+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

A kézimunka jótékony hatásai!

 

Sokan úgy gondolják, hogy a kézimunkázás öreges dolog, nyugdíjas nagymamák elfoglaltsága. Sokan évszakhoz is kötik, hogy hideg borús téli estéken el lehet ütni az időt egy kis kézimunkával. Ami igaz is, mert tényleg sokan ebben az időszakban horgolnak, kötnek, hímeznek, mert a sötét téli délutánokon inkább otthon maradnak a meleg lakásban és alkotnak. De azért ez nem teljesen így van. A kötésnek, horgolásnak, kézimunkázásnak rengeteg pozitív egészségügyi hatása is van. A kézimunka jótékony hatásai a mindennapokban is megmutatkoznak.

Nem csak téli estéken lehet űzni, hanem akár nyáron is. Van olyan vevőm, akinek meg van, hogy melegben hímez, mert akkor jobban lát a napsütésben.  Hidegebb időben köt, horgol.  Tehát nem szabad a kézimunkázást keretek közé bezárni, adjunk teret neki, megéri. Érdemes kísérletezni, mikor melyik technika áll hozzánk közelebb, melyik megy jobban, mihez van éppen kedvünk.

Azt tapasztaltam, hogy az utóbbi időben a fiatalok is felfedezik a kötés, horgolás és varrás iránti szenvedélyüket. A kötésminták sablonjai már ingyenesen elérhetők az interneten, a videó-útmutatók több ezer kattintással büszkélkedhetnek, és a kötés szerelmesei különböző fórumokon cserélhetik ki tippjeiket legújabb hobbijukkal kapcsolatban.

Nem kell csodálkozni ezen a megújult érdeklődésen: míg az új technológiák, pl.  mobiltelefon lehetővé teszik, hogy mindig és mindenütt elérhetők legyünk, a kézimunka lelassulást és stresszoldást jelent. Ezért is vagyok nagyon boldog, hogy az utóbbi időben egyre több gyerekkel is találkozom a boltban, akik technika óra keretein belül tanulnak kötni, horgolni, hímezni. Sőt már óvó nénik is próbálnak ebbe az irányba haladni. Vastag fonalakkal, suba alapokkal kiválóan lehet óvodás gyerekeknek is már ilyen foglalkozásokat tartani.

Nagyon jó ötletnek tartom, nekem is maradandó élmény volt az iskolai háztartási szakkör, és a technika órák,  amiket Eta néni tartott Ica nénivel karöltve.  Jó a léleknek, szemnek, finom motorikát javítja, türelemre, figyelemre tanít minket és gyógyító hatása is van. Nem beszélve az itt kialakult barátságokról. Szerintem ez egy jó kezdeményezés.

 

Háztartási szakkör a 80-as években

A kézimunkázás egyrészt örömöt okoz a megalkotott munka láttán, ez enyhítheti a depressziós tüneteket, a kreatív tevékenység ápolja a lelkünket, a színek hatnak az érzéseinkre, munka közben elfeledjük a szürke hétköznapokat, a mókuskereket, nem gondolunk a betegségekre, csak az alkotásra.  Mielőtt még azt  gondolnád, hogy na ez egy jó kis marketing duma, alátámasztom az elméletet orvosi, pszichológiai írásokkal, közben pedig apró ötleteket is adok, hogy mit is készítsünk, mikor a lelkünknek szüksége van a simogatásra. Mert szüksége van rá, hidd el nekem. Igyekszem megtenni mindent, hogy boldog kézimunkázós követőm legyél. Remélem a boldogság ragadós és nagyon sokan boldogan fogunk alkotni, nem csak a borús téli napokon, hanem akár fürdőruhában a strandon is, amikor már amúgy is simogat minket a nap, és érezzük a virágok illatát.

Kézimunka jótékony hatásai

A kötés és a horgolás hihetetlenül nyugtató hatású, pont annyira, mint egy kiadós meditálás. Ha jól begyakoroljuk a mozdulatokat, akkor egy idő után az izmaink már rutinból dolgoznak, így elkalandozhatnak a gondolataink, kikapcsolhatunk, relaxálhatunk. Sokan kézimunkázás közben ugyanúgy tudnak tv-t nézni, hiszen már rutinosak a műveletek. A ritmikus, ismétlődő mozgás egyaránt ellazítja a testet és a lelket, néhány óra kötés vagy horgolás után úgy érezhetjük magunkat, mintha kicseréltek volna minket. Minél többet végezzük az elcsendesítésnek ezt a gyakorlati módszerét, annál harmonikusabb életünk lesz.

