+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Táska varrás házilag

Bevallom őszintén táskamániás vagyok, de szerintem vagyunk így egy páran. Sajnos nem jelenti azt, hogy kismillió táska vár itthon a gardróbban, de azért van pár belőlük. Egy időben rá voltam kattanva az egyedi készítésű táskákra, majd a különböző országok fővárosainak nevével ellátott táskákra, amelyeket külföldről kaptam. Aztán jöttek a Gorjuss táskák, még ma is imádom őket. Majd az itthoni tervezők egyedi táskái, amelyek még megfizethetőek voltak számomra. Később volt egy időszakom, amikor a népi mintás táskák voltak a szerelmeim, és így tovább. Nem kellett indok, hogy miért szeretek beléjük.  Egyszerűen megláttam őket és szerelem volt első látásra. Tetszett az érzés, hogy nem fog velem szembe jönni ugyanaz. Imádtam azt a tervező hölgyet, aki lehetővé tette, hogy én válogathassam össze a színeket, megadtam, hogy mit szeretnék, milyen motívumot és elkészített valami csodát. Imádtam a kezembe venni a szebbnél szebb táskákat. Érezni a bőr, a textil, a ragasztó, a festék illatát. Nem hiába lettem nyomdász is, egyrészt mert imádok olvasni, másrészt a mai napig a kedvenc illatom egy frissen nyomtatott könyv illata. Na jó, meg azért mert édesapám szerette volna, ha az egyik lánya műszaki ember lenne.

De vissza a táskákhoz. A táska készítés természetesen egy szakma, de sokszor mi magunk is el tudjuk készíteni akár egy egyszerű háztartási géppel is. Mostanában újból divat a varrás, kötés és horgolás, tehát nem látom akadályát, hogy megpróbáljuk elkészíteni a saját táskánkat. Azért is gondolom, hogy érdekes lehet számodra ez a téma, mert az utóbbi időben azt tapasztalom, hogy sokan jönnek be  hozzám úgy a boltba, hogy szeretnének táskát, neszesszert, tolltartót, vagy valami kis tárolót varrni. Vannak lelkes kezdők, akiket visz a lelkesedés, az alkotásvágy, és a kíváncsiság.  Vannak a bizonytalanok, akik szeretnének ilyet készíteni, de úgy érzik nem képesek rá és vannak a rutinos táskavarrók, táskakészítők. Azt gondolom, teljesen mindegy melyik csoportba tartozol, a lényeg, merj belevágni és alkotni. Ha elsőre nem sikerül, az sem baj, majd a következő jobb lesz. Mindig a saját hibánkból tudunk a legtöbbet tanulni, persze jobb lenne a máséból. A legtöbb tanulságot akkor vonhatjuk le, ha mi magunk készítjük el és mi magunk szembesülünk a szépséghibákkal, javítanivalókkal. És ne felejtsd el a bontás nem szégyen. Inkább bontsunk többször, mint úgy hagyjuk egyszer csúnyán. Gyere vágjunk bele együtt!

Összegyűjtöttem pár alap szabásmintát, leírást és videót, ezzel is megadva a kezdő lökést azoknak, akik még mindig hezitálnak. Nézzük tehát milyen is a táska varrás házilag.

Neszesszer készítése

Hozzávalók:

– cipzár

-a neszesszer belsejének anyag (pamut vászon tökéletes)

-neszesszer külsejének anyag (pamut vászon, műbőr, textilbőr, bármilyen anyag, aminek van tartása)

-díszítésnek csipke, szalag

-ha merevebb neszesszert szeretnénk vasalható közbélés

 

Ki kell szabnunk két -két téglalapot a bélésből és a táskaanyagból. Ha merevítést is adunk, akkor 3-3 db-ot. A téglalap mérete a cipzárunk méretétől függ. Amilyen hosszú a cipzárunk olyan hosszú lesz az egyik oldala a téglalapnak. A többi méret rajtunk múlik, hogy mekkorát készítünk.

A téglalapok aljából kivágunk 2-2 cm-es darabot. Ez lesz a táskánk alja.

Ha közbélést teszünk, akkor azt most vasaljuk össze az anyagunkkal.

Ezt követheti a díszítés. Most tudunk a neszesszer külső oldalára csipkét, szalagot, gombot varrni.

Ezt követi a cipzár bevarrása.

Letesszük az egyik előlapot színével FELFELÉ,
széléhez illesztjük a cipzárunkat színével LEFELÉ.
majd erre a bélésből kivágott darabot tesszük színével LEFELÉ.

 

Összevarrjuk a három réteget ügyelve arra, hogy a cipzár fogazata mellett haladjunk, ehhez legjobb a cipzárvarró talp.

Ha elkészültünk és szétnyitjuk a két anyagot ott kell lennie a cipzárunknak az előlap színe és a bélésanyag színe között. Átforgatjuk az anyagokat úgy, hogy az előlapunk visszája (ahol a vlies van) és a bélésanyagunk visszája találkozzanak.

Most már a színén kell szintén végigvarrnunk a cipzár mellett:

Most pedig varrjuk fel a másik oldalra is a cipzárt. Nagyon fontos, hogy valamennyire legyen nyitva a cipzár varrás közben. Ha nem teszünk így, akkor majd nem tudjuk kifordítani a neszesszerünket.

Ezután színt színre fordítva körbevarrjuk, de a sarkok oldalait nem varrjuk le és a bélés alján is hagyunk egy kis részt.

A következő lépés a sarkok levarrása. Ezzel tudunk adni egy kis talpat, mélységet a neszesszernek, ami persze nem kötelező. Viszont tolltartó esetén annál nagyobbat kell varrjunk, minél több mindent szeretnénk belepakolni. Az L alakú sarkokat összeillesztjük így és levarrjuk.

Ezután kifordítjuk a neszesszert. A bélés össze nem varrt alján van a nyílás, amin keresztül kifordítjuk a neszesszert. Ezt látjuk, majd ezt is kifordítjuk, mindent eligazgatunk.

Varrjuk össze a kis nyílást kézzel.

Kész is vagyunk a neszesszerrel.

Forrás: http://hobbivarras.blogspot.hu/2012/06/neszeszer.html

 

Neszesszer varrás videóval

Ugye hogy nem is olyan nehéz?

Variációk neszesszerre

Ha úgy érzed elkapott a gépszíj, itt mutatok még pár ötletet.

Forrás: Pinterest

 

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Kifordítható táska készítése

A következő egy gyorsan könnyen elkészíthető táska videója.

 

Itt található egy szabásminta a táskához.

 

Variációk táskára

Forrás: Pinterest

Ha pedig van kiszakadt, kikopott, felesleges farmerunk, abból is készíthetünk egyedi táskákat.

 

Forrás: Pinterest

 

Forrás:Pinterest

 

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődésedet a táskák és a varrás iránt és Te is gy gondolod, nem is túl nehéz a táska varrás házilag. Ha tetszettek az ötletek, akkor tarts velem legközelebb is, ahol a kötés és a horgolás esetleg a hímzés is megjelenik a táskakészítés során. Merj próbálkozni, az alkotás pedig örömmel tölt majd el.

Ha pedig a varráshoz keresel minőségi, válogatott alapanyagokat a Gombocska webáruházában megtalálsz mindent amire csak szükséged lehet ITT: www.meterarurovidaru.hu

Jó munkát és szép napot kívánok!

Üdv:Kati

Kati - Gombocska

Az alapanyagokat, melyek az alkotáshoz szükségesek, megtalálod dunakeszi boltunkban.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Webáruházunkat pedig természetesen otthonról is eléred.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu