be tudjuk csomagolni az ajándékot, így a csomagolóanyag is ajándék. Itt azért a gyűrésekre ügyeljünk, mert ha nagyon meggyűrjük, elég nehéz lesz kivasalni belőle a gyűrődéseket. De csomagolhatunk konyharuhába, köténybe, törölközőbe. Legyünk kreatívak, merészek és természetesen környezettudatosak.

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű anyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.