A kézimunkázás a meditatív hatása miatt, olyan agyterületeket használunk a tevékenység végzése közben, amelyek jógánál vagy más relaxációs gyakorlatoknál aktiválódnak. Ez hosszú távon csökkenti a vérnyomást, a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját. Ha kötünk egy pulóvert vagy sálat, akkor ezzel mellékesen a memóriánkat is eddzük. A rendszeres kézimunka ugyanis a legújabb tudományos ismeretek szerint képes  elősegíteni a mély relaxálást és ugyanakkor stimulálni az emlékezőképességet.

Idős korban egyesek feledékennyé válnak, mások 90 évesen is még szinte mindent meg tudnak jegyezni. Ezekért a különbségekért a tudósok szerint, nem csak a gének tehetők felelőssé. Az, hogy milyen kihívások elé állítjuk agyunkat, nagyban befolyásolja az időskori memóriateljesítményt. Aki minden nap sok órát tölt a tévé előtt, az éppenséggel nem sarkallja nagy teljesítményekre az emlékezetét. Ellenben az aktiváló tevékenységek, mint az olvasás, a játék vagy a kézimunka mozgósítják az elmét.

Tudósok kimutatták, hogy pl. kötés alatt memorizált szavaknál tartósabb hatást lehet elérni. Akik a kikérdezés közben kötöttek, több fogalmat voltak képesek hosszú távon a memóriájukban eltárolni, és később is visszaadni. Az ok a ritmikus kétoldali kézmozdulatokban rejlik, az agyféltekék jobban kapcsolódnak egymáshoz, fitten tartja az elmét. Ezért már több helyen is használnak kézimunka terápiákat. Tehát sosincs késő elkezdeni a kötést, vagy más kézimunkázást. A pozitív hatás ugyanis még akkor is kimutatható, ha csak idős korban kezdünk el kötni.  Kötőtűket elő és indulhat a kötés!

 

Hatások

Csökkenti a magas vérnyomást. Mivel kötés és horgolás közben is csendben, egy helyben kell ülnünk, fókuszálva a mintára, ez már pár perc után is nyugodtabb szívverést eredményez, csökkenti a vérnyomást. Ez az állapot képes oldani a napközben felgyülemlett stresszt és hosszabb távon kedélyesebb lesz tőle az ember lánya.

Büszkeséggel tölt el. A sikerélmény, hogy valamit saját kezünkkel alkottunk máris jobb érzéssel, büszkeséggel tölt el minket. Főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy bár könnyűnek tűnik a kötés, valójában nem olyan egyszerű egyenletes szemeket hurkolni, követni egy mintát.

Lazítja az izmokat. Ha már túl vagyunk a gyakorló fázison és már kisujjból rázzuk ki a kötést, horgolást, akkor úgy le tudjuk csillapítani az elménket, hogy pont annyira nyugtató hatással van ránk, mint egy kiadós meditáció vagy jóga. Amikor jól begyakoroltuk a mozdulatokat, és ezek rutinból mennek, bátran elkoncentrálhatunk más irányba is.  Mivel kötögetés közben nagyrészt ugyanazokat az öltőmozdulatokat ismételjük, így lehetőségünk van kikapcsolni, rábízni magunkat az izommemóriára. A ritmikus, egyenletes mozgás során csökken a szívritmus, a vérnyomás, és hamar ellazul a test és az elme is kikapcsol. Ezért enyhíti a kézimunkázás a szorongást, a stresszt és a depresszió tüneteit is azáltal, hogy blokkolja a negatív gondolatokat. Nem beszélve a fonalak változatos színvilágáról, kellemes puha tapintásáról, ami szintén jót tesz a léleknek.

