+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Állatok világnapja minden nap szeretnünk kell őket

Tudom, pár nappal már elmúlt az állatok világnapja, de azt gondolom nem tudom szó nélkül hagyni, hogy beszélnünk kell arról, hogyan is bánunk az állatokkal.

Nincs olyan nap, hogy ne jönne szembe velem az interneten valami borzasztó cikk, hogy a buszmegállóba hagyta a kutyát, aki rohant a gazdi után, és nem véletlenül, hanem direkt. A tengerparton otthagyott kutya, aki hetekig kereste a tengerben a gazdáját, mert azt gondolta odaveszett.

Forrás: https://zoldkovet.hu/2023/10/03/oktober-4-az-allatok-vilagnapja-az-allatok-kozelsegeben-az-emberek-is-megnyilnak-es-a-legoszintebb-enjuket-mutatjak/

Azt gondolom néhányan nagyon borzasztóan bánunk az állatokkal és persze embertársainkkal is. Nagyon jó dolog, hogy van egy állatok világnapja, de mint a többi ünnepnél is, azt gondolom nem csak egy nap kell szeretnünk egymást, az állatokat, stb. Minden nap úgy kellene élnünk, hogy szándékosan ne okozzunk másoknak fájdalmat, bánatot. Mert még így is porszem kerül a gépezetbe és óhatatlanul is meg tudjuk bántani a másikat, egy rossz szóval, egy mozdulattal, egy nézéssel. 

Honnan származik az állatok világnapja

Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először az Állatok Világnapjának (World Animal Day) gondolata. Az október 4. pedig azért lett a kiválasztott nap, mert ez Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is. Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

Forrás: https://ildikovamosi.hu/oktober-04-e-az-allatok-vilagnapja-egy-nemzetkozi-unnep-a-kutyak-a-macskak-es-a-foldon-elo-osszes-allat-vedelmeert/

Miért fontos

Az állatok boldogabbá teszik az életünket. Nem baj, ha nincs háziállatunk, egy állatkerti, egy vadasparki vagy egy erdei séta, ahol meglep minket egy mókus, egy madár, annyi pluszt kell, hogy adjon nekünk, hogy éreznünk kell, hogy állat és ember kapcsolata mennyire fontos.

Az állatok nélkülözhetetlenek számunkra. Végigkísérték az ember egyéni és társadalmi fejlődését és segítették, asszisztáltak ahhoz évezredek óta. Azért emlékezünk rájuk ezen a napon, mert megérdemlik. Mert ugyanolyan csodálatos élőlényei az állatok ennek a bolygónak, mint mi.  Az állatok nem csak hasznosak, de jelenlétükkel boldogabbá is teszik életünket. Felvidítanak, ha rossz a kedvünk, várnak minket haza pl. az ablakban ülve, vagy hűségükkel adnak reményt, ha nagy csalódást élünk át. Megérzik a bántatunkat, betegségünket és ott vannak mellettünk, védenek, védelmeznek minket. Önzetlenül szeretnek és ez akkora érték, hogy ezt nem szabad elfelejtenünk.

Forrás: Pinterest

Hogyan segíthetünk?

Most hogy jönnek a hideg napok, sokkal jobban kell figyelnünk az utcán élő állatokra, és a saját háziállatainkra is. Tudom, hogy gazdasági válság van, de valahogy akkor sem vinne rá a lélek, hogy kitegyem a kutyánkat vagy a macskáinkat. Ha valaki mégis erre a döntésre jut, akkor viszont, nem szabad csak otthagyni valahol az utcán, kukában, stb. Legyünk emberségesek, és legalább egy menhelyre vigyük el őket. Adjunk nekik esélyt, hogy valaki fog róluk gondoskodni, ha már mi magunk nem szeretnénk.

Nagyon sok önzetlen ember és menhely, segítő csoport van, akik erőn felül küzdenek, hogy a kidobott állatokon segítsenek, étellel, meleg hellyel, gyógyszerekkel, kezelésekkel. Ezek az alapítványok, csoportok, magánszemélyek folyamatosan küzdenek a megélhetésért, a túlélésért.

Ebben az őszi időben elkezdenek gyűjteni lepedőket, ágynemüket, takarókat, amiket az állatok helyének téliesítéséhez használnak fel. Mivel a textilipar az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág, ha van régi ágyneműnk, takarónk, ami már fakó, nem kell, szedjük össze és keressünk a közelünkben egy állatmenhelyet és adjuk le nekik, biztosan nagyon fognak neki örülni. 

