+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Rózsaszín október-mellrák elleni küzdelem hónapja

Minden év októbere a mellrák elleni küzdelem hónapja. Október 1-jén ünnepeljük a mellrák elleni küzdelem világnapját. Ilyenkor minden erről szól, rózsaszín hónap ez. Ez a nap arra hívja fel a figyelmet, hogy mennyire fontos a megelőzés. 

Ezen a napon csaknem 30 éve viseltek először rózsaszín szalagot a mellrák túlélői Amerikában, de azóta az egész világ megismerte a mellrák elleni küzdelem szimbólumát. A reményt szimbolizáló rózsaszín szalagot viselők hitet tesznek a kór elleni küzdelem mellett.

Forrás: Pinterest

 A figyelemfelhívás célja, hogy rávilágítson a szűrővizsgálaton való részvétel fontosságára, a betegség korai felismerésének érdekében. Magyarországon évente nagyságrendileg 33 ezer rosszindulatú daganat okozta haláleset történik, rosszindulatú emlődaganat következtében pedig évente több mint 2000 nőt veszítünk el. Ezen kell változtatni. 

Forrás: Pinterest

Az emlőrák kialakulásának valószínűsége 50-65 év között a leggyakoribb, de egyre gyakrabban érinti az ennél fiatalabb nőket is. Az onkológián egyre több a fiatal nő, aki mellrákkal küzd.  Az emlőrák sajnos nem csak nőknél, hanem  férfiaknál is lehetséges. Bár náluk jóval ritkább, ám gyorsabb lefolyású és rosszabb indulatú a megbetegedés. 

Jó lenne, ha ez nem így lenne, ezért fontos a mellrák elleni küzdelem világnapja, mert igyekszik arra felhívni a figyelmet, hogy a korai felismerés életet menthet, és hogy mit tehetünk mi ezen a  téren saját magunkért. A legtöbb esetben csupán egyetlen sejtből kiindulva 5-8 éven át fejlődik a daganat a mellben, amíg végül kimutathatóvá válik a mammográfiai vizsgálat segítségével. Tapinthatóvá csak ezt követően válik, ekkorra már eléri az 1 cm körüli átmérőt. Éppen ezért az emlőrák kezelése annál hatékonyabb lehet, minél korábban történik meg a daganat felismerése, annál nagyobb a valószínűsége a gyógyulásnak is.

Forrás: Pinterest

Azt gondolod, hogy te még fiatal vagy a vizsgálatokhoz, szűrésekhez. Sokszor egy véletlen vizgálat során derül ki a daganat. Se előjele nem volt és nem is érzel semmit, viszont a ct-n tisztán látszik, van ott valami aminek nem kellene. És kérdés, hogy mekkora? És milyen?

Az emlődaganat mérete és növekedési sebessége nagyon eltérő lehet. Az 1. stádiumú daganat általában kevesebb, mint 2 centiméter átmérőjű, de nem ez az egyetlen tényező a mellrák stádiumba állításában.

A daganat mérete csak egy a sok tényező közül, amelyeket az orvosok figyelembe vesznek, amikor egy személy emlőrákját meghatározzák. Egyéb tényezők közé tartozik a daganat elhelyezkedése, a mellen kívülre terjedt-e, a rákos sejtek megjelenése és a hormonreceptorok jelenléte.

Forrás: Pinterest

Az orvosok a diagnózis részeként meghatározzák a rák stádiumát. Az emlőrák stádiumának megerősítésére számos különböző tényezőt értékelnek, beleértve a daganat méretét. Az orvosok több tesztet és vizsgálatot alkalmaznak az egyén emlőrákjának sajátos jellemzőinek értékelésére. Ezt az információt arra használják, hogy értékeket rendeljenek hozzá a TNM szakaszolási rendszerhez, ahol: A T a fő vagy elsődleges daganat méretére utal. Az N arra utal, hogy a rák átterjedt-e a közeli nyirokcsomókra. Az M arra utal, hogy a rák áttétes-e, ami azt jelenti, hogy átterjedt-e a test távoli részeire. A rák általános stádiumai 0-tól 4-ig terjednek. A 0. stádium azt jelenti, hogy az emlőrák nagyon korai stádiumban van, és még nem terjedt el. A 4. szakasz a késői stádiumú emlőrákra utal, ami azt jelenti, hogy átterjedt a test más részeire

Forrás: https://coolcreativity.com/crochet/breast-cancer-crochet-patterns/3/

Mikor az ember szembesül a paraméterekkel, látja az eredményeit elkezd tájékozódni, vagy éppen dr Google-t játszani. A tájékozódás nem árt, de ne a neten elemezzük ki az értékeket. Érdemes sorstársak történeteit olvasni, csoportokban megnézni miket írnak azok, akik már előrébb vannak. 

