+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Karácsonyi készülődés filcből

Folytatjuk a karácsonyi készülődést és most a filcekkel fogunk foglalkozni. A filcet azért szeretjük, mert könnyen kezelhető, nem gyűrődik, nem foszlik, gyerekek is könnyűszerrel tudnak vele dolgozni. 

Mindemellett lehet díszíteni hímzéssel, szalagokkal, gyöngyökkel is. Varrhatjuk és akár ragaszthatjuk is. Tehát nagyon jó dolog a filc, úgy hogy nézzük meg, mi mindent tudunk alkotni belőle. 

Forrás: Pinterest

A filc a legkedveltebb hobby anyag, ezért is nézzük meg mi mindent lehet belőle készíteni. Filcet többféle méretben és vastagságban lehet kapni. 

Arra kell figyelni, hogy a túl vastag pl. 5 mm-eset nem lehet könnyen szabni, varrni, gép alá be sem fér. 

Forrás: https://www.etsy.com/uk/listing/1340518882/christmas-angel-pdf-pattern-scandi-and?epik=dj0yJnU9dWd2ZFJJTkE0N29GczZGRk9UWGtFOHgtSDNjRDR4MVMmcD0wJm49RWNuSGhCb0J2b2JaUV9vSmhHODN4ZyZ0PUFBQUFBR1ZhTVZj

Filc kapható A/4-es méretekben, kisebb és nagyobb tekercsekben is. Sajnos minőségben is sokféle létezik, vannak nagyon fura állagú, vékony filcek is, és persze a minőségi drágább gyapjú filc is. Közte az úgynevezett polyfilcet találjuk, általában 2 mm vastagok és jól lehet velük dolgozni és az áruk is elviselhető.

 Forrás: Pinterest

Filcet amikor vásároljuk éppen valamihez kell, de természetesen nem annyi, így mindig marad belőle. Ilyenkor szoktam mondani, hogy érdemes eltenni, mert bizonyos ünnepekkor jól jön a kis darab filc is. 

Forrás: Pinterest

Sablon készítése

Amikor kitaláljuk mit is szeretnénk, érdemes egy sablont csinálni keményebb kartonból, amit körberajzolunk a filcen. Így sokkal szebbek és egyfomrák lesznek a darabjaink.

Forrás: Pinterest

Ha meg van a sablon, akkor kiszabás után azért gondoljuk végig mit szeretnénk csinálni. Mert a díszítéseket az összevarrás előtt érdemes elkészíteni, kivéve, ha az oldalsó pelenkaöltés, vagy díszvarrás lesz a díszünk.

Forrás: Pinterest

Mielőtt végleg összevarrjuk az elemeket, fontos, hogy minden díszítés meg legyen. Ne feledkezzünk meg az akasztóról sem, hogy találjuk ki és jelöljük ki a helyét és ne maradjon ki. Utólag már nem lehet olyan szépen pótolni az akasztót.

Forrás: Pinterest

A filccel azért is jó dolgozni, mert mindenféle pompont, fagolyót fel tudunk használni. Fel lehet ragasztani, varrni pl. télapó orrnak, sapka bojtnak.

Forrás: Pinterest

Filc anyag és hímzés

A filcet könnyen tudjuk hímezeni is, amivel valljuk be nagyon szépen ki lehet dekorálni a díszünket. Gyerekek is könnyen tudják kezelni, varrni, csak egy nagyobb lyukú hegyes hímzőtű kell hozzá és tudják is varrni. Mintákat előre meg is lehet rajzoni, de ügyesebbek fejből is kitalálhatják az ábrákat.

Forrás: Pinterest

Mivel a filc figurák, díszek nem olyan nagyok, így sok kis maradék kerülhet felhasználásra. Nincs sok anyagszükséglet, így ha több színünk is van , változatos mintákat tudunk készíteni.

Forrás: Pinterest

Tömőanyag használata

Ha nem szeretnénk, hogy laposak legyenek a figuráink, díszeink, akkor egy kis vattával, flízzel, vagy tömőanyaggal kitömhetjük az összevarrás vége előtt.

Forrás: Pinterst

Ha végig nézel a mai mintákon láthatod, hogy nagyon sokféle mintát találhatsz, ami kiváló karácsonyi dekoráció lehet, vagy karácsonyfa dísz.

