+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Táskapánt házilag

Egyre többen próbálkoznak otthon táskát, neszeszert varrni. A táskánál sokszor gondot okoz a pánt vásárlása, mert olyat nem kapunk ami tetszik, passzol, pont olyan széles, hosszú, stb. Ezért most mutatok pár megoldást, hogyan tudunk mi magunk pántot készíteni. 

Többféle lehetőség közül lehet választani, de ez inkább formailag értendő. 

 

Forrás: https://crearesa.de/

A pánthoz használhatunk hevedert, amit vagy natúr használunk, vagy díszíthetjük szalagokkal, fényvisszaverő csíkkal, amiket rávarrhatunk vagy ráragaszthatunk majd. 

Forrás: https://crearesa.de/

A pánt alapja az egésznek. Lehetnek fix hosszúságúak vagy állíthatóak. El kell döntenünk, nekünk melyik megoldás tetszik jobban. Végig fogjuk nézni, hogy melyiket hogyan készítsük el.

A  heveder “bőr” végdarabokkal van összekötve a táskához a karabinerek segítségével. Ez azt jelenti, hogy a karabinerek szélessége teljesen független az öv szélességétől. Nem kell megijedni, hogy nem találunk olyan szélességű karabínert a helyi rövidáruboltban. 

Forrás: https://crearesa.de/

A fenti képen láthatjuk, hogyan szabjuk le a táskaszíj végeit. A végdarabokat kissé szélesebbre vágjuk, mint a felső hevedert. A középső (törés) felé a végdarabok olyan keskenyek, mint a karabiner szélessége (belül). 

Nem csak szögletes formában lehet gondolkozni, lehet íves is. Rajtunk múlik, hogy milyet szabunk ki. Érdemes erős anyagot választani, ami nem kopik ki gyorsan. Lehet parafa, bőr, heveder, vastag vászon, stb. 

Forrás: pinterest

A heveder súlyától függően válasszunk anyagot, erősebb anyagot preferáljunk, vagy megerősíthetjük a végdarabot.

Az öv végét 2 cm-re toljuk a dupla fektetésű végdarab közé, és mindhárom réteget egymásra varrjuk (szaggatott vonal a papírmintában). Ha szeretnénk, átlósan is varrhatjuk.

A heveder másik végét ugyanúgy varrjuk le.

Forrás: https://crearesa.de/

Amennyiben állíthatós pántot szeretnénk készíteni, az alábbiakra lesz szükségünk. 

Forrás: https://crearesa.de/

Az állítható táskapánthoz az övpánton, a karabinereken és a „bőr” táskavégeken kívül szükség van egy négyzet alakú gyűrűre és egy közbülső darabbal ellátott gyűrűre, más néven csúszkára. Két csúszkát is használhatunk, mint a példában. Vágjunk kb. 8 cm hosszú darabot a hevederből.

Forrás:https://crearesa.de/

Fűzzük be a rövid hevederdarabot a gyűrűbe, duplázzuk meg, és varrjunk egy erős anyagból készült vágott végdarabot a nyitott végére. 

Ha nem elég erős a végpántunk, akkor egy kis heveder darabot ragasszunk vagy varrjunk bele, így megerősítjük az. 

Forrás: Pinterest

Forrás:https://crearesa.de/

Tekerjük a hosszú heveder egyik végét a csúszka középső rúdja köré. Ha a hevedernek jobb és bal oldala van, akkor az öv jobb oldalának kívül kell lennie. Hajtsuk be egyszer a hevedert, és varrjuk a helyére. (lásd a csillagokkal ellátott fényképeket). Csak a vastag, kék hevedert (fenti képek) tettem a középső rúd (kívül) köré, és egymásra varrtam. Az átmenetet egy darab anyaggal boríthatjuk.

Forrás: https://crearesa.de/

Most nyomjuk be a heveder másik végét a gyűrűn keresztül az első karabinerrel, majd a csúszka középső rúdja körül. Először alulról előre, majd újra vissza. (lásd az alábbi fotót).

Forrás: https://crearesa.de/

A fenti képen láthatja az övpánt menetét.

Forrás: https://crearesa.de/

Itt láthatjuk a hevederek hátát. A csillagszalaggal a csúszka köré varrt heveder vége belül van. A kék heveder végét kifelé van fordítva, hogy jobban lássuk a pántot.

Forrás: https://crearesa.de/

Ha kész a heveder, felvarrjuk a táskára a heveder maradék részét, amibe a karabíner kapcsolódik.

Ha fixre varrjuk a pántot, akkor a D karikára varrjuk fel a pánott, ahhoz rögzítjük és úgy varrjuk fel a végzárókat a táskára. Legalább két helyen varrjuk oda a táskához.

De ha azt szertnénk, hogy bármikor levehető legyen, akkor maradjon a karabíneres megolás. Így bármikor levehetjük a pántot, ha esetleg zavar minket, vagy ha tönkremegy, könnyen cserélhető a pánt.

Forrás: Pinterest

Ha műbőrt használunk, érdmes gombostűk helyett csipeszket használni, mert minden tűnyom megmarad.

Forrás: pinterest

Ha bőrt varrunk, érdemes lyukasztóval kijukasztani előre a varrások helyét és úgy felvarrni. De már lehet kapni kész végeket is, amire az általunk készített pántott a hevederrel felkapcsoljuk. Ezek a kész végek előre ki vannak lyukasztva, össze vannak szerelve, csak fek kell őket varrni. 

Forrás: Pinterest

Mutatok egy videót is. Hátha könnyebben megy az elkészítés. 

Mindenféle módon egyedivé tudjuk tenni a pántot. Kerekített széllel, rávarrt mintával, szalagokkal. Próbáljunk, minél egyedibb pántot készíteni. 

Forrás: Pinterest

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű anyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

Remélem sikerült segíteni egy kicsit a táskavarrásban.

 

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.