A tájékozódés nem bűn, sőt én azt gondolom, jobb felkészülni, legalább egy kicsit tudni miről dönt az ember a saját testével kapcsolatban. Egyszer jártam úgy, hogy 5 percem volt dönteni, mert utolsó pillanatban volt a pocakszúrás. Öt perc dönteni életről vagy halálról. Életem legnehezebb percei voltak, de jól döntöttem.

Azt gondolom jó ötlet beszélgetni olyanokkal akik átestek rajta. Tudnak adni tippeket, javaslatokat, meg tudnak kicsit nyugtani minket. Olyan ez, mint mikor terhesen a barántőd, aki már szűlt készít neked egy listát, mit érdemes nézni, egy babakocsin, mit vigyél a kórházba, és mik a felesleges kiadások, pedig olyan cukik. Tudom, az egyik az életről szól, a másik pedig az esetleges elmúlásról. De a lista jó lehet, egy csomó hibát elkerülhetünk, ha már van egy kitaposott út. 

Forrás: https://hearthookhome.com/cancer-awareness-ribbon-free-crochet-pattern/

Az American Cancer Society (ACS) szerint az orvosok a következő rendszert használják a daganat méretének osztályozására:

TX: Az orvos nem tudja felmérni az elsődleges daganatot.

T0: Az orvos nem talált primer daganatra utaló bizonyítékot.

T1: A daganat 2 cm vagy kisebb átmérőjű.

T2: A daganat 2 cm-nél nagyobb, de 5 cm-nél kisebb átmérőjű.

T3: A daganat 5 cm-nél nagyobb.

T4: A daganat bármilyen méretű lehet, de a mellkasfalba vagy a bőrbe nő. Ebbe a kategóriába tartozik a gyulladásos emlőrák.

Forrás: https://hearthookhome.com/cancer-awareness-ribbon-free-crochet-pattern/

Az első sokk után nehéz felállni, hiába mondja mindneki nem lesz baj, gondolkozz pozitívan. Hát ez nem megy, vagy nagyon nehezen. Azt mondják talán évek múlva, mikor már a javán túl van az ember. De addig retteg és fél. Kihúzták alóla a szőnyeget és csak röpködnek a kérdések. 

Miért én? Hogy hogy nem vettem észre? Nem is fáj? Nem is érzem? Bele fogok halni? Elmondjam valakinek, vagy csak ha már tuti? És hogy mondom el a gyerekeknek? Mi lesz velük? Mi lesz a testemmel? Megannyi kérdés. Amit felteszel magadnak. Ha mázlid van, tudsz kire támaszkodni, de sokan egyedül vágnak neki ennek az útnak. Magányosan, támasz nélkül. Kemény világ ez annak, aki benne van. Ezért fontos a megelőzés, minél kevesebben éljék át. Minél kevesebben szenvedjenek, küzdjenek.

40 év felett  a betegség kialakulásának kockázata is jelentősen magasabb, ezért nagyon fontos az ezt követő időszakban a rendszeres (legalább két évente megismételt) mammográfiás szűrővizsgálaton való részvétel.

Az életkor előrehaladtával a kockázat is nő, de az esetek 20%-ban 50 éves kor alatt fedezik fel a betegséget. Mint minden betegségnél, itt is a korai felismerésen van a hangsúly: elengedhetetlen a rendszeres, évente történő preventív szűrővizsgálat, általános laborvizsgálatok elvégzése.

Az emlő tumorok kialakulásának pontos oka nem ismert, ellenben létezik számos hajlamosító tényező, ami nagymértékben megnövelheti a betegség kialakulásának kockázatát.

