+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Karácsonyi hímzés készítése

Folytatjuk a karácsonyi készülődést, most hímezni fogunk. Összegyüjtöttem pár hímzést amit még el tudunk készíteni karácsonyig. 

Forrás: Pinterest

Készüljünk ezekkel a mintákkal a karácsonyra. Ha nem találsz ami tetszi, az interneten rengeteg ingyenes minta vár rád, amivel ajádnékot vagy  karácsonyi dekorációt tudsz készíteni.

Forrás: https://mungfali.com/page/15F8CEAE05B1CF8747CF93C11FD06947BA85F37E/pin_de_mrzweebles_en_felt_christmas_ornaments_en_2020_

Ragadjunk tehát hímzőkeretet és tűt, keressük elő a maradék filceket, hímzővásznakat és a fonalainkat és kezdjünk neki a hímzésnek.

Forrás: https://www.passionforum.ru/posts/30364-milye-fetriki.html

Filc díszek

A filc díszek készítése azért jó, mert könnyű velük dolgozni, szépen lehet hímezni, gyerekekkel is könnyen el lehet készíteni őket.

Forrás: Pinterest

A filcre rajzolhatjuk a mintát ceruzával, szabókrétával, szabó ceruzával, filccel, tollal, de akár szappannal is. Csak ügyeljünk rá, hogy a hímzéssel fedjük el a rajzokat. 

Forrás: Pinterest

Nagyon sokféle mintát el lehet készíteni, a szalaghímzéstől a brazíl hímzésig bármit kipróbálhatunk. Ha nem a hímzés karácsonyi motívum, akkor a forma legyen az, vagy fordítva. Ez az amivel rengeteget lehet játszani és érdemes is. Minden darab egy különleges alkotás.

Forrás: Pinterest

A filccel azért is jó dolgozni, mert nem szükséges elszegni a széleit, így bármilyen formát könnyen ki lehet vágni belőle. Ez kis karácsonyfa alakú dobozka lehet akár egy ajádnék csomagolása is, de így magában is egy gyönyörű dísz lehet.

Forrás: https://erinlincoln.blogspot.com/2015_09_01_archive.html?m=1

Formák és minták

Ha nem filccel dolgozunk, akkor is végtelen a minták, formák lehetősége. Képeket, terítőket, kis zsákokat, szalvétákat készíthetünk, de díszíthetünk akár ruhanemüt is velük.

Forrás: Pinterest

 A mai modern hímzések mostanság nagyon felkapottak, újból divatba jöttek, ezért nem kell félni, nem tűnünk ódivatúnak, ha hímzéssel foglalkozunk. 

Forrás: Pinterest

Szerencsére azt látom, hogy egyre több fiatal is érdeklődik a hímzés iránt, ami nagyon jó, mert nem szabad elfelejteni ezeket a technikákat. Annyi szép dolgot tudunk készíteni ezzel a módszerrel. 

A hímzéshez azért kell türelem és precizitás, de idővel, sok gyakorlással ez is kialakul. Szerintem megéri vele foglalkozni, mert  a hímzéssel tényleg egyedit tudunk alkotni, hiszen abból tényleg nehéz két egyformát alkotni. 

Forrás: https://www.inspireuplift.com/shop/PixyEmbroidery

Játszahatunk a textúrákkal, színekkel, formákkal. Nagyon sokféle minta közül tudunk választani. 

Kezdőknek is ajánlott

Kezdők és gyerekek próbálkozhatnak az egyszerű vonalakkal, formákkal. A hópehely hímzése erre nagyon ideális. Többféle formát ki lehet próbálni, többféle technikát, anyagot. Mindegyik kicsit más lesz, mint a valóságban sincs két egyforma hópehely.

Forrás: Pinterest

 A hímzés meghódította a textilek világát. Folyamatosan változik a hímzés is a világ alakulásával. Tájegységenként is változott. Földrajzilag specifikus minák alakultak ki. 

Forrás: Pinterest

Volt amikor a hímzést az elszakadt ruhák foltozásainak eltakarására használták, volt időszak, mikor az elit osztály használta, máskor meg anynira, elterjedt, hogy  hétköznapi lett. Folyamatosan hullámzik, változik a hímzés. 

Forrás: Pinterest

Ma már szinte minden anyagra, ruhadarabra próbálunk hímezni, a cipőtől a táskáig. A minták és színhasználatok is folyamatosan követik az új trendeket, de minen alkalommal azért előkerülnek a régi motívumok. 

Forrás: https://www.sewwhatalicia.com/embroidered-christmas-tree-pattern-and-tutorial/

A hímzéssel és a különböző technikákkal nagyon sokféle forma elkészítehtő, különleges textúrákat tudunk előállítani. Egy hímzésen belül a formák és színek, valamint a többféle technikák alkalmazása egy teljsen új világot eredményez. 

Forrás: https://www.sewwhatalicia.com/embroidered-christmas-tree-pattern-and-tutorial/

Motívumok keverése

Volt időszak, amikor szinte elképzelhetetlen volt, hogy többféle tájegység motívumát, vagy technikáját keverték volna. Ma viszont már mindent lehet, és ez nem is baj, mert nagyon különleges dolgokat lehet így készíteni.

Forrás: Pinterest

Rengeteg fonal, gyöngy, különböző arany és ezüst szálak állnak már rendelkezésünkre, amikre régen még gondolni sem mertünk. Ma már annyi minen közül tudunk választani, hogy csak tényleg a képzeletünk szab határt az alkotásnak. 

Forrás: Instagram

Motívumok tömkelege áll a rendelkezésünkre, ha nincs saját elképzelésünk. Ha azt érezzük, nem tudjuk, hogy milyen színekkel dolgozzunk, akkor szintén segítségünkre lehet az internet. 

Forrás: Pinterest

Érdemes nézelődni, információt gyűjteni, majd neki állni az alkotásnak. 

Forrás: Pinterest

A  hímzést a festészet és a szobrászat mellett, művészeti ágnak nevezzük. A hímzés során találkozik a kreativitás, a praktikum és a precizitás.  Lehet dekoratív vagy hasznos is, és néha mindkettő! 

Forrás: https://www.sewhistorically.com/diy-felt-gingerbread-ornaments/

A hímzés ismét növekvő népszerűségnek örvend, bár jelenleg inkább kreatív önkifejezési forma és egyben művészet, mely nagyon sokféle alapanyagot és technikát használ. Ezért van benne akkora lehetőség.

Forrás: Pinterest

Összefoglalás

Remélem sikerült neked is felhívni rá a figyelmet és egy kis kedvet csinálni hozzá.

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.