Fejleszti a motorikus képességeinket. Akár egy hangszer megszólaltatása, a kötés is egy igen bonyolult, összetett folyamat, ami egyszerre minden agyterületet stimulál. A motorikus képességek olyan tulajdonságok, melyek elsajátításával képesek vagyunk bizonyos tevékenységet sikeresen végrehajtani. A kötés az agy egészét megmozgatja a homloklebenytől kezdve a kisagyon át a halántéklebenyig, így kiválóan fejleszti a motorikus képességeinket. A frontális lebenyt, amely a belső információk -jutalom, motiváció- feldolgozásáért, a figyelemért és a tervezésért felel. A szenzoros információkat és a térbeli tájékozódást irányító fali lebenyt  is , amely a vizuális információkat dolgozza fel. A temporális lebenyt amely az emlékek tárolásáért, tolmácsolást, idegen szavak kiejtéséért felelős. A kisagyat, ami a pontosságot és a mozgásidőzítést koordinálja. Ezért segít különösen a Parkinson-kórban szenvedő betegeknél, a motoros funkciók javításában úgy, hogy közben elvonja a figyelmet a fájdalmas területekről. A fájdalom nem abból a pontból ered, ahol éppen érezzük, hanem az agyunkból. De mivel az agyunk nem tud egyszerre két ilyen megerőltető feladatra fókuszálni, így a kötés szó szerint eltereli a figyelmet a fájdalomérzetről.

Késlelteti a mentális hanyatlást. Nemcsak a motoros funkcióknak és a hangulatunknak tesz jót,ha összekötjük a kellemest a hasznossal.  Mivel megmozgatja az agyunkat kézimunkázás közben, így az kevésbé, illetve sokkal később kezd el hanyatlani az. Egy felmérés szerint azok az idős emberek, akik rendszeresen kézimunkáznak, mintegy 30-50%-kal jobban teljesítettek különböző kognitív tesztek során. Fontos ügyelnünk a szellemi épségünkre, hiszen az enyhe mentális hanyatlás az időskori demencia előszobája. A neurológusok azt találták, hogy az intenzív figyelmet igénylő kreatív feladatok úgynevezett természetes dopamintúltengéshez vezetnek, ráadásul mivel a kézimunkázás segít a kognitív képességek fejlesztésében, késlelteti a demencia tüneteit is. A kötés számos olyan agyterület működését serkenti – többek között a figyelemért és a memóriáért felelős területeket -, amelyeket kimondottan érint az időskorral járó elbutulás. Jó hír, hogy a kötésnek, horgolásnak és hímzésnek is vannak különböző nehézségi szintjei, így az előrehaladott állapotban lévő betegek kezdhetnek egyszerűbb mintákkal, míg azok, akiknél csak a kezdeti tünetek mutatkoznak, nagyobb kihívást jelentő mintákkal is próbálkozhatnak.

Csökkenti az ízületi gyulladás kialakulását. Bizony, nem csak az agyunk működését serkenti, de az ízületeink védelmét is biztosítja. A kötés során nem erőltetjük meg a kezeinket, hanem folyamatos, apró mozgásban részesítjük, melynek kedvező hatása az, hogy kisebb eséllyel alakulnak ki az ízületi gyulladások bizonyos formái.

Jó közérzetet biztosít. Egy amerikai kutató szerint a textilterápia, amelybe a kötés, horgolás, foltvarrás, szövés, csipkeverés is beletartozik, olyan az embereknek, mint mikor elmennek nyaralni a problémáik elől. Elfelejtik azt ami bosszantja őket, és valami olyasmit csinálnak, ami energiát ad nekik, javítja a hangulatukat. A kísérlet során kimutatták, hogy a kötés javította a legjobban a résztvevők hangulatát. A kézimunkázás emelte a pozitív kedélyállapotot, és csökkentette a rossz kedély előfordulását.

Egy másik kutatás szerint a kötés esetén a pánikrohamok ritkábbá válnak. Amikor koordinált mozdulatokat hajtunk végre, akkor az agyi kapacitásnak jelentős részét erre fordítjuk. Minél összetettebb a feladat, annál nagyobb kapacitást foglal el, és annál kisebb tere marad a rossz gondolatoknak.
Egy másik szaklap szerint a horgolás blokkolja a negatív gondolatokat, elsősorban az ismétlődő mozgások révén. A kötés segíti a szociális kapcsolatokat is, miután kisebb csoportok is szerveződhetnek köré. Ma már rengeteg különböző csoport van az interneten is, ahol igaz személyesen nem is, de virtuálisan tudunk kommunikálni, mintát cserélni, dicsérő szavakat mondani az elkészült alkotásokra, amely ismét pozitív energiát küld a készítőnek.

