+36-30-415-5005 info@gombocska.hu

Fa törzsének hímzése

Nem olyan régen a virágzó fákat hímeztük, de rájöttem hogy mindenhol a virágrész kialakításáról van szó, holott a fa törzsének hímzése az alapja a kész képnek. Kétségtelenül izgalmas és gyakran kihívást jelentő művészet a virágzó fák hímzése. Az ilyen hímzések igazi életet lehelnek a textilbe, és egyedi, gyönyörű munkák jönnek létre. Azonban, a fa törzsének hímzése sokaknak kihívást jelenthet. Ezért most ezzel fogunk foglalkozni.

Forrás: Pinterest

A fa törzsének hímzése az egyik kulcsfontosságú része a virágzó fák hímzésének. Ez a rész felel azért, hogy a fa valóban élethűnek tűnjön, és átadhassa a virágzás varázsát. A megfelelő technika és stílus kiválasztása itt alapvető fontosságú, hiszen ez határozza meg, hogy a fa milyen hatást kelt majd.

Forrás: pinterest

Nem csupán a technika fontos, hanem a megfelelő szálak, színek és árnyalatok kiválasztása is. Ezek az elemek adják meg a fatörzs textúráját és mélységét. Míg egyesek a könnyed és finom árnyalatokkal adják meg a fa kérgeinek finom rezdüléseit, addig mások a merészebb színekkel és vastagabb szálakkal dolgoznak, hogy a fa törzsének ereit és részleteit hangsúlyozzák.

Forrás: https://makenstitch.com/sakura-tree-embroidery-decoration-tutorial/

Az írásom során megpróbálom áttekinteni ezeket a technikákat és tippeket adni arra, hogyan lehet a fa törzsét hímzéssel élethűen ábrázolni. Remélem, ez segíteni fog azoknak, akiknek ez a rész kihívást jelent, és inspirációt ad azoknak, akik még csak most ismerkednek a virágzó fák hímzésének varázslatos világával.

Forrás:https://www.needlenthread.com/2015/08/the-three-stitch-bloomin-tree.html

Tavaszi színek:

 • Friss zöld:
  • A tavaszi fák hímzéséhez a friss, élénk zöld árnyalatai elengedhetetlenek. Ezek a zöldek az új levelek és a fiatal hajtások színét idézik.
 • Rózsaszín és lila:
  • Ezek a színek a virágok virágzó időszakát jelképezik. A rózsaszín és lila árnyalatai jól illeszkednek a tavaszi virágzás hangulatához.

2. Árnyalatok:

 • Árnyékolás:
  • Az árnyékolás fontos a fa törzsének élethű megjelenítéséhez. Világosabb és sötétebb zöld színek kombinálása, hogy a fa háttérről előtérbe lépő részei még inkább kiemelkedjenek.
 • Változatos zöld:
  • Ne féljünk használni különböző zöld árnyalatokat a fa lombjának különböző részein. Ez segít abban, hogy a fa tényleg élettel teli és változatos legyen.

Forrás: https://www.needlenthread.com/2022/09/autumn-fire-2-transfer-the-trunk.html

Színek kombinációi:

 • Kontrasztos színek:
  • Például a friss zöld lombok kontrasztot alkothatnak egy sötétebb, barnás árnyalatú törzzsel. Ez kiemeli a fa különböző részeit és mélységérzetet ad.
 • Analóg színek:
  • Olyan színkombinációk, mint a zöld és a kék vagy a zöld és a sárga, amelyek harmonikusan működnek együtt és erősítik egymást.

Forrás:http://plays-with-needles.blogspot.com/2012/03/great-snowy-owl-migration.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%253A+PlaysWithNeedles+%2528Plays+With+Needles%2529

 

Textúrák és anyagok:

 • Szálak textúrái:
  • A vékonyabb, finomabb szálak simább felületet eredményeznek, amely jól illik a fiatalabb fákhoz. Míg a vastagabb szálak durvább textúrát adhatnak, ami egy idősebb, több réteggel rendelkező fa kérgére emlékeztet.
 • Keverés:
  • Kombináljuk a különböző vastagságú és anyagú szálakat a fa törzsének megfelelő textúrájának eléréséhez. Például fonalszálak keverése pamutszálakkal vagy horgolt szálakkal.
   • Világos és Sötét:
    • A fa törzsének megfelelő árnyalatokban való hímzésekor fontos, hogy a világosabb és sötétebb árnyalatok aránya jól meg legyen választva. Például, a napfény által megvilágított részek és az árnyékos részek megfelelő ábrázolása.
   • Átmenetek:
    • A színek és árnyalatok finom átmenetei segítenek abban, hogy a fa törzsének ábrázolása természetesebb és simább legyen.

