+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Minden ami karácsonyfa dekoráció

Mindjárt itt a karácsony, és nincs jobb módja annak, hogy melegséggel és bájjal készülődj az ünnepkre minthogy készíts saját ünnepi dekorációikat, mint pl.  saját horgolt karácsonyi díszeket.

Így folytatjuk a karácsonyi készülődést, most karácsonyfás dekorációkat gyűjtöttem össze számodra. Van benne horgolás, varrás, hímzés, remélem sikerül olyat mutatni, amit szívesen elkészítesz karácsonyig.

Forrás: https://www.pankpraktikan.se/2022/10/26/virka-granar-till-granen/

Karácsonyfa jelentése

Mit jelent a karácsonyfa a keresztények számára? A hagyományosan használt fa lehet lucfenyő vagy fenyő, amelyek örökzöld tűlevelűek, és ez az örök életet jelképezi. Továbbá háromszög alakja a Szentháromságot jelképezi. Eredetileg almával és gyertyával díszítették. Az alma az eredendő bűnt és a kísértést szimbolizálta; míg a gyertyák a világ fényét és az isteni kegyelmet jelképezték, és ez arra emlékeztet bennünket, hogy Jézus Krisztus a megbékélésért jött a Földre. Idővel ezek a díszítőelemek labdákká, lámpákra, íjakra, talmikra, ajándékokra változtak…

Az ajándékozás művészete elveszett a kommerszkedéssel, míg a kézművesek képesek olyan ajándékokat készíteni, amelyeknek van értelme és gondolata. Leginkább azok az emberek jutnak eszembe, akiknek mindenük meg van, amit akarnak, de valami kézzel készített valami átgondoltabb és egyedibb.

Én személy szerint nagyon nagyra értékelem a kézimunkát. Értékelem és pontosan tudom milyen munka van a késztermék elkészítésében. Még jobban szeretem, ha van benne valami egyedi, amiről úgy látom, hogy beleillik az életembe. 

Forrás: https://crochetblog.net/crochet-christmas-ornaments-with-crocodile-stitch/

A legfelső horgolt szalagkarácsonyfa olyan, mint amiket a boltokaban lehetett kapni, szalagokból és gyöngyökből, csak most horgolt szalagot használunk hozzá. Ez egyszerű és mégis van benne egy kicsit több munka, és a gyöngyökkel, festett fagolyókkal egyedibbé tudjuk tenni őket. 

Forrás: https://elleonora.ru/khobbi-i-dosug/svoimi-rukami/804-novogodnyaya-elochka-kryuchkom

Horgolt karácsonyfát sokféleképpen lehet készíteni.

Legegyszerűbb módja egy horgolt „szalag” amit feltekerünk. Ennek a szalagnak a motívuma lehet többféle. A motívum adja meg a fa ágainak mintáját.

Forrás:https://www.reddit.com/media?url=https://i.redd.it/help-how-do-i-assemble-it-v0-g6xg17oyqb4a1.jpg%3Fs%3D25cd82ec3419276d99382fcbe7574e4818b9f983

A kúpra készíthetünk az aljára egy horgolt csíkot is akár és utána spirálban feltekerjük a horgolt szalagot. 

Forrás: Pinterest

Azt is lehet, hogy különböző átmérőjű köröket horgolunk és azokat teszük egymásra, vagy egy hungarocell kúpra. Ha kúppal dolgozunk, akkor figyelni kell arra, hogy a kör belső átmérője folyamatosan csökken. 

Néhány éve nagy divat lett a rövid kis ledek behelyezése mindenféle díszbe, gömbbe. Most a horgolt karácsonyfánkba is helyezhetünk ledet és átvilágít a horgoláson. De akár kívülre is tehetjük, mintha égősor lenne rajta. 

Forrás: https://yourcrochet.com/free-crochet-christmas-tree-patterns/

Természetesen itt is újból találkozunk a manóval, jelen esetben a karácsonyfa manóval. Kihagyhatatlan ajánlat. 

Forrás: https://fabartdiy.org/crochet-saint-patricks-day-gnome-amigurumi/

A horgolt karácsonyfát készíthetjük úgy is, mint a varrott karácsonyfát. Itt most lapos horgolásunk lesz, amit kicsit megtömhetünk és rászúrjuk egy fára, aminek egy kis fakorong lesz a talpa. Mindenféle színben készíthetjük, ami illik a karácsonyi dekorációnkhoz.

Forrás: https://www.windingroadcrochet.com/simple-crochet-tree-set/

A horgolt fákat díszíthetjük apró gyöngyökkel, gombokkal, ezek lesznek a díszek a fán.

Forrás: https://crochetblog.net/crochet-christmas-ornaments-with-crocodile-stitch/

A rojt vagy bojt általában divat kiegészítő elem, de most mi készíthetünk belőle karácsonyfát is. Ezzel a módszerrel, kicsi asztalra állítható karácsonyfát készíthetünk. Természetesen a kúp méretétől függ a kész fa mérete is.

A rojtokat ragasztóval tudjuk rögzíteni a kúphoz.

Forrás: https://www.olimanitas.com/como-hacer-un-arbol-de-navidad-de-borlones/

Bojtból kélszíthetünk egy ilyen jelképes karácsonyfát is, ami szolid de mégis hangulatos.

Forrás: Pinterest

Karácsonyfa varrás

Ha nem akarsz horgolni és nincs is otthon fonalad, de varrni szeretsz, akkor nézzük meg varrva milyen fenyőfás csodákat tudunk alkotni.

