+36-30-415-5005 info@gombocska.hu
Üdvözöllek, ma a horgolni és kötni vágyóknak nyújtok egy kis segítséget. Összegyűjtöttem pár kifejezést amit ha meglátunk egy horgolási vagy kötés leírásban, akkor csak pislogunk nagyokat. Sokan azt hiszik, hogy ha lehorgolják a zárósort, akkor vége is van a horgolásnak, kötésnek, pedig ez nem így van. Ilyenkor van még dolgunk. Mint egy kezdő főzni vágyó, aki elolvassa a receptet, ahol annyi van írva habarjuk be. De mi az a habarás? Hogyan kell csinálni? Most egy ilyen kifejezéssel foglalkozunk, csak nem a főzőcskézni vágyóknak, hanem a horgolást, kötést megtanulni, űzni illetve lezárni vágyóknak.

Blokkolás

Blokkolásnak vagy formázásnak nevezzük azt, amikor egy horgolt vagy kötött darabot méretre igazítunk. A kész munkát valamilyen módon benedvesítjük és formára igazítva megszárítjuk. A blokkolás arra is jó, hogy lehet vele változtatni az elkészült darabunk formáján, méretén is, de természetesen ez fonal függő is, illetve függ attól mennyire lazán vagy szorosan dolgoztunk. A mellékelt kép jól mutatja, miért is van szükség blokkolásra. Az első képen a horgolt termékeknél láthatjuk a blokkolás hatását. Itt viszont a kötött termékeknél szembetűnő a blokkolás hatása.     A legjobban alakítható a gyapjú, de nehogy azt gondoljuk, hogy akár egy méretet is tudunk növelni. Sajnos annyit azért nem. A pamuttal óvatosan kell bánni, mert ha nem vigyázunk elveszíti a formáját. A szintetikus fonalakból készült termékeket nem igazán lehet más milyen formára blokkolni, mint amilyen forma már a horgolás alatt is volt. A kitűzés a következő módon történik. Gombostűkkel a vasalódeszkára vagy egy textíliával fedett táblára feltűzzük az elkészült munkánkat. . Ez azt jelenti, hogy az elkészült terméket sűrűn felgombostűzzük, ha pl. ruháról, sálról van szó, legalább 5 cm-ként. Ha igazítani kell, akkor most tudom kicsit nyújtani, változtatni. Ha olyan terméket készítettünk, aminél nagyon fontos, hogy a két széle egyforma hosszú legyen, akkor egy vonalzóval lemérjük az először kitűzött oldalt és ahhoz igazítjuk a másik oldalt is. Nagyon jók erre a hungarocell darabok, amiket pl. elektronikai termékek vásárlásakor a dobozokba tesznek. Ezekbe könnyen bele lehet szúrni a gombostűket. Ezután attól függően, hogy milyen összetételű a fonal, hideg vízzel bepermetezzük a horgolt darabot, vagy vasalóval átgőzöljük. A blokkolás igazából minden horgolt, kötött darabnak jót tesz. A blokkolás hatására a pálcák elrendeződnek, a kisebb egyenetlenségek kisimulnak, a csipkeminták kinyílnak.  A fonal papírcímkéjét azért sem szabad kidobni, mert azon rajta van a kezelési utasítás, ami azért fontos, mert ennek megfelelően válasszuk ki , hogy milyen módon blokkolunk.  

Mire van szükségünk a blokkoláshoz?

   
  • Alap: erre tűzzük fel a horgolt darabunkat. Lehet matrac, parafa, hungarocell, polifoam, vasalódeszka, kinek mi van otthon.
  • Anyagdarab: egy régi lepedő, asztalterítő tökéletesen megteszi
  • Gombostűk: Sok kell belőle, műanyag végű, mert általában ez a fajta elég hosszú. A hosszúság azért kell, mert jól bele kell szúrnunk az alapba, hogy megtartsa pl. a kendőt.
  • Spriccelő, szóróflakon: Kiürült hajbalzsamos flakonok, virág spricnik, ami jól porlaszt.
  • Idő: egy kendőnél akár 70 perc is kell.
  • Hely: ahol elférünk és a horgolmány is, mert egy nagyobb kendőnek, azért kell a hely.
  • Centi: pl. sálaknál, hogy a két szél egyforma hosszú legyen
  • Nagyi kockáknál vagy bármilyen olyan horgolásnál ahol több kisebb darab kerül majd összehorgolásra, ott érdemes hurkapálcikával blokkolni, mert akkor több darabot tudunk egymásra helyezni.
 

Milyen összetételű fonalat, hogyan érdemes blokkolni?

vízzel? gőzzel?
alpaka igen, permetezéssel nem
angóra igen, permetezéssel nem
gyapjú igen lehet, de ne legyen túl meleg a vasaló
gyapjúkeverék    igen általában nem lehet
kasmír igen, permetezéssel nem
len igen igen
mohair igen, permetezéssel nem
műszál igen, általában permetezéssel ajánlott nem
pamut igen igen
selyem igen, permetezéssel nem
  Akkor most nézzük, a blokkolási lehetőségeket.