Forrás:Pinterest

Az iskolai, óvodai és egyéb jótákonysági vásárokra is tudunk készíteni pár ilyen kis apróságot. 

Forrás: Pinterest

Ha találunk egy különleges mintát, vagy nagyon szépen tudunk hímezni, akkor nagyon szép, egyedi darabokat tudunk előállítani. 

Forrás: Pinterest

Ötletek szerzése

Nem is gondolnánk, hogy mennyi jó ötlet van fent az interneten. Van hogy mikor meglátjuk, a fejünkre csapunk, hogy erre hogy nem gondoltam. Tehát érdemes gyűjteni az inspirációkat és ezek alapján elkészíteni azt ami nekünk a legjobban tetszik.

Forrás: Pinterest

Nagyon jópofa házikókat is tudunk készíteni hímzéssel, varrással. Ügyesebbek ezzel is megpőróbálkozhatnak. Csak ránézésre tűnik nehéznek, mert ha megnézzük hogyan is készül, rájövünk nem is olyan nehéz. 

Forrás: Pinterest

A ház falalait külön -külön kiszabjuk, feldíszítjük. Majd hozzávarrjuk őketz egyesével az alaphoz. 

Forrás: https://alittlehappyplace.blogspot.com/2017/10/a-little-happy-tutorial-felt-little.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+ALittleHappyPlace+%28A+Little+Happy+Place%29

Eztután rávarrjuk a tetőt, természetesen közben a belsejét ki lehet tömni is. Ezzel a módszerrel akár mézeskalács házikós tűpárnát is készítehetünk ajándékba. 

 

Forrás: Pinterest

Temészetesen a karácsony manók, télapók, hóemberek, mézeskalács figurák tömkelegéről szól. Annyi féle módon tudjuk egyedivé tenni őket, hogy el sem hisszük. 

Forrás: Pinterest

Amigurumi figuráknál használják most már előszeretettel az arcok pirosítására az kozmetikai pirosítókat. Ezt a trükköt akár itt is be lehet vetni egy dísz arcocskájának pirosítása közben. De akár az ujjunkra finoman felvitt rúzs is megoldás lehet. Vagy színes ceruza hegyét egy késsel fioman lekaparjuk egy papírlapra és ujjunkkal felvisszük az arcra. Gyerekkoromban ezzel a technikával díszítettük az emlékkönyveket. A sablont ezzel a finom ceruza porral kentük körbe. Levettük a sablont és ott maradt a finom körvonal. Imádtuk.

Forrás: https://rosylittlethings.typepad.com/posie_gets_cozy/2010/09/that-winter-afternoon-.html

Az utóbbi időben, hogy divat a retro, a régi fűzős korcsolyacipő mindenféle formában visszaköszön ránk karácsonykor. Így filcből is muszáj elkészíteni.

Forrás: https://www.simplyeilene.org/shop

Karácsonyi csizmát sem hagyhatjuk ki a karácsonyi készülődésből. Nagyon sokféle dologgal tudjuk feldobni, egyedivé tenni. Farkasfogat varrni két réteg közé, hímezni, szalagokkal, gombokkal dekorálni… nagyon sok a lehetőség , érdemes kipróbálni.

Forrás: Pinterest

Karácsonyfát már az egyik előző blogban készítettünk, de most egy újabb verziót mutatok be, mindezt azért, hogy legyen lehetőséged választani.

Forrás:Pinterest

Filcből bármit el tudunk készíteni, fontos, hogy legyen egy jó hegyes ollónk, az apró részletek kivágásához.

Forrás:Pinterest

Forrás:Pinterest

Forrás: https://crealandia.com/shop/holy-family-felt-nativity-scene-baby-mobile-christian-gifts/?ssp_iabi=1682784255880

Összefoglalás

Azt gondolom ezekből az mintákból tudsz te is találni magadnak valamit, ami megtetszett, vagy tovább gondolásra késztetett. Bőven van még időnk arra, hogy az ilyen kis apróságokkal elkészüljünk karácsonyig.

Forrás: Pinterest

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.

Gombocska

You have Successfully Subscribed!