Ivartalanítás fontossága és okai

Az állatok világnapjának legfontosabb célja is az, hogy felhívja az emberek figyelmét az állatok tiszteletére és védelmére, a felelős állattartása. Valamint arra, hogy minden eszközzel a békés egymás mellett élést kell elősegíteni – a lehető legtapintatosabban védeni az állatok életterét is.

Tehát gondoskodnunk kell az ivartalanításukról, ami pontosan tudom, nem kis összeg, de vannak meghirdetett ingyenes ivartalanítások, amiket ilyenkor érdemes felkeresni és élni vele. 

Hallottam és vettem is már részt olyan kezdeményezésben, hogy maradék fonalakat gyűjtöttünk és nyugdíjas nénik ingyen kötöttek, horgoltak belőle az egyik  menhely számára takarókat. Azt gondolom, hogy rajtunk áll, hogy mi mindennel tudunk segíteni az állatoknak és a szervezeteknek, amelyek próbálják megmenteni ezeket az elhagyott állatokat és életben tartani őket. 

Forrás: https://sundaymorningwithsandy.com/2018/10/21/compassion-empathy/

Egyensúly

Az egyensúly az, ahol az igazi öröm létezik, az embereknek mindenkinek adni és kapni kell. Tehát fontos, hogy segítsük a rászorulót. A háziálltok viszont azok az állatok, akik tőlünk függnek, nekünk kell gondoskodunk róluk, nem tehetjük meg, hogy mert a gyerek szeretene egy cicát, egy nyulat vagy egy kutyát, gyorsan megvesszük, mint egy kiló kenyeret, aztán ha nyűg, nincs már rá szükség, vagy bosszantó mert mindent megrág, szétkarmol, kitesszük a szűrét. Majd veszünk valami mást a gyereknek, amivel eljátszik. 

Forrás: Pinterest

Az állatok világnapjával azért érdemes foglalkozni, mert segít összehozni az embereket, hogy növeljék a tudatosságot és javítsák az oktatást világszerte, hogy az állatok a megérdemelt életet élhessék. Együtt megváltoztathatjuk a világ működését, és véget vethetünk az állatok kegyetlenségének és szenvedésének.

Forrás:https://soulmates-twinflames.tumblr.com/post/171601542336/it-takes-nothing-away-from-a-human-to-be-kind-to

Összefogás

Össze kell fognunk, nem hagyhajtuk, hogy megmérgezzék az állatainkat, rájuk lőjenek, szándékosan bántsák őket. Nem lehetünk kegyetlenek, se velük se egymással. Annyi kegyetlenség van a világban, sajnos pont a napokban történt terrortámadás Izraelben. Kegyetlenek vagyunk, és aki egy állattal kegyetlen, az embertásaival is az. 

Forrás: Pinterest

Az állatok világnapját különböző módon ünneplik a cégek és a magánszemélyek, akik hangot adhatnak az állatok védelmének különféle módon. Jótékonysági adománygyűjtő rendezvények, áruadományozás, oktatás, mind-mind arról kell, hogy szóljon, hogy felhívják a figyelmünket az állatok jólétére és védelmére. Mert hatalmas válságban vagyunk. Minden nap jön velünk szembe a kínzás, bántalmazás, elhanyagolás, felelőtlen állattartás.

Forrás: Pinterest

Valószínüleg nem egy ilyen blogot vártál tőlem, remélem ha meg is lepődtél, akkor is pozitívan és talán te is több figyelmet fordítasz az állatokra, és ne csak ezen az egy napon, ahogy ne csak Valentin-napon szeressük a párunkat, ne csak karácsonykor szeressük a családtagjainkat, és ne csak hallottak napján gondoljunk azokra, akik elmentek. 

Forrás: Pinterest

Összefoglalás

Ha van háziállatod simogasd meg és bújj hozzá, az állatok világnapja alkalmából is, persze csak ha hagyja. Ha van rá lehetőséged önkénteskedj, vagy valamilyen módon segítsd a menhelyeket. Ha már csak megosztod a segélykérésüket is valami. Hátha lesz valaki, aki tud adományozni. Ha viszont van ami tudsz nekik adni, csak nem tudod elvinni, írj nekik, kérj segítséget. Annyi jó ember van, biztosan lesz valaki, aki meg tudja ezt oldani, arra jár, ismeri őket, belefér neki időben és költségben.

Forrás: Pinterest

Tegyünk együtt az állatokért! Legyen szebb a Világ! 

Forrás: Pinterest

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz. Elkészítheted házi kedvencedet horgolva, kötve, varrva vagy hímezve.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.