+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

A zsenília jellegű fonalat vagy nagyon utálja valaki, vagy oda van érte. Sokan ahogy megérintik, a pihe-puha zseníila fonal típusokat, máris szeretnének egyet, mert olyan jó megsimogatni. Sokan kérdezik, mit lehet belőle készíteni? Mennyire nehéz vele dolgozni? Most ezt a témát járjuk körbe. Igyekeztem minél szélesebb körben videókat keresni, hogy mire is tudjuk felhasználni. Remélem lesz közte olyan, ami megtetszik neked és kipróbálod a zsenília fonal alkotásokat.

 

Forrás: Himalaya Dolphin Baby itt megvásárolhatod

Többféle gyártó készít zsenília fonalakat, az alábbi orosz oldal ezeket mutatja be, jellemzőikkel együtt.

Mivel szöszölődhet vágás után, és könnyen lejönnek a fonalak a vezérfonalról, érdemes a szál végét elégetni.

 

Babatakaró

A zsenília fonalak a pihe-puhaságukról híresek. Vastagabb zsenília fonal pl. a Himalaya Dolphin Baby. Egy ilyen gombóc 100 grammos és 120 méter van benne. 6,5 kötőtűt és 4,5 horgolótűt javasolnak hozzá.

Ha egy 6-os kötőtűt használunk hozzá, akkor pl. egy babatakaróhoz 40 dkg-ra van szükségünk, azaz 4 motringra. Babatakarónak jó minta egy kockás kötés, ahol simával kötött kockák és lusta kötéssel készített kockák váltakoznak.

Forrás: www.fonalda.hu

Alkalmazott kötésminta:

Lusta kötés: színén és visszáján is minden szemet simán kötünk

Sima kötés: színén sima, visszáján fordított szemeket kötünk

78 szemet szedünk fel, és 7 sort kötünk lusta kötéssel. Ezután a szemeket felosztjuk a következőképpen: 7 szem lusta kötés, 16 szem sima, 16 lusta kötés, 16 sima, 16 lusta kötés és 7 lusta. Ezzel a felosztással 34 sort kötünk. Ezután a mintát ”elcsúsztatjuk”, és a következőképpen kötünk: 7 szem lusta kötés, 16 szem lusta, 16 szem sima, 16 szem lusta, 16 szem sima és 7 szem lusta kötés. Ismét 34 sort kötünk.

Összesen kétszer csúsztatjuk el a mintát, úgy, hogy a takaró egy 4×4 négyzetből álló sakktáblát ad ki.

Végezetül még 7 sor lustakötést kötünk, és a szemeket lazán leláncoljuk. A szálakat elvarrjuk. Tetszés szerint akár szatén szalagot is be lehet fűzni a sakktábla minta köré.

Természetesen készíthetünk más mintával is takarót. A fenti leírás azért jó, mert kiinduló alapnak jó, hogy kiszámoljuk  kb. mennyi fonalra is lesz szükségünk egy takaróhoz.

 

Ha szeretnénk egy másik mintával készíteni a takarót, akkor az alábbi videót érdemes megnéznünk.

 

Van vékonyabb zsenília fonal is, pl. Kartopu Elegance.

Ez a vékonyabb fonal ugyanúgy 100 grammos kiszerelésben kerül forgalomba. Egy motring 180 m hosszú fonalat tartalmaz. 5-ös horgolótűt és 5,5-6,5-es kötőtűt ajánlanak hozzá.

Vannak különleges zsenília fonalak, pl. alize puffy, amihez még kötőtű sem kell és tudunk takarót készíteni.

Amigurumi figurák

Készíthetünk belőle pihe-puha alvóst a gyereknek, de a téli estékre meleg zoknik, sapik, sálak is készülhetnek ebből a selymes fonalból.

 

A gyerekek nagyon szeretik az ilyen finom puha állatokat.  A kartopu fonalak kiválóan kombinálhatóak, pl. a maci pofija készülhet más fonalból, pl. akrilból, nem kell feltétlen zseníliának lenni minden alkatrésznek.

Nézzük meg mi a különbség a különböző gyártók fonalaiból készült figurák között. Igaz nem magyar nyelvű a videó, de a képek magukért beszélnek.

 

Egy bájos nyuszit készíthetünk az alábbi  oldal útmutatása szerint. Nyugodtan elkészíthetjük zsenília fonalból is.

Forrás: https://boogid.jimdo.com

További nyuszi mintát találsz a lenti videóban is.

 

Cipők, sapik, zoknik

Ha benti cipőt szeretnénk, akkor talpra lehet horgolni zokni fazont.

Forrás: Pinterest

Egyik vevőmtől hallottam, hogy a nyáron bevásárolt olcsó kis sarukat, szandikat. Levágta a pántokat, kilyukasztotta és arra horgolt magának nyári cipőket. Nagyon ötletes megoldás, de szeretnénk, akkor kész talpat is tudunk venni. Ezekre a talpakra varrni is tudunk.

 

Ha nehéz elképzelni, hogyan is lehetséges ez, mutatok egy videót.

Baba sapkát is készíthetünk zsenília fonalból.

 

Horgolt kapucnis sálat is könnyen készíthetünk, az alábbi linken találod ennek a leírását.

Forrás: http://fonalanyuk.blogspot.com

Zsenília díszpárna készítése

Ebből a fonalból díszpárnát is készíthetünk. Ehhez nagy segítség az alábbi videó.

Most már láthatod, mi minden készíthető ebből a pihe-puha fonalból. Remélem kedvet kaptál kipróbálni, valamelyik zsenília fonal típust. Ha igen, akkor az alábbi linken megvásárolhatod a vékonyabb Kartopu Elegance fonalakat, vagy a vastagabb Himalaya Dolphin Baby fonalakat. Érdemes kipróbálni őket, aki egyszer rájuk kattan, nem tudja letenni őket.

Szép napot és jó munkát kívánok!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.