+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

2023. év színe a Viva Magenta

Mint minden évben idén is beszámolok neked az év színéről. Idén a Pantone cég a Viva Magenta 18-1750 színt választotta. A színek nagyon fontos szerepet töltenek be az életünkben. A színek hatnak ránk, inspirálnak, érzelmeket, üzeneteket társítunk hozzájuk, némely színek előhozzák a kratív énünket, mások lelomboznak, érzelmeket, emlékeket társítunk hozzájuk. A színek hatnak a hangulatunkra, kreativitásunkra. Ezért is fontosak a környezetünk színei, hiszen lehet, hogy bizonyos dolgokhoz a színük miatt vonzódunk, azért szeretünk ott lenni, azért érezzük ott jól magunkat. 

 

Forrás: Pinterest

A PANTONE 18-1750 Viva Magenta a vörös színcsaládból származik, a bíbor vöröséből inspirálódott, amely a természetes színezékek családjába tartozó egyik legértékesebb színezék volt a történelem során. Ez egy élénk szín, merész, optimista hangulatot árasztó vörös árnyalat, mely a Pantone közleménye szerint egy bársonykesztyűbe bújtatott ökölhöz hasonlít. 

Az árnyalt karmazsinvörös tónust hibrid színként aposztrofálják, mely egyensúlyt teremt a hideg és a meleg között.

Forrás:https://www.sportskeeda.com/

A bíbor mindig is a hatalom és az előkelőség színe volt.  Bíbor színű tógát viseltek például a római arisztokraták, később a Bizánci és a Német-Római Birodalom császárai hordták, valamint hosszú évszázadokon át a római katolikus bíborosok. A bíbor Japánban is a császár és az arisztokrácia színe volt.

Forrás: https://telanganatoday.com/viva-magenta-is-2023s-colour-of-the-year-here-are-tips-to-make-it-a-part-of-your-life

Az év színének kiválasztásakor mindig olyan színt, színárnyalatot kersnek, amelyikről azt gondolják, hogy a következő évet kifejezi, meghatározza annak hangulatát, szellemiségét. A színválasztás egy úgynevezett trendelőrejelzés, miután az év színe nagyban befolyásolja a divatot, lakberendezést, művészetet, belső terek divatját.

Forrás: Pinterest

Egy alapos kutatómunka előzi meg az év színének kiválasztását. Ilyenkor megnézik a négy divathét bemutatóit (New York, Párizs, Milanó, London), tanulmányozzák a világ divatfőrávosainak utcai divatját, filmvilágot, zeneipart, médiát, kortárs képzőművészeteket, a fejlődő trendeket, turizmust, de még az autógyártást is. De nagyon nagy hatással van a jelenlegi társadalmi-gazdasági folyamat, a közhangulat is. Ezeket mind-mind figyelembe veszik, tanulmányozzák és ennek alapján határozzák meg a színt.

Forrás: https://www.wondernetmag.com/2022/12/05/viva-magenta-colore-pantone-2023-abiti-e-accessori/

Az év színe a Viva Magenta nevet kapta, a szín spirituális jelentése az egyetemes harmónia. Erőt, szenvedélyt és kegyensúlyozottságot igényel, miközben vidámságot és békét hoz azoknak akik viselik.

A Viva Magenta bátor és rettenthetetlen, de nem agresszív árnyalat. Ez a szín az örömöt és az optimizmust sugározza. Erőteljes és erőt adó, élénk, és ez a szín önkifejezésre, kísérletezésre bíztat minket. Merész, szellemes és mindenkit magába fogalaló Viva Magenta  mindent és mindenkit ugyanolyan lázadó lélekkel fogad. Merjük bátran alkalmazni.

Forrás:https://arcattoscana.org/life-style/fashion/buzz/pantone-colour-of-the-year-2023-is-viva-magenta/articleshow/95946812.cms

A szín a hideg és meleg színárnyalatok között egyensúlyoz, ez a kettőség pedig arra utal, hogy a világ maga is a fizikai és a virtuális tér, a természet és a technológia között egyensúlyoz. A szín illusztrálásához a Midjourney mesterséges intelligenciát hívták segítségül, amely bármilyen szavakból képes képet generálni.