 

Melyek az elmőrák kialakulásának kockázati tényezői?

Forrás: https://www.missouriquiltco.com/pages/easy-ribbon-quilt-tutorial?utm_campaign=colorlove_raspberry&utm_medium=Social&utm_source=pinterest&utm_term=qt_t248

Az emlőráknak számos formája ismert: a betegség lehet egyoldali, de egyszerre akár mindkét mellben is jelentkezhet elváltozás. Többnyire fájdalommentes és csak egy véletlenszerű szűrővizsgálat alkalmával kerül diagnosztizálásra. Sajnos ha nem járunk vizsgálatokra, akkor kényelmesen ülünk otthon, hogy mi egészségesek vagyunk és egyszer csak jön az arculcsapás, hogy már áttétes is.

Számos kockázati tényező állhat az emlőrák kialakulásának hátterében, ilyenek például:

 • korai menstruáció (12 évnél fiatalabb korban)
 • késői menopauza (55 éves kor felett)
 • 30 éves kor feletti szülés
 • hormonális fogamzásgátlók használata
 • mészlerakódások kimutatása az emlőben mammográfiai vizsgálat során
 •  pozitív a családi anamnézis
 • egyenes ági rokonságban előfordult fiatalkori (50 év alatt) emlőrák, illetve egyéb daganatos megbetegedés, pl. petefészekrák
 • menopauzában hormonpótló kezelés
 • terhesség hiánya vagy késői életkorra tolódása
 • elhízás (főként menopauza után), zsírdús, rostszegény étrend
 • ülő, mozgásszegény életmód
 • dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás
 • korábbi mellkasi besugárzás

A mellrák esetében a genetikai kockázat igen nagy. Amennyiben a családban (például: édesanyjánál, nagymamájánál, vagy testvérnél) előfordult korábban ilyen típusú betegség, akkor lényegesen megnő a daganat kialakulásának kozkázata.

Forrás: https://naztazia.com/awareness-ribbon-patterns/

Nagyon fontos az önellenőrzés. Meg kell a lányainkkal taníttatni. A tapintásos önvizsgálatot 20 éves kortól, havonta fontos elvégezni.

Minden hónapban végezzük el az önvizsgálatot, a menstruációt követő harmadik-ötödik napon.

Álljunk a tükör elé és tegyük csípőre a kezünket. Figyeljük meg a mellek formáját, méretét, kontúrját, a mellbimbókat és a bőr változásait. Emeljük fel mindkét kezünket a fejünk fölé, és így is nézzük meg a fentiek szerint, valamint azt is, hogy a mell körvonala változik-e. Tegyük tarkóra az egyik kezünket, a másik kezünk 3 középső ujjának ujjbegyével, körkörös mozdulatokkal vizsgáljuk át a mellünket. Végezzük el a vizsgálatot álló és fekvő helyzetben, mindkét mellen. Vizsgáljuk át a mellekhez tartozó nyirokrétegeket is a hónaljnál, kulcscsontnál és a szegycsontál is. Végül pedig préseljük össze a mellbimbót, hogy meggyőződjünk arról, nem váladékozik-e.

Forrás: Pinterest

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk:

 • csomó tapintható a mellben és/vagy a hónaljban
 • túlságosan megduzzadt, kemény mell
 • viszkető, kipirosodott emlőbimbó
 • az emlő rendellenes alakú.

Bármi ilyet tapasztalunk, egyből forduljunk orvoshoz. Ne halogassuk, hogy biztos rosszul érzem, nem is fáj annyira, nem is olyan piros, stb. Az idővel futunk versenyt. Vannak típusok, amelyek rövid időn belül gyorsan nőnek, terjednek. Ne engedjük meg magunknak, hogy az esélyeink csökkenjenek, mert lusták vagy félősek vagyunk. 