Dopamin-és szerotoninbomba. Az agyunkban termelődő dopamin hozzájárul a boldogságérzet, a motiváltság és a figyelem megtartásához is. Jó kis dopaminlöketet ad pl. az alvás, a testmozgás, evés vagy valamennyi kreatív tevékenység. Saját alkotásunkért cserébe dicséretet és bókokat, sőt még megrendeléseket is kaphatunk. Lehet, hogy nem ez az elsődleges cél egy hobbinak, de az ilyen apró pozitív élmények segítenek megküzdeni a nagyobb kihívásokkal vagy megbirkózni a csalódással, kudarccal, amelyek a mindennapokban érnek bennünket. Nem beszélve arról, hogy bárhol előkaphatjuk a fonalat, zenét hallgatva, tévét nézve, társaságban, ha a többieket nem zavarja. Ez a tevékenység egy baráti beszélgetés alatt biztos nem veri ki a biztosítékot, úgy mintha a mobilunkat nyomkodnánk beszélgetés alatt. Kimutatták, hogy az ismétlődő mozdulatok szerotonint szabadítanak fel a szervezetben, ami hozzájárul a nyugodt hangulat és a jó közérzet kialakulásához. Ilyen mozdulat pl. a síró baba ringatása, vagy a hintaszékben való ringatózás is.

Kötés=szemtorna=jobb memória. Gondoltad volna, hogy a fürge szemmozgás is jót tesz a léleknek? A szemgolyók ide-oda mozgatása egy energiát adó, hatékony jógagyakorlat is, mivel kötögetés közben szemünk jobbra-balra ugrál, nem csoda hogy ilyenkor megnyugszunk és jól érezzük magunkat. És amit jó ha tudunk, 30 másodperc szemtornával a memória is növelhető, akár 10%-kal is. Tehát ha ezek után még mindig úgy gondolod, hogy a kötés, horgolás, kézimunkázás ódivatú elfoglaltság, időpazarlás, akkor nagyon tévedsz. Most mondhatod azt, hogy még tehetségem sincs hozzá, két balkezes vagyok, stb. Nem így van, nem nagy ördöngösség a kötögetés, horgolás és igenis menő dolog a saját készített holmikban járni, saját készítésű táskát, kulcstartót, stb. viselni. Így nincs más hátra, mint egy-két leckét venni akár az interneten, akár szakkör keretein belül, vagy könyvekből, de biztos van a környezetedben valaki aki tud horgolni, kötni. Vagy hozzánk is bejöhetsz, amiben tudunk mi is segítünk. Ne ez legyen az akadálya annak, hogy neki kezdj. Próbálkozz először apró dolgokkal a lényeg, hogy élvezd a kézimunkázás jótékony hatásait és légy boldog!

A boldog ember mindig kedvesebb és szebb is!

Színek jótékony hatása

 

A színgyógyítás nem egy új dolog, már az ősi Egyiptomban is voltak színgyógyászok. Roland Hunt: A színgyógyítás hét kulcsa című könyvében a következőket írta: „ Az egyiptomi Heliopolisz ősi templomaiban a szín erejét nemcsak az imádathoz szükséges segédeszközként használták, hanem a gyógyítás eszközeként is. Ezeket a templomokat úgy építették, hogy ahogy a nap besütött rajtuk a fénye a prizma által felbontott hét színre osztotta, és a szenvedőket abban a színben fürösztötték, amire szükségük volt ahhoz, hogy egészségük felépüljön.” Ha mérgesek vagyunk vöröset látunk, van úgy hogy a szín jelenik meg először, meglátunk valami vöröset és rögtön felforr a vérünk. Akár tudatában vagyunk, akár nem a színek energiája befolyásol minket, mint mentálisan a sárga, érzelmileg a kék…

Minden embernek van egy kedvenc színe, az enyém a kék. Mindegy milyen szeretem. Persze ez nem jelenti azt, hogy minden nap kékben vagyok, de imádom a kéket. Vannak akik azt mondják, hogy nincs kedvenc színük, szerintem ők azok akik sok színt szeretnek és nem tudnak választani. Amikor nem szeretünk egy bizonyos színt, vagy nem érezzük jól magunkat egy bizonyos ruhadarabban, az éppen ugyanannyit árul el rólunk, mint amikor vonzódunk egyhez. Vannak olyan emberek is akik egy darab színt sem szeretnek, azok komolyan is mondják. Amikor valaki azt mondja, hogy egyik színt sem szereti, akkor valójában azt mondja, hogy ÖNMAGÁT NEM SZERETI! Valószínűleg sok rossz történhetett az életükben és megtanulták utálni az életet, magukat és a színeket is. Tessék szeretni a színeket!