Forrás: https://paradi.online/

A szín egyik ihletője a kosenil, őrmény őshonos bogár típusú rovar. Más fajok már régen kihaltak, de a kochineál évezredek óta fennmaradt. Ez utalhat arra, amit az utóbbi két évben az emberek átélnek a covid miatt.  Ez a bogár túlélt nagyon sok mindent, ez történik velünk is. A bogár megmutatja nekünk, hogyan éljünk túl. A megkeményedett héj, amire sokan szert tettek a két év alatt, az bároságról és félelemnélküliségről árulkodik. Ezt sugallja nekünk ez a szín, a Pantone alelnöke szerint. 

Forrás:https://www.instyle.com/viva-magenta-pantone-color-of-the-year-2023-manifesting-6835327

Erről a színről azt gondoljuk mesterséges szín, pedig igenis jelen van a környezetünkben. Gyakran használják a virtuális világban, ezér ez a szín a virtuális és a valós világ közötti feszültséget is jelenti.

Az embereket ugyanúgy vonzza a digitális világ, mint a való világ. A digitális világok használata megnövekedett a járvány alatt.

Forrás: https://deavita.net/pantone-color-year-2023-viva-magenta-interior-design-fashion-trends-251998.html

Az év színe sokat lesz látható a divat kifutóin, sok híresség már viselte, már láttuk a szín bejelentése előtt ezt a színt divatbemutatókon. Előkelő, elegáns megjelenést kölcsönöz.  A szín nőies, és már nem kell télen mindig hideg színeket viselni, nyugodtan dobjuk fel a ruhatárunkat egy viva magenta kabáttal, sállal, sapkával, akár cipővel. Ezt a színt párosíthatjuk kékkel, zölddel, egy másik árnyalatú rózsaszínnel, pirosal. Nyugodtan légy kreatív és bárot! Ez a szín erről szól!

Forrás: https://www.russh.com/pantone-colour-of-the-year-2023-viva-magenta/

A popkultúrában már a bíbor szín sokszor előfordult. Harry Styles Gucci Magenta blézert viselt Velencében, Charlize Theron fülledt bíbor füstös szemmel jelent meg. De ha nézzük a hírességeket számtalan helyen fogunk ebbe a színbe belefutni. 

Forrás: https://news.sky.com/story/viva-magenta-pantone-announces-its-colour-of-the-year-for-2023-12760122

Forrás: https://www.marieclaire.com.au/pantone-colour-of-the-year-2023-viva-magenta-products

Forrás: A 2023-as év hivatalos színe élénk, lüktető, merész és optimista hangulatot áraszt. Fotó: Shutterstock Pinterest

Forrás: https://deavita.net/pantone-color-year-2023-viva-magenta-interior-design-fashion-trends-251998.html?image_id=252061

Ez a szín a  legújabb belsőépítészeti trendekben is meg fog mutatkozni.  Ha azt szeretnénk, hogy a hely egyedi legyen a lakásunk ,munkahelyünk, mindenképpen próbáljuk ki ezt a csípős rózsaszín bíbor színt. Ebben az esetben törekedjünk a rózsaszín és a piros kombinációra. A piros ne nyomja el a rózsaszín árnyalatokat, mert ez félelemérzetet kelthet. Nagyon futurisztikus lesz, ha ezt az árnyékot a beltéri helyiségbe helyezzük. Ez a szín elgondolkodtat, és kreatívabbá tesz.

Forrás: https://www.nbcnews.com/select/shopping/pantone-color-year-2023-viva-magenta-ncna1301764

Ha nem szeretnénk nagy átalakítást a ruhatárunkban, lakásunkban, de mégis szeretnénk, ha ez a szín bekerülne az életünkbe, akkor kisebb kiegészítőtket, cipőket, lakberendezési tárgyakat is tudunk már ebben a színben venni.

Forrás: https://www.eonline.com/news/1357664/pantone-2023-color-of-the-year-viva-magenta-outfits-beauty-products-accessories-and-home-essentials

Forrás: https://www.dezeen.com/2022/12/02/viva-magenta-pantone-colour-year-2023/

Remélem tudtam egy kicsit segíteni az idei év új trendjében, és találsz magadnak tetsző kiegészítőt, amivel nem csak trendi lehetsz, hanem pozitívan hat a lelkdere is és megadja azt, amire a Pantone gondolt, amikor ezt a színt választották az év színének. 

Forrás: https://www.intheknow.com/post/pantone-2023-color-viva-magenta/

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.