Rajzolás vagy sablon használata

Mielőtt a tényleges hímzésbe kezdenénk, érdemes lehet először egy rajzot készíteni, vagy sablont használni. Ez segít a pontos részletek és formák kialakításában.

A kinyomtatott mintát az anyagunk alá tesszük és átrajzoljuk. Ha nem látszik át a mintánk, akkor érdemes az ablakra tenni és úgy átrajzolni. Illanó filccel vagy tollal rajzoljuk át. Ha kész vagyunk a hímzéssel és esetleg kilátszik a rajz, hajszárítózzuk meg és eltűnik a felesleges tinta.

Többféleképpen hímezhetjük a törzset. Körbehímezhetjük a törzset szalagöltéssel. Ezzel meghímezhetjük az ágakat is. Az ágak színe a vége felé lehet világosabb, vagy vékonyabb szállal készíthetjük.

Ezután elkezdhetjük kitölteni a törzset. Hosszabb, rövidebb öltésekkel, több szállal hímezve, mint a keret hímzést végeztük. Néha kihagyhatunk egy részt a,mit világosabb fonallal fogunk kitölteni. Az öltések hossza rajtunk múlik.

Nem kell rendkívül precíznek lenned az osztott öltéssel. Rá lehet ölteni az előző öltésre, de ha kell, összekeverheted.  A fonalat is keverhetjük.

Például két szál a sötétebb barnából és egy szál a világosból és ezt összefogva fűzöm be a tűbe és hímzek vele.

Ha kész vagyunk jöhetnek a francia csomókból a virágok és a levelek.

Másik megoldás lehet, mikor lapos öltéssel keresztbe kihímezzük a fa törzsét. Vízszintesen haladunk felfelé.

Forrás:Instagram

Árnyalatok aránya

A fa törzsének megfelelő árnyalatokban való hímzésekor fontos, hogy a világosabb és sötétebb árnyalatok aránya jól meg legyen választva. Például, a napfény által megvilágított részek és az árnyékos részek megfelelő ábrázolása.

A színek és árnyalatok finom átmenetei segítenek abban, hogy a fa törzsének ábrázolása természetesebb és simább legyen.

Forrás: Instagram

A törzset kitölthetjük úgyis, hogy egymás mellé készítjük a láncöltéseket. Ezzel egy erezett hatást tudunk elérni.

Forrás: https://www.needlenthread.com/2015/08/true-confessions-im-a-messy-stitcher.html

Forrás:Pinterest

Fonalakkal  úgy is kialakíthatjuk az ágakat, hogy lefektetjük a kissé széthúzott, de lazán megtekert szálakat és bizonyos távolságokra vékony szállal rögzítjük az anyaghoz.

Forrás: http://theflossbox.blogspot.com/2012/10/september-2012-embroidery-journal.html

 Amennyiben azt szeretnénk, hogy kiemelkedjenek az ágak, a törzs, a letűzések között a szálakat tekerjük körbe.

Forrás: Pinterest

Ahogy a virágzó fák hímzése újabb és újabb dimenziókat nyit meg előttünk, folytonos felfedezésre ösztönöz minket. A fa törzsének hímzése kihívásokkal teli, mégis csodálatosan kreatív lehetőségeket rejt magában. Ahogy az egyes színek, árnyalatok és textúrák egymásba fonódnak a hímzés során, egy élettel teli, lélegzetelállító műalkotás születik, amely a tavaszi időszak szépségét örökíti meg.

Forrás: Pinterest

Nem csupán technika

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a virágzó fák hímzése nem csupán egy technika, hanem egy kaland is. A fa törzsének élethű megjelenítése során a türelem, a gyakorlás és a kreativitás összhangja hozza létre azt a varázslatos pillanatot, amikor a virágok virtuális valósága megjelenik a textilen.

Forrás: Pinterest

Összefoglalás

Legyen ez a hímzett fa törzse emlékeztetője arra, hogy a természet szépsége mindig ott van körülöttünk, csak meg kell találnunk és át kell adnunk azt a művészetünkben. Hajrá, és fedezd fel a virágzó fák hímzésének csodálatos világát, hiszen a fa törzsének hímzése remek alkotó tevékenység.!

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz a Gombocska webáruházban és boltban rengeteg gyönyörű anyag közül válogathatsz.

KLIKK alábbi képre:

gombocska méteráru

Sok sikert kívánok és szép napot!

Üdv: Kati

Kati - Gombocska

Webáruházunkban megtalálsz minden szükséges alapanyagot.

Böngéssz kényelmesen több ezer termékünk között:

www.meterarurovidaru.hu

Látogass el boltunkba.

Gombocska, méteráru és rövidáru bolt:

Dunakeszi, Kiserdő u. 12.