Vasalva blokkolás

Ezt a blokkolási formát a természetes fonalból, a kényesebb selymet kivéve pamutból, gyapjúból, lenből készült horgolásoknál használjuk. Méretre igazítva tűzzük ki a munkánkat. Most következik a gőzölés. A gőzölős vasalónál fontos, hogy megfelelő hőfokra állítsuk a vasalót, hogy gőzöljön, mert bizony nem minden hőfokon van ez a funkció.     Ezt követően gőzöljük át a horgolásunkat és hagyjuk megszáradni. Onnan tudjuk, hogy jó a hőfok, hogy az anyag megmozdul, változik a mérete. De nem tesszük rá közvetlen a vasalót az anyagra! Nagyon fontos, hogy ne érjen hozzá! Nagyon közel teszem a horgoláshoz, de nem ér hozzá. Szép lassan kell végig menni az anyagon, ne hagyjunk ki egyetlen részt sem. Ha ezzel kész vagyunk, kapcsoljuk ki a vasalót.     Ha most megérintjük a munkánkat akkor érezzük, hogy változott az anyag. Puhább, selymesebb, lágyabb. Hagyjuk megszáradni. Csak száradás után szabad  gombostűket kivenni. Nagyon fontos, hogy csak akkor nyúljunk hozzá, ha teljesen kihűlt, mert a meleg fonal sérülékeny. Ennél a blokkolásnál érdemes konyhai kesztyűt használni a forró gőz miatt, mivel nem tesszük rá az anyagra a vasalót, de közel tartjuk az anyaghoz, a kezünk felé áramlik a gőz és megégetheti a kezünket.  

Nedvesítve blokkolás

Szintetikus fonalaknál (akril, nejlon) használjuk. Ezekből készült horgolmányunkat ne gőzöljük, és ne is vasaljuk, mert hő hatására károsodhat a fonal, a horgolásunk pedig lapossá válik. Ebben az esetben is méretre igazítva tűzzük ki a horgolt terméket, majd permetezőflakonból hideg vízzel egyenletesen permetezzük be. Hagyjuk megszáradni és utána eltávolíthatjuk a gombostűket. Ha nagyi kockákat vagy sok kisebb azonos elemet kell blokkolnunk, akkor erre is van egy egyszerűbb megoldás. Az alapba szúrjunk hurkapálcikákat, annyit ahány sarok van a blokkban. Erre helyezzük fel az összes elemet. Közben spricceljük meg őket. Ezen a szerkezeten hagyjuk megszáradni a blokkokat.   Természetesen más formákra is alkalmazhatjuk, a lényeg, hogy a sarkokat szúrjuk le.    

Áztatva blokkolás

A horgolmányunkat áztassuk kézmeleg vízbe, majd mindenféle csavarás nélkül nagyon óvatosan nyomkodjuk ki belőle a vizet. Tekerjük törölközőbe, és így eltávolítjuk a felesleges nedvességet. Vízszintesen fektessük le a horgolt darabot, igazítsuk formára és hagyjuk megszáradni. Ezt a módszert akkor is szoktuk használni, ha újra szeretnénk formázni egy ruhadarabot.   Most már tudjuk, milyen módszert használjunk, de akkor hogyan is történik a pontos blokkolás?

Blokkolás menete

Az alátétet beterítjük a terítővel, törölközővel, amink van. Ez azért fontos, mert ez fogja elszívni a nedvességet. Ezt követőek kimossuk, vagy átöblítjük a horgolt anyagot ha áztatva blokkolás van. Kicsit meghúzogatva ráhelyezzük az alapra. Ha nem nedves blokkolás van, akkor szépen kicsit meghúzogatva kiterítjük az alapra a kész horgolt terméket. Ezután gombostűkkel megtűzzük. Most pedig hagyjuk megszáradni a nedves blokkolásnál, a többi esetben a fent leírtak szerint járunk el. Arra kell ügyelni gombostűzéskor, hogy ha pl. parkettán végezzük, nehogy a tűt átszúrjuk az alapon és felkarcoljuk a parkettát. Ilyenkor mikor nagyobb anyagot tűzünk fel, vagy nagyon hosszú a tűnk, érdemes ferdén beleszúrni az alapba.   Most hogy már blokkoltuk a horgolt termékünket, elmondhatjuk, hogy befejeztük a horgolást. Most vagyunk kész. Remélem tudtam segíteni és most már bátran használod ezt a befejező folyamatot kendők, ruhák és egyéb horgolt vagy kötött termékeknél.   Szép napot kívánok és jó munkát! Üdv:Kati
Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.