Forrás: https://sewdainty.co.uk/2016/12/01/christmas-tree-bunting-garland-tutorial/

Ezzel a módszerrel karácsonyi girlandot is készíthtünk. Ha van cikk-cakk ollónk, akkor egyszerűbb a dolgunk. Érdemes egy vlies réteget tenni a két anyag közé, úgy körbevarrni, majd cikk-cakk ollóval körbevágni és kész is vagyunk. Ha akasztót akarunk, akkor figyeljünk oda, hogy a varrásnál ki ne maradjon.

Forrás: https://thesavvysparrow.com/

Ha nincs szabásmintánk, akkor a neten nagyon sokféle karácsnyfa minta van fent, ezeket tudjuk használni. Filcekből szintén szabhatunk fenyőfákat, akár többet össze is tudunk ragasztani és azt egy rúdra rögzíteni, amit szintén kis fakorongra felragasztunk. Fakoronongot találunk a természetben és azt le tudjuk vágni, de ha nem , akkor barkácsboltban is lehet szeletelt fakorongokat kapni. 

Forrás: Pinterest

Készíthetünk modern karácsonyfákat is, szabadvarással készíthetünk mintákat, alakzatokat az anyagra, amiből megformázzuk a fenyőfát. Barkácsolok előnyben, nem csak fával de dróttal is dolgozhatunk, vékony pipaszár fákat tudunk így készíteni. 

Forrás:Pinterest

Ezek a modern kis fák kiváló ajándékok lehetnek kollégákank, de akár iskolai, óvodai vásárokra is nagyon jó ötletek. Aránylag kis költségvetésűek, modernek, aranyosak.

Forrás:Pinterest

Fa korongok és drótok helyett akár dugókat is használhatunk szárnak. Fessük be őket színben passzoló festékkel és egy vájatot vágunk a közepére és abba bele tudjuk helyezni a fánkat .

Forrás:Pinterest

Egyéb varrós ötletek

Varrásnál maradva, ezzel az ötlettel akár a csomagolásokat is fel tudjuk dobni, de ezzel akár tányéralátéteket is tudunk készíteni. Nagyon jól fel tudjuk használni a maradékokat, télen a boltokban a mandarinokat szokták ilyen szőtt zsákban árulni, így azok az anyagok is kiválóan használhatóak alapnak.

Forrás: https://patchworkpottery.blogspot.com/2011/02/cotton-life-no4.html

Temészetesen a profi varrók sem maradhatnak ki. Akik a pachwork megszállottjai, azoknak is találtam pár ötletet karácsonyfa motívummal. 

Forrás: Pinterest

Készíthetünk alátétet, edényfogót is ezzel a technikával.

De cuki futót is varrhatunk az asztalra, vagy a fa köré fenyőfa alátétet. 

Forrás: Pinterest

Karácsonyfa hímzéssel

A sorból nem maradhatnak ki a hímzések sem. Szerencsére megint egyre többen hímeznek, nagyon szép modern hímzések is vannak már, de természetesen a régi elemek is meg vannak, néha modernebb felfogásban.

Forrás: https://getcottage.tumblr.com/post/181113337314

Ezekkel a technikákkal szinte élethű fenyőfát tudunk hímezni, nagyon szépek,  mutatósak és azt hiszem elég különlegesek.

Készíthetünk fa hímzőkeretbe fali képet, terítőt, futót, vagy csak szalvétákat. Ezekkel a hímzésekkel nagyon egyedivé tudjuk tenni a karácsonyi dekorációnkat, vagy az ajándékunkat.

Forrás:Pinterest

Egy jó minta, egy jó ötlet a hímzés. Egész pici dolgot is készíthetünk, így a türelmünkön és a kedvünkön múlik mekkora munkába vágjuk a fejszénket. 

Forrás:Pinterest

Idén a tökös szezonban láttam az intereneten egy hölgyet, aki  keresztszemes  hímzéssel készített tököt. De nem terítő, hanem egy három dimenziós tököt. És akármelyik oldalát nézted a töknek, mindenhol egy fejforma volt hímezve, mind másféle volt. Fantasztikus volt. Tehát a hímzést már nem csak terítőben kell elképzelni, annyira sok a lehetőség.

Forrás:Pinterest

Egy jó ötletet kell találni és aztán megvalósítani. Egyszerű dolgoktól a bonyolúltig, bármire képesek vagyunk, csak nézelődjünk, inspirálódjunk és alkossunk. 

Forrás:Pinterest

Akinek „minimálártos” a lakása, az is talál magának tetsző dolgot. Egyszerű, letisztult karácsonyi dekorációkat is lehet készíteni, ami illik a lakásunkba. 

Forrás:Pinterest

Gyerekekkel is elkészíthető

Azért vannak bőven olyan ötletek is, amit  gyerekekkel is el tudunk készíteni. Egyszerű hímzések, vagy pl. a makramé fonalakkal való dolgozás. Nem csak makramézni lehet velük, aki nem ismeri a technikát, az egy kartonra is feltekerheti a fonalat, akár a végeit ki is fésülheti, vagy csak kis gombokkal, gyöngyökkel, szalagokkal díszítheti.

Forrás: Pinterest

Ha viszont ismered a technikát, fantasztikus karácsonyfákat is lehet készíteni makramézással. Mint mondani szoktam a fantáztiánk szabhat csak határt.

Forrás: Pinterest

Remélem tudtam segíeni a karácsonyi hangolódásban, készülődésben. 

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.