A színek jótékony hatását már bizonyára te is tapasztaltad, ha mosolyra fakasztott egy napsárga ruha egy kirakatban, vagy ha sokkal szexisebbnek érezted magadat egy vörös fehérnemű-garnitúrában. A terápia nem egy a sok tudományosnak kikiáltott módszer közül, kutatók valóban megerősítették, hogy milyen jót tesznek nekünk a színek. Már eleve a látás, a színek érzékelése is egy bonyolult fizikai és fiziológiai folyamat, az idegeken át az agyba kerülő információt – ebben az esetben a tónusokat – nemcsak egyszerű látványként fogjuk fel, hiszen a hangulatunkat is javítja, vagy éppen elrontja

A színek gyógyító erejét az alternatív gyógyászatban is használják, a fényterápia elemeivel összekötve. A színes fényű speciális lámpákkal végzett kezelés például a keringési problémák, a gyomorbajok vagy az álmatlanság ellen is hatásos. Az agy ugyanis a színinformációkat nemcsak felfogja, hanem fel is használja a test és a lélek gyógyításában

A színeknek kiemelkedő szerepük van az életünkben, egyes érzések jobban társíthatóak adott színekhez. A sárga például a vidámságot jelenti, a szürke a szorongást, depressziót. De ha kombináljuk, akkor fel tudjuk oldani. Az életünk során választott színek tükrözik az élethez való hozzáállásunkat. A lakásunkban lévő színek befolyásolják hangulatunkat és viselkedésünket. A minket körülvevő színek le tudják csillapítani az elménket vagy éppen hogy energetizálnak. Hatnak a hangulatunkra, egészségünkre és a boldogságunkra is. És ki ne szeretne boldog lenni?

Nézzünk meg pár színt:

 

Zöld

Nyugtató hatású, enyhíti a depressziót és a szorongást. A megújulás és a harmónia érzetét adja. Az egészséget, nyugalmat szimbolizálja. A béke és a természet színe. A sötétzöld férfias, konzervatív és jólétet sugároz. A kék utána legkedveltebb szín a zöld. A leggyakoribb szín, amely körülvesz minket a természetben. Az emberi szem számára a legkönnyebben észrevehető és megkülönböztethető szín.

Érdekesség a zöld színnel kapcsolatban, hogy a zöld szín volt George Washington kedvenc színe. A zöld környezetben dolgozók ritkábban panaszkodnak hasfájásra, sokáig a termékenység színe volt, ezért választották előszeretettel a 15. században esküvői ruhák színeként. Kórházakban pedig azért használják, mert nyugtatólag hat a betegekre. Rét, mező, erdő, pázsit, virágok… A zöld a természet, ezáltal az élet és az újjászületés színe is. Ha sok zölddel veszed magadat körbe, akkor kiegyensúlyozottá, nyugodtabbá, nagyvonalúbbá, reményteljessé, életszeretővé, életigenlővé válsz, és jobban igényled majd a harmóniát.

Mivel a zöld az egyik leghatásosabb nyugtató árnyalat, a legszélsőségesebb hangulatváltozások szabályozásában is kiváló, de enyhíti a gyászt, a szomorúságot, a haragot és más szívfájdalmakat is. Klausztrofóbia estén is hatásos a zöld szín. A zöld minden színnel összhangban van, ezért ha más színből kicsit túl vagyunk adagolva, csak használjuk a zöldet és egyensúlyba kerülünk. Viszont a sok zöld tompultságot okozhat. Ha a zöld színt elutasítjuk, akkor boldogtalanok lehetünk.

A zöld szín jelentései: egyensúly-egyensúlytalanság. Stabilitás, tapintat, nagylelkűség, képzelőerő… A zöld szín egyensúlyt és harmóniát sugároz.

Forrás: https://cirmi-hobbija.blogspot.hu/2011/02/

 

Leírás: 6 láncszemet gyűrűbe kapcsolunk. 1. sor: 2 láncszem, 15 kispálca a gyűrűbe.

2. sor: 3 láncszem magasítás után minden kispálcára 1 egyráhajtásos pálca és egy láncszem.

3. sor: 3 láncszem magasítás után a pálcák közé 2 egyráhajtásos pálca és egy láncszem kerül.

4. sor: 5 láncszem, 1 rövidpálca az előző sor egyláncszemes íveibe.

5. sor: az előző sor íveibe 6-6 rövidpálcát készítünk.

