+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Szivárvány makramé

Nagyon felkapott lett mostanában a szivárvány formájú esetleg színű makramé dekoráció. Egyre több helyen lehet lánti, kapni, és nagyon sokan beleszeretnek első látásra. Ötletes ajándék lehet gyerekszobába, óvodába, de felnőttes színekben bárhol jól mutatnak.

Most ebben a blogban, összegyűjtöttem videókat, leírásokat, hogyan tudunk mi magunk egy ilyet elkészíteni. Emellett próbáltam sokféle képet is megmutatni, hátha segít az ötletelésben a színek kiválasztásában. Sokaknak segítség, hogy nem nekik kell a színeket összevadászni, mert úgy gondolják nincs jó színérzékük. Ilyenkor a kész képek nagyon sokat tudnak adni. Aztán úgy is ki fog alakulni, mindnekinek a saját szivárványa.

Az a legegyszerűbb, ha először mutatok pár oktató videót, aztán szépen sorjában átnézzük, hogyan is csináljuk. Mindegyikben ugyanaz készül, de vannak kisebb eltérések, pl. drót rögzítése, a csíkok egymáshoz való rögzítése, stb. Azért mutatok több videót, hogy mindenki eldöntse melyik szimpatikusabb számára és az alapján tud majd dolgozni. 

Nézzük a videókat. Tudom sajnos nem magyar nyelvűek, de azt gondolom ezeknél videóknál így is lehet érteni mit csinálnak. 

Most hogy láttuk a videókat vegyük sorba mire is van szükségünk és hogyan dolgozunk tovább. 

Forrás: Pinterest

Ami a legfontosabb kender vagy pamut kötél. De ha nem találunk ilyet, akkor vastagabb kifésülhető markamé fonal is jó, amiből több szálat tudunk összefogni.

Szükségünk van drótra, nagy lyukú tűre, színes fonalakra, ragasztószalagra, cérnára, ollóra, csípőfogóra, amivel a drótot tudjuk elvágni, ragasztópisztolyra és a kifésüléshez sűrűfogú fésűre (cica fésű, tetű fésű-sajnos szezonja van). Ha ezek megvannak, akkor nekiállhatunk gondolkozni.

Érdmes kitalálni mekkora szivárvány dekorációt szeretnénk készíteni. Kis fonal maradékokból le tudjuk modellezni, hogy milyen hosszúak legyenek a kötelek. De ha nem akarunk ezzel foglalkozni, akkor alapul vehetünk oldalakon feltüntetett adatokat. 

Forrás: Pinterst

Ha a neten nézelődünk ugye ott minden hüvelykben van megadva, mert általában angol nyleven mennek ezek a videók. Most adok egy kis segítséget, hogyan tudjuk átváltani a hüvelyket cm-re.

1cm megegyezik 0.39370 hüvelykkel.

Az alábbi  oldalra kattintva egy átváltó oldalon találod magad. Ide ha beírod, hogy mennyi hüvelyeket kell átváltani cm-re, pillanatok alatt megkapod a választ.

Ez egy viszonylag kicsi szivárvány dekoráció méretei.

10 hüvelyk 25,4 cm

12,5 hüvelyk 31,2 cm

15 hüvelyk 38,1 cm

17 hüvelyk 43,2 cm

Nagyon fontos, hogy miután levágtuk a kötél hosszát, a végét mindenképpen le kell ragasztani, hogy nem bomoljon ki.

El kell döntetnünk, hogy milyen nagy lesz a kifésült rész. Ezt akkor tudjuk egyenletesre csinálni, ha még a munka előtt a levágott köteleket összerakjuk és egy vonalzó segítségével bejelöjük, hogy meddig tekerjük majd a fonalakat.

 

Forrás: Pinterest

Ha vékonyabb a kötél mindenképpen érdemes drótot erősíteni hozzá. Ha vastag kötéllel dolgozunk, akkor nem szükséges. 

Forrás: Pinterest

Most jöhet a tekerés. Ez a legidőigényesebb művelet ebben a projectben. Nagyon fontos, hogy szorosan tekerjük a kötélre a fonalat, ne legyen rés két tekerés között.

Meg kell próbálni az összeset azonos szorossággal tekerni, mert különben nem lesz annyira szép. 

Forrás: Pinterest

Mennyi fonal szükséges? Ez attól is függ milyen hosszú a kötelünk, milyen vastag a kötelünk. Egy átlagos kötél vastagságnál pl. 

-egy 17 hüvelykes kötélhez 101,6 cm fonal,

-egy 14 hüvelykeshez 96,5 cm fonal,

-egy 12,5 hüvelykes kötélhez 91,6 cm,

-egy 10 hüvelykes kötélhez 76,2 cm folnalra lesz szükségünk. 

Mindenképp érdemes több fonallal kélszülni, nem szabad kicentizni. 

Forrás: Pinterest

A tekerés végére mindenképpen kell egy csomót készíteni. A csomó végét pedig érdemes elvezetni a tekerésbe, abba az oldalba, ahová kerülni fog mellé a másik kötél.

Forrás: pinterest

Az akasztót ki kell találni hová fogjuk helyezni. Rakhajtuk a végén a kötelek hátuljára, ragasztással vagy varrással. De akár mikor tekerjük a köteleket, eldönthetjük melyik kötélnél lesz az akasztó és akkor a kötél közepére ugyanabból a fonalból, amivel tekertük, készíthetünk egy akasztót rá. 

Forrás: Pinterest

Amikor kész vagyunk a tekeréssel, akkor jöhet az összeállítás. Rakjuk szépen sorba a köteleket. A csúnyábbik oldalak kerüljenek alulra, azok lesznek a hátoldalak. Most kell eldönteni, hogy összevarrjuk vagy összeragasztjuk őket. Ezt te döntöd el, miben bízol jobban. Nagyon vigyázz ne égesd meg magad!

Forrás: Pinterest

Ha kész vagyunk, akkor leszedhetjük a ragasztószalagokat és kezdőthet a fésülés. Mindenképpen érdemes előtte kézzel szétszedegetni a szálakat és csak a végén fésülni. 

Forrás: Pinterest

Ezután ha szeretnénk, akkor díszíthetjük pomponokkal, dekorálhatjuk mindenkéfele kellékkel, kialakíthatunk formákat belőle, stb.

Forrás: Pinterest

Forrás: Pinterest

Bármit használhatunk, csipkét, virágot, szalagot, vagy hagyhatjuk a végét natúr. 

Forrás: Pinterest

Akiknek nagyon megy már ez a műfaj, azok elengedhetik a fantáziájukat és gondolkozhatnak nagyobban. Bármilyen figurát meg tudunk ezzel a technikával jeleníteni. 

Forrás: Pinterest

Már nem csak szívárvány formában merjünk gondolkozni, a technika ugyanaz, csak más a minta, ragasztani bárhogy tudjuk a köteleket. 

Forrás: Pinterest

Akár 3 dimenizóban is gondolkozhatunk. Engedjük el a fantáziánkat és merjünk nagyot álmodni. Csodák fognak kikerülni a kezeink közül. 

Forrás: Pinterest

Remélem sikerült ma is valami újat mutatni, valami újat adni és meghozni a kedvet az alkotáshoz, vagy egy kicsit elnavigálni egy másik álomvilágba.

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű alapanyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.