Forrás: pinterest

Mivel rengeteg kusza gondolat lesz hirtelen a fejünkben, muszáj a fejünket kicsit leterhelni. Egy magyar hölgyről olvastam, szégyellem, nem tudom már a nevét. Mellrák alatt míg várakozott, horgolt. Kis amigurumi figurákat. Egyszer mikor végzett adott a nővérkének, aztán a sorstársaknak. Mire is jó ez. Egyrészt örömöt szerzett másoknak, másrészt tudjuk jó adni, tehát rá is pozitívan hatott, harmadrészt lefoglalta az agyát a „szabad idejében” amíg várakozott a kezelésre, orvosra. Mert valljuk be, a negatív gondolatok ilyekor a legrosszabbak, de kikerülhetetlenek. Ezért jó az olvasás, kézimunkázás, mert figyelni kell, és a fejünk lefoglalása által kicsit megnyugszik a lelkünk is. 

Forrás: Pinterest

Egy másik mellrákos hölgy pedig kezdeményezte, hogy októberben mindenki vegye elő a legrózsaszínebb fonalát és kössön, horgoljon valamit. Ezt nagyon jó ötletnek találom. Úgy hogy arra búzdítalak, ha van ismerősöd, akiért aggódsz, vagy csak együtt érzel a mellrákkal küdőkkel, vagy érintett vagy, kapd elő a legrózsaszínebb anyagot, fonalat és készíts valamit. 

Forrás: Pinterest

 Nagyon fontos, hogy időben kiderüljön a baj, sokkal jobbak az esélyek. Ha a betegséget időben felismerik, a teljes gyógyulás aránya 70 százalék, sőt a korszerű kezeléseknek köszönhetően az előrehaladottabb esetekben is egyre gyakrabban lehet teljes vagy tartós betegségmentes állapotot elérni. 

Forrás:Pinterest

Ha pedig már tudjuk az eredményt, ne késlekedjünk. Tudom vannak, akik ilyenkor bezárkóznak, szégyellik. Nem szabad erőltetni, de tudniuk kell, hogy egyedül minden sokkal nehezebb. Érdemes valakivel megosztani a terhet, ettől még nem lesz szánalmas az ember, nem kell szégyellnie magát. Viszont támaszra mindenkinek szükséges van. 

Vannak akik nyílt sisakkal veszik fel a rákkal a harcot. Ez meg azért jó, mert minnél többet hallatják a hangjukat, annál több emberhez jut el, hogy a megelőzés mennyire fontos. Ebben kell bízni, reménykedni, hogy még időben el lehet kapni, és minél kevesebb vesztességgel túl lehet élni. 

Forrás:Pinterest

Ebben a hónapban a rózsaszínnel hívjuk fel a figyelmet  a mellrákra, jusson el minél több fiatal és idősebb hölgy fülébe, hogy figyeljük a testünket, és menjünk el a szűrésekre. Tudom, van mikor hónapokat kell várni és aztán hiába van időpont órákig ott dekkol az ember a váróban, de inkább évente egy ücsörgés, mint évekeig tartó kezelés. Ha meg lehet előzni, tegyünk érte, ne legyünk lusták, ne fogjuk a bokros teendőkre. Az életünkről van szó. 

Forrás: Pinterest

Tudtad, hogy 16 különböző színű ráktípusra figyelmeztető szalag létezik? A különböző színű szalagok használatának célja, hogy felhívják a közvélemény figyelmét az egészségre, az egészségügyi állapotokra, a fogyatékosságra és egyéb kérdésekre. A figyelemfelkeltő szalagok rövid, hurokká hajtogatott színes szövetdarabok. Az emberek szalagot viselnek, ezzel nyilatkozzák ki támogatásukat. Számos különböző csoport, alapítvány és szervezet fogadta el a szalagokat a támogatás vagy a tudatosság szimbólumaként. Ez az oka annak, hogy a különböző okok gyakran ugyanazt vagy hasonló szalagszínt mutatnak.

Forrás: Pinterest

Tudom most sem ilyen blogra vágytál, de azért találsz közte egy kis horgolást, hímzést is. De azt gondolom nőként, anyaként,  lányos  anyaként nekem is fontos, hogy vigyázzak magamra és a lányaim is vigyázzanak magukra. Ha pedig megtörténik a baj, mindent meg kell tennünk, hogy a lehető legtovább velük maradjunk. Tehát önvizsgálat, szűrés és ha baj van, az idő!

Forrás: Pinterest

Ha ezek után még kedvet kaptál az alkotáshoz, remélem azért így lesz,  a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Gombocska

You have Successfully Subscribed!