 

Piros

A piros egy izgalmas, kalandos, erős, barátságos, dinamikus szín. A szerelmet, a szenvedélyt szimbolizálja. A piros színnek ösztönző, stimuláló, energetizáló hatása van. Figyelemfelhívó, mivel azonnal magára irányítja a figyelmet. Növeli a lelkesedést, emeli a vérnyomást, a légzést, a szívverést és a pulzusszámot, talán ezért is a szerelem színe. A piros tettre ösztönöz, növeli az önbizalmat. A piros szín a szivárvány legfelső sávja, és a legelső szín, amit sötétedéskor szem elől tévesztesz. A fengshui szerint fessük pirosra a bejárati ajtónkat, hogy a lakók jólétét biztosítsuk. A méhek nem látják a piros színt, ezért a piros virágokat nem annyira a méhek, mint inkább a madarak, pillangók vagy a szél porozza be. A leghosszabb fényhullámhossz a piros.

A piros figyelemfelkeltő, gyors cselekvésre ösztönöz, ezért gyakran használják a pirosat lezárásoknál, figyelem felhívásoknál. Az élelmiszeriparban étvágy fokozásra használják. A piros autókat gyakrabban lopják. A tűz színe, a szenvedély tüzét is képes újra feléleszteni. A piros azonban nemcsak a szerelem és a szexualitás árnyalata, hanem az agresszióé, a haragé és más indulatoké is. A piros, a vörös és más rokonszínek vonzzák a figyelmet – a hálószobában is -, energikussá, élettel telivé, aktívvá tesznek, felmelegítenek, ugyanakkor, ha sok vesz körül ebből a tónusból, könnyen forrófejűvé is válhatunk. Ha mértékkel használjuk, új impulzusok érhetnek, ha azonban túl sok vörös posztót látunk, nyugtalanok és nyughatatlanok lehetünk.

A piros a szervezetednek is jót tesz, gondolj csak a véred színére. Szabályozza a vérkeringést, a vérnyomást, az anyagcserét is erősíti, és segíti az immunrendszert. Egyes kórházakban a szín erejét használják, hogy kezeljék a kóros étvágytalanságot, a depressziót, a kimerültséget, a krónikus fáradtságot, az alacsony vérnyomást, de a szülés utáni gyengeséget, levertséget is gyógyíthatja. A vörös szín vitalitást sugároz, de a pusztulást is jelképezheti. A vörös jó méregtelenítő, kitisztítja elménkből, testünkből a negatív szemléletet. De képes a vörös szín fellazítani az izmokat, izületeket.

Azok számára akik könnyen megfáznak, nagyon hatásos lehet ez a szín. Ha valaki viszont stresszben él, esetleg szívbeteg, kerülje el a vörös színt! A vörös szín képes biztosítani számunkra azt a plusz löketet, amely céljaink elérésére sarkal. Ha félünk kiállni mások elé, beszédet tartani, öltözzünk pirosba! Növelni fogja önbizalmunkat!

A vörös szín jelentései: növekedés-pusztulás. Kreatív, dinamikus, aktív, adrenalin, akarat erő… A vörös szín a hatalom jele, de figyelmeztet a veszélyre is. A hiperaktív emberek túl sok vörös színű ruhát ne viseljenek, mert agressziót válthat ki belőlük.  

Forrás: Pinterest

 

Rózsaszín

A vörösek csoportjába tartozik a rózsaszín is. A rózsaszín és változatai, mint a pink vagy a magenta sokkal természetközelibb árnyalatok, mint elsőre gondolnád. De ha magad elé képzelsz egy szép rózsaszín rózsaszálat vagy egy kardvirágot, máris megtelik a szíved-lelked boldogsággal. Ez a szín az idealizmus, az együttérzés, a finomlelkűség és a rend árnyalata, ugyanakkor fokozhatja a naivitásodat, jóhiszeműségedet is. Ha lelki megrázkódtatás ér, remek “elsősegély” a színterápiával gyógyító szakemberek szerint, ha egy kis magentával vagy pinkkel veszed körbe magadat, nemcsak megnyugtat, hanem erősíti a belső békédet és szabadságodat is. A rózsaszínt viselő nő, nőies, érzéki, kedves, romantikus. Lelki szépséget, szeretet, együttérzést jelképez. Ez egy nőies szín és képes pihentetni a fizikai testet.

