+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Miért fontos a kötéspróba?

Bevallom őszintén sokszor kihagytam, megspóroltam, ellinkeskedtem a kötéspróbát. Minek kell az? Feleslegesn elhasználom a fonalat, mire jó ez?  Látok valami jó kis mintát, ki kell próbálni, a mai rohanó világban azonnal kell eredmény, nekem is kell, most azonnal, nincs nekem időm holmi kötéspróbákra.

Pedig jó lenne, ha szakítanék rá időt, mert akkor nem lennének nagy sapkák, nagy pulóverek, feleslegesen elkötött fonalak, bontások és még sorolhatánám. 

Tehát most próbálom meggyőzni azokat, akik hozzám hasonlóan szeretik ezt a lépést kihagyni, hogy ne tegyék. 

 

Amikor megvesszük a fonalat, a rajta lévő címkén kis piktogrammok segítségetenek nekünk a munkában, hogy milyen tűt válasszunk, hány szem 10 cm és hány sor. 

Nézzük mi mindent tudunk meg a címkéről. 

Fogunk látni egy kis négyzetet. Két oldalához oda van írva 10 cm, másik két oldalára két szám.  Ez a két szám azt mutatja, hogy hány szem és sor kötésével kapod meg a 10×10 cm-es darabot, ami maga a kötéspróba.

Ez a két szám , azért ne felejtsük el, hogy csak iránymutatás. Ez sima kötéssel készült mintára vonatkozik, a gyártó által ajánlott tűmérettel. Nem beszélve arról, hogy ezt a mintát tökéletes techniával, megfelelő lazasággal kötött mintánál érik el. Mivel mindenki másféle szorossággal vagy éppen lazassággal köt, ez a szám más-más lesz. A tű méretétől is függ, hogy hány sor és hány szem lesz a 10×10 cm-es kötésdarabunk. 

Az is fontos, hogy ez a szám kötésre vonatkozik, ha netán horgolni fogunk, akkor ezek a számadatok máris nem helyesek. Előfordul, hogy  a címkén csak kötőtű méret van megadva, de mi horgolnánk, akkor a kötőtű méretétől egy mérettel kisebb tűt kell választani horgolótűnek. Ekkor ezzel a tűvel kapunk közel azonos számokat a kötéspróbánkhoz ill. ebben az esetben a horgoláspróbánkhoz:).

 

Forrás:Pinterest

Ahányan vagyunk annyiféleképpen horgolunk, kötünk. A kötés lazább munka, a horgolás szorosabb. Kötésnél pl. ha patentmintát kötünk, akkor az összehúzza a kötésmintát, a sima kötés rugalmasabb, nem annyira merev. A különféle mihnták különféle méretű mintadarabokat eredményeznek.

 

Forrás: Pinterest

A kötésünk, horgolásunk szorosságát a hangulatunk is befolyásolja, ezért előfordulhat, hogy egy feszültebb napon készített kézimunka szorosabb, mint egy nyugodtabb napon készült. A fonal vastagsága is befolyásolja a mintát. A vastagabb fonalak nagyobb szemeket alkotnak. A tű mérete is befogyásoló tényező. Minél kisebb a tű, annál kisebb lesz a mintánk.

A mintát mindig azzal a mintával készítsük el, amivel majd dolgozni fogunk. Ha többféle mintát fogunk használni, akkor mindegyik kötésfajtából kössünk pár sort, érdemes egy 10 sornyit lekötni, hogy lássuk hogyan alakul majd a mintánk és hogyan reagál a fonal.

Forrás:Pinterest

Ha elkészült a kötéspróbánk, akkor mérjük ki a 10 cm-t és számoljuk meg hány sor és hány szem van 10 centiméteren.

Miért fontos ez?

Ha ruházatot készítünk, pulcsi, mellény, stb. akkor lemérjük a méretetinket, hogy pl. mekkora mellbőségünk, milyen széles legyen a pulcsink, illetve milyen hosszú, hol kell majd szűkíteni a karoltőnél, mekkora a karbőségünk, stb.

Miután lemértünk minden adatot, hogy hol hány  cm-nek kell lennie a késztermékenk, akkor jöhet a számolás.

A fenti számolás úgy jön ki, hogy az elkészült darabomnál megszámoltam, hogy a 10 cm-re 25 szem jön ki. Tehát 2,5 szem lesz 1cm-en. Lemértem, hogy nekem 50 cm széles darabot kell kötnöm, akkor a fenti számolással kiszámoltam, hogy nekem 125 szemet kell felszednem a fonalból azzal a tűvel, amivel a mintát készítettem. 

Amennyiben tört szám jön ki, én inkább lefelé kerekítek, nem a matematikai törvények alapján, mert a fonal úgy is nyúlik, van egy kis rugalmassága. 

Forrás:Pinterest

Vannak olyan minták, ahol meg van adva, hogy pl. néggyel, nyolccal, stb.  oszthatónak kell lenni a szemszámnak, mert máskülönben nem jön ki a minta, plusz még kell kélt szélszem, ott másképp kell számolnunk.

Mutatom a számolást, ennél a mintánál 4-gyel oszthatónak kell lennie a szemszámnak.

Az előbb kiszámoltuk, hogy 125 szemre lenne szükségünk. Ebből levonjuk a kélt szélszemet és megnézzük, hányszor van meg benne a 4. Ha 5,6 vagy 8-cal kell oszthatónak lenni, akkor azzal a számmal osztjuk el a 123 szemet. Nem mindig jön ki egész szám. Ilyenkor pár szem marad, ami nem ad ki egy egész mintaegyéget. Ilyenkor mérlegelni kell, hogy lazább, vagy szorosabb legyen inkább a darab, amit el szeretnénk készíteni. Ennek alapján válasszuk ki a szemszámot. A végén ne felejtsük el hozzáadni a  két szélszemet. 

Forrás:Pinterest

Női pulóvereknél érdemes az elejét kicsit bővebbra hagyni a mellbőség miatt. Ha a lazább fazont szeretjük, akkor az elejét és a hátulját is hagyhatjuk nagyobbra, ilyenkor a teljes körméretre lehet 4-5 cm-t hagyni pluszba.

Forrás:Pinterest

Amennyiben olyan dolgot kötünk, horgolunk, amit blokkolni fogunk, akkor a munka megkezése előtt a mintakötésünket is érdemes blokkolni és úgy számolni. Teljsen más méretet fogunk kapni.

Amennyiben nem fogjuk így használni, akkor maradhatunk az eredeti számolásnál.

Forrás: Pinterest

Remélem sikerült meggyőzni róla, hogy igenis fontos a próbaminta készítése. Érdemes ezeket a mintákat kimosni, megszárítani, így előre tudhatjuk, hogy fog a kész kötött dolog viselkedni a mindennapokban, mosás, szárítás után. 

Forrás: Pinterest

Ha pedig attól félünk, hogy kárba vész a sok kötésminta, akkor érdemes mindig ugyanakkora mintát készíteni és ezeket az elemeket majd egy nagy takaróvá összedolgozni. Így a minták sem vesznek kárba és lesz egy jópofa takarónk.

Forrás:Pinterest

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.