+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Fonal vásárlás előtt

Aki horgol és köt vagy horgolni és kötni szeretne, az mikor meglát egy szép kis fonalat máris az jár az eszében, na ebből mit csináljak? A fonalak gyorsan megigéznek minket, de fonal vásárlás előtt érdemes pár dolgot megfontolni. Ahhoz, hogy a szép fonalunk ne vesszen kárba és ne okozzon az elkészült munka esetleg bosszúságot, mert pl. nehéz viselni, szúr, kényelmetlen, stb. , érdemes átgondolni, tájékozódni, hogy az adott fonalból mit is érdemes készíteni és milyen tűvel, mert az sem mindegy.

Nagyon nagy választékkal találkozunk a boltokban, az interneten, a Gombocska webáruházban is rengeteget találhatsz. Nem csak a színben, hanem anyagban, festésben, sodrásban is különbözőek.Mire ügyeljünk azonban fonal vásárlás előtt?

Amíg a gyapjú, az angóra fonalakból készült termékek télen védenek a finom melegével a hideg zimankó ellen, nyárra a pamut-len keverék a legjobb választás. Ezért nagyon fontos, hogy tudjuk milyen fonalakból lehet dolgozni.

Fonalat sokféle szálból készítenek. A legtöbb azért természetes alapanyagú, de vannak közöttük szintetikusak, és különböző szálakból kevertek is. A fonalak más-más textúrával rendelkeznek, mindegyiknek meg van a sajátossága amivel rendelkezik, ezek nagyban befolyásolják a horgolásunkat, kötésünket nem csak kinézetre, de tapintásra is. Egy gyapjúból készült darab rugalmas és erős, az alpakából készült puha és finom, a természetes és szintetikus kevert szálak viszont nagyon sok előnyös tulajdonsággal bírnak, egyik ilyen a tartósság. Tehát mindegyiknek meg vannak az előnyeik, hátrányai, kérdés, hogy mire használjuk az információt.

Amikor kiválasztjuk a fonalat, át kell gondolni mire fogjuk használni. Milyen vastagot választunk? Mert a vastagság meghatározza a készült darab megjelenését, illetve nagyon fontos, hogy hány szemet kell majd felszednünk.

Ha kötni, horgolni tanulunk akkor érdemes közepes vastagságú fonalat választani, mert azzal könnyebb dolgozni. Jó ha nem csúszósat választunk, hogy könnyebb legyen a tanulási folyamat. Nézzük tehát fonal vásárlás előtt mire érdemes figyelnünk?

Fonalak

A fonalakat többféleképpen csoportosíthatjuk. Felhasználás szerint megkülönböztetünk:

 • alapfonalakat
 • amigurumi fonalakat
 • baba fonalakat
 • extra vastag fonalakat
 • nyári fonalakat
 • prémium fonalakat
 • sál fonalakat
 • sapka kötő fonalakat
 • zoknifonalakat
 • téli fonalakat
 • természetes fonalakat.

Természetesen lehet, hogy egy fonal több helyre is besorolható.

Egy másik csoportosítás összetétel szerint:

 • gyapjú, alpaka: Téli ruházathoz nagyon jó. Hűvös, hideg napokon a legjobb viselet. Ha közvetlenül a bőrünkkel érintkezik majd a készülő darab, a sima gyapjúnál jobb választás az alpaka, a kasmír, vagy a merinói gyapjú, mert puhább, finomabb alapanyag. Elég drága az ebből készült fonal, de nem fogjuk megbánni, ha ebből dolgozunk! Lehet finom és puha vagy érdes és durva. A mosástól puhábbá válik a ruhadarab. A gyapjú fonal a birka szőréből készül, és bizony szúr. Érzékenyebb bőrűeknek a sima gyapjúból csak kardigánt, kabátot készítsünk. Kizárólag hideg vízben szabad mosni! A molyok nagyon szeretik, ezért uborkaszezonban érdemes levendula illóolajjal becsepegtetve elcsomagolni a gyapjú ruhaneműt.
 • Moher, angóra: Állati eredetű mindkét fonal fajta. Az angórát az angóranyúl szőréből, míg a mohair fonalat az angórakecske szőréből nyerik. Olyan fonalak ezek, amelyek különösen jól festhetőek, és gyakran keverik is más szálasanyaggal. Téli ruhadarabokhoz kiválóan használható, mert meleg és tartós. A mohair strapabíróbb, kopásállóbb, mint az angóra fonal. Gyönyörű, lágy, puha darabokat készíthetünk belőlük, de nagyon fontos, hogy tudjuk,  könnyen szöszölnek. Ezért pl. szövetkabáttal inkább ne viseljük, mert a kis pihék rákerülnek a kabátra és egész nap azt fogjuk szedegetni. Kézi mosással, centrifugálás nélkül tovább megőrzi szépségét. Soha ne lógatva, inkább törölközőre fektetve, formára igazítva szárítsuk.
 • Akril, poliamid: Vegyes megítélésben részesülnek ezek az alapanyagok. Vannak kellemetlen, „dunszt” hatású fonalak, és vannak kimondottan kellemes viseletű műszálak is. Sokan idegenkednek tőlük, pedig már már nagyon jó minőségű műszálas alapanyagokat képesek előállítani, amelyek nedvszívóak és lélegeznek is. A polilakrinitrilből előállított akrilfonal megfizethető árú és mosható is. Nagyon puha fogású, sokféle színben és textúrában lehet kapni. Ha természetes szálakkal keverik, azok kevésbé jó tulajdonságait képesek javítani. Pl. tartósság. Formatartóbbakká, könnyebben kezelhetőbbé válnak a gyapjú, és pamut fonalak, ha akrillal, vagy polyamiddal keverik őket.
 • Pamut: A gyapot növény magját borító finom szálakból készítik a pamut fonalat. Ez a természete4s növényi szál kevésbé rugalmas, mint a gyapjú. Közismert arról, hogy erős és mosható. Nagyon szép a horgolásképe, kitűnő kiegészítők készíthetőek belőle. Ha táskát készítünk belőle tudnunk kell, hogy elég nehéz az ebből készült darab. Nyáron nagyon kellemes a viselete, mert nedvszívó képessége a természetes alapanyagú fonalak között a legjobb. Ha 100%-ban pamut fonalat vásárolunk, számolnunk kell azzal, hogy könnyen elnyúlik. Ezért jobb, ha olyan pamutot vásárolunk, amihez egyéb alapanyagból származó szálat is kevertek.
 • Kevert szálak: A fonalhoz gyakran kevernek természetes és mesterséges szálakat, hogy erősebbek és sokoldalúak legyenek. Ez a megjelenésüket fényesebbé teszi. Többször moshatóak, gyerekruházathoz kiválóan használhatóak.  Ahogyan a fentiekben már említettem, a legtöbbször a természetes alapanyagok javítása érdekében keverik a szálakat. Sokféle létezik. Természetes alapanyag a természetessel, (pl. pamut-len keverék, ami a legjobb választás nyári pulcsi, kardigán készítéséhez), vagy természetes alapanyag akrillal, vagy poliamiddal keverve (pl. gyapjú akrillal, amitől nagyobb szakítószilárdságú, rugalmasabb fonalat kapunk).
 • Babafonalak: Ma a fonalgyártók egyre nagyobb figyelmet fordítanak a magas minőség előállítására. A babafonalak nagyon népszerűek, mert könnyen kezelhetőek, jól bírják a mosást, minden esetben vegyszermentesen állítják őket elő. Nem csomósodnak, nem szöszölnek, így nyugodtan készíthetünk belőle babaruhán kívül játékokat is. Érzékeny bőrű, vagy állati termékeket elutasító felnőttek számára is remek alapanyag.

 

Fonalak vastagsága

A fonalak vastagsága határozza meg, hogy milyen tűvel kell dolgoznunk. Ezt az információt a fonal címkéjén találjuk meg. A fonalvastagságokat több módon is mérhetjük. A legegyszerűbb módja, hogy egy fonal vastagságát megállapítsuk, az, hogy megnézzük a csomagoláson lévő piktogramot. A kis fonalgombolyagban szereplő szám növekedésével nő a vastagság. Az alábbi táblázatban ezek szerint soroltuk be a fonalakat. A fonalvastagság jelölésére nemzetközileg egyesített rendszer van kialakítva. A fonal finomsága a vastagságára jellemző adat. Mivel azonban a nagyjából hengeres fonal vastagsága (átmérője) nehezen mérhető adat, ezért a fonal hosszának és tömegének viszonyával adják meg ezt az értéket.  Ennek jelölésére használják a fonalfinomsági szabványt, melynek szimbólumai a következők:

Ennek fényében akkor egy kis segítség:

Fonalfinomsági szabvány Felhasználási terület
szem/10 cm sima kötéssel
szem/10 cm rövidpálcákból
Javasolt kötőtűméret (mm)/ Javasolt horgolótű méret (mm)
méter /100 g
0 – ás számozású, csipke Csipke készítésére alkalmas extra vékony fonal. 2-es tűvel finom kelmét készíthetünk, vastagabb tűvel jobban áttört lesz.  33-40 szem 32-42 szem 1.5–2.5 mm /0,6-1,5 mm 600-1000 m
1 – es számozású, szuper finom Szuper vékony fonal, zokni, babaruha készítéséhez. Vékony, bonyolult csipkékhez jó. 27-32 szem 21-32 szem 2– 3 mm/2-3 mm 400-480
2 – es számozású, finom Nagyon vékony felsők, babaruhák készítéséhez. Zoknikat, finomabb textúrájú horgolásokhoz. 23-26 szem 16-20 szem 3-4 mm/3,5-4,5 mm 300-400
3 – as számozású, könnyű Vékony fonal babaruha, babatakaró készítéséhez 21-24 szem 12-17 szem 4-4,5mm/4,5— 5.5 mm 240-300
4 – es számozású,  középsúlyú  Közepesen vastag, sokrétű felhasználású fonal. Sokoldalú felhasználás, aránylag haladós vele a horgolás. Általában kevert szálas fonalak a moshatóság érdekében, alkalmas vastag, fonott mintás ruhadarabokhoz, funkcionális horgoláshoz. 16-20 szem 11-17 szem 4-4,5 mm/5.5— 6.5 mm 200-240
5 – ös számozású, vastag Vastag fonal téli ruhaneműk, meleg takarók anyaga. Haladós vele a horgolás, tökéletes meleg felsőruházathoz, gyakran könnyű szálakból állítják elő a belőle készült kelme megnyúlásának elkerülésére. 12-15 szem 8-11 szem 5.5– 8 mm/6,5-9 mm 100-160
6 – os számozású, nagyon vastag Szuper vastag fonal, téli ruházat, kiegészítők készítéséhez. Rendszerint nagyon vastag tűvel horgolják, nagyon haladós, a nagy szemekkel vétett hibák jobban észrevehetők. 6-11 szem 5-9 szem 8 mm-től/9 mm-től Kevesebb mint  100
7 – es számozású, extra vastag 12 mm-től Kevesebb mint  100

 

Ha nem találjuk ezt a jelzést a fonalunkon, akkor az alábbiakat kell figyelnünk. Meg kell néznünk a gombolyagunk hosszát, ez szintén rajta van a szalagon. Ez mutatja meg a legpontosabban a vastagságot, mert minél hosszabb egy 100 grammos fonal, annál vékonyabb. Arra figyeljünk, hogy mindig az adott gombolyag súlyának megfelelő hossz van feltüntetve. Pl 50 grammos gombolyagon ha 133 m van írva, akkor ki kell számolnunk, hogy ez 100 grammnál 266 m, tehát ez a gombolyag egy 3-as vastagságú fonal.

A  próbakötés/horgolás is jól mutatja a fonal vastagságát. Kötéspróba általában minden fonalon fel van tüntetve. Ez azt jelenti, hogy egy 10*10 cm-es négyzetre jutó sima kötés szemeit (horgolásnál a rövidpálcák mennyiségét) adják meg. Ebből következtethetünk a kérdéses számra. Itt a magasabb szám vékonyabb fonalra utal.

A fonalak sodrata, alapanyaga is befolyásolja vastagságukat, tehát egy moheres „szőrösebb” fonal vastagabbnak hat, mint egy hasonló (m/100 g) hosszúságú feszesebbre sodort fonal. Erre figyeljünk, mert sokszor csalóka lehet.

A feltüntetett kötőtű és horgolótű méretek ajánlott méretek, melyekre iránymutatásként érdemes tekinteni. Egy gyakorlottabb kézimunkázó tudja, hogy mennyire szorosan vagy éppen lazán dolgozik, így ezeken a méreteken kívül eső tűket is használhat. Ha nagyobb tűt használunk, mint a címkén feltüntetett, akkor lazább, lyukacsosabb lesz a kézimunkánk. Ha kisebbel dolgozunk, akkor sűrűbb, szorosabb lesz.

Ez azért is fontos, mert pl. egy amiguruminál sokkal szorosabb horgoláskép kell, mint egy csipketerítőnél, ahol inkább lazábbnak kell lenni.

A munka megkezdése előtt mindenképpen érdemes a választott fonalból a választott tűvel próbakötést (-horgolást) készíteni, így megállapítható a szükséges alapanyagok mennyisége is és látható lesz a minta által megkövetelt tűméret.

Méret és súly

Nemzetközi szabványok szerint a fonalak 5 dkg-os vagy 10 dkg-os kiszerelésben kerülnek forgalomba. De egyre több a 150 grammos kiszerelés is. A gombolyag vagy motring címkéjén mindig megadják a szálhosszúságot.  A szálhosszúságnál megadott szám az adott kiszerelésre vonatkoztatva megadja a fonal hosszát.

Remélem sikerült egy kicsit segítenem eligazodni a fonalak tengerében, hogy mire figyelj fonal vásárlás előtt. Jó munkát kívánok és szép napot!

Üdv:Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.