Az élénk rózsaszín fiatalos, vidám és izgalmas, ugyanolyan magas energiaszinttel, mint a piros. Érzéki és szenvedélyes anélkül, hogy túl agresszív lenne. Ha a piros szenvedélyességét tompítjuk a fehér tisztaságával megkapjuk a halvány rózsaszínt, amelyet a romantikához kapcsolnak. Az élénk rózsaszín, csakúgy, mint a piros növelni tudja a vérnyomást, szívritmust, pulzust. Tettre és magabiztosságra ösztönöz. A halvány rózsaszín viszont nyugtat.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a férfi súlyemelőknek csökken az erejük rózsaszínre festett szobában, míg a hölgyek esetében ugyanez a szín az ellenkező hatást éri el, tehát ösztönzőleg hat az erejükre. Nyugtató hatása miatt a sportcsapatok néha halvány rózsaszínre festik a vendégcsapatok által használt öltözőket, hogy veszítsenek az energiájukból. A börtönökben is szívesen alkalmazzák ezt a színt. A sütik ízletesebbnek bizonyulnak, ha rózsaszín dobozba csomagolják, vagy rózsaszín tányéron tálalják őket (ez csak édességek esetében van így), mivel a rózsaszín szín erősíti a cukor utáni vágyat. A mellrák elleni küzdelemben a rózsaszín szalag nemzetközi szimbólumává vált a reménynek és a tudatosságnak. A kínaik mindaddig nem ismerték ezt a színt, amíg a nyugati kultúrával nem találkoztak. A rózsaszínre használt szavuk jelentése is erre utal: „idegen szín”.

Egy kis kendő mindig kellemes viseletet biztosít. Próbáld ki rózsaszínben.

Forrás: Pinterest

Minta:

Forrás: Pinterest

 

Kék

A kék az én kedvenc színem. Minden árnyalatban jöhet, nincs számomra rossz kék. Picassonak is volt egy kék korszaka. De magyar vonatkozása is van, Munkácsy Mihálynak szintén volt egy kék időszaka a munkásságában. Fiatalon olvastam egy könyvet, azaz kettőt mert két részes, Dallos Sándor: Munkácsy életrajza (A nap szerelmese, Aranyecset). Érdemes elolvasni, mert olvasmányos életrajzi könyv, nagyon jó belelátni egy nagy ember életébe, megérteni a műveit. Csak ajánlani tudom.

Vissza a kékhez. Az óceán és az ég színeként folyamatosan jelen van az életünkben. Békét és nyugalmat áraszt. Nyugtató kémiai anyagok termelését indítja el a testünkben, ezért gyakran használják hálószobákban. Növeli a munka hatékonyságát, támogatja az intuíciót. Hideg színként ismert. Megbízhatóságot, elkötelezettséget, intelligenciát sugall, ezért érdemes állásinterjúkon kéket viselni.

A kék a legkevésbé nemhez kötött szín. Egyenlő arányban hordják nők és férfiak is. A kék a fogkrémgyártásban leggyakrabban használt szín. A bagoly az egyetlen madár, amely látja a kék színt. Az emberek sokkal hatékonyabb munkát végeznek kék szobában. A szúnyogok kétszer jobban vonzódnak a kékhez, mint bármely más színhez. A kék szín csökkenti az étvágyat.

A kék színt használják a leggyakrabban az irodákban. Biztonságot és megbízhatóságot sugall, ezért logóknál is gyakran használt szín. A súlyemelők nagyobb erőt tudnak kifejteni kékre festett edzőteremben.

A kék szín jelentései: tudás-tudatlanság. Bölcsesség, türelem, igazság, csendesség, gyógyító.

A kék szín gyógyító hatása: A kék lelki nyugtatószer, mert képes behatolni a lélekbe. A kék szín segít leküzdeni a kisebbrendűség érzését. A kék szín kedvelői képesek úgy manipulálni embertársaikat, hogy az észre sem lehet venni. Zárkózott is lehet. A pajzsmirigyre, torokra és a tüdőre van nagy hatással. Kiválóan alkalmazható gyermekbetegségek, fülfertőzés, fogzás esetén is.

Készítsünk gyönyörű szép telefontokot kékből. A leírást itt találod.

 

 

Fehér

 

A fehér szín jelentése a tisztaság, teljesség, eredetiség, nyitottság, egyenlőség.  A fehér a semlegesség, erkölcsösség, béke, nyugalom, tökéletesség színe. A tisztaságot jelképezi, ezért hordanak az orvosok fehér köpenyt, és esküsznek hagyományos fehér ruhában a menyasszonyok. A fehér szín támogatja a szellemi tisztaságot is, az akadályok elgörgetésére és a gondolataink megtisztítására ösztönöz. Az új kezdetet szimbolizálja. Tágítja a teret. A fehérben egyensúlyban van a többi szín, ezért is a leghűvösebb szín. A fehér a lelki megmentő. Előhozza a reményt és a békességet. Azonban a túl sok fehér használata nem előnyös. Mert ürességérzetet és frusztrációt okozhat. Ezért nem szabad kisgyermekek szobáját fehérre festeni.

A fehér szín gyógyító hatása: Más színekkel kombinálva a legjótékonyabb. Amikor valamelyik szín elhalványul, használjunk hozzá fehéret. Ha valaki nehezen nyílik meg, szinte meg van fagyva, akkor érdemes fehér színt használni, hogy felfrissülhessen a többi szín, ezáltal jobb hangulatba kerülhet.

A fehér zászló általánosan a fegyverszünet szimbóluma. Álomfejtők szerint a fehér szín az otthon boldogságára utal. A fehér vár az eredményességet, a teljes mértékben beteljesült végzetet, és a spirituális tökéletességet szimbolizálja. Tudtad, hogy a fehér pólóból adják el a világon a legtöbbet? A fehér ruha átlátszóvá válik, ha vizes lesz. Fürdőruhánál érdemes elővigyázatosnak lenni.

A legtöbb kereskedelemben kapható színárnyalata a fehérnek van. Japánban a fehér szegfű a halált szimbolizálja.

Narancs

 

A narancssárga az optimizmus és az életöröm színe. Ez az egyik legjobb kedélyjavító árnyalat, nyitottá, közlékennyé és magabiztossá tesz, de könnyelművé és tolakodóvá is válhatsz, ha túl sokat narancsozol. Ha mértékkel használod a narancssárgát, lendületet vehet a társadalmi életed, illetve jobban igényled majd, hogy minél többen legyenek körülötted. A narancs segít az emésztési rendellenességek, a veseműködési zavarok, az allergiás panaszok leküzdésében. Ez az árnyalat valódi energiabomba, ha kimerült, feszült vagy ideges vagy, akkor vedd körbe magad minél több narancssárga dekorációval.

 

 

Arany

 

 

 

Ezüst

Sárga

 

A fekete szín gyógyító hatása: A fekete szívében fény van, ez a fekete szín pozitív használata.  Ha valaki túl sok feketét hord, hiányozhat valami az életéből, depressziós is lehet. A fekete mindig bátorít, hogy azt alkalmazzuk, amit tudunk, és ne azt, amit látunk. Képes a káoszból rendet teremteni.
A fekete szín jelentései: teljesség-üresség. Tanító, kreatív, pusztító, depresszió. Nincsenek jó és rossz színek, még a feketének is van jótékony hatása. Mérvadó és erős szín. Mivel erőteljes érzelmeket gerjeszt, túl sok belőle nyomasztó lehet. Megnyugtató ürességet áraszt. A nyugati kultúrában a fekete a gyász színe. A fekete színek hiányát reprezentálja az ősi űrt, az ürességet.
Klasszikus szín az öltözködésben, valószínűleg mert a fekete ruha optikailag karcsúsít és időtállóan divatos.

 

Szürke

A szürke érelem, tudás és a bölcsesség színe. Klasszikus, kifinomult, előkelő. A pesszimizmust, melankóliát, unalmat is reprezentálja. Méltóságteljes, konzervatív, tekintélyt parancsoló. Teljesen semleges szín, ezért gyakran használják háttérként.

Ha szürke vagy ezüst autót vezetsz, az az elegancia és hűvösség üzenetét hordozza. A kompromisszum színének tartják, valószínű azért, mert az erőteljes fekete és a fehér közt helyezkedik el. Az emberi szem a szürke 500 árnyalatát tudja megkülönböztetni (igaz az irodalom és a film csak ötvenet). Semlegességet sugalló szín, hivatalosságot kölcsönöz.

 

Kiderült, kötéssel, horgolással tényleg elérhetjük, hogy jobb szellemi állapotba kerüljünk. Hangulat- és kedélyjavító tevékenységként kiváló elfoglaltság a kézimunkázás.

Ha pedig válogatott, jó minőségű alapanyagokat keresel, nézz be webáruházunkba a www.meterarurovidaru.hu címen, megtalálsz mindent ami kézimunkázáshoz szükséges lehet ITT. Gombocska webáruház

Jó kézimunkázást és jó egészséget kívánok, Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Webáruházunkat pedig természetesen otthonról is eléred.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu